Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Grebenc / Povlje - Grebenc

Povlje - Grebenc

Natisni
Izhodišče: Povlje (710 m)
Širina/Dolžina: 46,3296°N 14,3768°E
Čas hoje: 2 h 5 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 769 m
Višinska razlika po poti: 775 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 3.222
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 65
Število komentarjev: 1
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Brnik, ko pa dosežemo cesto Mengeš - Kranj, pa nadaljujemo levo proti Kranju. Po glavni cesti proti Kranju se peljemo do prvega krožišča, od koder nadaljujemo na prvi izvoz desno v smeri Šenčurja. Skozi Šenčur nadaljujemo po glavni cesti, nato pa, ko dosežemo cesto Kranj - Zgornje Jezersko, nadaljujemo desno v smeri Jezerskega. Ko prispemo v Preddvor zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo levo proti središču omenjenega kraja, od tam pa sledimo oznakam za naselje Bašelj. Nekoliko za naseljem Bašelj se cesta spusti do potoka Milka ter ga preko mostu tudi preči. Tu se v desno najprej odcepi cesta v vas Babni, Vrt, dobrih 100 m naprej še v vas Povlje. Nadaljujemo po vzpenjajoči cesti proti Povljam, parkiramo pa na manjšem parkirišču nad vasjo. Ob izhodišču se nahaja manjše križišče, več planinskih smernih tabel in večja informativna tabla sprehajalno-učne poti Trstenik "pot pod Storžičem".
b) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Kranj zahod, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Golniku. Ko prispemo v Tenetiše zapustimo glavno cesto proti Golniku in z vožnjo nadaljujemo desno v smeri Trstenika. Približno 1km za naseljem Trstenik prispemo na manjše križišče, kjer nadaljujemo levo v smeri vasi Povlje. Nadaljujemo po vzpenjajoči cesti proti Povljam, parkiramo pa na manjšem parkirišču nad vasjo. Ob izhodišču se nahaja manjše križišče, več planinskih smernih tabel in večja informativna tabla sprehajalno-učne poti Trstenik "pot pod Storžičem".
Opis poti:
S parkirišča se usmerimo na levo cesto v smeri Velike in Male Poljane (pot med obema cestama vodi na planino Javornik, tudi Dolenčeva pot na Veliko Poljano). Cesta kmalu zavije levo, kjer nas vodi mimo vodohrana in kamnoloma. Nekoliko naprej se cesta spremeni v kolovoz, le ta pa se prehodno strmeje vzpne. Malo za tem, ko se kolovoz položi in zavije desno v gozd, pa se z njega še nekoliko bolj v desno odcepi markirana pešpot, po kateri nadaljujemo vzpon. Kratek čas nadaljujemo vzpon ob hudourniku, nato pa pot zavije levo ter se prečno vzpne, v zadnjem delu čez nekoliko podrto grapo. Na vrhu grape stopimo na nekakšen greben med dvema potokoma, kjer se nam z leve priključi pot iz vasi Goriče in Zalog. Sledi še kratek vzpon po razglednem grebenu, nato pa prispemo na označeno razpotje, od koder nadaljujemo desno v smeri Velike Poljane (rahlo levo Mala Poljana in Tolsti vrh).
Pot naprej nas vodi mimo razgledišča, na katerem je včasih stala manjša klopca, danes pa je le še stojišče. Ko se naužijemo pogledov po Gorenjski, se vrnemo na pot, le ta pa preide v gozd, skozi katerega se občasno kar strmo vzpenja. Pot naprej se nekaj minut vzpenja po pobočju, nato pa se vrne na gozdnat greben, kjer stoji Andrejeva klopca. Tu se pot prehodno položi, nato pa ponovno postane bolj strma. Nekoliko naprej pot zavije desno ter se po zmerno strmem grebenu vzpne do mesta, kjer se priključimo Dolenčevi poti in poti po kolovozu.
Nadaljujemo po sprva zložnem kolovozu, ki nas vodi mimo "druge okrepčevalnice". Za okrepčevalnico se v smeri naravnost nadaljuje kolovoz, mi pa s kolovoza nadaljujemo rahlo desno na vzporedno stezico, ki se vzpenja nekoliko nad kolovozom. Višje prečimo kolovoz ter nekakšno pašno ograjo, nato pa postopoma tudi preidemo iz gozda na travnata pobočja. Še malo naprej ponovno stopimo na kolovoz, mi pa pred seboj že vidimo kočo na Veliki Poljani, do katere nas loči le še kratek, vse bolj razgleden vzpon.
Od pastirske koče nadaljujemo prečno proti levi (naravnost Dom pod Storžičem, Mala Poljana in Storžič, ostro desno planina Javornik), kjer v manj kot 5 minutah prispemo do Koče na Grebencu, od koder se odpre lep pogled še proti zahodu do jugozahodu.
Za kočo se nekoliko v desno odcepi slabša stezica, ki preči ograjo in vodi dalje proti vrhu Grebenca. Pot naprej ni najbolje uhojena, a se ji da razmeroma lahko slediti, saj večino časa poteka po ali ob razglednem grebenu. Višje pot preči nekaj pasov gozda, ves čas pa se drži glavnega grebena, težjim mestom pa se umika večinoma na desno stran. Med vzponom se pot nekajkrat precej strmo vzpne, občasno pa preči tudi za zdrs izpostavljena pobočja, a pot v suhem ne predstavlja večje nevarnosti, saj se lahko težjim delom vedno umaknemo desno v gozd in se nato vrnemo na greben. Po približno 15 minutah vzpona od Koče na Grebencu dosežemo dokaj razgleden vrh.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2015 (januar).
zemljevid poti - Grebenc
Ob poti: Velika Poljana (1410m), Koča na Grebencu (1401m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Povlje - Grebenc1
Povlje - Grebenc2
Povlje - Grebenc3
Povlje - Grebenc4
Povlje - Grebenc5
Povlje - Grebenc6
Povlje - Grebenc7
Povlje - Grebenc8
Povlje - Grebenc9
Povlje - Grebenc10
Povlje - Grebenc11
Povlje - Grebenc12
Povlje - Grebenc13
Povlje - Grebenc14
Povlje - Grebenc15
Povlje - Grebenc16
Povlje - Grebenc17
Povlje - Grebenc18
Povlje - Grebenc19
Povlje - Grebenc20
Povlje - Grebenc21
Povlje - Grebenc22
Povlje - Grebenc23
Povlje - Grebenc24
Povlje - Grebenc25
Povlje - Grebenc26
Povlje - Grebenc27
Povlje - Grebenc28
Povlje - Grebenc29
Povlje - Grebenc30
Povlje - Grebenc31
Povlje - Grebenc32
Povlje - Grebenc33
Povlje - Grebenc34
Povlje - Grebenc35
Povlje - Grebenc36
Povlje - Grebenc37
Povlje - Grebenc38
Povlje - Grebenc39
Povlje - Grebenc40
Povlje - Grebenc41
Povlje - Grebenc42
Povlje - Grebenc43
Povlje - Grebenc44
Povlje - Grebenc45
Povlje - Grebenc46
Povlje - Grebenc47
Povlje - Grebenc48
Povlje - Grebenc49
Povlje - Grebenc50
Povlje - Grebenc51
Povlje - Grebenc52
Povlje - Grebenc53
Povlje - Grebenc54
Povlje - Grebenc55
Povlje - Grebenc56
Povlje - Grebenc57
Povlje - Grebenc58
Povlje - Grebenc59
Povlje - Grebenc60
Povlje - Grebenc61
Povlje - Grebenc62
Povlje - Grebenc63
Povlje - Grebenc64
Povlje - Grebenc65
Diskusija o izletu Povlje - Grebenc
ločanka9. 04. 2024 07:29:50
Čudovit vrh, včeraj obiskan, a opazovan že dolgo vrsto let. Umeščen med Tolsti vrh in Storžič, značilen mali trikotnik tam vmes, dobro viden s kranjskih koncev in še od dalj. Pred veliko leti ga je en učitelj geografije predstavil z imenom Srna. To ne vem, je res kaj na tem. Vreden obiska v vsakem primeru!
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki