Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Velika Raduha / Rogovilec - Velika Raduha (mimo Grohata po plezalni poti)

Rogovilec - Velika Raduha (mimo Grohata po plezalni poti)

Natisni
Izhodišče: Rogovilec (590 m)
Širina/Dolžina: 46,3985°N 14,7069°E
Ime poti: mimo Grohata po plezalni poti
Čas hoje: 4 h 30 min
Zahtevnost: zelo zahtevna označena pot
Višinska razlika: 1472 m
Višinska razlika po poti: 1500 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Avtor: JTrogar
Ogledov: 29.688
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 52
Število komentarjev: 27
Dostop do izhodišča:
Iz Mozirja ali čez Kranjski Rak se peljemo skozi Luče in naprej mimo Igle do Rogovilca malo pred Solčavo. Tam je na levi strani ob glavni cesti prostor za parkiranje.
Opis poti:
S parkirišča nas prvi kilometer vodi po glavni cesti proti Solčavi. Za tablo ključavničarstvo Klemenšek pa zavijemo desno in pot kmalu preide na stezo in v gozd. Steza do kmeta Tolstovršnika je zelo strma. Pri Tolstovršniku se nam odpre lep razgled na Solčavo in Olševo nad njo.
Od Tolstovršnika nadaljujemo po strmi gozdni cesti prek planine Javorje. Naprej pa se cesta povesi in gre v zgornjem delu nekaj časa tudi navzdol. Ko preide pot s ceste na stezo se prične dolgo prečenje do Grohata. Ta del poti se vseskozi počasi skoraj neopazno vzpenja, večkrat pa tudi za kratek čas spusti. Poteka po lepi stezi z lepim ostenjem nad njo. Konec prečenja je na planini Grohat. Tu se lahko odpočijemo in okrepčamo v koči na Grohatu.
Pri koči se usmerimo desno na peš pot za Raduho. Pot nas najprej preko pašnika pelje mimo bajte GRS. Tu se prične pot nekoliko strmeje vzpenjati in nas kmalu pripelje do razpotja, kjer se usmerimo v desno na zelo zahtevno plezalno pot. Leva lažja pot pelje na Raduho čez Durce. Pot se nato vzpenja skozi redek gozd in preči strma pobočja pod Malo Raduho. Pot nas kmalu pripelje do prvih jeklenic. Dobro zavarovana pot čez severno steno nas najprej vodi po levi strani strme grape, nato preči grapo in sledi še nekoliko izpostavljen, a dobro zavarovan vzpon proti grebenu Raduhe. Na grebenu se priključimo poti od Koče na Loki in poti od Grohata čez Durce. Do vrha Raduhe imamo nato samo še nekaj minut lahkega vzpona.
Sestopimo lahko po smeri pristopa ali pa čez planino Arta, mimo Snežne jame do Rogovilca, do Grohata lahko sestopimo tudi čez Durce.
zemljevid poti - Velika Raduha
Ob poti: Koča na Grohatu (1460m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Rogovilec - Velika Raduha1
Rogovilec - Velika Raduha2
Rogovilec - Velika Raduha3
Rogovilec - Velika Raduha4
Rogovilec - Velika Raduha5
Rogovilec - Velika Raduha6
Rogovilec - Velika Raduha7
Rogovilec - Velika Raduha8
Rogovilec - Velika Raduha9
Rogovilec - Velika Raduha10
Rogovilec - Velika Raduha11
Rogovilec - Velika Raduha12
Rogovilec - Velika Raduha13
Rogovilec - Velika Raduha14
Rogovilec - Velika Raduha15
Rogovilec - Velika Raduha16
Rogovilec - Velika Raduha17
Rogovilec - Velika Raduha18
Rogovilec - Velika Raduha19
Rogovilec - Velika Raduha20
Rogovilec - Velika Raduha21
Rogovilec - Velika Raduha22
Rogovilec - Velika Raduha23
Rogovilec - Velika Raduha24
Rogovilec - Velika Raduha25
Rogovilec - Velika Raduha26
Rogovilec - Velika Raduha27
Rogovilec - Velika Raduha28
Rogovilec - Velika Raduha29
Rogovilec - Velika Raduha30
Rogovilec - Velika Raduha31
Rogovilec - Velika Raduha32
Rogovilec - Velika Raduha33
Rogovilec - Velika Raduha34
Rogovilec - Velika Raduha35
Rogovilec - Velika Raduha36
Rogovilec - Velika Raduha37
Rogovilec - Velika Raduha38
Rogovilec - Velika Raduha39
Rogovilec - Velika Raduha40
Rogovilec - Velika Raduha41
Rogovilec - Velika Raduha42
Rogovilec - Velika Raduha43
Rogovilec - Velika Raduha44
Rogovilec - Velika Raduha45
Rogovilec - Velika Raduha46
Rogovilec - Velika Raduha47
Rogovilec - Velika Raduha48
Rogovilec - Velika Raduha49
Rogovilec - Velika Raduha50
Rogovilec - Velika Raduha51
Rogovilec - Velika Raduha52
Diskusija o izletu Rogovilec - Velika Raduha (mimo Grohata po plezalni poti)
davorin14. 09. 2009
A je to res "zelo zahtevno"?
aljoša114. 09. 2009
Ne, kvečjemu zahtevno. Sem bil že dvakrat po njej, pa se mi ni zdela težavna.
lepenatka14. 09. 2009
V suhem je ta pot prav lušna, v mokrem pa lahko zelo zoprna.
Pa včasih je potrebno imeti malo daljše nogenasmeh))
JTrogar14. 09. 2009
Ocena poti je po moje povsem primerna, saj se pot ocenjuje po najtežjem delu na njej. Najtežji del je res samo nekaj metrov, vendar je za osvojitev vrha treba prek njega, da o razmerah pozimi sploh ne govorimo. Lp, Janez.
turi 110. 02. 2011
v nedeljo imamo namen iti čez grohot na raduho gremo prvič po tej poti in me zanima ali je res zelo nevarna pozimi ta pot verjetno brez cepina ne gre že vnaprej hvala

lp.
Lenko11. 02. 2011
Zimski vzpon po plezalni poti na Raduho je resen gorniški podvig, ki zahteva izkušenega gornika in popolno zimsko opremo. Dostop do stene poteka čez nekaj strmih snežišč, naklonina v sami steni je mestoma kar velika in ne dopušča nobene napake. V zakup vzamite tudi da so varovala večinoma pod snegom. Jaz bi na vašem mestu za prvič raje izbral katero drugo pot...pa varen korak in srečno.
redbull2. 03. 2012
je kdo bil po tej plezalni v tem času, tam ko so varovala me zanima, če je velik snega, zdaj ko je bolj toplo,če se lahko normalno primeš za njih
hvala
Domch2. 03. 2012
Zagotovo je veliko snega, saj celotna stena v senci in zatišni legi. Iz mojih informacij naj bi bilo snega proti Durcam vsaj do pasu tako, da glede na to ga tudi v tvoji smeri ni za pričakovati veliko manj.
lakkon20. 07. 2013
Pozdravljeni.

Nikoli še bil na Raduhi. Za tole pot piše, da gre za zelo zahtevno označeno pot, ni pa od priporočene opreme navedenega samovarovalnega kompleta. Ni res potrebe po slednjemu ali je pomota pri navedbi? Morda temu tako, ker gre za res kratek odsek, ki bi potreboval 'pomoč', a se ga vseeno da premagati brez? Ta del navaja 'Jtrogar' tukaj 14.9.2009:

''Ocena poti je po moje povsem primerna, saj se pot ocenjuje po najtežjem delu na njej. Najtežji del je res samo nekaj metrov, vendar je za osvojitev vrha treba prek njega''.

Za nekoga (pa ne zase), ki ima že izkušnje s pol-plezarijo po zahtevnih označenih poteh brez samovarovala, ne pa tudi po zelo zahtevnih poteh, bo tale del poti šel čez brez večjih težav oz. brez samovarovala?

Hvala za pomoč.
zico1020. 07. 2013
Z vsem spoštovanjem do gora gre po tej poti v lepem vremenu brez samovarovalnega kompleta cisto ok. Priporocam pa celado
tina bork10. 08. 2013
Hej! Iščem družbo za v hribe (zadnji teden v avgustu). Šla bi čez Grohat na Raduho.
pohodnik388. 05. 2015
Pot je do nadaljnega zaprta

pohodnik388. 05. 2015
Pot je do nadaljnega zaprta

http://www.pzs.si/novice.php?pid=10116

bo_zl4. 07. 2015
Danes prehodil to pot. Opozorilne table o zaprtju nikjer. Potem pa izvem da podor sploh ni nov, temveč star že 4 leta. Bi rekel da drži, saj je pot čez podor že dodobra nadelana.
bo_zl4. 07. 2015
Lepa tale krožna tura, ki je danes za mano. Rogovilc-Grohat-Raduha (po plezalni)- Loka pod Raduho-Rogovilc (mimo planine Arta in snežne jame.

Začetek do Tolstovršnika te dodobra ogreje nasmeh, nato bolj kot ne gorski sprehod do Grohata. Plezalna klub vročini v dolini precej mokra in spolzka. Od snežne jame do Rogovilca pa zelo dolga. Kmalu do snežne jame je več novih gozdnih cest (vlak), ki presekajo pot, marsikje tudi na novo podrto drevje. Tako da je kar malo težavno zopet najti pot nekje sredi gozda. Upam da kmalu pospravijo in ustrezno označijo velik nasmeh. Nato pa pot postane na več mestih zelo izpostavljena. Res ne priporočam hoje v mokrem, tokrat so bile trave in listje suho nasmeh Je pa del od Rogovilca do Grohata in del od snežne jame do Rogovilca kot nalašč za ljubitelje miru. Ne na enem ne na drugem odseku nisem srečal niti enega človeka, kljub lepi soboti velik nasmeh
JanezKog12. 09. 2015
Danes sem na tej poti opazil nove usmerjevalne table, na katerih pa so časovnice bolj primerne sprehajalcem kot pa planincem (katerim naj bi bile namenjene).Po novem naj bi pot s parkirišča pri Rogovilcu do Koče v Grohotu trajala 4 ure in 20 minut!Stare table so prikazovale mnogo bolj realne čase.Časovnica na tabli pred kmetijo Tolstovršnik se je spremenila s 2 na 3.5 ure do Koče v Grohotu.Verjetno takšni časi na tabli odvrnejo tudi kakega planinca od te poti.
30620. 08. 2018
Zdravo. Včeraj 20.8. sem opravil tole pot. Zelo lepa, mirna (vsaj do Grohota), precej naporna. S predhodnikom se strinjam, da so urne postavke malo visoke. S srednjim tempom sem bil v 2h na Grohotu. Ampak saj v hribih ne gledamo na čas, tam se imamo lepo.
Rad bi apeliral na ljudi, planince, gornike, ki se nevarnosti v skalah zavedajo in so ustrezno opremljeni, da turiste čim pogosteje opozarjajo na nevarnosti, ki prežijo na njih namreč tudi meni je uspelo včeraj videti kar nekaj ''priložnosti'' za obisk helikopterja v gorah. Najbolj presenetil me je par s dvema psoma na flexiju, v supergah, kratkih hlačah in brez čelade. Rečem lahko samo bravo. Dva starejša para enako brez ustrezne zaščite pa nista ''vedela'' kako je tu zahtevno čeprav spodaj na razpotju piše zelo zahtevna pot. Včasih res ostanem brez besed ampak ljudje, resno, razumem, da ste supermeni in ravno danes se sigurno super počutite in vam sigurno nebo zdrsnilo...kaj pa planinci pod vami, nad vami, ob vas...Naslednjič ste lahko prav vi pod nekom, ki nehote butne kamen dol......

Lp, R
pohodnik3820. 08. 2018
Včeraj 19.8. opravil omenjeno pot ki je kar zanimiva bom še šel kdaj.Bi pa omeni predvsem to v začetnem delu od 5. slike naprej poti ni vsaj 100 m gozda ni verjetno vetrolom tako da je treba med štori in koreninami malo slaloma in zgoraj spet ujet markirano pot.Markacija na debeli smreki.Kasneje na poti pa še podor kjer pač zahteva previdnost.

SLIKE in osebni vtisi z poti

Lp! Tonenasmeh
Janezs20. 08. 2018

Ja tudi nadelano pot na Durce je že precej načeta. Zopet mi prihaja občutek. Narejeno poslikano ,pohvaljeno, potem še trplanje po ramenih. Poti, Parki in vse, kar se naredi, kot da se naredi za medije, potem pa začne propadat, pozabi se na vzdrževanje. Lp.
martin421. 08. 2018
Drži, kaj je Janez napisal. Sem se čudil, ko sem pred dnevi sestopal preko Durc, kako je pot zdelana. Polomljene stopnice, manjkajoče deske...lp m4
dprapr21. 08. 2018
Tisti, ki ponoči hodite tam naokoli, bi lahko podnevi popravljali poti.velik nasmeh

Šalo na stran. Občutek imam, da se v zadnjem obdobju samo še kritizira opremljenost poti. Kolikor izmed teh pa je prostovoljcev za takšno delo?
Nekje sem zasledil podatek, da se je v decembru 2017 podelilo 137 PD 20000 evrov. Seveda tistim PD, ki so pravočasno oddali zahtevano dokumentacijo in so izpolnjevali pogoje.
Torej, če je ta podatek točen in če bi vsi dobili enako, kar pa niso, bi vsako PD dobilo cca 145 evrov. Najdite mi tistega, ki bo za ta denar ažurno urejal poti.zavijanje z očmi

mirank21. 08. 2018
Resda je minilo že kar nekaj let od zadnjega obiska tistih koncev, vendar imam v spominu kot najzahtevnejši skok prek ograde pred bikom nekje v bližini koče. Razne stopnice iz desk po mojem ne sodijo na zahtevnejše terene. Če pa nekdo ni v stanju slediti stezi po naravnih prehodih s pomočjo varoval je bolje da izbere drug pristop.
Janezs21. 08. 2018
Že ko sem videl pred leti,ko je bila, na novo narejena, nadelano pot, stopnice in ostalo kar je iz smrekovega lesa sem vedel, da ne bo dolgo držalo. Pa to me ne moti toliko. Bolj me moti , da borovje raste na pot. In zato ni potrebno nobene akcije kaj šele dovolenje, da se to z škarjam poreže.
Janezs22. 08. 2018

Prijetno presenečen pa sem bil pri spustu, na Loko. Saj se je" kosec" potrudil in lepo pokosil ob stezi. Pohvalno, ker sem že v tujini marsikje videl, da je bila pot urejena do koče. Naprej proti vrhu, pa zapuščena.
ambrozd13. 08. 2020
Kljucavnistvo Klemensek je zdaj velika moderna tovarna. Pot je do Tolstovrsnika malo uporabljana.
biba19. 08. 2020
Po tej poti od Grohota do Rogovilca sem prvič hodila 6.7.2020 (spust). Od Grohota dol je kar kmalu nova vlaka (poseka), pot gre naravnost preko vlake. Je malo vidna, kasneje malo zaraščena in moraš preko podrtih dreves, naprej pa normalno sledljiva. Skozi gozd, pod stenami. Mimo podora. Luštna, kar malo divja, osamljena. Pod Tolstovršnikom, kjer me je glasno pozdravil pes čuvaj, sem najprej malo zašla na razglednik. Po strmi poti navzdol skozi gozd je sledilo spet nekaj hoje skozi nadležne visoke trave, robido (zaraščanje po poseki oz. vetrolomu) in ko sem stopila na gozdno vlako, sem raje kar po njej sestopila do glavne ceste, mimo novozgrajenih hiš (pred Solčavo). Ker se mi je mudilo, poti do Klemenška nisem niti iskala (zaraščeno). Zanimiva in všečna. 
Robie22. 08. 2021 13:10:52
Pri cesti več ni table za ključavničarstvo Klemenšek in oznake za Raduho ... Se pa gradi nad tovarno Eltras večje verjetno parkirišče a še ni dokončano. Pazi - parkirišče pri Rogovilcu je v zasebni lasti in je namenjeno samo gostom Rogovilca.
Varovala na plezalni poti so v solidnem stanju, čelada več kot priporočljiva tudi na delu proti planini Grohat (aktiven podor in hoja pod steno). Samovarovalen komplet pa po mojem mnenju ni potreben.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki