Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj

Matavun - Vremščica

Natisni
Izhodišče: Matavun (402 m)
Širina/Dolžina: 45,6627°N 13,9887°E
Čas hoje: 3 h 15 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 625 m
Višinska razlika po poti: 750 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 16.433
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 76
Število komentarjev: 3
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Koper, se usmerimo na izvoz Divača, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Škocjanskih jam. Ko prispemo v Matavun zavijemo levo ter nato parkiramo na velikem parkirišču ob vhodu v Škocjanske jame.
Opis poti:
S parkirišča se sprehodimo do otroškega igrišča, ki se nahaja za kompleksom stavb parka Škocjanskih jam, od tam pa se po stopnicah spustimo do označenega razpotja. Od razpotja nadaljujemo levo v smeri Divače, Vremščice, Senožeč in Nanosa (desno Artviže, Slavnik in Vremščica po soteski reke Reke) in vzpon nadaljujemo po učni poti Škocjan. Po nekaj minutah prispemo do slikovitega razgledišča, s katerega se nam odpre pogled proti Vremščici, bližnji cerkvi sv. Kancijana ter pod njo soteski reke Reke. Od razgledišča sledimo učni poti le še do bližnjega čebelnjaka, od tam pa nadaljujemo naravnost po markirani poti, ki vodi naprej proti Divači in Vremščici (učna pot se nadaljuje desno). Pot naprej se nekaj časa nadaljuje skozi gozd, nato pa se rahlo spusti in nas pripelje na označeno razpotje.
Nadaljujemo v smeri Vremščice (naravnost Divača) do katere imamo še približno 3 ure hoje. Sledi rahel vzpon in pot nas pripelje do asfaltne ceste v vasi Gradišče pri Divači. Tu nadaljujemo levo (možno tudi desno) ter v polkrogu prispemo do križišča, kjer se nam priključi še desna cesta. Nadaljujemo naravnost na markirano makadamsko cesto, ki gre pod daljnovod ter se zložno spušča proti asfaltni cesti Dolnje Ležeče - Famlje. Omenjeno cesto previdno prečimo, nato pa nadaljujemo proti bližnjemu letališču Divača. Po nekaj minutah cesta zavije desno, mi pa nadaljujemo naravnost proti letališču. Po 100 m nadaljnje hoje prispemo do uvoza na letališko stezo, katero markirana pot preči, nato pa se nadaljuje še ob letališki stezi in naprej do roba gozda (prehod preko uvoza na letališko stezo in naprej ob letališki stezi, pa vse do roba gozda je prepovedan).
Na drugi strani letališča nas oznake za Vremščico usmerijo levo na kolovoz, ki se nadaljuje čez prostrane kraške travnike. Čez čas se pot vrne v gozd in nas pripelje do železniške proge.
Na drugo stran proge pridemo skozi nizek podhod, za katerim pot zavije rahlo v desno ter se nato zložno vzpne do označenega razpotja, kjer se nam priključi pot iz Senožeč.
Tu nadaljujemo desno ter pot nadaljujemo po slabši cesti, ki se nadaljuje z nekaj kratkimi vzponi in spusti, le ta pa poteka ob vznožju Vremščice. Ko slabša cesta preide v prehodno strnjen gozd, pa nas pripelje do križišča, kjer se priključimo širši cesti (do sem lahko tudi z avtomobilom - izhodišče Podgora).
Omenjeno cesto le prečimo in vzpon nadaljujemo po markirani poti, ki se sprva vzpne skozi pas gozda, nato pa postopoma preide na vse bolj razgledna travnata pobočja. Naprej se vzpenjamo po razmeroma strmem in deloma travnatem kolovozu, s katerega se nam odpirajo lepi razgledi proti dolini reke Reke in okoliškim hribom. Višje kolovoz zavije v desno, mi pa nadaljujemo naravnost po pešpoti, ki višje zavije v levo ter preči pas nizkega gozda. Pot se nato vrne na razgledno pobočje ter se prečno vzpne na greben Vremščice, kjer se priključi slabši cesti, kateri sledimo v desno. Po cesti hodimo le nekaj korakov, nato pa nas markacije usmerijo rahlo desno na pešpot, ki se nadaljuje skozi borov gozdič. Gozd se hitro konča, pot pa se vrne na cesto, katero pa že kmalu zapustimo. Nadaljujemo po markirani poti, ki se nekaj časa nadaljuje skozi gozd, nekaj časa pa čez razgledna, večinoma travnata pobočja. Čez čas prispemo na razpotje, kjer se nam z desne priključi še pot iz vasi Famlje (tudi pot od Škocjanskih jam po soteski reke Reke).
Tu nadaljujemo rahlo levo po manj izrazitem kolovozu, ki postopoma preide v gozd in se spremeni v lepo sledljivo stezico. Nekoliko višje se nam priključi še pot iz Senožeč, mi pa nadaljujemo naravnost ter se vzpnemo še skozi en pas gozda. Višje se gozd razredči, nas pa vse bolj razgledna pot hitro pripelje na vrh Vremščice.
zemljevid poti - Vremščica
Ob poti: Gradišče pri Divači (465m), Podgora (487m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Matavun - Vremščica1
Matavun - Vremščica2
Matavun - Vremščica3
Matavun - Vremščica4
Matavun - Vremščica5
Matavun - Vremščica6
Matavun - Vremščica7
Matavun - Vremščica8
Matavun - Vremščica9
Matavun - Vremščica10
Matavun - Vremščica11
Matavun - Vremščica12
Matavun - Vremščica13
Matavun - Vremščica14
Matavun - Vremščica15
Matavun - Vremščica16
Matavun - Vremščica17
Matavun - Vremščica18
Matavun - Vremščica19
Matavun - Vremščica20
Matavun - Vremščica21
Matavun - Vremščica22
Matavun - Vremščica23
Matavun - Vremščica24
Matavun - Vremščica25
Matavun - Vremščica26
Matavun - Vremščica27
Matavun - Vremščica28
Matavun - Vremščica29
Matavun - Vremščica30
Matavun - Vremščica31
Matavun - Vremščica32
Matavun - Vremščica33
Matavun - Vremščica34
Matavun - Vremščica35
Matavun - Vremščica36
Matavun - Vremščica37
Matavun - Vremščica38
Matavun - Vremščica39
Matavun - Vremščica40
Matavun - Vremščica41
Matavun - Vremščica42
Matavun - Vremščica43
Matavun - Vremščica44
Matavun - Vremščica45
Matavun - Vremščica46
Matavun - Vremščica47
Matavun - Vremščica48
Matavun - Vremščica49
Matavun - Vremščica50
Matavun - Vremščica51
Matavun - Vremščica52
Matavun - Vremščica53
Matavun - Vremščica54
Matavun - Vremščica55
Matavun - Vremščica56
Matavun - Vremščica57
Matavun - Vremščica58
Matavun - Vremščica59
Matavun - Vremščica60
Matavun - Vremščica61
Matavun - Vremščica62
Matavun - Vremščica63
Matavun - Vremščica64
Matavun - Vremščica65
Matavun - Vremščica66
Matavun - Vremščica67
Matavun - Vremščica68
Matavun - Vremščica69
Matavun - Vremščica70
Matavun - Vremščica71
Matavun - Vremščica72
Matavun - Vremščica73
Matavun - Vremščica74
Matavun - Vremščica75
Matavun - Vremščica76
Diskusija o izletu Matavun - Vremščica
Ana Fila6. 04. 2019
Danes prehodili to pot. Pot je dobro označena, na koncu je več možnosti kako priti gor do Vremščice. Edino kar je za dodati je, da kar velik del poti hodiš po makadamski cesti.
frover12. 05. 2022 10:23:33
Zelo lepa pot, zahvala avtorju za opis. Planjave narcis in veliko perunik, čudovito nasmeh Pot označena, bi pa predlagal markacistom, da obnovijo markacije in tu in tam posekajo podrast nasmehnasmehnasmeh
Lunca15. 06. 2023 09:37:44
Pot v delu okoli letališča pa do železniškega podhoda je zelo slabo označena, naprej odlično.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki