Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Goriško, Notranjsko in Snežniško hribovje / Trstelj / Branik - Trstelj (po gozdni poti)

Branik - Trstelj (po gozdni poti)

Natisni
Izhodišče: Branik (87 m)
Širina/Dolžina: 45,8608°N 13,7861°E
Ime poti: po gozdni poti
Čas hoje: 3 h
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 556 m
Višinska razlika po poti: 660 m
Zemljevid: Goriška - izletniška karta 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze
Ogledov: 5.214
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 82
Število komentarjev: 1
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Senožeče, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri vasi Štorje. V Štorjah nadaljujemo desno v smeri Branika (naravnost Sežana in Trst) ter se v nadaljevanju peljemo skozi vasi Kazlje, Dobravlje in Ponikve. V križišču nekaj kilometrov za Ponikvami nadaljujemo desno proti vasi Kobdilj (levo Kopriva in Dutovlje), od tam pa sledimo oznakam za Štanjel in Branik. Po nekaj kilometrih spusta prispemo v Branik, kjer se nam z leve priključi še cesta iz Komna. Le malo naprej od omenjenega križišča, pa bomo na desni opazili večje parkirišče, kjer parkiramo (parkirišče se nahaja v bližini pošte in trgovine Mercator).
b) Najprej se zapeljemo v Ajdovščino, nato pa z vožnjo nadaljujemo po stari cesti proti Novi Gorici. Ko prispemo do naselja Potoče zapustimo glavno cesto in za vožnjo nadaljujemo levo v smeri kraja Branik. Cesta nas hitro pripelje do mostu preko reke Vipave, za katerim pa postopoma postane bolj ovinkasta. Po krajšem vzponu sledi še krajši spust in prispemo do Branika. Ko dosežemo glavno cesto nadaljujemo levo ter nato po nekaj 10 metrih nadaljnje vožnje zavijemo levo na večje parkirišče (parkirišče se nahaja v bližini pošte in trgovine Mercator).
c) Iz Nove Gorice ali njene okolice se zapeljemo v Dornberk, od tam pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Branika. Parkiramo v središču Branika na večjem urejenem parkirišču (parkirišče se nahaja v bližini pošte in trgovine Mercator).
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo ob glavni cesti proti Dornberku, nato pa nadaljujemo levo v smeri naselja Cvetrož. Že kmalu za tem, ko zapustimo glavno cesto, pa bomo na transformatorski postaji opazili oznake za Pedrovo. Nekoliko naprej nas cesta vodi preko mostu čez reko Branico, mi pa takoj za mostom nadaljujemo levo v smeri zaselka Lojevi (desno Cvetrož). Le nekaj korakov naprej se cesta ponovno razcepi, mi pa tokrat nadaljujemo desno (naravnost kmetija Furlan in kmečki turizem Pri mlinu). Po asfaltni cesti hodimo le še nekaj 10 metrov, nato pa pri bližnji stanovanjski hiši nadaljujemo naravnost proti mostu železniške proge. Ko dosežemo vznožje mostu železnice nadaljujemo po markirani poti, ki se nadaljuje pod kamnitim lokom. Kratek čas se vzpenjamo po dnu manjše dolinice, nato prečimo hudournik ter se na drugi strani pričnemo strmeje vzpenjati. Višje dosežemo gozdnat greben, pot pa takoj preide na njegovo desno stran (gledano v smeri vzpona). Sledi nekajminutni prečni vzpon, nato pa ponovno stopimo na gozdnat greben.
Ko stopimo na greben se priključimo kolovozu (pot iz Branika mimo železniške postaje Branik), kateremu sledimo v desno, mi pa po njem hodimo do prvega razpotja.
Nadaljujemo po levem markiranem kolovozu (desni se takoj še enkrat razcepi na dva dela), le ta pa se v nadaljevanju prične lahkotno spuščati. Po krajšem spustu dosežemo strugo hudourniškega potoka Petnik in prispemo do kovinske lovske opazovalnice. Ravno pri opazovalnici gremo rahlo levo ter prečimo strugo omenjenega presihajočega potoka. Na drugi strani potoka se pričnemo strmo vzpenjati po bolj strmem pobočju, nas pa pot višje pripelje pod vas Pedrovo. Sledi še kratek vzpon in med hišami dosežemo cesto, ki vodi skozi vas.
Ko stopimo na cesto nadaljujemo desno (levo cerkev Sv. Duha 1 minuta) ter se sprehodimo skozi vas.
Na koncu vasi se nam z desne priključi še pot "po kolovozu", mi pa nadaljujemo naravnost ter vzpon nadaljujemo po nekoliko širšem kolovozu, kateri se zložno do zmerno vzpenja skozi gozd. V nadaljevanju se kolovoz nekajkrat razcepi, mi pa nadaljujemo po "glavnem" oz. tistem, ki je markiran (markacije so sicer občasno precej redke). Višje dosežemo slabšo cesto (protipožarna preseka - intervencijska prometnica št. 14P), po kateri se pričnemo zmerno spuščati. Nekoliko naprej s pobočja preidemo v manjšo dolinico, kjer nadaljujemo desno navzgor po sprva manj izrazitem kolovozu. Pot naprej se kratek čas nadaljuje čez razgleden travnik, nato pa nas hitro pripelje do opuščene Slavčeve bajte. Omenjeno bajto obidemo po levi strani ter pot nadaljujemo po slabše markiranem kolovozu, ki se nekajkrat vzpne in spusti. Na razpotjih nadaljujemo po markiranem kolovozu, le ta pa nas čez čas pripelje na travnata pobočja, s katerih se nam odpre lep razgled, ki seže vse do najvišjih vrhov Julijskih Alp. Sledi nekoliko strmejši spust in pot nas pripelje do Železnih vrat, kjer prečimo asfaltno cesto.
Nadaljujemo po makadamski cesti v smeri Trstelja, mi pa po njej hodimo do daljnovoda. Takoj za daljnovodom zapustimo cesto in vzpon nadaljujemo levo po markirani poti, katera se prične strmeje vzpenjati. Po nekaj minutah se pot položi in preide na razgledna ter razmeroma zložna osojna pobočja. Pot se hitro vrne v gozd in z desne se nam priključi pot iz Renč.
Nadaljujemo levo v smeri koče, po poti, katera se že kmalu razcepi na dva dela. Nadaljujemo rahlo desno po markirani bližnjici, nato pa se priključimo slabši gozdni cesti, kateri sledimo do bližnje Stjenkove koče na Trstelju.
Od koče nadaljujemo desno v smeri vrha in vzpon nadaljujemo po prijetni stezi, ki se vzpne skozi pas redkega gozda. Le malo višje se priključimo širokemu kolovozu, po katerem v nekaj 10 korakih nadaljnje hoje prispemo na vrh Trstelja.
zemljevid poti - Trstelj
Ob poti: Sveti Duh (Pedrovo) (365m), Slavčeva bajta (395m), Železna vrata (445m), Stjenkova koča na Trstelju (610m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Branik - Trstelj1
Branik - Trstelj2
Branik - Trstelj3
Branik - Trstelj4
Branik - Trstelj5
Branik - Trstelj6
Branik - Trstelj7
Branik - Trstelj8
Branik - Trstelj9
Branik - Trstelj10
Branik - Trstelj11
Branik - Trstelj12
Branik - Trstelj13
Branik - Trstelj14
Branik - Trstelj15
Branik - Trstelj16
Branik - Trstelj17
Branik - Trstelj18
Branik - Trstelj19
Branik - Trstelj20
Branik - Trstelj21
Branik - Trstelj22
Branik - Trstelj23
Branik - Trstelj24
Branik - Trstelj25
Branik - Trstelj26
Branik - Trstelj27
Branik - Trstelj28
Branik - Trstelj29
Branik - Trstelj30
Branik - Trstelj31
Branik - Trstelj32
Branik - Trstelj33
Branik - Trstelj34
Branik - Trstelj35
Branik - Trstelj36
Branik - Trstelj37
Branik - Trstelj38
Branik - Trstelj39
Branik - Trstelj40
Branik - Trstelj41
Branik - Trstelj42
Branik - Trstelj43
Branik - Trstelj44
Branik - Trstelj45
Branik - Trstelj46
Branik - Trstelj47
Branik - Trstelj48
Branik - Trstelj49
Branik - Trstelj50
Branik - Trstelj51
Branik - Trstelj52
Branik - Trstelj53
Branik - Trstelj54
Branik - Trstelj55
Branik - Trstelj56
Branik - Trstelj57
Branik - Trstelj58
Branik - Trstelj59
Branik - Trstelj60
Branik - Trstelj61
Branik - Trstelj62
Branik - Trstelj63
Branik - Trstelj64
Branik - Trstelj65
Branik - Trstelj66
Branik - Trstelj67
Branik - Trstelj68
Branik - Trstelj69
Branik - Trstelj70
Branik - Trstelj71
Branik - Trstelj72
Branik - Trstelj73
Branik - Trstelj74
Branik - Trstelj75
Branik - Trstelj76
Branik - Trstelj77
Branik - Trstelj78
Branik - Trstelj79
Branik - Trstelj80
Branik - Trstelj81
Branik - Trstelj82
Diskusija o izletu Branik - Trstelj (po gozdni poti)
montura7. 01. 2019
Luštna primorska tura z lepimi razgledi a rahlo pomanjkljivimi oznakami. Predvsem na odseku nad vasjo Pedrovo bi si želeli kakšno več. Ponavljalcem priporočam, da si dobro ogledajo fotografiji št. 43 in 49, kjer sta dve neoznačeni razpotji. Mi smo prvega zgrešili in izgubili kar nekaj časa v že tako kratkem zimskem dnevu. Pohvale koči in okusni hrani!
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki