Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj

Zazid - Lipnik

Natisni
Izhodišče: Zazid (390 m)
Širina/Dolžina: 45,4994°N 13,9315°E
Čas hoje: 1 h 40 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 414 m
Višinska razlika po poti: 414 m
Zemljevid: Slovenska Istra - Čičarija, Brkini in Kras 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 14.060
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 41
Število komentarjev: 8
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Črni Kal. Od Črnega Kala z vožnjo nadaljujemo po stari cesti proti morju, mi pa se po njej peljemo le do naslednjega nekoliko večjega križišča, kjer zavijemo levo v smeri MP Sočerga. Kratek čas se peljemo po omenjeni cesti, nato pa nas oznake za kraje Predloka, Loka, Bezovica, Podpeč, Zanigrad, Zazid in Rakitovec usmerijo levo na nekoliko ožjo lokalno cesto. Naprej se peljemo do kraja Bezovica, kjer v manjšem križišču sredi vasi nadaljujemo levo v smeri Podpeči. Naprej se peljemo skozi Podpeč (cesta skozi omenjeni kraj je zelo ozka) do vasi Zazid, kjer na parkirišču ob športnem igrišču parkiramo.
Opis poti:
Od športnega igrišča se sprehodimo do vasi, kjer pridemo na neoznačeno križišče, ob katerem se nahajata klop ter pipa z vodo. Tu nadaljujemo desno ter rahlo vzpenjajoči cesti sledimo do zgornjega dela vasi, kjer opazimo prve oznake za Golič in Lipnik. Ponovno nadaljujemo desno ter vzpon nadaljujemo po asfaltirani cesti, ki vodi k bližnjemu vodnemu zajetju. Že nekaj 10 m pred vodnim zajetjem, pa pridemo na naslednje neoznačeno križišče, kjer nadaljujemo po desni makadamski cesti. Makadamska cesta nas nato pripelje do manjšega križišča, ob katerem se nahaja naslednje vodno korito. Tokrat nadaljujemo po levi širši cesti, ob kateri pa hitro opazimo markacijo. Pot še kratek čas nadaljujemo po slabši cesti, nato pa se v desno odcepi markirana bližnjica. Pot se hitro vrne na cesto ter se že po nekaj korakih ponovno razcepi na dva dela. Kjerkoli že nadaljujemo, nas bo pot hitro pripeljala do železniške proge in propadajoče železniške postaje Zazid. Previdno prečimo železniško progo, ki vodi proti Puli, mi pa na drugi strani le te prispemo na označeno razpotje (do sem potrebujemo približno 20 minut).
Nadaljujemo desno v smeri Lipnika in Goliča (levo Brežec in Kraški rob) ter pot nadaljujemo po zložnem kolovozu, ki se prečno vzpenja proti desni. Višje se nam pričnejo odpirati lepi razgledi proti morju in Istri, mi pa nadaljujemo po zložni poti, ki se vrne v gozd in nas pripelje na označeno razpotje.
Nadaljujemo desno v smeri Lipnika (levo Golič in Kraški rob) ter pot nadaljujemo skozi pas grmičevja. Ko stopimo iz grmičevja nas pot pripelje na obsežno travnato "ravnico", s katere se nam odpre lep pogled na Lipnik. Preko "ravnice" hodimo kar nekaj časa, nato pa nas smerna tabla za Lipnik usmeri levo v gozd. Pot naprej se postopno strmeje vzpne, nato pa zavije rahlo proti desni, kjer se v zmernem vzponu povzpne čez strmo stopnjo Kraškega roba. Za robom se pot položi in nas pripelje na označeno razpotje, kjer nadaljujemo levo v smeri vrha Lipnika (naravnost spominsko obeležje, desno Kavčič in Golič). Pot nadaljujemo po zložni in zelo razgledni poti, po kateri v 5 minutah nadaljnje hoje prispemo na vrh.
zemljevid poti - Lipnik
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Zazid - Lipnik1
Zazid - Lipnik2
Zazid - Lipnik3
Zazid - Lipnik4
Zazid - Lipnik5
Zazid - Lipnik6
Zazid - Lipnik7
Zazid - Lipnik8
Zazid - Lipnik9
Zazid - Lipnik10
Zazid - Lipnik11
Zazid - Lipnik12
Zazid - Lipnik13
Zazid - Lipnik14
Zazid - Lipnik15
Zazid - Lipnik16
Zazid - Lipnik17
Zazid - Lipnik18
Zazid - Lipnik19
Zazid - Lipnik20
Zazid - Lipnik21
Zazid - Lipnik22
Zazid - Lipnik23
Zazid - Lipnik24
Zazid - Lipnik25
Zazid - Lipnik26
Zazid - Lipnik27
Zazid - Lipnik28
Zazid - Lipnik29
Zazid - Lipnik30
Zazid - Lipnik31
Zazid - Lipnik32
Zazid - Lipnik33
Zazid - Lipnik34
Zazid - Lipnik35
Zazid - Lipnik36
Zazid - Lipnik37
Zazid - Lipnik38
Zazid - Lipnik39
Zazid - Lipnik40
Zazid - Lipnik41
Diskusija o izletu Zazid - Lipnik
klavdipo18. 04. 2012
Je na vrhu tudi žig?
B218. 04. 2012
Žiga ni nikjer, razen na Kojniku... Vsaj v času mojega obiska lani, ga tudi na Kojniku ni bilo!
B218. 04. 2012
Pot in narave je pa čudovita, posebno v konec maja in v začetku junija, ko tu vse cveti - tudi ogromno narcis...
klavdipo18. 04. 2012
Hvala za odgovor! LP
gdbl4. 11. 2012
Eden lepših izletov na tem koncu. Na vrhu je žig. Hvala za izčrpen opis poti, saj je pot slabo markirana - označenajezik
Z vrha smo se vračali po grebenu proti zahodu, dokler nismo dosegli poti, ki vodi na Golič. Je pa ta pot "neudobna" zaradi ostrih kamnov.
grega_p14. 11. 2014
Naredimo lahko tudi lepo krožno turo, če štartamo v vasici Rakitovec. Najprej gremo zlagoma navzgor po lepem kolovozu nad vasjo v smeri Zazida in se višje priključimo omenjeni poti. Z vrha lahko nadaljujemo še proti Kavčiču in se čez Ubred vrnemo nazaj k izhodišču (glej zemljevid).

Zanimivi konci, zelo odmaknjeni in svojevrstni...
Dejan321. 07. 2016
Na vrhu je žig in vpisna knjiga, če žiga ni bilo med vašim obiskom je zato, ker je bil odtujen. Spomladi 2015 je bil žig ponovno prinešen na vrh.
Vaščani Zazida smo pot tudi na novo označili s smerokazi.
Vsekakor priporočamo ta izlet, še posebej spomladi ko je polno cvetlic in ozeleni lipov gozd.
serafina197421. 05. 2019
Ali travniki okoli Rakitovca še/že cvetijo?
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki