Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Goriško, Notranjsko in Snežniško hribovje / Koča na Planini nad Vrhniko / Zaplana (sv. Urh in sv. Martin) - Koča na Planini nad Vrhniko

Zaplana (sv. Urh in sv. Martin) - Koča na Planini nad Vrhniko

Natisni
Izhodišče: Zaplana (sv. Urh in sv. Martin) (668 m)
Širina/Dolžina: 45,9702°N 14,2355°E
Čas hoje: 45 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 65 m
Višinska razlika po poti: 100 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 16.942
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 20
Število komentarjev: 1
Dostop do izhodišča:
a) Avtocesto Ljubljana - Koper zapustimo na izvozu Vrhnika, nato pa z vožnjo nadaljujemo po stari cesti proti Logatcu. Na koncu Vrhniškega klanca nadaljujemo desno v smeri Zaplane, ko pa že prispemo na Zaplano, pa v križišču nadaljujemo rahlo desno v smeri stolpa (levo Rovte). V nadaljevanju se še nekaj časa vzpenjamo, nato pa se cesta položi in nas mimo kapelice pripelje do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo po spodnji levi cesti v smeri Zaplane (desno stolp). Sledi še nekaj 100 m vožnje in cesta nas pripelje do cerkve sv. Urha in sv. Martina, kjer na primernem mestu parkiramo.
b) Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Logatec nato pa z vožnjo nadaljujemo do Logatca. Iz krožišča, kjer dosežemo staro cesto Vrhnika - Postojna nadaljujemo desno (smer Vrhnika) ter z vožnjo nadaljujemo po stari cesti proti Vrhniki, mi pa se po njej peljemo le nekaj 100 m, nato pa zavijemo levo na cesto v smeri Rovt in Žirov. V nadaljevanju se peljemo po postopoma vse bolj ovinkasti cesti, mi pa se po njej peljemo do križišča, kjer se v desno odcepi cesta proti Zaplani. V nadaljevanju nas cesta pripelje na Zaplano, kjer se najprej peljemo skozi naselje Prezid, nato pa prispemo do križišča, kjer se nam priključi cesta z vrhniškega klanca. Tu nadaljujemo ostro levo ter se še nekaj časa vzpenjamo, nato pa se cesta položi in nas mimo kapelice pripelje do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo po spodnji levi cesti v smeri Zaplane (desno stolp). Sledi še nekaj 100 m vožnje in cesta nas pripelje do cerkve sv. Urha in sv. Martina, kjer na primernem mestu parkiramo.
c) Najprej se zapeljemo v Škofjo Loko, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Gorenji vasi in Žirem. Iz Žirov z vožnjo nadaljujemo po nekoliko bolj ovinkasti cesti proti Rovtam in Logatcu. Še pred Logatcem bomo prišli do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti Zaplani. V nadaljevanju nas cesta pripelje na Zaplano, kjer se najprej peljemo skozi naselje Prezid, nato pa prispemo do križišča, kjer se nam priključi cesta z vrhniškega klanca. Tu nadaljujemo ostro levo ter se še nekaj časa vzpenjamo, nato pa se cesta položi in nas mimo kapelice pripelje do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo po spodnji levi cesti v smeri Zaplane (desno stolp). Sledi še nekaj 100 m vožnje in cesta nas pripelje do cerkve sv. Urha in sv. Martina, kjer na primernem mestu parkiramo.
Opis poti:
Od cerkve najprej prečimo cesto, nato pa se prečno vzpnemo po sprva kamnitem kolovozu. Pot hitro preide v gozd skozi katerega se nadaljuje do bližnjih novih hiš. Pri hišah stopimo na cesto, po njej pa hitro prispemo do označenega razpotja, kjer nadaljujemo levo v smeri stolpa (naravnost Lintvern, desno cesta, ki se spusti do spodnjega dela Zaplane).
V nadaljevanju hodimo po makadamski cesti, katera se še nekaj časa nadaljuje brez večjih sprememb višine, nato pa se postopoma prične spuščati. Po nekajminutnem spustu prispemo do mesta, kjer se ostro v levo odcepi markirana pot na Ulovko, le nekaj korakov naprej pa še do križišča, kjer nadaljujemo po desni cesti v smeri stolpa na Planini nad Vrhniko. Pot nadaljujemo po cesti, ki se kratek čas še zložno spušča, nato pa se nam z leve priključi še pot s Stare Vrhnike in Kurna. Sledi le še kratek vzpon in pot nas pripelje do Zavetišča na Planini nad Vrhniko.
Če želimo se lahko na lastno odgovornost povzpnemo še na bližnji razgledni stolp.
Opis in slike se nanašajo na stanje maja 2013.
zemljevid poti - Koča na Planini nad Vrhniko
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Zaplana (sv. Urh in sv. Martin) - Koča na Planini nad Vrhniko1
Zaplana (sv. Urh in sv. Martin) - Koča na Planini nad Vrhniko2
Zaplana (sv. Urh in sv. Martin) - Koča na Planini nad Vrhniko3
Zaplana (sv. Urh in sv. Martin) - Koča na Planini nad Vrhniko4
Zaplana (sv. Urh in sv. Martin) - Koča na Planini nad Vrhniko5
Zaplana (sv. Urh in sv. Martin) - Koča na Planini nad Vrhniko6
Zaplana (sv. Urh in sv. Martin) - Koča na Planini nad Vrhniko7
Zaplana (sv. Urh in sv. Martin) - Koča na Planini nad Vrhniko8
Zaplana (sv. Urh in sv. Martin) - Koča na Planini nad Vrhniko9
Zaplana (sv. Urh in sv. Martin) - Koča na Planini nad Vrhniko10
Zaplana (sv. Urh in sv. Martin) - Koča na Planini nad Vrhniko11
Zaplana (sv. Urh in sv. Martin) - Koča na Planini nad Vrhniko12
Zaplana (sv. Urh in sv. Martin) - Koča na Planini nad Vrhniko13
Zaplana (sv. Urh in sv. Martin) - Koča na Planini nad Vrhniko14
Zaplana (sv. Urh in sv. Martin) - Koča na Planini nad Vrhniko15
Zaplana (sv. Urh in sv. Martin) - Koča na Planini nad Vrhniko16
Zaplana (sv. Urh in sv. Martin) - Koča na Planini nad Vrhniko17
Zaplana (sv. Urh in sv. Martin) - Koča na Planini nad Vrhniko18
Zaplana (sv. Urh in sv. Martin) - Koča na Planini nad Vrhniko19
Zaplana (sv. Urh in sv. Martin) - Koča na Planini nad Vrhniko20
Diskusija o izletu Zaplana (sv. Urh in sv. Martin) - Koča na Planini nad Vrhniko
Isonja18. 09. 2022 10:15:28
Na tem izletu smo bili septembra 2022. Od leta 2013, ko je bil narejen prvotni opis poti, je prišlo na začetku poti do kar velikih sprememb. Začnemo sicer tako kot piše, se pravi, da od parkirišča pri cerkvi gremo čez cesto in potem levo v hrib, ampak tam ni več potke, kakor jo prikazuje prvotni opis, temveč cesta, ki vodi do novih počitniških hiš, ki se tam gradijo. Nobene poti po gozdičku ni več. Pridemo pa po tej cesti do tistih "novih" hiš iz opisa, po eni sicer kratki stezi, ki vodi od omenjene nove ceste pa do teh hiš, je pa precej ozka in nevarna za zdrs, pozor na otroke! Na koncu je sicer nameščena vrv za oprijem v pomoč. Od tu dalje pa opis drži. Sicer pa je to prijeten izlet, za čas, ko se želiš malo sprehoditi, nimaš pa energije za kaj bolj napornega.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki