Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Goriško, Notranjsko in Snežniško hribovje / Krim / Jezero - Krim (mimo domačije Špelin)

Jezero - Krim (mimo domačije Špelin)

Natisni
Izhodišče: Jezero (290 m)
Širina/Dolžina: 45,9692°N 14,4313°E
Ime poti: mimo domačije Špelin
Čas hoje: 2 h 20 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 817 m
Višinska razlika po poti: 825 m
Zemljevid: Ljubljana - okolica 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 23.930
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 42
Število komentarjev: 8
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Brezovica, od koder z vožnjo nadaljujemo levo po stari cesti proti Vrhniki. Še v Brezovici, pa opazimo oznake za Podpeč, ki nas usmerijo levo. Naprej se peljemo skozi Vnanje in Notranje Gorice do Podpeči, kjer v križišču nadaljujemo levo proti vasi Jezero. Cesti skozi vas sledimo nekaj 100 m, nakar nas oznake za Podpeško jezero usmerijo desno. Naprej nekoliko ožji cesti sledimo do parkirišča ob Podpeškem jezeru.
b) Iz Ljubljane se zapeljemo v Črno vas, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti kraju Podpeč, kjer se priključimo cesti iz Brezovice. V Podpeči ponovno nadaljujemo levo (smer Jezero). Naprej se peljemo še nekaj 100 m, nakar nas oznake za Podpeško jezero usmerijo desno na nekoliko ožjo cesto, kateri sledimo do parkirišča ob že omenjenem jezeru.
Opis poti:
Od parkirišča pri Podpeškem jezeru se vrnemo dobrih 100 m nazaj, nato pa se usmerimo na cesto v smeri Krima (leva cesta gledano iz smeri dostopa do izhodišča). Pot nadaljujemo skozi vas, mi pa se v križiščih držimo desnih smeri. Po približno 15 minutah lahkotne hoje pridemo do domačije Špelin, kjer nas oznake za Krim usmerijo levo na vzpenjajočo pešpot, ki hitro preide v gozd. Naprej se kratek čas razmeroma strmo vzpenjamo, nato pa se priključimo kolovozni poti iz vasi Jezero (po njej bi prišli, če bi v manjšem križišču za kapelico nadaljevali po levi cesti). Kolovozu sledimo navkreber, le ta pa nas kmalu pripelje do makadamske ceste, katero pa le prečimo. Sledi še kratek vzpon skozi gozd in pot nas pripelje na travnike predela imenovanega Planinca (tudi Planinica). Tu pot zavije v levo in nas hitro pripelje do osamljene domačije, za katero se nam z leve priključi pot mimo Ledenice. Tu nadaljujemo desno ter v nekaj nadaljnjih korakih prispemo do cerkvice sv. Tomaža na Planinci.
Cerkev obidemo po levi strani ter pot nadaljujemo po zložnem kolovozu, ki postopoma preide v gozd. Kolovoz se kmalu za kratek čas strmeje vzpne, nato pa zavije rahlo v desno, kjer postopoma preide na zahodna pobočja. Tu se nam z desne priključi pot iz Dolenje Brezovice, mi pa nadaljujemo naravnost po postopoma vse bolj strmi kolovozni poti. Nekoliko višje prečimo še eno gozdno cesto, nato pa se pot pričenja obračati rahlo proti levi, kjer se po nekaj nadaljnjih minutah zmernega vzpona priključi poti iz Strahomera, Vrbljen in Tomišlja.
Nadaljujemo desno v smeri Krima ter pot nadaljujemo po sprva zložnem, nato pa postopoma vse bolj strmem kolovozu. Kolovoz višje zavije nekoliko v levo ter nato še v desno. Za slednjim ovinkom se tudi povsem položi in se nekaj 10 m naprej tudi priključi cesti, ki vodi na Krim. Omenjeni cesti sledimo v levo, le ta pa nas po 10 minutah hoje pripelje do parkirišča in obračališča pod vrhom Krima. Tu nadaljujemo desno ter po cesti ali markirani pešpoti v nekaj minutah nadaljnje hoje prispemo na vrh Krima.
zemljevid poti - Krim
Ob poti: Sveti Tomaž (Planinca) (572m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Jezero - Krim1
Jezero - Krim2
Jezero - Krim3
Jezero - Krim4
Jezero - Krim5
Jezero - Krim6
Jezero - Krim7
Jezero - Krim8
Jezero - Krim9
Jezero - Krim10
Jezero - Krim11
Jezero - Krim12
Jezero - Krim13
Jezero - Krim14
Jezero - Krim15
Jezero - Krim16
Jezero - Krim17
Jezero - Krim18
Jezero - Krim19
Jezero - Krim20
Jezero - Krim21
Jezero - Krim22
Jezero - Krim23
Jezero - Krim24
Jezero - Krim25
Jezero - Krim26
Jezero - Krim27
Jezero - Krim28
Jezero - Krim29
Jezero - Krim30
Jezero - Krim31
Jezero - Krim32
Jezero - Krim33
Jezero - Krim34
Jezero - Krim35
Jezero - Krim36
Jezero - Krim37
Jezero - Krim38
Jezero - Krim39
Jezero - Krim40
Jezero - Krim41
Jezero - Krim42
Diskusija o izletu Jezero - Krim (mimo domačije Špelin)
Okmodko14. 12. 2010
Pa naveličaš se teh medvedov ko skos okol tebe skačejo!
tisa14. 12. 2010
Kako se lahko naveličaš živali,ki skačejo okoli tebe? Včasih se mi zdi, da bi rajši živela med z medvedi ali z kakimi drugimi predstavniki živalskega sveta kot pa z ljudmi. (pa ne mislim tebe, da ne bo pomote).
Imel si pa precej turoben dan, ampak slike so ne glede na vreme lepe.
MG4214. 12. 2010
Okmodko, me hudo zanima, koliko medvedov je skakalo okrog tebe?velik nasmeh Da ni bila še kaka medvedka vmes?velik nasmehvelik nasmeh
MG4214. 12. 2010
Bi prav rad kakega pofotkal v živo, pa še
Tiso zraven povabimovelik nasmeh....
tisa16. 12. 2010
Ni dvoma, da ne bi uživala, obkrožena z medvedi, kot ti pravišmežikanje Ampak mislim, da ima MG42 kar prav, da je to vendarle zima, na to pa še pomislila nisem. Če si bil obkrožen, bi tudi kakega slikal, mar ne? Le kaj si videl me zanima? zmedenmežikanje A nas mogoče malo vlečeš.....
Micky16. 12. 2010
Tudi mi ki živimo pod Slivnico jih imamo za izvoz. Vam kakšnega kosmatinca prodamo.
lakkon28. 12. 2012
Pozdravljeni.

A na Krim se bo prišlo v soboto oz. nedeljo normalno brez kakšnih derez? gamaše pa, a? je ta pot ali katera druga kaj bolj nevarna zdej kot v opisih? medvedi so se skrili in jih ni, a ne?
Mikens23. 06. 2019
POMEMBNO!
Vse pohodnike naprošam, naj imajo pse na vrvici! (območje medveda.)
Lep lovski pozdrav.
Klement Mal, LD Tomišelj
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki