Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj

Vrtovin - Kucelj na Čavnu

Natisni
Izhodišče: Vrtovin (360 m)
Širina/Dolžina: 45,9099°N 13,8204°E
Čas hoje: 2 h 15 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 877 m
Višinska razlika po poti: 877 m
Zemljevid: Goriška 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 23.076
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 18
Število komentarjev: 10
Dostop do izhodišča:
a) S hitre ceste Razdrto - Nova Gorica se usmerimo na izvoz Ajdovščina, nato pa v križišču zavijemo levo v smeri Nove Gorice. Naprej se po regionalni cesti proti Novi Gorici peljemo do kraja Vrtovin, tam pa sredi vasi zavijemo desno v smeri Čavna. Cesti, ki se v nadaljevanju vzpenja skozi vas v križiščih sledimo v smeri sv. Pavla, Kuclja in Čavna. Parkiramo na manjšem parkirišču na koncu vasi, v bližini planinskih smerokazov.
b) Z avtoceste Nova Gorica - Razdrto se usmerimo na izvoz Selo, nato pa, ko zapeljemo na staro cesto Nova Gorica - Ajdovščina nadaljujemo desno proti Novi Gorici. Po regionalni cesti proti Ajdovščini se peljemo do kraja Vrtovin, tam pa sredi vasi zavijemo levo v smeri Čavna. Cesti, ki se v nadaljevanju vzpenja skozi vas v križiščih sledimo v smeri sv. Pavla, Kuclja in Čavna. Parkiramo na manjšem parkirišču na koncu vasi, v bližini planinskih smerokazov.
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo po levi cesti v smeri Kuclja in sv. Pavla. Po nekaj minutah hoje pa nas cesta pripelje do razpotja poti, kjer se desno navzgor odcepi planinska pot na Kucelj in Čaven (naravnost še naprej po cesti sv. Pavel). Vzpon nadaljujemo po markiranem, deloma kamnitem kolovozu, ki se vzpenja skozi občasno redek gozd. Nekoliko višje prispemo na označeno razpotje, kjer nadaljujemo rahlo levo v smeri Kuclja (desno Mala gora in Čaven).
Dobro označen kolovoz, kateremu sledimo v smeri Kuclja nas nekoliko višje pripelje na gozdno cesto, katero pa samo prečimo. Pot naprej se zložno vzpenja skozi redek gozd, a le do mesta, kjer se nam z leve priključi pot od Svetega Pavla.
Pot naprej se prične strmo vzpenjati skozi gozd, skozi katerega se v nadaljevanju kar nekaj časa vzpenjamo. Višje prečimo Srednječavensko pot, nad katero se gozd počasi prične redčiti. Še nekoliko višje se pot povsem približa stari cestni povezavi med Vipavsko dolino in planoto Trnovskega gozda.
Tu se v levo odcepi pot na Visoki rob in Selovec, mi pa nadaljujemo naravnost po markirani planinski poti, ki se počasi obrne nekoliko v desno. V nadaljevanju se gozd dokončno konča, nas pa pot, s katere se nam odpirajo pogledi proti Velikemu robu, Vipavski dolini in Trstelju, pripelje do še zadnjega razpotja na naši poti. Ponovno nadaljujemo desno ter se čez razgledno travnato pobočje v nekaj minutah vzpnemo na vrh Kuclja, s katerega se nam odpre še pogled proti Nanosu in Golakom.
zemljevid poti - Kucelj na Čavnu
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Veliki Rob
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Vrtovin - Kucelj na Čavnu1
Vrtovin - Kucelj na Čavnu2
Vrtovin - Kucelj na Čavnu3
Vrtovin - Kucelj na Čavnu4
Vrtovin - Kucelj na Čavnu5
Vrtovin - Kucelj na Čavnu6
Vrtovin - Kucelj na Čavnu7
Vrtovin - Kucelj na Čavnu8
Vrtovin - Kucelj na Čavnu9
Vrtovin - Kucelj na Čavnu10
Vrtovin - Kucelj na Čavnu11
Vrtovin - Kucelj na Čavnu12
Vrtovin - Kucelj na Čavnu13
Vrtovin - Kucelj na Čavnu14
Vrtovin - Kucelj na Čavnu15
Vrtovin - Kucelj na Čavnu16
Vrtovin - Kucelj na Čavnu17
Vrtovin - Kucelj na Čavnu18
Diskusija o izletu Vrtovin - Kucelj na Čavnu
marei13. 03. 2008
Na pot smo se odpravili iz Vrtovina. Po težavnosti izleta to že ni kucelj, ampak gora. Lep izlet in ga priporočam.
furioso24. 08. 2008
Včeraj sem bil na Kuclju iz Vrtovina.Pot je precej zaraščena, drugače je pa to kar naporen strm vzpon.
pier18. 01. 2010
pot sem opravil v soboto 16.01. Sneg se zacne nekje na 1000m.,zgornji del pred dostopom na vrh je deloma leden (nic se ne vdira) tako da je vsaj cepin, ce ne ze dereze, obvezen. Na vrhu se nismo ustavljali, ker je tako pihal veter, da je dajal obcutek, da se vrnemo v dolino lete. Nadaljevali smo po gozdu do koce Antona Bavcerja na Cavnu, kjer so nam prijazni oskrbniki postregli z kosilom. Sestopili smo v smeri Male Gore in nadaljevali proti Lovski koci (kjer se sneg konca) in naprej do Vrtovina.
urskabacar15. 08. 2016
Na Kucelj smo se včeraj povzpeli po opisani poti. Pot je strma, precej zaraščena in pogosto je potrebna previdnost (sploh pri sestopu) in seveda, pametna obutev. Razgled na vrhu je čudovit in obisk vsekakor priporočam, vendar mislim, da se da na vrh lažje priti po kateri od drugih poti.
BT8815. 08. 2016
Ja letos je res zadeva bolj zarascena lani je bila ta pot v tem casu v celoti pokosena.
akvarij9. 10. 2016
Danes smo šli po tej poti, je bila zelo lepo očiščena in tudi označena, razen na začetku, ko se gre po tistem kolovozu (oz, meni zgleda bolj kot struga hudournika).
Ker je pot res strma, pridejo za sestop prav palice, pa seveda primerna obutev.
BT8811. 10. 2016
Da se izognemo strugi svetujem še 15 min od slike št 4.naprej po cesti in nato desno (pravtako tabla) kjer pridemo na lepo travnato stezico, ki bi jo svetoval tudi pri sestopu.Je pa omenjena pot znova lepo pokošena in očiščena.
lp
akvarij15. 10. 2016
BT88, hvala. Saj se mi je zdelo, da ko sem šla pred časom k Sv.Pavlu, da sem tudi tam naprej videla table za Kucelj!
smeh131. 10. 2016
Na poti na Kucelj na Čavnu najdeni ključi peugeot
anazala7. 07. 2019
Če imate čas. predlagam, da si ga vzamete. pojdite malo od kamnoloma v hrib. pojdite najprej na Čaven do koče, potem še na Kucelj, potem pa iz Kuclja dol po Srednje čavenske poti. ko pridete na pot, ki je prava je označena -Tuneli. Obrnite se na levo. potem skoz po sredini hriba Čavna nazaj do pečine-plezalne stene. vmes boste opazili poti iz hriba na to pot. pojdite naprej, potem pridete do omenjene pečine tam je vrv, malo več pozornosti, ni nevarna. vseeno bodite previdni in ne prehitevajte planincev. katerega boste sigurno srečali. jaz sem plezalca. sem počakala, da je sestopil in plezal naprej. potem čez manjše melišče naravnost po poti do kamnoloma. super pot. jaz hodila nekje 6 ur s postanki. nekaj manjših.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki