Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj

Zazid - Lačna

Natisni
Izhodišče: Zazid (390 m)
Širina/Dolžina: 45,4994°N 13,9315°E
Čas hoje: 2 h 10 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 61 m
Višinska razlika po poti: 300 m
Zemljevid: Slovenska Istra - Čičarija, Brkini in Kras 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 4.107
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 52
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Črni Kal. Od Črnega Kala z vožnjo nadaljujemo po stari cesti proti morju, mi pa se po njej peljemo le do naslednjega nekoliko večjega križišča, kjer zavijemo levo v smeri MP Sočerga. Kratek čas se peljemo po omenjeni cesti, nato pa nas oznake za kraje Predloka, Loka, Bezovica, Podpeč, Zanigrad, Zazid in Rakitovec usmerijo levo na nekoliko ožjo lokalno cesto. Naprej se peljemo do kraja Bezovica, kjer v manjšem križišču sredi vasi nadaljujemo levo v smeri Podpeči. Naprej se peljemo skozi Podpeč (cesta skozi omenjeni kraj je zelo ozka) do vasi Zazid, kjer na parkirišču ob športnem igrišču parkiramo.
Opis poti:
Pot začnemo pri športnem igrišču, kjer sprva hodimo med igriščem in nekakšno manjšo tribuno. Na drugi strani igrišča gre pot med grmičevje, skozi katerega se prične lahkotno vzpenjati. Po nekaj minutah vzpona skozi grmičevje stopimo na makadamsko cesto, po kateri nadaljujemo vzpon, nam pa se z nje odpre lep pogled na Jampršnik. Cesta nas hitro pripelje na manjše križišče, kjer se v desno odcepi cesta proti grebenu Jerebine (Jerebine so greben med Hrastovljami in Zazidom - najvišji vrh grebena je Zazidski Brgod 443 m), mi pa nadaljujemo naravnost po cesti, katera se postopoma prične spuščati. Cesta se hitro položi, nato pa se nadaljuje ob prostranih pašnikih. Nekoliko naprej cesta zavije rahlo v desno ter preči pašno ograjo, mi pa jo ravno na tem mestu zapustimo in pot nadaljujemo naravnost po markiranem kolovozu. Nadaljujemo po zmerno vzpenjajočem se kolovozu, kateremu se malo naprej priključi še markirana pot s Slavnika, Ž.P. Zazid in pot od izhodišča Martin dol. Tudi tu nadaljujemo naravnost ter vzpon nadaljujemo v smeri Lačne. Nekoliko naprej se nam ob lepi vidljivosti odpre pogled na Alpe, pot pa se za tem spusti in se priključi širšemu kolovozu. Ko stopimo na omenjeni kolovoz nadaljujemo levo, mi pa se po njem v slabih 10 minutah povzpnemo na razgleden greben, le nekaj metrov zahodno od vrha Veliki Gradež.
Tu se v levo odcepi kratek brezpotni pristop na omenjeni vrh, mi pa nadaljujemo naravnost po markirani poti, ki se hitro spusti do slabše gozdne ceste, le to pa dosežemo na označenem razpotju. Ko stopimo na cesto nadaljujemo desno (levo Tri učke), mi pa se ob lepih razgledih sprehodimo do drugega razpotja.
Na omenjenem razpotju nadaljujemo naravnost v smeri Lačne (desno Kuk 1 minuta) ter se v nadaljevanju sprva zložno, nato pa za kratek čas strmeje spuščamo. Nižje se pot položi, nato pa se počasi preneha spuščati, oz. se pozneje prične zlagoma vzpenjati. Nekoliko višje nas pot pripelje na pobočja Kroga, katerega vrh obidemo po desni strani. Pot naprej nas vodi preko srednje velike jase, za katero preide v pas borovega gozda. Od tu sledi še nekaj minut hoje in pot nas pripelje na Vrh križa.
Z Vrha križa nadaljujemo po travnatem kolovozu, ki se zložno spušča proti severovzhodu. Pot naprej nas vodi še mimo naravne jame, nato pa prispemo na označeno razpotje, kjer se nam z leve priključi še markirana pot iz Komare doline.
Z razpotja gremo naravnost ter pot še naprej nadaljujemo po kolovozu, le ta pa nas v zložnem vzponu vodi čez deloma travnata pobočja. Po nekaj minutah nas markacije s kolovoza usmerijo v desno na markirano stezico, po kateri hitro prispemo na vrh Lačne.
Z vrha se lahko povzpnemo še na razgledni stolp, s katerega se nam odpre lep razgled proti Slavniku, Učki, Tržaškemu zalivu, ob lepem vremenu pa vse do Dolomitov in Julijskih Alp.
zemljevid poti - Lačna
Ob poti: Vrh križa (411m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Zazid - Lačna1
Zazid - Lačna2
Zazid - Lačna3
Zazid - Lačna4
Zazid - Lačna5
Zazid - Lačna6
Zazid - Lačna7
Zazid - Lačna8
Zazid - Lačna9
Zazid - Lačna10
Zazid - Lačna11
Zazid - Lačna12
Zazid - Lačna13
Zazid - Lačna14
Zazid - Lačna15
Zazid - Lačna16
Zazid - Lačna17
Zazid - Lačna18
Zazid - Lačna19
Zazid - Lačna20
Zazid - Lačna21
Zazid - Lačna22
Zazid - Lačna23
Zazid - Lačna24
Zazid - Lačna25
Zazid - Lačna26
Zazid - Lačna27
Zazid - Lačna28
Zazid - Lačna29
Zazid - Lačna30
Zazid - Lačna31
Zazid - Lačna32
Zazid - Lačna33
Zazid - Lačna34
Zazid - Lačna35
Zazid - Lačna36
Zazid - Lačna37
Zazid - Lačna38
Zazid - Lačna39
Zazid - Lačna40
Zazid - Lačna41
Zazid - Lačna42
Zazid - Lačna43
Zazid - Lačna44
Zazid - Lačna45
Zazid - Lačna46
Zazid - Lačna47
Zazid - Lačna48
Zazid - Lačna49
Zazid - Lačna50
Zazid - Lačna51
Zazid - Lačna52
Diskusija o izletu Zazid - Lačna
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki