Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj

Šembije - Ahac

Natisni
Izhodišče: Šembije (597 m)
Širina/Dolžina: 45,5979°N 14,2493°E
Čas hoje: 2 h
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 202 m
Višinska razlika po poti: 300 m
Zemljevid: Snežnik 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 5.172
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 47
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Postojna in cesti naprej sledimo v smeri Pivke, Reke in Ilirske Bistrice. V naselju Pivka zapustimo glavno cesto, ki pelje proti Ilirski Bistrici in z vožnjo nadaljujemo proti Knežaku. Le malo za Knežakom, pridemo do vasi Šembije, kjer postanemo pozorni na prvi odcep v levo. Torej z glavne ceste zavijemo ostro levo in vožnjo nadaljujemo po slabši makadamski cesti, kateri sledimo približno 1 km, oz. točneje do table "gozdna cesta uporaba na lastno odgovornost". Tik pred tablo je dovolj prostora, kjer lahko pustimo avtomobil.
b) Zapeljemo se v Ilirsko Bistrico, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Knežaku. Ko prispemo v Šembije, postanemo pozorni na zadnji desni odcep v vasi. Z glavne ceste zavijemo desno in vožnjo nadaljujemo po slabši makadamski cesti, kateri sledimo približno 1 km, oz. točneje do table "gozdna cesta uporaba na lastno odgovornost". Tik pred tablo je dovolj prostora, kjer lahko pustimo avtomobil.
Opis poti:
Z izhodišča nadaljujemo po makadamski cesti in po njej hodimo 5 minut, oz. do manjšega križišča, kjer se v desno odcepi še nekoliko slabša cesta. Usmerimo se na omenjeno cesto, ki se prične prečno vzpenjati proti desni. Ko dosežemo nekakšen greben, od koder se nam odpre pogled proti Brkinom, cesta zavije ostro v levo ter preide na drugo stran hriba. Cesti, ki se postopoma spreminja v kolovoz ter, ki se počasi spušča, pa sledimo nekaj minut, nato pa na levi strani opazimo nadaljevanje, sicer razmeroma slabo označene markirane poti.
Naprej se vzpenjamo po nekoliko bolj zaraščeni stezici, katera nas v nekaj minutah pripelje do drugega kolovoza, kateremu sledimo v desno. Pot nadaljujemo po zložnem kolovozu, ki nas hitro pripelje do roba strmih pečin, od koder se nam odpre lep razgled. Markirana pot se nadaljuje skozi gozd in nas nekoliko višje pripelje do prostranega pašnika Pečkova dolina. Omenjeni pašnik, katerega čuva pes ovčar, obidemo po desni strani, pot pa za njim zavije nekoliko levo ter s pobočij preide na planoto. Sledi še kratek spust in pot nas pripelje do makadamske ceste, kateri sledimo v desno. Po cesti se še nekaj časa zložno spuščamo, nato pa prispemo do manjšega križišča v bližini strelišča Modras. Nadaljujemo rahlo levo in cesta nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje do brunarice Črne njive, kjer je večji travnik in parkirišče.
S parkirišča na Črnih njivah, se sprehodimo do ceste, ki vodi proti Sviščakom ter po njej nadaljujemo vzpon. Cesta, ki se zmerno vzpenja nas vodi skozi gozd, le ta pa nas po dobrih 10 minutah hoje pripelje do levega ovinka, na začetku katerega se v desno odcepi markirana pešpot, ki vodi na Ahac. Nadaljujemo po markirani poti, ki se zložno vzpenja skozi gozd in grmičevje. Nekoliko višje po desni strani obidemo majhno kočo, pot pa se nekoliko nad njo priključi razmeroma sveži traktorski vlaki. Sledi nekaj zaporednih razpotij, kjer pazljivo sledimo markacijam (pazimo, da nas ne zavedejo oznake za Smolarjevo pot). Še nekoliko višje, se nam z desne priključi še označena, a nemarkirana pot iz vasi Jasen. Tudi tu nadaljujemo naravnost ter nato nekoliko bolj strmi poti, sledimo do bližnjega vrha Ahac, katerega dosežemo po 5 minutah nadaljnje hoje.
zemljevid poti - Ahac
Ob poti: Črne njive (610m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, vpisna knjiga
Slike:
Šembije - Ahac1
Šembije - Ahac2
Šembije - Ahac3
Šembije - Ahac4
Šembije - Ahac5
Šembije - Ahac6
Šembije - Ahac7
Šembije - Ahac8
Šembije - Ahac9
Šembije - Ahac10
Šembije - Ahac11
Šembije - Ahac12
Šembije - Ahac13
Šembije - Ahac14
Šembije - Ahac15
Šembije - Ahac16
Šembije - Ahac17
Šembije - Ahac18
Šembije - Ahac19
Šembije - Ahac20
Šembije - Ahac21
Šembije - Ahac22
Šembije - Ahac23
Šembije - Ahac24
Šembije - Ahac25
Šembije - Ahac26
Šembije - Ahac27
Šembije - Ahac28
Šembije - Ahac29
Šembije - Ahac30
Šembije - Ahac31
Šembije - Ahac32
Šembije - Ahac33
Šembije - Ahac34
Šembije - Ahac35
Šembije - Ahac36
Šembije - Ahac37
Šembije - Ahac38
Šembije - Ahac39
Šembije - Ahac40
Šembije - Ahac41
Šembije - Ahac42
Šembije - Ahac43
Šembije - Ahac44
Šembije - Ahac45
Šembije - Ahac46
Šembije - Ahac47
Diskusija o izletu Šembije - Ahac
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki