Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj

Lokavec - Kucelj na Čavnu

Natisni
Izhodišče: Lokavec (170 m)
Širina/Dolžina: 45,902°N 13,8813°E
Čas hoje: 3 h 15 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 1067 m
Višinska razlika po poti: 1170 m
Zemljevid: Goriška - izletniška karta 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 10.301
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 43
Število komentarjev: 17
Dostop do izhodišča:
Peljemo se po hitri cesti od Razdrtega proti Novi Gorici ali obratno in se usmerimo na izvoz Ajdovščina. Nato v križišču zavijemo levo v smeri Nove Gorice in se peljemo do vasi Cesta, kjer nas oznaka za Lokavec usmeri desno. Tej cesti nato sledimo do večjega parkirišča pri cerkvi v vasi Lokavec, kjer so tudi kažipoti za Čaven.
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo po cesti v smeri Čavna. Cesta, ki se zložno vzpenja med hišami nas kmalu pripelje na manjše križišče v bližini majhnega potočka. Tu nadaljujemo po levi cesti in levi strani potočka, ki nas na koncu vasi pripelje do kolovoza po katerem se nato vzpenjamo. Naprej sledimo kolovozu, ki se počasi spremeni v pešpot. Pot čez čas preči slabšo gozdno cesto in nas kmalu za tem pripelje na razpotje, kjer nadaljujemo naravnost v smeri Čavna. Pot nas nato pripelje do studenčka in se za tem za nekaj deset korakov strmo vzpne. Pot naprej nas pripelje na neporaščena pobočja, s katerih se nam odpre lep pogled na Nanos, Vipavsko dolino in okoliško hribovje. Nekoliko naprej pot ponovno preči slabšo gozdno cesto in se kratek čas vzpenja vzporedno z njo. Le malo naprej pa pridemo na širšo cesto, ki ji sledimo v desno, a le nekaj korakov, nato pa nas markacije usmerijo levo navzgor. Pot naprej se začne strmeje vzpenjati in nekoliko višje preči markirano pot, ki se začne pri "tunelih".
Tu nadaljujemo naravnost navzgor po poti, ki postaja že zelo strma. Nekoliko naprej pa pot, ki je večino časa potekala po gozdu ponovno preči nekaj razglednih pobočij. Malo naprej pa nas pot pripelje do grebena, kjer imamo za nadaljevanje dve možnosti. Leva poteka malo pod grebenom in je manj razgledna kot tista, ki poteka po grebenu, a je prizanesljivejša v primeru močne burje. Po 10 minutah se obe poti združita in nas pripeljeta na neporaščena travnata pobočja vzhodno od Male gore.
Tu strmina popusti in pot naprej se nadaljuje po lepih travnikih, kjer v pomladnem in poletnem času opazimo veliko gorskega cvetja. Nekoliko naprej pa se nam z leve priključi pot od Stomaža. Tu nadaljujemo naravnost po poti, ki nas v nekaj minutah pripelje do Koče na Čavnu.
Za kočo nas oznake za Kucelj usmerijo rahlo levo na pešpot, ki se prične prečno spuščati. Pot naprej preči kratek pas gozda, nato pa zavije v desno, kjer se še naprej lahkotno spušča. Pot nato postopoma preide v gozd in z leve se nam priključi pot iz vasi Kamnje (odcepa za Kamnje sta dva).
Nadaljujemo v smeri Kuclja po poti, ki postopoma preide na desno stran "Čavnovega" grebena. Pot se nadaljuje preko večje jase, s katere se nam odpre pogled na okoliško hribovje, nato pa se vrne v gozd. Nekoliko naprej zapustimo zložen kolovoz in vzpon nadaljujemo levo ter se naprej vzpenjamo skozi strnjen gozd. Strmina kmalu popusti in pot nas iz gozda pripelje na vse bolj razgledna travnata pobočja. Sledi nekaj minut lahkotne hoje, nato pa nas pot pripelje pod sam vrh Kuclja, kjer se ta ponovno strmo vzpne. Tej poti, ki nam nudi vse lepše razglede, nato sledimo vse do vrha Kuclja, le tega pa dosežemo po nekaj minutah nadaljnje hoje.
zemljevid poti - Kucelj na Čavnu
Ob poti: Koča Antona Bavčerja na Čavnu (1242m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Veliki Rob (1 h)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Lokavec - Kucelj na Čavnu1
Lokavec - Kucelj na Čavnu2
Lokavec - Kucelj na Čavnu3
Lokavec - Kucelj na Čavnu4
Lokavec - Kucelj na Čavnu5
Lokavec - Kucelj na Čavnu6
Lokavec - Kucelj na Čavnu7
Lokavec - Kucelj na Čavnu8
Lokavec - Kucelj na Čavnu9
Lokavec - Kucelj na Čavnu10
Lokavec - Kucelj na Čavnu11
Lokavec - Kucelj na Čavnu12
Lokavec - Kucelj na Čavnu13
Lokavec - Kucelj na Čavnu14
Lokavec - Kucelj na Čavnu15
Lokavec - Kucelj na Čavnu16
Lokavec - Kucelj na Čavnu17
Lokavec - Kucelj na Čavnu18
Lokavec - Kucelj na Čavnu19
Lokavec - Kucelj na Čavnu20
Lokavec - Kucelj na Čavnu21
Lokavec - Kucelj na Čavnu22
Lokavec - Kucelj na Čavnu23
Lokavec - Kucelj na Čavnu24
Lokavec - Kucelj na Čavnu25
Lokavec - Kucelj na Čavnu26
Lokavec - Kucelj na Čavnu27
Lokavec - Kucelj na Čavnu28
Lokavec - Kucelj na Čavnu29
Lokavec - Kucelj na Čavnu30
Lokavec - Kucelj na Čavnu31
Lokavec - Kucelj na Čavnu32
Lokavec - Kucelj na Čavnu33
Lokavec - Kucelj na Čavnu34
Lokavec - Kucelj na Čavnu35
Lokavec - Kucelj na Čavnu36
Lokavec - Kucelj na Čavnu37
Lokavec - Kucelj na Čavnu38
Lokavec - Kucelj na Čavnu39
Lokavec - Kucelj na Čavnu40
Lokavec - Kucelj na Čavnu41
Lokavec - Kucelj na Čavnu42
Lokavec - Kucelj na Čavnu43
Diskusija o izletu Lokavec - Kucelj na Čavnu
BT8822. 12. 2010
Kucelj ni na Čavnu jezen po mojem mnenju je kucelj samostojni vrh na robu trnovske planote . . . al ne bo tako
atoamac22. 12. 2010
Jasno, da je Kucelj samostojni vrh, a je tudi na Čavnu. Gre za dvojno poimenovanje: Čaven je sicer eden od vrhov, pa tudi celotno "gorovje". Na zemljevidu (glej geopedija) je Čaven tudi področje za Kucljem, nekako desno od vrha Čaven 1186, prek Velikega roba 1265, našega Kuclja, pa na drugo stran na Veliki in Mali Modrasovec 1306, ki mu v dolini pravijo Čaven. In iz doline se tudi jasno vidi, da sta Kucelj in Čaven (Modrasovec) dva samostojna vrhova, ki se ju lahko zamenja le v slučaju hude megle, sneženja ali teme.nasmeh
BT8823. 12. 2010
Ok sam popravte naslov npr. Čez Čaven na razgledni vrh Kucljanasmeh
Enka23. 12. 2010
Tudi precej drugih virov ta vrh imenuje Kucelj na Čavnu (Čaven je skupno ime za del planote Trnovski gozd), tako da je že prav, da je tudi na tem portalu uporabljeno ime, ki se uporablja v življenju. Seveda pa tale Kucelj na Čavnu ni edini vrh z imenom Kucelj. Tudi zato ga je že z imenom potrebno "locirati".

Samo primeroma:

http://www.zaplana.net/izleti/Kucelj/

http://vreme.zurnal24.si/prosti-cas/gore/kucelj-na-cavnu/

http://www.visitslovenia.net/slovenija/naravne-znamenitosti/kucelj-na-cavnu

http://www.pdradovljica.si/?tip=odsek&odsek_id=11&pod=galerije&id=20

BT8823. 12. 2010
Ma naj bo po vaše. Sam iz vasice Vrtovin se gre pol na Kucelj ali na Kucelj na Čavnu?zavijanje z očmi
atoamac23. 12. 2010
Nejc Zaplotnik je zapisal, da je bolj kot cilj važna pot. Torej je važno, da se gre.nasmeh
BT8823. 12. 2010
Ja res je zapisal, da kdor najde pot bo vedno hodil po njej . . . kar pomeni da ne iskati poti ampak jo je treba najtinasmeh
atoamac23. 12. 2010
In kako se jo najde, ne da bi jo iskal?nasmeh
BT8823. 12. 2010
Atomac v življenju niso vse poti markiranemežikanje sej ti to veš je pa tale kuceljček o katerem govoriva mal moj faan hribček zato se potegujem zanj Capitocool
mirank23. 12. 2010
Vsi smerokazi na vseh dostopih (in teh ni malo) točno pišejo kam greš in mislim, da domačini najbolj vejo kako je hribu ime. Podobna štorija kot z nekim drugim vrhom kjer povsod piše Prisojnik, znajdeš pa se na Prisanku ali kako naj bi vrhu že bilo ime?...
mirank23. 12. 2010
Vsi smerokazi na vseh dostopih (in teh ni malo) točno pišejo kam greš in mislim, da domačini najbolj vejo kako je hribu ime. Podobna štorija kot z nekim drugim vrhom kjer povsod piše Prisojnik, znajdeš pa se na Prisanku ali kako naj bi vrhu že bilo ime?...
marjana25. 12. 2010
Bravo, mislim, da ste rešili problem.
BT8827. 12. 2010
Mirank to je nekaj drugega mežikanje to je Kucelj.
brinta13. 05. 2012
Ali morda kdo ve če avriklju na Kuclju že cvetijo?
čeveljc13. 05. 2012
27.4.12 smo iz šli iz Otlice do Otliškega vrha nato pa do Predmeje po "Poti po Robu" mal gor in mal dol do Čavna. Avriklji so na omenjeni poti po Robu že bili, pa tudi svišč. Krasen dan, krasna pokrajina, razgled in sploh vse. Cesta Col - Ajdovščina je bila zaprta, je pa bilo videti, da je cesta Ajdovščina - Predmeja precej nova (ali na novo obnovljena). Skratka, še en lep konec naše domovine.
darinka410. 06. 2023 19:03:45
Kljub slabi napovedi sva z Maksijem danes šla z Lokavca, od cerkve do koče na Čavnu. Nato do vrha Kuclja. Sestopila na Malo goro in po poti vzpona v Lokavec. V zadnjem delu poti naju je ujel dež. In precej spolzko je bilo in vodnato ob sestopu.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki