Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Goriško, Notranjsko in Snežniško hribovje / Soteska Pekel 5. slap / Gostišče Pekel - Soteska Pekel 5. slap (po soteski)

Gostišče Pekel - Soteska Pekel 5. slap (po soteski)

Natisni
Izhodišče: Gostišče Pekel (350 m)
Širina/Dolžina: 45,8906°N 14,372°E
Ime poti: po soteski
Čas hoje: 1 h 15 min
Zahtevnost: zahtevna označena pot
Višinska razlika: 220 m
Višinska razlika po poti: 220 m
Zemljevid: Ljubljana - Okolica 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 90.150
 5 osebam je objava všeč
Število slik: 22
Število komentarjev: 23
Dostop do izhodišča:
Z Vrhnike ali Podpeči se zapeljemo v vasico Borovnica. Tu pa zavijemo v vas Brezovica pri Borovnici. Takoj, ko cesta s podvozom preči železniško progo zavijemo desno. Tej cesti sledimo do parkirišča na koncu ceste.
Opis poti:
S parkirišča se usmerimo na turistično pot, ki gre mimo oznak kjer je opisana dolina sprva čez travnik. Pot kmalu nato čez most preči potok. Čez nekaj časa ponovno čez most nazaj na desni breg. Pot pa se nato začne rahlo vzpenjati in nas pripelje do najmanjšega komaj 4m visokega 1.slapu. Pot se nato vzpne in nas pripelje do razpotja. Levo čez most je drugi slap do katerega je 30m. Vrnemo se do razpotja, kjer se sedaj usmerimo proti tretjemu slapu. Pri vzponu nam pomagajo strme dobro zavarovane stopnice, ki nas kmalu pripeljejo do tretjega slapu. Tu stoji manjša propadajoča miza od katere je lep pogled proti slapu, ki pada v manjše jezerce.
Pot naprej se strmo vzpne po daljših stopnicah, ki so izpostavljene padajočemu kamenju. Sledi še nekaj klinov in pot nas pripelje do razpotja pri razgledni točki. Usmerimo se na levo pot, ki preči strmo pobočje, ki je v mokrem nevarno za zdrs. Pot nas nato pripelje do mostu katerega prečimo in se na drugi strani začnemo strmeje vzpenjati. Pot nato preko mostu ponovno preči potok in nas pripelje do mesta, kjer je orientacija nekoliko težja. Tu je večje število stezic, ki pa se vse razen prave hitro končajo. Prava pot pelje levo ob potoku in nas s pomočjo jeklenice pripelje do 4. slapu. Vzpon naprej poteka po strmem pobočju, ki zahteva varen korak. Nato s pomočjo jeklenice pridemo do naslednjega mostu čez potok. Tu so pod nami manjša korita. Pot naprej pa se še vedno vzpenja po mestoma strmem pobočju. Pot se nato ponovno približa vodi. Sledi le še krajši spust do potoka, kjer se odpre lep pogled na 5. slap.
Priporočam sestop čez Pristavo. Od 5. slapu prečimo potok in se na drugi strani vzpenjamo po kolovozu do ceste, kjer se usmerimo desno. Po treh minutah se s ceste desno odcepi širok markiran kolovoz na katerega se usmerimo tudi mi. Kolovoz nas nato po krajšem spustu pripelje na cesto v vasi Pristava. Naprej pa sledimo oznakam za gostišče Pekel.
zemljevid poti - Soteska Pekel 5. slap
Ob poti: Soteska Pekel 1. slap (380m), Soteska pekel 2. slap (410m), Soteska Pekel 3. slap (445m), Soteska pekel 4. slap (500m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Gostišče Pekel - Soteska Pekel 5. slap1
Gostišče Pekel - Soteska Pekel 5. slap2
Gostišče Pekel - Soteska Pekel 5. slap3
Gostišče Pekel - Soteska Pekel 5. slap4
Gostišče Pekel - Soteska Pekel 5. slap5
Gostišče Pekel - Soteska Pekel 5. slap6
Gostišče Pekel - Soteska Pekel 5. slap7
Gostišče Pekel - Soteska Pekel 5. slap8
Gostišče Pekel - Soteska Pekel 5. slap9
Gostišče Pekel - Soteska Pekel 5. slap10
Gostišče Pekel - Soteska Pekel 5. slap11
Gostišče Pekel - Soteska Pekel 5. slap12
Gostišče Pekel - Soteska Pekel 5. slap13
Gostišče Pekel - Soteska Pekel 5. slap14
Gostišče Pekel - Soteska Pekel 5. slap15
Gostišče Pekel - Soteska Pekel 5. slap16
Gostišče Pekel - Soteska Pekel 5. slap17
Gostišče Pekel - Soteska Pekel 5. slap18
Gostišče Pekel - Soteska Pekel 5. slap19
Gostišče Pekel - Soteska Pekel 5. slap20
Gostišče Pekel - Soteska Pekel 5. slap21
Gostišče Pekel - Soteska Pekel 5. slap22
Diskusija o izletu Gostišče Pekel - Soteska Pekel 5. slap (po soteski)
Gost12. 04. 2007
Lep, zanimiv izlet, opravila sem ga že nekajkrat. Kljub začetnemu "turistično - sprehajalnemu" delu poti je tole kar zahtevna pot, planinski čevlji so kar potrebni, pohodne palice pa raje pustite doma, saj vam bodo ob vzpenjanju samo v napoto že od 2. slapu naprej.
Gost29. 04. 2007
Lepa tura nikakor ne turistična,mogoče tudi čelada pride v poštev.Nekje so zelo slabo pritrjene žice ali pa so celo zruvane.Previdnosti ni nikoli preveč.Pa tudi lahka obutev lahko ostane pri avtu.nasmeh
VanSims24. 03. 2011
Ta vikend(vsaj v soboto če bo vreme zadrega) bi se odpravil po soteski Pekla in naprej na Rakitno in Krim. Od Rakitne naprej na Krim je opis tu gor. Kako pa se pride od 5. slapa(Pristave oz. Pokojišča) do Rakitne? Ali kdo ve? Je pot markirana? Če ne, kje približno se gre. Pa še a je dost medvedov? eek Hvala!
katjuša224. 03. 2011
Kakšna natančna planinska pot je verjetno opisana v knjižici E6 ali E7,.
Po cesti pa iz Pokojišča do Padeža,do Dobca,naprej do Kožljeka,Stražišča,Otav,Rakitna....
Je tudi pot iz Pokojišča do Padeža in po Koželjškem grabnu do Kožljeka,sledi Stražišče,....
To je po cesti.Po grmovju natančno opisati ne znam.
Medvedi so,pa klopi tudi!!!!
VanSims27. 03. 2011
Opis poti 5. SLAP PEKLA/POKOJIŠČE - RAKITNA:

Od petega slapa pekla sledimo smerokazom za Pokojišče. Ti nas vodijo na makadamsko cesto. Tam gremo desno in še naprej sledimo smerokazom za Pokojišče. Ko pridemo do križišča kjer vidimo prometni smerokaz za Kožljek se usmerimo proti temu kraju t.j. zavijemo levo(naravnost po kake 10 minutah dosežemo Padno po kake 15 minutah pa Pokojišče).

Makadamska cesta proti Kožljeku se začne spuščati. Sčasoma, če smo pozorni opazimo zelo obledele markacije za Planinsko pot po Koželjškem grabnu. Po kake pol ure hoda od križišča pridemo do nekaj hišic( lovskih koč, vikendic???). Ignoriramo most(celo markiran?!?), ki se odcepi čez potok in vodi le na bližnjo jaso. Nadaljujemo po makadamu mimo hišic.

Sčasoma se na levo odcepi od ceste potka(PD pristojno za to pot bi moralo obnoviti markacije in ta odcep nekako označiti). Usmerimo se na njo in po nekaj metrih prečimo prebredemo potok(po dežju morda malo sitno). Nadaljujemo po potki, ki poteka nekaj časa vzporedno s potokom in makadamom in kjer so markacije nekoliko pogostejše in bolj vidne. Po par sto metrih zopet pridemo na makadam in zavijemo levo.

Potem pridemo na križišče kjer vidimo smerokaz za Krimsko jamo na desno. Sledimo mu(levo dol Brezovica pri Borovnici). Pot se vzpne in sčasoma pridemo do razcepa. Spet sledimo smerokazu za Krimsko jamo in zelo sporadičnim in bledim markacijam.

Smerokazom za Krimsko jamo sledimo do odcepa poti v gozd proti tej jami na kateri markacije znova oživijo in pred katero na drevesu vidimo križ, za Rakitno pa sledimo naprej makadamu. Pot se začne spuščati in čez kak kilometer je makadamske gozdne ceste konec a ne ustrašimo se ker na levi vidimo markacijo na drevesu.

Sledimo ji in se začenjamo vzpenjati po strugi šibkega potočka. Pot je na začetku kar zoprna(mokra, blato, grušč - vprašanje kakšna je po obilnih padavinah), potem pa se izboljša. Bolj redkim markacijam sledimo do gozdne potke, kjer izstopimo iz struge. Na gozdni potki gremo desno.

Po kakih 10-15 minut hoje pridemo zopet na makadam kjer nas markacije vodijo levo. Jaz sem po nasvetu neke gospe šel desno, po kake 20 minutah pa prišel na cesto Cerknica - Rakitna. Od tod je do Rakitenskega jezera(in pločnika) še kak kilometer in pol.

Sumim, da če bi šel na levo(gospa ni vedla kam ta markirana pot pelj)e, da bi prišel direkt po gozdni poti do Rakitenskega jezera brez trapanja po cesti. Je pa to zgolj sum, ki naj ga nekdo potrdi ali ovrže mežikanje

Porabljen čas: slabe tri ure skupaj z manjšimi 'zalutavanji', spraševanji,...

Zahvala: katjuša2 za omembo Kožljeka, ki me je napeljal na to da sem se pri pokojišču usmeril na cesto proti njemu, gozdarju, ki mi je svetoval odcep čez potok in zgoraj omenjeni gospe, ki se ji je zdela Rakitna od tam(cca. 45 min) še neverjetno daleč in ki se ni mogla načuditi koliko sem že prehodil in kar ni mogla verjeti, da grem iz Rakitne še na Krim. mežikanje
godlike1. 05. 2011
V moji stari štempl knjigi (dnevnik mladega planinca) sem odril mesto za žig: Pekel pri Borovnici.
Sem pa bil pred leti tam, samo se več ne spomnim zakaj ni štempla noter.
Mi lahko kdo pomaga, kje točno bi dobil štempl, ker bi se rad odpravil na ponoven obisk Pekla.
Darko_822. 05. 2011
Kolikor sem seznanjen so žig ukradli in izdelujejo novega - naj bi pa bil pri 3 slapu.
D-Bewc8. 05. 2011
Nov žig je ta moment še na risalni mizi. Računamo, da bo že ta mesec izdelan in vgrajen pri informativni tabli ob vhodu v Pekel, skupaj z vpisno knjigo.
Dominic4. 10. 2011
Bil sem danes gor in je zelo res slabe markacije ali jih sploh ni in to tam kjer hitro lahko fališ pot, tam kjer pa je pot so pa zelo dobre markacije res malo čudno. Slapovi so v zelo slabem stanju glede vode mislim se vidi, da je bolj suša saj 4 in 5 sta komaj kaj vode natekla v tolmune ostali pa tako tako. Pot je spodaj dobra po 5.tem slapu obup zelo potrebni gojzarji. Drugače pa za nadihat se drugega pa ni preveč za pričakovati.
LP
godlike7. 05. 2012
Sma bla 27. aprila na krožni, gor čez hudičev zob, dol po opisani.. Nov štempl je montiran ov vhodu v sotesko. Vpisne knjige pa ni, je kasl prazen.
Kokta9. 05. 2012
He,he.Danes pa druga scena, čisto nova vpisna knjiga, pa žiga nikjer.velik nasmeh, So v gostilni rekli da bo kmalu nazaj nasmeh
V glavnem res razgibana pot,ki me je pozitivno presenetila. Kar se tiče markacij se strinjam z Dominicom. Tukaj bi bilo potrebno kaj narediti, vsaj v zgornjem delu.Ja, nazaj grede smo v spodnjem delu za piko na i srečali še dva gamsa nasmeh. Pot je dobro varovana.
D-Bewc1. 07. 2012
Od včeraj je scena popolna - žig in vpisna knjiga ob vhodu v Pekel.
Dodatne table se nameščajo, markacije tudi. Konstrukcija za nov most na 5. slapu v izdelavi.
Hvala za aplavz, hvala...
ursa.k8. 04. 2013
Super, včeraj je bilo sončno, vode po tem deževju ogromno, super lepo za videti!
Bojan_A9. 06. 2014
Med tednom je v Peklu zelo lepo in prijetno hladno: http://bojanambrozic.wordpress.com/2014/06/09/pekel-pri-borovnici/
Kigeot5. 10. 2014
Upoštevala sva nasvet enega od zgornjih uporabnikov in se odpravila do vrha soteske brez palic. Moram reči, da sva jih pogrešala, predvsem pri sestopu, ker sva izbrala pot po pobočju in ne po stopnicah.
JasminaZaOvinkom7. 06. 2015
Vroč dan smo izkoristili za izlet po Soteski Pekel. Sicer je vode sedaj malo manj kot po deževju, vendar je zato pot toliko bolj varna. Otroci so neizmerno uživali, ko so hodili po klinih, ob jeklenicah ter po lestvah.
Žig se nahaja spodaj - na začetku poti.

Več slik na povezavi:

http://jasmina.zaovinkom.si/pekel/
Ljubljana20. 06. 2017
Navodila v opisu so napačna:"Priporočam sestop čez Pristavo. Od 5. slapu prečimo potok in se na drugi strani vzpenjamo po kolovozu do ceste, kjer se usmerimo desno. Po treh minutah se s ceste desno odcepi širok markiran kolovoz na katerega se usmerimo tudi mi. Kolovoz nas nato po krajšem spustu pripelje na cesto v vasi Pristava. Naprej pa sledimo oznakam za gostišče Pekel."
1. na drugi strani ni kolovoza, amapak samo gozdna pot, ki se razcepi na Pokojišče ter Hudičev zob in slapove.
2. Pet ali šest ljudi, ki so bili ob istem času pri 5. slapu ni ne razumelo ne poznalo napisanih navodil za priporočen sestop čez Pristavo.
3. Za naslednjič smo se odločili, da bomo šli od gostišča Pekel na Pristavo in bomo videli, kako se pride do 5. slapu.
Lp.
Farki8125. 07. 2019
Včeraj ptehodil tole pot. Pot je mestoma kar zahtevna, zato razni natikači in športni copati odpadejo, palice pa pridejo prav edino pri sestopu, če se odločite za povratek čez Pristavo al po pobočju. Jaz sem se odločil za sestop čez Pristavo, ker pa je po prejšnjih komentarjih sodečkar nekaj nejasnostiglede te poti jo bom opisal. Od 5. slapu nadaljujemo po desnem bregu soteske, pot je markirana. Ko pridemo nad slap, sledimo stopnicam do vodnega zajetja, ki ga po levi obidemo. Za vodnim zajetjem preko mostička prečimo potok, markirani poti pa nato sledimo ob potoku navzgor mimo ruševin mlina vse do ceste, kjer pa opazimo smerne table. Od tukaj naprej samo sledimo oznakam za gostišče Pekel, vsa razpotja so označena s smernimi tablami, tako, da z orientacijo ni težav. Markacije od konca ceste do pristaveso bolj redke in zbledele, vendar je pot lepo vidna in uhojena, ko prispemo do prve domačije, se na dvorišču usmerimo levo na makadam. Pot po makadamu nadaljujemo le nekaj deset metrov, kjer ob gospodarskem poslopju na levi opazimo smerno tablo za gostišče Pekel. Tablo je mogoče malce težje
Farki8125. 07. 2019
opaziti, saj je rahlo skrita v orehovih vejah, zato še podatek da se nahaja na prvem ostrem levem ovinku. Od tu nas pot po desetih minutah hoje pripelje do mlina malce višje gostišča Pekel.
svetilka20. 03. 2021
Žig je na tabli ob gostišču.
Stopnice, jeklenice in klini so lepo vzdrževani. Pohvala PD!
Zelo lepa in vzdrzevana pot.
Cudovita narava.
Je pa treba biti pazljiv, vendarle je zahtevna pot.
Med 5 in 4 slapom po poti navzdol po desnem bregu se je treba drzati markacij, da ne zaides v gozdu velik nasmeh
KSG21. 07. 2021 22:54:42
Lepa in zanimiva pot, kjer je nujna planinska obutev in ne navadni športni copati, all starke itd... Tudi za pse bolj mučenje kot kaj drugega... Nekaj utrinkov s poti (julij 2021) pa tukaj: https://bit.ly/3wWnhpW
KSG5. 08. 2021 22:25:26
Lepa in zanimiva pot, ki kljub nižji nadmorski višini daje vtis sredogorja; a je potrebno vseeno biti previden in imeti vsaj primerno planinsko obutev... superge in natikači nikakor... Se strinjam s predhodnikom, da je za pse ta pot bolj kot ne mučenje in pojdite z njimi raje kam drugam... Stanje poti (julij 2021) in zanimivosti ob poti pa na: https://bit.ly/2WQ5DrC
Savinja1123. 04. 2023 19:53:06
Danes sva prehodila krožno pot skozi sotesko ob vseh slapovih in nazaj skozi Pristavo. Pot je odlično označena. Glede težavnosti se pridružujem mnenju predhodnikov. Pot se da lepo prehoditi, za majhne otroke in pse pa ravno ni. Prebijanje skozi sotesko olajšajo stopnice, jeklenice, klini, na nekaterih krajših mestih pa je potrebna večja pazljivost zaradi vlažne, strme in drseče poti. Najbolje je, da se gre gor po soteski, dol po lažji - sprehajalni poti skozi Pristavo. Na vrhu poti je spominski park, ki nas opomne, da se na tej poti vzpon ali povratek ni vsem izšel. Sicer pa krasna, mirna narava z dodatki preteklosti (ostanki starih mlinov). Pohvala vsem, ki so že pred 100 leti naredili to pot dostopno širšemu krogu ljudi in ki jo danes marljivo vzdržujejo. Čudovite kotičke Slovenije si že ogledujejo tujci, ampak ne vedo, kaj pomeni zgoraj na smerokazu "lažja pot" in se odpravljajo dol skozi sotesko, kar je precej hudo.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki