Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Ojstrica / Planina Ravne - Ojstrica (čez Dolgo trato in Malo Ojstrico)

Planina Ravne - Ojstrica (čez Dolgo trato in Malo Ojstrico)

Natisni
Izhodišče: Planina Ravne (1500 m)
Širina/Dolžina: 46,3493°N 14,6997°E
Ime poti: čez Dolgo trato in Malo Ojstrico
Čas hoje: 4 h 45 min
Zahtevnost: zahtevna označena pot
Višinska razlika: 850 m
Višinska razlika po poti: 1090 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 5.097
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 96
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Najprej se zapeljemo v Kamnik, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Stahovici in prelazu Črnivec. Nekaj 100 metrov pred prelazom Črnivec zapustimo glavno cesto, ki vodi proti Gornjemu Gradu in z vožnjo nadaljujemo ostro levo v smeri prelaza Volovljek (Kranjski Rak). Z omenjenega prelaza nadaljujemo naravnost (levo cesta, ki vodi na Veliko planino, desno Štajerski Rak) ter se pričnemo spuščati proti Lučam. Nižje se cesta nekoliko položi in nas pripelje v dolino Podvolovljek. V nadaljevanju se najprej peljemo mimo odcepa cesta, ki vodi v dolino Lučke Bele, nato pa še mimo bara pri Gamsu. Za barom postanemo pozorni, saj se le nekaj 100 metrov naprej v levo odcepi cesta, ki vodi proti planini Podvežak in Ravne ter kmetiji Planinšek (ob mestu, kjer zapustimo glavno cesto je oznaka ceste približno 11 km). Naprej se peljemo po sprva še asfaltni cesti, ki se v nadaljevanju vzpenja proti Dleskovški planoti. Višje se v desno odcepi cesta proti Planinšku, mi pa tu nadaljujemo po levi zgornji cesti, le ta pa nas nekoliko naprej pripelje do naslednjega križišča, kjer pa nadaljujemo naravnost v smeri planine Ravne (levo planina Podvežak). V nadaljevanju nekoliko slabši cesti, nato sledimo do začetka planine Ravne, kjer parkiramo na primernem mestu ob cesti.
Od glavne ceste do planine Ravne je približno 10 km.
b) Najprej se zapeljemo v Luče, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Kamniku. Ko ob cesti opazimo oznako ceste, ki kaže 10,5 km, pa postanemo pozorni na desni odcep, saj se bo le malo naprej v desno odcepila cesta proti planini Podvežak in Ravne ter kmetiji Planinšek. Naprej se peljemo po sprva še asfaltni cesti, ki se v nadaljevanju vzpenja proti Dleskovški planoti. Višje se v desno odcepi cesta proti Planinšku, mi pa tu nadaljujemo po levi zgornji cesti, le ta pa nas nekoliko naprej pripelje do naslednjega križišča, kjer pa nadaljujemo naravnost v smeri planine Ravne (levo planina Podvežak). V nadaljevanju nekoliko slabši cesti, nato sledimo do začetka planine Ravne, kjer parkiramo na primernem mestu ob cesti.
Opis poti:
Na začetku planine Ravne (tudi Ravni) opazimo lesene planinske smerne table za Veliki vrh, Korošico, Moličko planino in Dolgo trato, ki nas usmerijo levo proti bližnji koči, ki se nahaja na robu planine. Kočo obidemo po levi strani, nato pa preidemo v ozek pas gozda, kjer nas markacije povedejo levo. Pot naprej nas vodi čez poseko, preko katere se prečno vzpne v gozd. V nadaljevanju se vzpenjamo skozi gozd, kjer že kmalu prečimo pašno ograjo. Višje se gozd prične redčiti, oz. se spreminjati v pas ruševja. Na nekaj mestih nekoliko slabše uhojena, a ves čas lepo sledljiva stezica se višje položi in nas pripelje na spodnji rob pašnikov Dolgih trat. Tu se pot povsem položi in nas v nekaj 10 korakih nadaljnje hoje pripelje do pastirske koče na Dolgih tratah.
Od pastirske koče nadaljujemo levo v smeri Moličke planine, Korošice, Velikega vrha in Zelenih trat (rahlo desno Dleskovec). Pot naprej nas vodi po pašnikih Dolge trate ter se zložno do zmerno vzpenja. Višje se pot položi in nas pripelje na manjši preval, za katerim nas pot vodi mimo napajališča za živali. Napajališče obidemo po levi strani, nas pa pot le nekaj metrov naprej pripelje na manjše razpotje, kjer nadaljujemo rahlo desno v smeri Velikega vrha in Korošice (naravnost navzdol Korošica preko Vrtač). V nadaljevanju pot preide na razgledna zahodna pobočja Dleskovca, preko katerih se začne prečno spuščati proti razpotju na Zelenih tratah. Po krajšem spustu prispemo na omenjeno razpotje, od tam pa nadaljujemo levo v smeri Korošice (desno planina Ravne preko Korit). Le malo naprej pa prispemo do mesta, kjer se v desno odcepi pot na Veliki vrh.
Nadaljujemo naravnost v smeri Korošice in Moličke planine po poti, ki se občasno rahlo spusti in spet dvigne. Pot naprej obkroži pobočja Velikega vrha in nas pripelje na razpotje, kjer se desno navzgor odcepi pot na omenjeni vrh. Tu nadaljujemo naravnost po poti, ki nas le nekoliko naprej pripelje na preval Prag, kjer je naslednje razpotje. Nadaljujemo naravnost (ostro levo planina Podvežak) po markirani planinski poti, ki se postopoma začne spuščati. Po dobrih 10 minutah spusta se pot položi in nas pripelje do manjšega močvirja, za katerim pridemo na naslednje razpotje. Nadaljujemo rahlo levo v smeri Korošice (naravnost Molička planina, desno Robanov kot) po prijetni planinski poti, ki se začne zmerno vzpenjati. Pot se višje obrne nekoliko proti levi, nato pa se priključi poti s planine Podvežak. Nadaljujemo desno v smeri Korošice, po prečni poti, po kateri se v nekaj minutah nadaljnje hoje povzpnemo na Sedelce (1900 m), kjer je označeno razpotje.
S Sedelca (1900 m) nadaljujemo desno po Kocbekovi poti v smeri Ojstrice in Male Ojstrice (naravnost navzdol Kocbekov dom na Korošici). S sedelca se pot najprej rahlo spusti čez prijetno travnato pobočje, nato pa zavije desno, kjer se začne prečno vzpenjati proti vzhodu. Po krajšem vzponu nas pot pripelje na greben Male Ojstrice (tu se nam z desne priključi pot z Moličke planine), kjer le ta zavije ostro v levo in se naprej vzpenja ob zelo razglednem grebenu. Pot, ki se naprej vzpenja po levi strani grebena, nas v nekaj nadaljnjih minutah hoje pripelje pod neizrazit vrh Male Ojstrice, katerega prepoznamo po miniaturnem Aljaževem stolpu (vzpon na Malo Ojstrico je le minuto s poti). Markirana pot omenjeni vrh obide po levi strani in nas le malo naprej ponovno pripelje na greben, kjer prečimo strma in za zdrs nevarna pobočja. Naprej se pot grebenu umakne v levo, preči kratko zelo strmo pobočje, nato pa se izteče na prijetnih travnatih pobočjih. Po nekaj minutah prijetne hoje, stopimo v kratek krušljiv, a ne preveč strm del poti. Naprej se pot ponovno položi, preči še eno travnato pobočje, nato pa nas v zmernem vzponu, ki poteka čez vse bolj kamnito pobočje pripelje pod vršno pobočje Ojstrice. Pot naprej se prične strmo vzpenjati po razčlenjenem skalovju in se začne obračati vse bolj v levo. Naprej se pot rahlo položi, preči zelo strma pobočja, nato pa se s pomočjo klinov ponovno prične strmo vzpenjati. Pot, ki nam nudi številne (predvsem) naravne oprimke, pa nas kmalu pripelje pod predvrh, s katerega sledi razmeroma težaven spust v škrbino med obema vrhovoma. S škrbine sledi še kratek strm vzpon po krušljivem pobočju in vse bolj razgledna pot nas hitro pripelje na vrh Ojstrice.
zemljevid poti - Ojstrica
Ob poti: Planina Dolga trata (1835m), Prag (1870m), Sedelce (1900m), Mala Ojstrica (2017m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Planina Ravne - Ojstrica1
Planina Ravne - Ojstrica2
Planina Ravne - Ojstrica3
Planina Ravne - Ojstrica4
Planina Ravne - Ojstrica5
Planina Ravne - Ojstrica6
Planina Ravne - Ojstrica7
Planina Ravne - Ojstrica8
Planina Ravne - Ojstrica9
Planina Ravne - Ojstrica10
Planina Ravne - Ojstrica11
Planina Ravne - Ojstrica12
Planina Ravne - Ojstrica13
Planina Ravne - Ojstrica14
Planina Ravne - Ojstrica15
Planina Ravne - Ojstrica16
Planina Ravne - Ojstrica17
Planina Ravne - Ojstrica18
Planina Ravne - Ojstrica19
Planina Ravne - Ojstrica20
Planina Ravne - Ojstrica21
Planina Ravne - Ojstrica22
Planina Ravne - Ojstrica23
Planina Ravne - Ojstrica24
Planina Ravne - Ojstrica25
Planina Ravne - Ojstrica26
Planina Ravne - Ojstrica27
Planina Ravne - Ojstrica28
Planina Ravne - Ojstrica29
Planina Ravne - Ojstrica30
Planina Ravne - Ojstrica31
Planina Ravne - Ojstrica32
Planina Ravne - Ojstrica33
Planina Ravne - Ojstrica34
Planina Ravne - Ojstrica35
Planina Ravne - Ojstrica36
Planina Ravne - Ojstrica37
Planina Ravne - Ojstrica38
Planina Ravne - Ojstrica39
Planina Ravne - Ojstrica40
Planina Ravne - Ojstrica41
Planina Ravne - Ojstrica42
Planina Ravne - Ojstrica43
Planina Ravne - Ojstrica44
Planina Ravne - Ojstrica45
Planina Ravne - Ojstrica46
Planina Ravne - Ojstrica47
Planina Ravne - Ojstrica48
Planina Ravne - Ojstrica49
Planina Ravne - Ojstrica50
Planina Ravne - Ojstrica51
Planina Ravne - Ojstrica52
Planina Ravne - Ojstrica53
Planina Ravne - Ojstrica54
Planina Ravne - Ojstrica55
Planina Ravne - Ojstrica56
Planina Ravne - Ojstrica57
Planina Ravne - Ojstrica58
Planina Ravne - Ojstrica59
Planina Ravne - Ojstrica60
Planina Ravne - Ojstrica61
Planina Ravne - Ojstrica62
Planina Ravne - Ojstrica63
Planina Ravne - Ojstrica64
Planina Ravne - Ojstrica65
Planina Ravne - Ojstrica66
Planina Ravne - Ojstrica67
Planina Ravne - Ojstrica68
Planina Ravne - Ojstrica69
Planina Ravne - Ojstrica70
Planina Ravne - Ojstrica71
Planina Ravne - Ojstrica72
Planina Ravne - Ojstrica73
Planina Ravne - Ojstrica74
Planina Ravne - Ojstrica75
Planina Ravne - Ojstrica76
Planina Ravne - Ojstrica77
Planina Ravne - Ojstrica78
Planina Ravne - Ojstrica79
Planina Ravne - Ojstrica80
Planina Ravne - Ojstrica81
Planina Ravne - Ojstrica82
Planina Ravne - Ojstrica83
Planina Ravne - Ojstrica84
Planina Ravne - Ojstrica85
Planina Ravne - Ojstrica86
Planina Ravne - Ojstrica87
Planina Ravne - Ojstrica88
Planina Ravne - Ojstrica89
Planina Ravne - Ojstrica90
Planina Ravne - Ojstrica91
Planina Ravne - Ojstrica92
Planina Ravne - Ojstrica93
Planina Ravne - Ojstrica94
Planina Ravne - Ojstrica95
Planina Ravne - Ojstrica96
Diskusija o izletu Planina Ravne - Ojstrica (čez Dolgo trato in Malo Ojstrico)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki