Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Goriško, Notranjsko in Snežniško hribovje / Sinji vrh / Predmeja - Sinji vrh (Pot po Robu)

Predmeja - Sinji vrh (Pot po Robu)

Natisni
Izhodišče: Predmeja (875 m)
Širina/Dolžina: 45,9437°N 13,8763°E
Ime poti: Pot po Robu
Čas hoje: 2 h 55 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 127 m
Višinska razlika po poti: 500 m
Zemljevid: Goriška - izletniška karta 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 14.549
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 92
Število komentarjev: 2
Dostop do izhodišča:
a) Iz osrednje Slovenije se najprej zapeljemo v Logatec, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Idrije. Na Kalcah pri Logatcu zavijemo levo v smeri Cola, nato pa z vožnjo nadaljujemo po ovinkasti cesti proti Colu. Na Colu zavijemo desno ter nato po 100 m levo v smeri Predmeje. Naprej se peljemo po občasno nekoliko ožji ter tudi deloma še ovinkasti cesti do Predmeje. Na Predmeji bomo opazili oznake za Pot po Robu ter ob njih spomenik "Materi Gori" in veliko makadamsko parkirišče.
b) S hitre ceste Razdrto - Nova Gorica se usmerimo na izvoz Ajdovščina in cesti naprej sledimo proti vasi Lokavec (do Lokavca pridemo iz centra Ajdovščine, ali pa s stare ceste Ajdovščina - Nova Gorica, kjer pri kraju Cesta zavijemo desno). Iz Lokavca z vožnjo nadaljujemo po vzpenjajoči ovinkasti cesti v smeri Predmeje. Ko se cesta nekoliko položi, pridemo na križišče, kjer nadaljujemo desno proti Predmeji in Colu. Po cesti proti Colu se peljemo le 100 m, nato pa na desni strani opazimo večje parkirišče in planinske oznake za Pot po Robu.
Opis poti:
Z izhodišča se najprej sprehodimo do razgledne točke, nato pa nadaljujemo levo v smeri "Pot po Robu". Sprva slabše vidna pot se najprej rahlo spusti, nato pa preide v gozd, skozi katerega se postopoma prične zmerno vzpenjati. Hitro se povzpnemo skoraj na vrh 889 m visokega vrha (na zemljevidih brez imena), nato pa se pričnemo spuščati. Pot po Robu se nadaljuje preko travnatih senožeti, sredi katerih rastejo posamezni grmički. Nekoliko naprej pot zavije rahlo v desno ter nas pripelje ob rob strmih in deloma tudi prepadnih pobočij. Pot in pobočje se nato položita, mi pa nadaljujemo po stezi, ki preči številne travnike (spomladi in poleti so travniki polni cvetja). Občasno slabše sledljiva pot, ki nekaj časa poteka po pobočjih nevarnih za zdrs, pa nas višje pripelje do skalnatega pomola, ki se prepadno spušča proti Vipavski dolini. Pot naprej se prehodno vrne v planotast svet, nato pa se prične strmo vzpenjati ob robu pečin (predvsem v mokrem je tudi nevarnost zdrsa). Pot nas nato pripelje iz grmičevja na razgledno travnato pobočje, preko katerega se v nekaj minutah povzpnemo na vrh Dolskega maja.
Z Dolskega maja nadaljujemo po markirani in občasno nekoliko bolj zaraščeni poti proti jugovzhodu. Pot se hitro spusti v gozd, skozi katerega nekaj časa nadaljujemo. Čez čas se pot položi in nas pripelje iz gozda na spet bolj razgledna pobočja. Nadaljujemo ob robu planote po spet bolj razgledni poti, ki se nadaljuje brez večjih sprememb višine. Nekoliko naprej prečimo pas gozda, pot pa nas za tem pripelje do lesenega stebrička s smernimi in informativnimi tablami. Tu nadaljujemo nekoliko v desno proti razgledišču Otliški maj (pot naravnost obide vrh Otliški maj). Pot naprej se strmeje vzpne in nas v 5 minutah nadaljnje hoje pripelje na razgleden vrh.
Z Otliškega maja se spustimo po razglednem travnatem pobočju ter se hitro priključimo poti, ki je po levi strani obšla omenjeni vrh. Nadaljujemo v isti smeri ter le malo naprej prispemo na označeno razpotje, kjer se nam z desne priključi pot od izvira Hublja.
Nadaljujemo v smeri Sinjega vrha in Otliškega okna, nas pa pot pripelje do mesta, kjer se v levo odcepi pot h kamnitemu polžu, do katerega je le minuta hoda. Nadaljujemo naravnost ter v nekaj 10 korakih nadaljnje hoje prispemo do informativnih tabel ob Otliškem oknu. Od tabel se lahko spustimo do okna skozi katerega se nam odpre lep razgled na Vipavsko dolino.
Od okna nadaljujemo po poti v smeri Sinjega vrha. Pot naprej hitro pride iz gozda in nas pripelje na razgledna pobočja, po katerih se ob robu pečin vzpenjamo v jugovzhodni smeri. Po približno 10 minutah hoje od okna pa se pot razcepi na dva dela. Na mestu, kjer pašna ograja naredi oster levi ovinek zapustimo široko pot in se usmerimo desno na slabšo a markirano pot, ki nas po petih minutah vzpona pripelje na Navrše.
Z vrha se pot spusti na manjše sedelce, kjer se ponovno priključimo poti, ki obide Navrše. Pot naprej preči pas gozda in nas nekoliko naprej pripelje do prijetnega razgledišče, kjer se nam priključi pot čez Staro babo. Tu pri električnih drogovih nas markacije za Sinji vrh usmerijo levo na kolovoz, ki se sprva rahlo vzpne nato pa se postopoma spušča. Ko se pot ponovno vzpne stopimo na cesto, kjer nadaljujemo levo navzgor (desno se cesta pri zadnji hiši v vasi konča). Po nekaj minutni hoji po cesti pa pridemo na križišče, kjer nadaljujemo desno in nato po nekaj metrih še enkrat desno. Cesta, ki se naprej nekoliko bolj vzpenja nas višje pripelje na še eno križišče, kjer ponovno nadaljujemo desno. Sledi še 700 m hoje po cesti do penziona Sinji vrh. Tu se cesta konča in pot nadaljujemo po neoznačeni poti proti Sinjemu vrhu, ki ga dosežemo po treh minutah. Orientacija v zadnjem delu ni težavna.
zemljevid poti - Sinji vrh
Ob poti: Dolski maj (912m), Otliški maj (847m), Otliško okno (800m), Navrše (857m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Predmeja - Sinji vrh1
Predmeja - Sinji vrh2
Predmeja - Sinji vrh3
Predmeja - Sinji vrh4
Predmeja - Sinji vrh5
Predmeja - Sinji vrh6
Predmeja - Sinji vrh7
Predmeja - Sinji vrh8
Predmeja - Sinji vrh9
Predmeja - Sinji vrh10
Predmeja - Sinji vrh11
Predmeja - Sinji vrh12
Predmeja - Sinji vrh13
Predmeja - Sinji vrh14
Predmeja - Sinji vrh15
Predmeja - Sinji vrh16
Predmeja - Sinji vrh17
Predmeja - Sinji vrh18
Predmeja - Sinji vrh19
Predmeja - Sinji vrh20
Predmeja - Sinji vrh21
Predmeja - Sinji vrh22
Predmeja - Sinji vrh23
Predmeja - Sinji vrh24
Predmeja - Sinji vrh25
Predmeja - Sinji vrh26
Predmeja - Sinji vrh27
Predmeja - Sinji vrh28
Predmeja - Sinji vrh29
Predmeja - Sinji vrh30
Predmeja - Sinji vrh31
Predmeja - Sinji vrh32
Predmeja - Sinji vrh33
Predmeja - Sinji vrh34
Predmeja - Sinji vrh35
Predmeja - Sinji vrh36
Predmeja - Sinji vrh37
Predmeja - Sinji vrh38
Predmeja - Sinji vrh39
Predmeja - Sinji vrh40
Predmeja - Sinji vrh41
Predmeja - Sinji vrh42
Predmeja - Sinji vrh43
Predmeja - Sinji vrh44
Predmeja - Sinji vrh45
Predmeja - Sinji vrh46
Predmeja - Sinji vrh47
Predmeja - Sinji vrh48
Predmeja - Sinji vrh49
Predmeja - Sinji vrh50
Predmeja - Sinji vrh51
Predmeja - Sinji vrh52
Predmeja - Sinji vrh53
Predmeja - Sinji vrh54
Predmeja - Sinji vrh55
Predmeja - Sinji vrh56
Predmeja - Sinji vrh57
Predmeja - Sinji vrh58
Predmeja - Sinji vrh59
Predmeja - Sinji vrh60
Predmeja - Sinji vrh61
Predmeja - Sinji vrh62
Predmeja - Sinji vrh63
Predmeja - Sinji vrh64
Predmeja - Sinji vrh65
Predmeja - Sinji vrh66
Predmeja - Sinji vrh67
Predmeja - Sinji vrh68
Predmeja - Sinji vrh69
Predmeja - Sinji vrh70
Predmeja - Sinji vrh71
Predmeja - Sinji vrh72
Predmeja - Sinji vrh73
Predmeja - Sinji vrh74
Predmeja - Sinji vrh75
Predmeja - Sinji vrh76
Predmeja - Sinji vrh77
Predmeja - Sinji vrh78
Predmeja - Sinji vrh79
Predmeja - Sinji vrh80
Predmeja - Sinji vrh81
Predmeja - Sinji vrh82
Predmeja - Sinji vrh83
Predmeja - Sinji vrh84
Predmeja - Sinji vrh85
Predmeja - Sinji vrh86
Predmeja - Sinji vrh87
Predmeja - Sinji vrh88
Predmeja - Sinji vrh89
Predmeja - Sinji vrh90
Predmeja - Sinji vrh91
Predmeja - Sinji vrh92
Diskusija o izletu Predmeja - Sinji vrh (Pot po Robu)
VanSims12. 04. 2011
Zelo lepa pot! Je pa mestoma malo slabo označena, recimo en steber pred 'Franckovim žlebom, kjer moraš malo vohati, da greš na travnik ne pa naravnost v vas.
sportnick2. 05. 2012
Res izjemno lepa pot. Ves čas hodite po razglednem robu. V gostišču na Sinjem vrhu vam prijazno postrežejo z odlično hrano. Pot je več kot primerna tudi za vaše štirinožne prijatelje.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki