Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj

Gabrče - Vremščica

Natisni
Izhodišče: Gabrče (575 m)
Širina/Dolžina: 45,7094°N 14,0111°E
Čas hoje: 2 h
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 452 m
Višinska razlika po poti: 500 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 28.314
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 15
Število komentarjev: 7
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Senožeče. Ko zapustimo avtocesto, v prvem križišču nadaljujemo levo v smeri Senožeč. V Senožečah pa zavijemo desno v smeri Divače in cesti naprej sledimo do mesta, kjer se levo odcepi cesta v vas Gabrče. Tej cesti nato sledimo skozi vas in parkiramo na manjšem parkirišču v neposredni bližini manjšega križišča, ki se nahaja za vasjo.
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo po levi slabši (markirani) cesti, ki se po nekaj minutah hoje začne zmerno vzpenjati. Po krajšem vzponu pa se priključimo drugi široki makadamski cesti, ki ji sledimo levo. Ta cesta pa nas hitro pripelje do križišča, kjer opazimo prve table. Tu nadaljujemo levo navzgor po cesti, ki nas kmalu pripelje iz gozda na razgledna pobočja. Na višini 800m, v bližini planinskih smerokazov pa zapustimo cesto in se usmerimo desno na peš pot, ki preči krajši pas borovega gozda. Pot nato preide na obsežna travnata pobočja Vremščice, ki nam nudijo lepe razglede. Pot naprej občasno še preči kakšen krajši pas gozda a le tega hitro zapusti. Poti, ki se le zložno vzpenja večinoma sledimo v jugovzhodni smeri. Čez čas se nam z desne priključi pot od Škocjanskih jam in le nekoliko naprej z leve pot iz Senožeč. Za obema razpotjema se pot za krajši čas vzpne in nas po 15 minutah vzpona po vršnem slemenu pripelje na vrh Vremščice.
zemljevid poti - Vremščica
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Gabrče - Vremščica1
Gabrče - Vremščica2
Gabrče - Vremščica3
Gabrče - Vremščica4
Gabrče - Vremščica5
Gabrče - Vremščica6
Gabrče - Vremščica7
Gabrče - Vremščica8
Gabrče - Vremščica9
Gabrče - Vremščica10
Gabrče - Vremščica11
Gabrče - Vremščica12
Gabrče - Vremščica13
Gabrče - Vremščica14
Gabrče - Vremščica15
Diskusija o izletu Gabrče - Vremščica
Benč17. 02. 2008
Lep nenaporen nedeljski sprehod kljub malenkost vetrovnemu vremenu.
Spomladi pa spet gor, ko bo vse cvetelo nasmeh
Biser gora28. 02. 2008
Samo pazi, da ne boš izbral vetrovnega vremena. Ko smo bili lani na Vremščici. nas je od močne burje skoraj odpihnilo.nasmeh
sijoze7. 12. 2008
Zelo lep nedeljski izlet. Vremščica je danes ponujala fantastičen razgled. Nizek hrib pa smo videli pol Slovenije ali pač še kaj zraven. Smo pa šli naprej od tabel po cesti mimo ovčje farme dokler nismo prišli do poti, ki je prišla od Škocjanskih jam in gre levo v hrib (malo pozornosti). Na višino 800m se priključi poti ki pride po cesti. Ostalo je isto.nasmeh
frankosusa16. 10. 2011
jezentej glupi tipi so oznacli da je na koncu gabrč parikirišč
B21. 11. 2011
Pot (markirana), je del VIA ALPINE in sicer Senožeče - Škocjanske jame. Parkirišče v vasi Gabrče, je označeno še iz časov, ko je tu obratovala gostilna... Namesto v Gabrčah lahko parkiramo tudi na križišču makadamskih cest Senožeče - Vreme pri odcepu za Vremščico (slika 3 in 4). Do tam pridemo, če se po glavni cesti od Gabrč naprej peljemo še 500m, kjer je v levo dobro označen odcep makadamske ceste. Od tu gremo po nemarkirani, makadamski cesti levo navkreber in v dobrih 40 minutah pridemo na razgledno čistino, kjer se nam iz desne priključi SPP iz Škocjanskih jam (slika 6). Pri tablicah gremo desno in naprej proti vrhu, kot je v opisu.
natasja27. 03. 2017
Na mestu, ki ga prikazuje slika 4 lahko nastane nekaj zmede, namreč markacije nas usmerijo naravnost po makedamski cesti mimo ovčje farme in kmalu markacij zmanjka.
Namesto naravnost se, kot je zapisano v navodilih, usmerimo na pot, ki pelje levo od tabel (na mestu, kjer je leva tabla je sedaj smerokaz za Veterinarsko fakulteto in okrepčevalnico), kjer pa do mesta, ki ga prikazuje slika 6 ni markacij.
B218. 06. 2017
Kot sem že napisal leta 2011, je opis planinske poti Gabrče - Vremščica popolnoma napačen. Iz vasi Gabrče na Vremščico ni direktne markirane poti!
Če že hočemo startati v vasi Gabrče, gremo po markiranem kolovozu do mesta na sliki 4 (križišče cest, kraj se imenuje "Na gavgah", tam stojijo tudi planinski smerokazi, nobeden pa ne kaže smeri dostopa na Vremščico) in potem levo po makadamski cesti navkreber (markacij od tu ni, ker to ni planinska pot)dokler po kakih 40 minutah ne pridemo do mesta, ki je na sliki 6 in od tu dalje po markirani planinski poti na vrh.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki