Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Grintovec / V Koncu - Grintovec (čez Kokrsko in Mlinarsko sedlo)

V Koncu - Grintovec (čez Kokrsko in Mlinarsko sedlo)

Natisni
Izhodišče: V Koncu (900 m)
Širina/Dolžina: 46,342°N 14,5682°E
Ime poti: čez Kokrsko in Mlinarsko sedlo
Čas hoje: 5 h 30 min
Zahtevnost: zelo zahtevna označena pot
Višinska razlika: 1658 m
Višinska razlika po poti: 1750 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 89.107
 3 osebam je objava všeč
Število slik: 51
Število komentarjev: 60
Dostop do izhodišča:
Zapeljemo se v Kamnik in cesti naprej sledimo proti dolini Kamniške Bistrice. Od doma v Kamniški Bistrici z vožnjo nadaljujemo po gozdni cesti, ki nas višje pripelje do križišča, kjer nadaljujemo naravnost (desno Jermanca, izhodišče za Kamniško sedlo). Cesta nas nato mimo Žagane peči pripelje do parkirišča pri spodnji postaji tovorne žičnice na Kokrsko sedlo.
Po novem je vožnja od Koče v Kamniški Bistrici do parkirišča V Koncu prepovedana (prometni znak), to nam pot podaljša za slabo uro.
Opis poti:
S parkirišča pri tovorni žičnici se usmerimo na peš pot v smeri Kokrskega sedla in Grintovca. Pot, ki poteka skozi gozd se sprva le zložno vzpenja, a ta del poti je kratek. Že po nekaj minutah hoje pa se pot začne strmo vzpenjati in nekoliko višje so nam v pomoč varovala, ki nam pridejo prav ob vlažnih in spolzkih tleh (v suhem nezahtevno). Dobro vidna in še naprej strma pot pa se višje začne obračati nekoliko proti desni. Strmina nato za krajši čas popusti in pot nas pripelje iz gozda na plazovita pobočja pod Kokrskim sedlom. Tu se pot ponovno postavi pokonci in se ob vse lepših razgledih (ti so najlepši na vrhove nad dolino Kamniške Bistrice) vzpenja ob vznožju sten Kalške gore in Malega vrha. Lahko sledljiva, a zaradi veliko kamenja (rahlo poraslo melišče) na poti naporna pot, nas po dobrih 2 urah hoje pripelje do Kokrskega sedla, kjer stoji Cojzova koča.
S sedla nadaljujemo desno v smeri Grintovca, Kočne in Skute. Pot se takoj nad sedlom strmo vzpne in nas nekoliko višje pripelje do razpotja, kjer se desno odcepi pot k bivaku pod Grintovcem in Skuti (naravnost Grintovec čez Streho in Kočna). Usmerimo se na to sprva nekoliko slabše vidno stezico, ki nas v zmernem vzponu pripelje do slikovitega prehoda čez Mala vratca. Za ozkim prehodom Malih vratc, pa se pot začne spuščati po strmem in občasno nekoliko izpostavljenem pobočju. Ob koncu spusta, ki nam vzame približno 100 višinskih metrov nam je v pomoč nekaj klinov. Sledi prečenje grape in nato vzpon po visokogorskem svetu do bivaka pod Grintovcem.
Od bivaka nadaljujemo po markirani poti, ki nas hitro pripelje na razpotje. Nadaljujemo naravnost v smeri Skute in Grintovca (desno Kamniško sedlo, Rinke in Turska gora) po razmeroma zložni poti, ki nas kmalu pripelje na naslednje razpotje. Ponovno nadaljujemo po levi poti (desno Skuta), ki nas naprej vodi čez kraški svet poln škrapelj in brezen. Naprej pazljivo sledimo markacijam, ki nas po krajšem vzponu pripeljejo do Mlinarskega sedla, kjer se nam priključi pot z Jezerskega. Nadaljujemo levo v smeri Grintovca (desno Dolgi hrbet in Skuta) po poti, ki postane tehnično zahtevna. Pot naprej nas vodi po in ob mestoma izpostavljenemu grebenu, nato pa preide na osojno stran grebena, kjer postane še nekoliko težja, a so nam v pomoč številna varovala. Pot, ki je v zgornjem delu izpostavljena padajočemu kamenju pa nas po približno 1 uri hoje od Mlinarskega sedla pripelje na vrh.
Priporočam sestop čez Streho Grintovca.
V Koncu - Kokrsko sedlo 2:15, Kokrsko sedlo - bivak pod Grintovcem 1:15, bivak pod Grintovcem - Grintovec 2:00.
zemljevid poti - Grintovec
Ob poti: Cojzova koča na Kokrskem sedlu (1793m), Mala vratca (1935m), Bivak pod Grintovcem (2100m), Mlinarsko sedlo (2334m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
V Koncu - Grintovec1
V Koncu - Grintovec2
V Koncu - Grintovec3
V Koncu - Grintovec4
V Koncu - Grintovec5
V Koncu - Grintovec6
V Koncu - Grintovec7
V Koncu - Grintovec8
V Koncu - Grintovec9
V Koncu - Grintovec10
V Koncu - Grintovec11
V Koncu - Grintovec12
V Koncu - Grintovec13
V Koncu - Grintovec14
V Koncu - Grintovec15
V Koncu - Grintovec16
V Koncu - Grintovec17
V Koncu - Grintovec18
V Koncu - Grintovec19
V Koncu - Grintovec20
V Koncu - Grintovec21
V Koncu - Grintovec22
V Koncu - Grintovec23
V Koncu - Grintovec24
V Koncu - Grintovec25
V Koncu - Grintovec26
V Koncu - Grintovec27
V Koncu - Grintovec28
V Koncu - Grintovec29
V Koncu - Grintovec30
V Koncu - Grintovec31
V Koncu - Grintovec32
V Koncu - Grintovec33
V Koncu - Grintovec34
V Koncu - Grintovec35
V Koncu - Grintovec36
V Koncu - Grintovec37
V Koncu - Grintovec38
V Koncu - Grintovec39
V Koncu - Grintovec40
V Koncu - Grintovec41
V Koncu - Grintovec42
V Koncu - Grintovec43
V Koncu - Grintovec44
V Koncu - Grintovec45
V Koncu - Grintovec46
V Koncu - Grintovec47
V Koncu - Grintovec48
V Koncu - Grintovec49
V Koncu - Grintovec50
V Koncu - Grintovec51
Diskusija o izletu V Koncu - Grintovec (čez Kokrsko in Mlinarsko sedlo)
Prikaži starejša sporočila
steleu30. 06. 2011
Ne vem, kje ste pobrali ime Grintavec... Pravilno ime je seveda Grintovec...

lpu
free30. 06. 2011
Kopno v celoti. Še največ težav predstavljajo roji v ose preoblečenih muh (ali kaj naj bi tisti žužki bili) na Mlinarskem sedlu. Varovala v redu, nevarnih (?) delov ni, se je pa na taki poti treba izognit nevarnemu obnašanju, a ne? Ob pozornem opazovanju se na podih lahko srečate tudi s kozli, Kozlivelik nasmeh in svizci.
jax28. 09. 2011
Danes gor, mislim da edini. Moram rečt da je pot celo nekaj težja, kot sem pričakoval, ampak zelo lepa. Po trpljenju do Kokrskega sedla hitro postane prijetnejša in že na škrapljah pod Mlinarskim sedlom sem hitro pozabil na tisti klanec pod žičnico mežikanje
Sicer pa se mi je pot zdela zelo v redu nadelana in varovana. Dejansko je lep del poti nevarovan, vendar tam varoval nisem pogrešal, kjer pa so potrebna, pa so zanesljiva. Je pa morda dejstvo, da se mi je zdela nekaj težja kot sem pričakoval, povezano tudi s tem, da je večino težjih mest potrebno plezati navzdol. To pa je kajpak precej težje, čeprav mesta sama niti niso bila problematična.
No, pa naj omenim še (vsaj zame) najlepši prehod: je tudi na zadnji sliki v 9. vrsti. Desno prepad, levo se v skali odpre grd rdeč kamin - sem že ne bom šel - vmes pa samo ena skala z markacijo. Kam zdaj? Dejansko je tu treba narediti nekakšen "step of faith": preprosto zaupati markaciji in zlesti na tisto skalo (na sami grebenski rezi), ne da bi videl, kaj je za njo. No, ko si enkrat gor, pa se naenkrat odpre čisto enostaven prehod dol velik nasmeh
No, skratka, pot se mi je zdela kar zahtevna, vendar jo vsekakor priporočam. Mimogrede: šoder je na njej seveda prisoten, kot povsod v našem visokogorju (in dejansko so bila vsaj meni najbolj kočljiva mesta ravno tista v rdeči in drobljivi skali), vendar je pozitivno to, da je poleg tega na tej poti tudi kar precej mest z lepo čvrsto skalo. Še ena dobra stran več.
pohodnik3810. 07. 2012
Je že predhodnik nekaj napisal o poti, ki sem jo opravil v nedeljo 8.7.Predstavljal sem si jo težjo vendar se meni osebno ni zdela tako zelo zahtevna je pa dolga.Na ključnih delih dobro varovana.Nekaj utrinkov pa spodaj.

VIDEO

Lp!Tone
mala paklenica12. 07. 2012
Bili, vidjeli, uživali.
F O T O
pohodnik3816. 07. 2012
Pa še nekaj slik in vtisov če želi kdo pogledatnasmeh

SLIKE
Domch19. 07. 2012
Lepa tura in dobra za vzdrževanje kondicije. Pot je zanimiva predvesem od Kokrskega sedla dalje proti novemu bivaku pod Grintovcem. V kotanjah je še kakšna krpa snega. Od Mlinarskega sedla naprej sledi dobro varovan greben, ki ni peveč zračen, je pa potrebna mala pazljivost predvsem pri sledenju markacij, ki gredo vseskozi levo in desno po grebenu. Do vrha je nato še krajši vzpon. Na vrhu nas je pričakala danes megla vsaj po 11 uri.
lakkon24. 07. 2012
Nameravam iti na Skuto:
http://www.hribi.net/izlet/suhadolnik_skuta_cez_kokrsko_sedlo/3/28/648

Odvisno od razpoloženja ter vremena pa bi šel ob povratku lahko še na Grintovec, ki ga še nisem osvojil. Je pač preblizu, vsaj po zemljevidu gledano praktično med potjo nazaj, da bi se ga v dani situaciji izpustilo. Iz Skute bi šel na Mlinarsko sedlo in potem na tole pot:
http://www.hribi.net/izlet/_v_koncu_grintovec_cez_kokrsko_in_mlinarsko_sedlo/3/16/538

tu piše: ...od Mlinarskega sedla nadaljujemo v smeri Grintovca po poti, ki postane tehnično zahtevna. Pot naprej nas vodi po in ob mestoma izpostavljenemu grebenu, nato pa preide na osojno stran grebena, kjer postane še nekoliko težja, a so nam v pomoč številna varovala. Pot, ki je v zgornjem delu izpostavljena padajočemu kamenju pa nas po približno 1 uri hoje od Mlinarskega sedla pripelje na vrh. Priporočam sestop čez Streho Grintovca…

A je samo zaradi tega navedeno pri tej poti: zelo zahtevna označena pot? Na zemljevidu Grintovci 1:25 000 je ta celotni odsek poti označen z pikicami. Ni navedeno, da bi rabili samovarovalni komplet, ki je ponavadi tam, kjer gre za bolj težje poti.

Nisem še nikoli šel po poti, za katero bi bilo navedeno zelo zahtevna označena pot. ponavadi ker se zahteval komplet za samovarovanje. Ni me strah višine. Ne precenjujem svojih sposobnosti. Že sem hodil, kjer ne bi šlo brez klinov in jeklenic. Tudi izkušnje imam z nekaj prečenji grebenov gor in dol in zdrsi in vem, da treba paziti. Zavedam se, koliko hrane, pijače, oblačil in opreme bi potreboval.

Naj poskusim glede na to, da bom že prej dal tisto pot na Skuto čez?

Hvala za pomoč.
jprim24. 07. 2012
Če te prav razumem, bi najprej šel na Skuto, potem se spustil nazaj in do Mlinarskega sedla pa na Grintavec.zavijanje z očmi
Običajno če se gre najprej na Skuto in še planira Grintovec se preči Dolgi hrbet.
LP!
pohodnik3824. 07. 2012
Čez Mlinarsko sedlo so varovala na enem delu je pot zelo odprta ker se hodi po grebenu ki je širok manj kot 1 meter je pa jeklenica za oprijet speljana bolj nižje pri tleh ne visoko kot je to na grebenu npr. na Triglav,če ste vajeni višine in prepadov ne bo problem.
danicak25. 07. 2012
V nedeljo nameravam na Kokrsko sedlo.Samo vprašanje-po težavnosti, kakšna je razlika med potjo na Kamniško sedlo(to sem prehodila) in med Kokrskim sedlom.? Da je strmina,vem,to ne bo extra ovira,bolj imam pomislike zaradi morebitnih odsekanih,izpostavljenih delov.
hvala
LidijaJesih25. 07. 2012
Ni prav velike razlike. Na tem linku pa je film o teku na Grintovec, kjer si lahko ogledaš tudi pot do Kokrskega sedla.
http://www.youtube.com/watch?v=QIODVsp6bgo&feature=player_embedded#!
danicak25. 07. 2012
ja,vse razpoložljive filme preteklih let o tem teku sem si prej ogledala,lepa hvala za sugestijo-nasmeh
sedma in osma slika v galeriji zgoraj pa me malo "strašita".....
LidijaJesih26. 07. 2012
Brez strahu. Dovolj široko. Letos, če se prav spomnim, niti jeklemice ni več.nasmeh
danicak26. 07. 2012
ga.Lidija hvala za info,
D.
petra9. 06. 2013
Hej, ali je kdo te dni že hodil do Grintovca?? Koliko je še snega?
davidge4. 08. 2013
zdravonasmeh včeri sem na poti med kamniško bistrico in kokrškim sedlom izgubil očala. Možno,da tudi nekje na poti grintavca. So pa črne barve od drty dog fertme. če jih slučajno gdo najdevelik nasmeh
primaky9. 08. 2014
Zanima me izhodišče v koncu... baje ni možno z vozilom do vznožja žičnice, avto je potrebno pustiti pri domu v kamniški bistrici... to podaljša pot za cca 1h.

Na vrhu je napisano da je čas hoje do Cojzove koče 2:15, zanima me ali je to od koče v KB ali od vznožja žičnice?
SunBurned9. 08. 2014
Kolikor vem, ni več izrecno prepovedano. Je pa znala biti včasih cesta tik pred žičnico uničena do neprevoznosti, tako da je bilo treba zadnjih 5 minut peš.
SunBurned9. 08. 2014
Čas je pa do vznožja žičnice.
Merymery24. 08. 2014
Hej a se je letos kdo že peljal z avtom do izhodišča v Koncu kakšna je kaj cesta mi imamo namen obikat Grintovec in Skuto zato nam bi ta ura prišla kar prav nasmehnasmehnasmeh
acjom24. 08. 2014
Cesta je zelo lepa, problem zna biti le vreme, ki nam letošnje poletje kar prevečkrat onemogoča uživati v naših gorahnasmeh
Merymery24. 08. 2014
hvala za informacijo upam da se bo naslednji vikend dalo osvojit vsaj nekaj v teh koncih
nasmeh
lp
sebo30622. 09. 2014
je bil kdo v zadnjem času po tej poti na Grintovcu? Je potrebena zimska oprema za prečenje snežišč - da ne trogam za brez veze s sabo?
redbull22. 09. 2014
do danes ni bilo snega,, če ga bo pa zvečer kaj malega nametalo boš pa jutri zjutri videl
Zgembo22. 12. 2014
evo nekaj fotk od včerajšnjega obiska, snega je nekaj nasmeh
https://www.youtube.com/watch?v=wa847prR7B8&list=UU2PXZAQAbM9Pa3oo-OMsTSA
Nastasja21. 03. 2015
19. marca so na poti na Grintovec našli dereze. Kdor jih pogreša, naj kontaktira Marjana Kastelica (Marjan Kastelic-Muša) na fb.
Branee21. 03. 2015
imate zs
Barentoter26. 10. 2015
Jutri imam namen skoćiti na Grintovec. Ali so še zimske razmere na vrhu?
mančika30. 10. 2015
Kako je kaj z zimskimi razmerami? Se potrebuje dereze? Morda Barentoter?
Barentoter30. 10. 2015
Bil v sredo gor, dereze so ostale v nahrbtniku.
navrhu21. 01. 2016
V soboto bi šel iz tega izhodišča (V KONCU) na Grintovec. Ali je možno priti z avtom do izhodišča po gozdni poti?
Ringo24. 04. 2016
Pozdravljeni,ali kdo ve če se da normalno priti na Grintovec od coizove koče? V sredo 27.4 ali cetrtek28.4 , sem
Zacetnik
KJ24. 04. 2016
Zna bit še oz spet nekaj snega pod kočo.. Bo pa mrzlo in vetrovno.
redbull25. 04. 2016
Lepo doma ostani, ker v sredo je kar lepa pošiljka snega napovedana. Če poznaš pot potem pa ne pozabi na gamaše.

Srečno
mukica25. 04. 2016
Iz Kamniške strani se sneg začne takoj ko prideš iz gozda, za začetnike brez znanja uporabe zimske opreme odsvetujem, pa tudi nova pošiljka se napoveduje . Ravno tako je od koče naprej , sneg in obvezna zimska oprema. Previdno in srečnonasmeh
Ringo25. 04. 2016
Najlepša hvala za informacije,srečno
Ringo13. 05. 2016
Zanima Me kakšna je pot do Grintovca in ali rabim zimsko opremo šel bi v nedeljo hvala LP
Ekolog
denist18. 08. 2017
Zdravo,

Mi zna kdo povedat če bo tale pot na 'peš pot' držala
http://www.pespoti.si/izlet.php?id=5523

planiram ta viken oz. nasledn če bo vreme ugodnonasmeh

Lp!
ben18. 08. 2017
Bo držala, či si ravno kakšen hiter gorski tekač, bo pa tudi časovnica zavijanje z očmi Če sem prav seštel so namerili okoli 3,5 ure...ja kar hiter moraš biti!!
denist18. 08. 2017
Zgoraj piše 5h, planiral sem 3h-3,5h, hvala za info nasmeh

Lp!
ben18. 08. 2017
Ja, zgoraj piše 4 ure in 5 minut. Na tem portalu piše samo do Skute 5,15 in to spodaj od parkinga pod slapom, ti bi šel pa od Doma planincev ,potem pa je treba priti še na Grintovec, dodaj še 3 ure. Torej med 8 in 9 ur po markiranih časih v eno smer. Če si pa ekspresen potem pa ne bo težav!! velik nasmeh
LP B
Gost18. 08. 2017
Kot jaz razumem zgornji opis je začetek na Grintovcu in cilj v Logarski pa še tako se mi nekateri časi zdiji sumljivo kratki.
N3bULA30. 08. 2017
Tura na Grintovec uspela.
Danes smo imeli super vreme tako da je bil cel vzpon čisti užitek.

Cesta do parkirišča v Koncu je odprta in prevozna.
Hodil sem cca. 5 ur.
Pot dobro urejena in zavarovana, tudi za tiste z malo vrtoglavice ni prehuda.
Na vrhu je blazinica za žig suha, tako da morate prinesti svojo.

lp
danilol13. 07. 2019
Mene pa zanima kako se reče poti ki seka od bivaka pod grintavcem direktno na grintovc. Označena je s prekinjeno črno črto na zemljevidu, v resnici pa so stare blede rdeče barve markacije ob poti. Pot se odcep levo če gremo od bivaka proti mlinarskem sedlu. U bistvu je bližnjica da ne rabš it čez mlinarsko sedlo. Je bla kar pestra pa ne najdem nikjer opisa poti.
redbull14. 07. 2019
zanimivo
danilol14. 07. 2019
sem zvedel da se ji reče stara lovska pot, opisa pa na hribi.net ni
franca15. 07. 2019
niti na starejših zemljevidih ni nobene poti od bivaka do vrha Grintovca. Črtkana pot je pot čez Dolge stene, opis je v vodnikih in na hribi.net. Stare lovske poti so čez Žmavcarje, Gamsov skret in čez Jurjevec.
redbull16. 07. 2019
bravo Franca
gipeon3. 07. 2022 13:06:33
Včeraj opravil omenjeno pot. Pot sprva vodi skozi gozd, vendar se v pohodnika kmalu vpre sonce. Priporocam zgodnji start, saj pot ni kratka. Med Cojzovo kočo in bivakom sta dva nevarovana izpostavljena dela, kjer moras biti z mislimi pri stvari. Bivak ni isti kot je na sliki, ampak je prenovljen, tronadstropen, skratka prijeten, v njemu so odeje. Med Cojzovo kočo in bivakom včeraj okoli 10 ure zjutraj opazil cca 12 kozorogov, bodite pozorni na desno stran ob poti. Priblizas se jim lahko na 5m. Proti vrhu je del kar precej zahteven, vendar ne potrebujes samovarovalnega kompleta, tudi ne vem kje bi ga lahko uporabil. Par zajl, lepi prepadi na levo in desno in si na vrhu. Priporocam spust do Cojzove koče po drugi, lažji strani, saj so noge že precej utrujene. Na vrhu sem bil, z zmernim tempom, v cca 4 urah in pol.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki