Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Goriško, Notranjsko in Snežniško hribovje / Snežnik / Sviščaki - Snežnik (čez Mali Snežnik)

Sviščaki - Snežnik (čez Mali Snežnik)

Natisni
Izhodišče: Sviščaki (1242 m)
Širina/Dolžina: 45,5742°N 14,401°E
Ime poti: čez Mali Snežnik
Čas hoje: 2 h 15 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 554 m
Višinska razlika po poti: 580 m
Zemljevid: Snežnik 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 24.160
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 67
Število komentarjev: 1
Dostop do izhodišča:
a) Iz Cerknice ali Nove vasi na Blokah se najprej zapeljemo do Bloške Police, od tam pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Loža in Babnega Polja. V naselju Pudob zavijemo desno v smeri Snežnika, Ilirske Bistrice, Knežaka in bližnjega naselja Kozarišče. V Kozariščah nadaljujemo rahlo levo v smeri Snežnika ter tudi v naslednjih križiščih sledimo cesti v smeri Snežnika. Ko se Kozarišče končajo, se konča tudi asfalt, mi pa takoj za mostom preko Malega Obrha nadaljujemo levo v smeri Mašuna in Knežaka. Sledi dolgotrajna vožnja po makadamski cesti, po kateri po približno 19 km od Kozarišč prispemo do križišča, kjer se nam z desne priključi cesta z Mašuna. Tu nadaljujemo levo v smeri Sviščakov, do kamor imamo še približno 10 km makadama, v križiščih pa sledimo oznakam za Sviščake. Po približno 29 km makadamske ceste prispemo do Planinskega doma na Sviščakih, kjer parkiramo.
b) Zapeljemo se v Pivko, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Knežaku. V Knežaku na označenem križišču nadaljujemo levo v smeri Mašuna ter naselja Bač in Koritnice. Malo naprej gremo desno v smeri Mašuna in Koritnic (naravnost Bač). Za Koritnicami se cesta prične vidneje vzpenjati, nato pa nas po 18 km od glavnega križišča v Knežaku pripelje do Mašuna, od koder z vožnjo nadaljujemo desno v smeri Sviščakov, do kamor imamo še približno 12 km makadamske ceste. Ko prispemo do Planinskega doma na Sviščakih parkiramo.
c) Najprej se zapeljemo v Ilirsko Bistrico, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Sviščakom (odcep je sredi Ilirske Bistrice ter je označen, morda je le malo slabše opazen). Sprva se vzpenjamo po asfaltni cesti, nato pa po slabih 12 km vzpona asfalt zamenja makadam. Sledi še približno 7 km makadama, nato pa prispemo do križišča v neposredni bližini Planinskega doma na Sviščakih, kjer nadaljujemo naravnost proti bližnjemu planinskemu domu, kjer parkiramo.
Opis poti:
Na nasprotni strani ceste kot je Planinski dom na Sviščakih, opazimo planinske oznake za Snežnik in pogled na Snežnik, ki nas usmerijo na makadamsko cesto, ki se nadaljuje brez sprememb višine preko travnika. Na drugi strani travnika nas pot vodi mimo vodnega zajetja, za njim pa pot zavije rahlo levo v gozd, skozi katerega se prehodno zmerno vzpne. Po krajšem vzponu dosežemo drugo cesto, kateri sledimo v desno, po njej pa mimo nekaj počitniških hišic prispemo do širše makadamske ceste, kateri pa sledimo levo (desno glavna cesta Ilirska Bistrica - Sviščaki). Sledi lahkoten vzpon po širši makadamski cesti, po kateri nadaljujemo pot, po njej pa v približno 10 minutah prispemo do označenega razpotja, kjer se v levo odcepi pot k razgledišču "Pogled na Snežnik", v desno pa se nadaljuje markirana pešpot, ki vodi na Snežnik.
Nadaljujemo po cesti, ki nas še naprej vodi skozi gozd, po njej pa mimo brezna hitro prispemo do označenega križišča pod Lomom, ki se nahaja na 1330 metrih nad morjem.
Tudi tu nadaljujemo naravnost (po desni cesti se lahko priključimo prej omenjeni pešpoti ali pa nadaljujemo do lovske koče v Travnih dolcih, tudi od tam se je možno povzpeti na Snežnik, pot pa ni označena) v smeri Snežnika po cesti. Višje se nam prehodno odpre nekaj razgleda, nato pa prispemo do naslednjega križišča (v opisih izhodišče Snežniška Grda jama), kjer nadaljujemo po levi spodnji cesti (po desni cesti vodi običajna pot na Snežnik).
Ob spodnji cesti, po kateri nadaljujemo pot, najprej hodimo mimo parkirišča, nato pa nadaljujemo po cesti, ki je zaprta za javni promet (poleg znaka se preko ceste nahaja veriga). Kratek čas nadaljujemo vzporedno z zgornje cesto, nato pa naša cesta zavije bolj v levo ter nas vodi mimo Snežniške grde jame. Sledi še nekaj minut prečenja, nato pa se priključimo markirani poti iz Grde drage, kjer nadaljujemo desno.
Nadaljujemo v smeri Snežnika, po poti, ki se nadaljuje skozi strnjen gozd. Višje prečimo manjšo jaso, nato pa se vrnemo v gozd, pot pa se prične prečno vzpenjati proti levi. Po nekaj minutah prečnega vzpona dosežemo označeno razpotje, kjer se nam priključi pot z Mašuna.
Ponovno nadaljujemo v smeri Snežnika, tokrat po nekoliko bolj strmi poti, ki nas vodi mimo obeležja. Nad obeležjem se nam odpre prvi obširni razgled, ki seže prek Nanosa vse do Alp. V nadaljevanju se vzpenjamo po poti, ki nas vodi skozi ruševje. Ko strmina popusti prispemo do starega kamna trigonometrične točke, ki se nahaja na vrhu, oz. nekaj korakov pod vrhom Malega Snežnika, od koder se nam odpre pogled na Veliki Snežnik, Istro, Primorsko, Notranjsko...
Z Malega Snežnika nadaljujemo po poti, ki se komaj opazno spušča po neizrazitem vzhodnem grebenu Malega Snežnika. V nadaljevanju pot preide na zahodni in zelo razgleden greben Velikega Snežnika, po katerem se nadaljuje po večini v rahlem do občasno zmernem vzponu. Nekoliko naprej se nam z desne priključi Matetova pot, malo naprej pa še običajna pot s Sviščakov.
Na obeh razpotjih nadaljujemo naravnost, nato pa se prečno vzpnemo po bolj strmem pobočju Velikega Snežnika, ki je v snegu nevarno za zdrs. Po nekaj minutah dosežemo Zavetišče na Velikem Snežniku, pred katerim nadaljujemo levo ter se v nekaj korakih povzpnemo na 1796 m visok vrh.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2015 (oktober).
zemljevid poti - Snežnik
Ob poti: Križišče pod Lomom (1330m), Mali Snežnik (1694m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Sviščaki - Snežnik1
Sviščaki - Snežnik2
Sviščaki - Snežnik3
Sviščaki - Snežnik4
Sviščaki - Snežnik5
Sviščaki - Snežnik6
Sviščaki - Snežnik7
Sviščaki - Snežnik8
Sviščaki - Snežnik9
Sviščaki - Snežnik10
Sviščaki - Snežnik11
Sviščaki - Snežnik12
Sviščaki - Snežnik13
Sviščaki - Snežnik14
Sviščaki - Snežnik15
Sviščaki - Snežnik16
Sviščaki - Snežnik17
Sviščaki - Snežnik18
Sviščaki - Snežnik19
Sviščaki - Snežnik20
Sviščaki - Snežnik21
Sviščaki - Snežnik22
Sviščaki - Snežnik23
Sviščaki - Snežnik24
Sviščaki - Snežnik25
Sviščaki - Snežnik26
Sviščaki - Snežnik27
Sviščaki - Snežnik28
Sviščaki - Snežnik29
Sviščaki - Snežnik30
Sviščaki - Snežnik31
Sviščaki - Snežnik32
Sviščaki - Snežnik33
Sviščaki - Snežnik34
Sviščaki - Snežnik35
Sviščaki - Snežnik36
Sviščaki - Snežnik37
Sviščaki - Snežnik38
Sviščaki - Snežnik39
Sviščaki - Snežnik40
Sviščaki - Snežnik41
Sviščaki - Snežnik42
Sviščaki - Snežnik43
Sviščaki - Snežnik44
Sviščaki - Snežnik45
Sviščaki - Snežnik46
Sviščaki - Snežnik47
Sviščaki - Snežnik48
Sviščaki - Snežnik49
Sviščaki - Snežnik50
Sviščaki - Snežnik51
Sviščaki - Snežnik52
Sviščaki - Snežnik53
Sviščaki - Snežnik54
Sviščaki - Snežnik55
Sviščaki - Snežnik56
Sviščaki - Snežnik57
Sviščaki - Snežnik58
Sviščaki - Snežnik59
Sviščaki - Snežnik60
Sviščaki - Snežnik61
Sviščaki - Snežnik62
Sviščaki - Snežnik63
Sviščaki - Snežnik64
Sviščaki - Snežnik65
Sviščaki - Snežnik66
Sviščaki - Snežnik67
Diskusija o izletu Sviščaki - Snežnik (čez Mali Snežnik)
Pohodnica1314. 10. 2023 11:53:20
Pozor, danes malo pod Sviščaki ob makedamski cesti opažen precej velik medved.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki