Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj

Zazid - Kojnik

Natisni
Izhodišče: Zazid (390 m)
Širina/Dolžina: 45,4994°N 13,9315°E
Čas hoje: 1 h 20 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 412 m
Višinska razlika po poti: 440 m
Zemljevid: Slovenska Istra - Čičarija, Brkini in Kras 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 8.855
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 45
Število komentarjev: 2
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Črni Kal. Od Črnega Kala z vožnjo nadaljujemo po stari cesti proti morju, mi pa se po njej peljemo le do naslednjega nekoliko večjega križišča, kjer zavijemo levo v smeri MP Sočerga. Kratek čas se peljemo po omenjeni cesti, nato pa nas oznake za kraje Predloka, Loka, Bezovica, Podpeč, Zanigrad, Zazid in Rakitovec usmerijo levo na nekoliko ožjo lokalno cesto. Naprej se peljemo do kraja Bezovica, kjer v manjšem križišču sredi vasi nadaljujemo levo v smeri Podpeči. Naprej se peljemo skozi Podpeč (cesta skozi omenjeni kraj je zelo ozka) do vasi Zazid, kjer na parkirišču ob športnem igrišču parkiramo.
Opis poti:
Od športnega igrišča se sprehodimo do vasi, kjer pridemo na neoznačeno križišče, ob katerem se nahajata klop ter pipa z vodo. Tu nadaljujemo desno ter rahlo vzpenjajoči cesti sledimo do zgornjega dela vasi, kjer opazimo prve oznake za Golič in Lipnik. Ponovno nadaljujemo desno ter vzpon nadaljujemo po asfaltirani cesti, ki vodi k bližnjemu vodnemu zajetju. Že nekaj 10 m pred vodnim zajetjem, pa pridemo na naslednje neoznačeno križišče, kjer nadaljujemo po desni makadamski cesti. Makadamska cesta nas nato pripelje do manjšega križišča, ob katerem se nahaja naslednje vodno korito. Tokrat nadaljujemo po levi širši cesti, ob kateri pa hitro opazimo markacijo. Pot še kratek čas nadaljujemo po slabši cesti, nato pa se v desno odcepi markirana bližnjica. Pot se hitro vrne na cesto ter se že po nekaj korakih ponovno razcepi na dva dela. Kjerkoli že nadaljujemo, nas bo pot hitro pripeljala do železniške proge in propadajoče železniške postaje Zazid. Previdno prečimo železniško progo, ki vodi proti Puli, mi pa na drugi strani le te prispemo na označeno razpotje (do sem potrebujemo približno 20 minut).
Nadaljujemo levo v smeri Kraškega roba (desno Lipnik) in pot nadaljujemo po širokem kolovozu, ki se prečno vzpenja nad železniško progo. Kolovoz se kmalu položi, nato pa se prične nekoliko spuščati. Po nekaj minutah spusta, pa bomo opazili oznake za Kraški rob, ki nas usmerijo desno v gozd. Pot naprej se najprej zmerno, nato pa vse strmeje vzpenja skozi gozd. Višje se povzpnemo čez skalnato stopnjo Kraškega roba, z vrha katere se nam odpre lep razgled.
Nad strmo stopnjo je označeno razpotje, mi pa nadaljujemo desno v smeri Kojnika (levo Jampršnik). Pot naprej se nekaj časa nadaljuje ob Kraškem robu, nato pa zavije levo v gozd ter nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje do gozdne ceste, kateri pa sledimo v desno. Cesta nas nekoliko višje pripelje na manjše križišče, kjer nadaljujemo po levi cesti, le ta pa nas hitro pripelje do lovskega zavetišča Kojnik. Nekoliko nad zavetiščem zapustimo slabšo cesto in vzpon nadaljujemo levo v gozd po markirani poti. Po krajšem vzponu stopimo iz gozda in pot nas pripelje na razgledna travnata pobočja, preko katerih se prečno vzpnemo. Nad razglednim pobočjem pot preide v prijeten borov gozdič, skozi katerega se povzpnemo do vrha Kojnika.
zemljevid poti - Kojnik
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Golič (1 h 10 min)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Zazid - Kojnik1
Zazid - Kojnik2
Zazid - Kojnik3
Zazid - Kojnik4
Zazid - Kojnik5
Zazid - Kojnik6
Zazid - Kojnik7
Zazid - Kojnik8
Zazid - Kojnik9
Zazid - Kojnik10
Zazid - Kojnik11
Zazid - Kojnik12
Zazid - Kojnik13
Zazid - Kojnik14
Zazid - Kojnik15
Zazid - Kojnik16
Zazid - Kojnik17
Zazid - Kojnik18
Zazid - Kojnik19
Zazid - Kojnik20
Zazid - Kojnik21
Zazid - Kojnik22
Zazid - Kojnik23
Zazid - Kojnik24
Zazid - Kojnik25
Zazid - Kojnik26
Zazid - Kojnik27
Zazid - Kojnik28
Zazid - Kojnik29
Zazid - Kojnik30
Zazid - Kojnik31
Zazid - Kojnik32
Zazid - Kojnik33
Zazid - Kojnik34
Zazid - Kojnik35
Zazid - Kojnik36
Zazid - Kojnik37
Zazid - Kojnik38
Zazid - Kojnik39
Zazid - Kojnik40
Zazid - Kojnik41
Zazid - Kojnik42
Zazid - Kojnik43
Zazid - Kojnik44
Zazid - Kojnik45
Diskusija o izletu Zazid - Kojnik
Kigeot21. 02. 2015
Jaz sem danes šla to pot, ki je zelo malo obiskana. Gozdarji so pridno čistili stezo v gozdu pod Kraškim robom. Markacije in oznake ponekod pa bi morali malo osvežiti, saj na par mestih se moraš prav igrati tabornike, da uganeš pravo smer...
Od parkirišča do železniške postaje rabiš kakih 15 minut po asfaltu in makadamu, nato še okrog 10 minut po gozdni cesti, šele nato pot zavije v gozd in se prične "prava" planinska pot... Ne maram teh poti po cestah, nekako mi ni "hribovsko". Drugače pa pot je lepa, nezahtevna, s Kraškega roba in vrha Kojnika so krasni razgledi.
Borut12. 05. 2021 14:24:29
Zelo lepa in slikovita pot preko kraškega roba, skozi svetle gozdove in po travnikih. Markacije in kažipoti so zgledno obnovljeni, vendar samo do lovskega zavetišča. Mesto, kjer približno 300 m nad lovskim zavetiščem zavijemo s ceste levo v gozd (slika 37), je slabo označeno, zato si pomagamo z možicem ob cesti.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki