Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Goriško, Notranjsko in Snežniško hribovje / Orlovo gnezdo (Veli Badin) / Sveti Kvirik - Orlovo gnezdo (Veli Badin)

Sveti Kvirik - Orlovo gnezdo (Veli Badin)

Natisni
Izhodišče: Sveti Kvirik (408 m)
Širina/Dolžina: 45,4638°N 13,9043°E
Čas hoje: 1 h
Zahtevnost: lahka označena pot, zahtevna označena pot
Višinska razlika: -49 m
Višinska razlika po poti: 35 m
Zemljevid: Slovenska Istra - Čičarija, Brkini in Kras 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada
Ogledov: 36.667
 3 osebam je objava všeč
Število slik: 46
Število komentarjev: 17
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Črni Kal. Od Črnega Kala z vožnjo nadaljujemo po stari cesti proti morju, mi pa se po njej peljemo le do naslednjega nekoliko večjega križišča, kjer zavijemo levo v smeri MP Sočerga. Po omenjeni cesti se peljemo mimo kraja Kubed in Gračišče do Sočerge. Tu bomo na začetku kraja, v bližini bivšega zadružnega doma, opazili začetek ozke asfaltne ceste, po kateri se hitro povzpnemo do cerkvice sv. Kvirika, ki je izhodišče za naš izlet.
Opis poti:
Opisana je stara pot, ki je v zadnjem delu zaradi gnezdenja redkih vrst ptic že nekaj časa zaprta. Nova pot v zadnjem delu poteka nekoliko bolj levo in tehnično ni zahtevna.
Od kapele sv. Kvirika nadaljujemo po označeni poti v smeri bunkerja in naravnega mostu. Pot sprva poteka po zložnem deloma travnatem kolovozu, po katerem se v nekaj minutah sprehodimo do bližnjih RTV pretvornikov.
Od pretvornikov se pot prične postopoma spuščati, le ta pa nas vodi deloma čez razgledna pobočja, deloma pa po in ob občasno prepadnem grebenu (pot je ves čas umaknjena od prepadov). Po nekaj minutah prispemo do manjšega razpotja, kjer se v desno odcepi 50 m dolga pot k bližnjemu bunkerju (manjše naravno okno), mi pa nadaljujemo naravnost po poti, ki se z izjemo nekaj krajših vzponov, po večini zložno do zmerno spušča. Nižje prečimo pas gozda, nas pa pot pripelje na rob grebena. Tu se pot še naprej rahlo spušča, pri tem pa preči nekaj rahlo izpostavljenih mest. Pot se nato položi in nas pripelje na prepadno razgledišče Orlovega gnezda.
Z Orlovega gnezda nadaljujemo po zavarovani planinski poti, ki se najprej s pomočjo jeklenice, nato pa še s pomočjo skob, spusti do bližnje grape. Med spustom skozi grapo nam je v pomoč še nekaj varoval, nato pa se pot položi in zavije ostro v levo. Sledi kratko prečenje, nato pa nas pot pripelje do mogočnih spodmolov Velega Badina. Od spodmolov pot nadaljujemo v isti smeri, mi pa le malo naprej opazimo oznake za naravni most, ki nas usmerijo levo. Omenjeni most hitro dosežemo, mi pa nadaljujemo pod lokom ter se nato po neoznačeni, a lepo vidni poti povzpnemo nazaj do Orlovega gnezda.
zemljevid poti - Orlovo gnezdo (Veli Badin)
Ob poti: Bunker (390m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Sveti Kvirik - Orlovo gnezdo (Veli Badin)1
Sveti Kvirik - Orlovo gnezdo (Veli Badin)2
Sveti Kvirik - Orlovo gnezdo (Veli Badin)3
Sveti Kvirik - Orlovo gnezdo (Veli Badin)4
Sveti Kvirik - Orlovo gnezdo (Veli Badin)5
Sveti Kvirik - Orlovo gnezdo (Veli Badin)6
Sveti Kvirik - Orlovo gnezdo (Veli Badin)7
Sveti Kvirik - Orlovo gnezdo (Veli Badin)8
Sveti Kvirik - Orlovo gnezdo (Veli Badin)9
Sveti Kvirik - Orlovo gnezdo (Veli Badin)10
Sveti Kvirik - Orlovo gnezdo (Veli Badin)11
Sveti Kvirik - Orlovo gnezdo (Veli Badin)12
Sveti Kvirik - Orlovo gnezdo (Veli Badin)13
Sveti Kvirik - Orlovo gnezdo (Veli Badin)14
Sveti Kvirik - Orlovo gnezdo (Veli Badin)15
Sveti Kvirik - Orlovo gnezdo (Veli Badin)16
Sveti Kvirik - Orlovo gnezdo (Veli Badin)17
Sveti Kvirik - Orlovo gnezdo (Veli Badin)18
Sveti Kvirik - Orlovo gnezdo (Veli Badin)19
Sveti Kvirik - Orlovo gnezdo (Veli Badin)20
Sveti Kvirik - Orlovo gnezdo (Veli Badin)21
Sveti Kvirik - Orlovo gnezdo (Veli Badin)22
Sveti Kvirik - Orlovo gnezdo (Veli Badin)23
Sveti Kvirik - Orlovo gnezdo (Veli Badin)24
Sveti Kvirik - Orlovo gnezdo (Veli Badin)25
Sveti Kvirik - Orlovo gnezdo (Veli Badin)26
Sveti Kvirik - Orlovo gnezdo (Veli Badin)27
Sveti Kvirik - Orlovo gnezdo (Veli Badin)28
Sveti Kvirik - Orlovo gnezdo (Veli Badin)29
Sveti Kvirik - Orlovo gnezdo (Veli Badin)30
Sveti Kvirik - Orlovo gnezdo (Veli Badin)31
Sveti Kvirik - Orlovo gnezdo (Veli Badin)32
Sveti Kvirik - Orlovo gnezdo (Veli Badin)33
Sveti Kvirik - Orlovo gnezdo (Veli Badin)34
Sveti Kvirik - Orlovo gnezdo (Veli Badin)35
Sveti Kvirik - Orlovo gnezdo (Veli Badin)36
Sveti Kvirik - Orlovo gnezdo (Veli Badin)37
Sveti Kvirik - Orlovo gnezdo (Veli Badin)38
Sveti Kvirik - Orlovo gnezdo (Veli Badin)39
Sveti Kvirik - Orlovo gnezdo (Veli Badin)40
Sveti Kvirik - Orlovo gnezdo (Veli Badin)41
Sveti Kvirik - Orlovo gnezdo (Veli Badin)42
Sveti Kvirik - Orlovo gnezdo (Veli Badin)43
Sveti Kvirik - Orlovo gnezdo (Veli Badin)44
Sveti Kvirik - Orlovo gnezdo (Veli Badin)45
Sveti Kvirik - Orlovo gnezdo (Veli Badin)46
Diskusija o izletu Sveti Kvirik - Orlovo gnezdo (Veli Badin)
SunnyDay20. 02. 2014
Opis bi bilo treba malo popraviti. Steza je namreč speljana nižje dol po pobočju, umaknjena od skalnega previsa, tudi jeklenica in stope so v slabem stanju, hoja pod spodmoli pa zaradi ptic prepovedana.

Ko se spuščaš od cerkve oz. oddajnika navzdol, prideš v gozdiček, ena taka mala dolinica je, tam je tudi škatla z žigom. In modre puščice + markacije kažejo LEVO proti dolini (če se ne motim, je na eni skali tudi ime ene vasi napisano), steza (malo slabše opazna) pa je tudi naravnost - to je stara steza, po kateri hodiš neposredno nad previsom, po mestoma izpostavljenih skalah, steza se vmes malo izgublja ... V gozdičku/dolinici pri škatli z žigom je treba torej slediti puščici oz. poti levo navzdol, pelje zmerno navzdol skozi gozd in ko prideš "na dnu" ven iz gozda na križišče nedaleč od širokega makadama, greš desno in potem samo naravnost še par minut (pot zavije potem rahlo desno), pa prideš do naravnega mostu in spodmolov.

V opisu je opisana stara pot: "Nižje prečimo pas gozda, nas pa pot pripelje na rob grebena. Tu se pot še naprej rahlo spušča, pri tem pa preči nekaj rahlo izpostavljenih mest. Pot se nato položi in nas pripelje na prepadno razgledišče Orlovega gnezda."

In potem naprej omenja še zajlo pa stope, ki verjetno sploh ne bi bile varne za uporabo. Poleg tega gibanje neposredno nad/pod spodmoli seveda moti ptice (redke, ogrožene vrste, nekatere živijo samo tukaj).
gustavs20. 05. 2014
Pred kratkim smo si ogledali spodmole po popravljeni poti kot jo opisuje SunnyDay.
Bi pa želel dodati sledeči detajl: "...in ko prideš "na dnu" ven iz gozda na križišče nedaleč od širokega makadama, greš desno..." - desno moraš jit po travnati poti, ki se odcepi na jasi - PRED makedamsko cesto. Če greš desno po makedamu prideš do zapornice na meji SLO-HR in ne do spodmolov.
Ta zavoj na jasi v desno ni označen/markiran zato smo ga sprva zgrešili.
Glede na spremnjeno pot in slabo stanje jeklenic (oz. kar je od njih ostalo) bi bilo korektno od urednikov da se opis poti popravi.
Kigeot26. 01. 2015
Krasna pot, čudovite kotičke Istre, Bunker, naravni most, spodmoli...
Mi smo se tudi zmedli v gozdičku, kjer je škatla in vpisna knjiga. Oznake usmerjajo levo po poti dol za vas Dvori. Se nam ni zdelo, da je to prava pot... Nadaljevali smo pot naravnost po manj opazni stezi ob previsu. Pogoste so še stare markacije. Od jeklenic starim markacijam so dodane oznake z rdečim šprejem, tako veš, kje je pot. Pot pripelje točno pred naravni most.
vikikrema30. 04. 2016
Svetujem, da upoštevate zgornje komentarje oz. napis na tabli "Prosimo, da poti ne nadaljujete!" Danes smo namreč po nekaj letih opravili zgoraj opisano pot in se "po spominu" želeli vrniti ob spodmolih nazaj. Presenečeni smo ugotovili, da je pot zelo zaraščena, na nekaterih delih ji sploh ni več mogoče slediti. Jeklenic nam ni uspelo najti, smo se pa nekako po brezpotju vrnili nazaj na stezo. V gozdičku torej sledimo markaciji levo v dolino, nato pa je potrebno zaviti desno še pred cesto. Odcep ni označen!
Badi16. 02. 2017
V kratkem planiramo iti po omenjeni poti. Morda kdo ve, kakšno je stanje? Je še vedno vse zaraščeno ali so v 2016 pot uredili?
garmont17. 02. 2017
Pot, zavarovana z jeklenicami in skobami je zaradi motenja ptic opuščena. Lažja pot, ki je opisana zgoraj pa je povsem lahko prehodna in dovolj markirana, tako, da z orientacijo ne bi smeli imeti težav. nasmeh
Lunca29. 05. 2017
Včeraj sva s kolegico naredili krožno. Ob vpisni knjigi v gozdu sva zavili levo v smeri Dvori in se po poti spustili v dolino. Potem sva zgrešili 2x nasmeh Prvič sva se po makadamski cesti odpravili desno in prišli do zgoraj omenjene zapornice na meji. Potem sva se vrnili do mesta, kjer sva prišli na makadamsko cesto, cesto prečili in nadaljevali v smeri table Učna pot, naravnost. Ko sva prišli do skale s puščico in napisom Lačna, sva vedeli, da tudi to ne bo prav. Potem sva prebrali komentarje, napisane tukaj nasmeh Na jasi, tik preden pridemo na makadamsko cesto, moramo biti pozorni na res slabo vidno pot, ki se ne odcepi samo v desno, ampak desno in nazaj, navzgor. Kmalu za tem smo pri kamnitem mostu in spodmolih. Nazaj sva šli po poti, ki gre pri gozdičku z vpisno knjigo naravnost. Tako sva takoj za kamnitim mostom zavili levo in v breg, ter nadaljevali po poti, ki večinoma poteka po vrhu spodmolov, ob robu.
brenco25. 03. 2018
Opis te poti je potrebno spremeniti. Pot zavarovana z jeklenicami in skobami je opuščena in nevarna, ker stopince odpadajo iz stene... eekeek
zlatica29. 03. 2018
Ja, to bi bilo več kot potrebno, saj mnogo ljudi bere ta opis in so potem na terenu zmedeni. To bo zagotovo naš Tadej popravil!velik nasmehnasmeh
Tadej29. 03. 2018
Saj v opisu piše... "Opisana je stara pot, ki je v zadnjem delu zaradi gnezdenja redkih vrst ptic že nekaj časa zaprta. Nova pot v zadnjem delu poteka nekoliko bolj levo in tehnično ni zahtevna."
B229. 03. 2018
Tudi tabla (sl.43), ki bi jo morali upoštevati in spoštovati na njej napisano je postavljena že nekaj let...
felix1. 04. 2018
Sedaj vseeno nekaj ne razumem. Pred leti sem bi nekajkrat na tej poti. Če sedaj grem navzdol do mosta po zgornji poti in se potem vračam pod spodmoli, kje lahko izstopim na zgornjo pot, če varovana pot ni več v funkciji? Lp
nacka.1. 04. 2018
Lezeš, plaziš se in plezaš med grmovjem, trnjem in skalovjem navzgor, dokler ne prideš do poti. S tem se sicer ni za hvaliti, vendar sva jeseni z možem neobzirno prekršila priporočila, naj se spodnje poti zaradi ptic ne poslužujemo, grešila sva zaraščeno pot in se znašla v precej nezavidljivem položaju. Ta dogodek sem vzela za pokoro za neodgovorno ravnanje. Ne priporočam, saj imam še vedno slabo vest. Prav mi bodi.

lp, Nacka
felix1. 04. 2018
Torej, če prav razumem, si je možno spodmole ogledati tako, da greš od naravnega mostu navzgor, potem pa se vrneš po isti poti nazaj, krožna pot pa ni več mogoča? Me pa res zanima, koliko ptičev tam gnezdi, saj je spodaj cesta in nenehni ropot, od zgoraj pa tudi hodijo ljudje. To me malo spominja na vetrnice, ki samo pri nas motijo ptiče!
nacka.1. 04. 2018
Tako je, krožna pot ni več mogoča. Lahko greš po zgornji stezi, mimo naravnega mosta in se po isti vrneš. Ker nisem ornitologinja, presojo prepuščam strokovnjakom.
KSG24. 03. 2022 10:46:47
Lepa pot, še posebej spomladi. Nekaj utrinkov s poti marca letos (mimo naravnega mostu in po isti poti nazaj: https://bit.ly/3tCunS0
alyas25. 12. 2023 16:41:50
Tura – običajna pot je lahka in lepa in primerna za Nedeljski ali Praznični izlet, oznake na vsej poti so zadovoljive, tudi za turno kolesarski izlet /modre črte – a za to morate biti malo bolj vešči kolesa in imeti dobre amortizerje.zavijanje z očmi Krožno razgledno peš pot v drugem delu poti je seveda lepše narediti, če se spustite ob jeklenici - /trenutno je strgana in dokaj zarjavela/ in ob skobah - /nekaj jih manjka spodaj/, od vršnjega roba navzdol do spodmolov, ki si jih ogledate v smeri hoje proti vzhodu. Na koncu spodmolov pa skozi ali čez naravno okno nazaj na greben in nazaj proti izhodišču cerkvi sv. Kvirika.
Seveda pa tisti spust (kot je tudi v uvodu opisan), četudi bi imel brezhibna varovala, ni za navadne izletnike v copatah in čeprav je kratek, rabite zanj nekaj gorniškega znanja in izkušenj iz feratanjamežikanje
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki