Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj

Pedrovo - Trstelj

Natisni
Izhodišče: Pedrovo (350 m)
Širina/Dolžina: 45,8561°N 13,7649°E
Čas hoje: 2 h
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 293 m
Višinska razlika po poti: 370 m
Zemljevid: Goriška - izletniška karta 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze
Ogledov: 7.609
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 56
Število komentarjev: 3
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Senožeče, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri vasi Štorje. V Štorjah nadaljujemo desno v smeri Branika (naravnost Sežana in Trst) ter se v nadaljevanju peljemo skozi vasi Kazlje, Dobravlje in Ponikve. V križišču nekaj kilometrov za Ponikvami nadaljujemo desno proti vasi Kobdilj (levo Kopriva in Dutovlje), od tam pa sledimo oznakam za Štanjel in Branik. Po nekaj kilometrih spusta prispemo v Branik, kjer nadaljujemo ostro levo v smeri Komna. V nadaljevanju se peljemo mimo gradu Rihemberk (tudi grad Branik), nato pa v ostrem levem ovinku zapustimo cesto proti Komnu in z vožnjo nadaljujemo desno proti vasici Pedrovo. Od omenjenega križišča se peljemo še približno 2 km, nato pa parkiramo na označenem parkirišču malo pod vasjo.
b) Najprej se zapeljemo v Ajdovščino, nato pa z vožnjo nadaljujemo po stari cesti proti Novi Gorici. Ko prispemo do naselja Potoče zapustimo glavno cesto in za vožnjo nadaljujemo levo v smeri kraja Branik. Cesta nas hitro pripelje do mostu preko reke Vipave, za katerim pa postopoma postane bolj ovinkasta. Po krajšem vzponu sledi še krajši spust in prispemo do Branika. Ko dosežemo glavno cesto nadaljujemo levo proti Kopru in Sežani, mi pa se po omenjeni cesti peljemo do križišča, kjer se rahlo v desno odcepi cesta proti Komnu. V nadaljevanju se peljemo mimo gradu Rihemberk (tudi grad Branik), nato pa v ostrem levem ovinku zapustimo cesto proti Komnu in z vožnjo nadaljujemo desno proti vasici Pedrovo. Od omenjenega križišča se peljemo še približno 2 km, nato pa parkiramo na označenem parkirišču malo pod vasjo.
c) Iz Nove Gorice ali njene okolice se zapeljemo v Dornberk, od tam pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Branika. V Braniku zapustimo glavno cesto proti Sežani in z vožnjo nadaljujemo rahlo desno v smeri proti Komnu. V nadaljevanju se peljemo mimo gradu Rihemberk (tudi grad Branik), nato pa v ostrem levem ovinku zapustimo cesto proti Komnu in z vožnjo nadaljujemo desno proti vasici Pedrovo. Od omenjenega križišča se peljemo še približno 2 km, nato pa parkiramo na označenem parkirišču malo pod vasjo.
d) Najprej se zapeljemo v Komen, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Braniku. Proti Braniku se peljemo do ostrega desnega ovinka, kjer zavijemo levo na lokalno cesto v smeri vasi Pedrovo. Od omenjenega križišča se peljemo še približno 2 km, nato pa parkiramo na označenem parkirišču malo pod vasjo.
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo po cesti, po kateri hitro prispemo do cerkvice Svetega Duha in vasi Pedrovo. Ko prispemo do vasi nadaljujemo skozi vas, nato pa na koncu le te pot nadaljujemo po širokem slabše markiranem kolovozu, ki se prične zmerno vzpenjati. V nadaljevanju se kolovoz nekajkrat razcepi, mi pa nadaljujemo po "glavnem" oz. tistem, ki je markiran (markacije so sicer občasno precej redke). Višje dosežemo slabšo cesto (protipožarna preseka - intervencijska prometnica št. 14P), po kateri se pričnemo zmerno spuščati. Nekoliko naprej s pobočja preidemo v manjšo dolinico, kjer nadaljujemo desno navzgor po sprva manj izrazitem kolovozu. Pot naprej se kratek čas nadaljuje čez razgleden travnik, nato pa nas hitro pripelje do opuščene Slavčeve bajte. Omenjeno bajto obidemo po levi strani ter pot nadaljujemo po slabše markiranem kolovozu, ki se nekajkrat vzpne in spusti. Na razpotjih nadaljujemo po markiranem kolovozu, le ta pa nas čez čas pripelje na travnata pobočja, s katerih se nam odpre lep razgled, ki seže vse do najvišjih vrhov Julijskih Alp. Sledi nekoliko strmejši spust in pot nas pripelje do Železnih vrat, kjer prečimo asfaltno cesto.
Nadaljujemo po makadamski cesti v smeri Trstelja, mi pa po njej hodimo do daljnovoda. Takoj za daljnovodom zapustimo cesto in vzpon nadaljujemo levo po markirani poti, katera se prične strmeje vzpenjati. Po nekaj minutah se pot položi in preide na razgledna ter razmeroma zložna osojna pobočja. Pot se hitro vrne v gozd in z desne se nam priključi pot iz Renč.
Nadaljujemo levo v smeri koče, po poti, katera se že kmalu razcepi na dva dela. Nadaljujemo rahlo desno po markirani bližnjici, nato pa se priključimo slabši gozdni cesti, kateri sledimo do bližnje Stjenkove koče na Trstelju.
Od koče nadaljujemo desno v smeri vrha in vzpon nadaljujemo po prijetni stezi, ki se vzpne skozi pas redkega gozda. Le malo višje se priključimo širokemu kolovozu, po katerem v nekaj 10 korakih nadaljnje hoje prispemo na vrh Trstelja.
zemljevid poti - Trstelj
Ob poti: Sveti Duh (Pedrovo) (365m), Slavčeva bajta (395m), Železna vrata (445m), Stjenkova koča na Trstelju (610m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Pedrovo - Trstelj1
Pedrovo - Trstelj2
Pedrovo - Trstelj3
Pedrovo - Trstelj4
Pedrovo - Trstelj5
Pedrovo - Trstelj6
Pedrovo - Trstelj7
Pedrovo - Trstelj8
Pedrovo - Trstelj9
Pedrovo - Trstelj10
Pedrovo - Trstelj11
Pedrovo - Trstelj12
Pedrovo - Trstelj13
Pedrovo - Trstelj14
Pedrovo - Trstelj15
Pedrovo - Trstelj16
Pedrovo - Trstelj17
Pedrovo - Trstelj18
Pedrovo - Trstelj19
Pedrovo - Trstelj20
Pedrovo - Trstelj21
Pedrovo - Trstelj22
Pedrovo - Trstelj23
Pedrovo - Trstelj24
Pedrovo - Trstelj25
Pedrovo - Trstelj26
Pedrovo - Trstelj27
Pedrovo - Trstelj28
Pedrovo - Trstelj29
Pedrovo - Trstelj30
Pedrovo - Trstelj31
Pedrovo - Trstelj32
Pedrovo - Trstelj33
Pedrovo - Trstelj34
Pedrovo - Trstelj35
Pedrovo - Trstelj36
Pedrovo - Trstelj37
Pedrovo - Trstelj38
Pedrovo - Trstelj39
Pedrovo - Trstelj40
Pedrovo - Trstelj41
Pedrovo - Trstelj42
Pedrovo - Trstelj43
Pedrovo - Trstelj44
Pedrovo - Trstelj45
Pedrovo - Trstelj46
Pedrovo - Trstelj47
Pedrovo - Trstelj48
Pedrovo - Trstelj49
Pedrovo - Trstelj50
Pedrovo - Trstelj51
Pedrovo - Trstelj52
Pedrovo - Trstelj53
Pedrovo - Trstelj54
Pedrovo - Trstelj55
Pedrovo - Trstelj56
Diskusija o izletu Pedrovo - Trstelj
BredaT23. 02. 2021
Pozdravljeni, zanima me ali je čas hoje res 2 h kot je napisano in ali je sedaj pot bolje markirana .
Tinca523. 02. 2021
Pot ni dobro označena. Priporočam, da imate s sabo opis poti in da dobro spremljate redke markacije. Potem pa kar gre. Čas je po moje realen.
BredaT24. 02. 2021
Najlepša hvala za odgovor. Bomo vzeli opis sabo.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki