Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Goriško, Notranjsko in Snežniško hribovje / Kopitnik / Ozeljan - Kopitnik (mimo Vitovskega hriba in lovske koče)

Ozeljan - Kopitnik (mimo Vitovskega hriba in lovske koče)

Natisni
Izhodišče: Ozeljan (95 m)
Širina/Dolžina: 45,941°N 13,7329°E
Ime poti: mimo Vitovskega hriba in lovske koče
Čas hoje: 2 h 45 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza, lahka označena pot
Višinska razlika: 834 m
Višinska razlika po poti: 870 m
Zemljevid: Goriška - izletniška karta 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 1.070
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 52
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Z vipavske hitre ceste se usmerimo na izvoz Vogrsko, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Tolmina in Ozeljana. Ko dosežemo staro cesto Ajdovščina - Nova Gorica, v semaforiziranem križišču nadaljujemo desno proti Ajdovščini. Ko prispemo v Ozeljan, v zaselku Otava nadaljujemo levo na nekoliko ožjo cesto, ki nas vodi med hišami. Ko po nekaj 100 metrih prispemo do manjšega križišča ob Zavarovalnici Triglav, Pošti Slovenije in Ozlinke, nadaljujemo naravnost ter parkiramo na parkirišču ob ekološkem otoku. Parkiramo lahko tudi na približno 100 metrov oddaljenem parkirišču ob pokopališču, ki se nahaja levo od omenjenega križišča.
b) Iz Nove Gorice se po stari ceste peljemo proti Ajdovščini, nato pa pri zaselku Tri Hiše (zaselek se nahaja pri semaforiziranem križišču, kjer se v desno odcepi cesta proti naselju Vogrsko) nadaljujemo naravnost. Ko prispemo v Ozeljan, v zaselku Otava nadaljujemo levo na nekoliko ožjo cesto, ki nas vodi med hišami. Ko po nekaj 100 metrih prispemo do manjšega križišča ob Zavarovalnici Triglav, Pošti Slovenije in Ozlinke, nadaljujemo naravnost ter parkiramo na parkirišču ob ekološkem otoku. Parkiramo lahko tudi na približno 100 metrov oddaljenem parkirišču ob pokopališču, ki se nahaja levo od omenjenega križišča.
Opis poti:
Z izhodišča nadaljujemo proti vzhodu (v smeri opisa do izhodišča iz križišča, kjer smo parkirali desno), kjer nas pot vodi mimo podjetja Konem Color, nato pa prispemo do križišča, kjer nadaljujemo levo (desno Lepenje) po vzpenjajoči se asfaltni cesti. Cesta nas v nadaljevanju vodi še mimo nekaj hiš, nato pa v naslednjih nekaj križiščih nadaljujemo po "glavni" cesti. Ko višje, v bližini zaselka Opade, prispemo do križišča, pa nadaljujemo naravnost navzgor na makadamsko cesto, ob kateri je prometni znak, ki nam "pove", da bomo pot nadaljevali po protipožarni preseki. Pot nadaljujemo po makadamski cesti, ki se zložno do zmerno vzpenja, z nje pa se nam občasno odpre nekaj razgleda proti okoliški hribom. Višje, ob naslednjem znaku za protipožarno preseko, nadaljujemo naravnost oz. rahlo desno. Nekaj 10 korakov naprej se cesta prične spuščati, mi pa na tem mestu nadaljujemo levo na kolovoz, ki se vzpne do označenega razpotja.
Z razpotja gremo desno (levo Vodice), nato pa hitro dosežemo naslednjo slabšo makadamsko cesto, kjer dosežemo pot iz Vitovelj (pot od Križišča).
Omenjeno cesto dosežemo pri 7. postaji križevega pota, mi pa se po cesti vzpenjamo skozi gozd. Na nekaj minut oddaljenem levem ovinku se nam prehodno odpre lep razgled na Vitovski hrib, mi pa sledimo cesti do naslednjega razpotja, ki se nahaja malo pred 12. postajo križevega pota.
Z omenjenega razpotja nadaljujemo levo v smeri Kopitnika, Čavna in Velikega Roba (naravnost Vitovski hrib - 5 minut) ter pot nadaljujemo po ožjem kolovozu. Nekaj minut naprej prispemo do naslednjega razpotja, kjer ponovno nadaljujemo levo, tokrat v smeri naravnega okna Skozno in lovske koče (desno Krnica in Čaven, ostro desno sv. Lucija).
Od razpotja naprej se pričnemo prečno vzpenjati proti levi, kjer nas pot najprej vodi mimo previsne skale, nekoliko naprej pa še mimo manjšega naravnega okna. Nekaj minut višje se pot še enkrat razcepi, mi pa z razpotja nadaljujemo desno v smeri lovske koče (naravnost Skozno). Sledi še nekaj minut zmernega vzpona, nato pa se pot za kratek čas strmeje vzpne in prehodno poteka po bolj kamnitem svetu. Pot se hitro položi in z leve se nam skoraj neopazno priključi pot, ki vodi od naravnega okna Skozno proti Kopitniku.
Nadaljujemo desno, še naprej po markirani poti, ki se malo naprej razširi v ožji kolovoz, za bližnjim označenim razpotjem pa se priključimo na širok kolovoz, kateremu sledimo v desno. Sledi še nekaj vzpona po kolovozu, nato pa se le ta, pri lovski koči LD Lijak, razširi v cesto, po kateri se hitro vzpnemo do vzletišča jadralnih padalcev na Kopitniku.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2016 (oktober).
zemljevid poti - Kopitnik
Ob poti: Lovska koča LD Lijak (910m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, vpisna knjiga
Slike:
Ozeljan - Kopitnik1
Ozeljan - Kopitnik2
Ozeljan - Kopitnik3
Ozeljan - Kopitnik4
Ozeljan - Kopitnik5
Ozeljan - Kopitnik6
Ozeljan - Kopitnik7
Ozeljan - Kopitnik8
Ozeljan - Kopitnik9
Ozeljan - Kopitnik10
Ozeljan - Kopitnik11
Ozeljan - Kopitnik12
Ozeljan - Kopitnik13
Ozeljan - Kopitnik14
Ozeljan - Kopitnik15
Ozeljan - Kopitnik16
Ozeljan - Kopitnik17
Ozeljan - Kopitnik18
Ozeljan - Kopitnik19
Ozeljan - Kopitnik20
Ozeljan - Kopitnik21
Ozeljan - Kopitnik22
Ozeljan - Kopitnik23
Ozeljan - Kopitnik24
Ozeljan - Kopitnik25
Ozeljan - Kopitnik26
Ozeljan - Kopitnik27
Ozeljan - Kopitnik28
Ozeljan - Kopitnik29
Ozeljan - Kopitnik30
Ozeljan - Kopitnik31
Ozeljan - Kopitnik32
Ozeljan - Kopitnik33
Ozeljan - Kopitnik34
Ozeljan - Kopitnik35
Ozeljan - Kopitnik36
Ozeljan - Kopitnik37
Ozeljan - Kopitnik38
Ozeljan - Kopitnik39
Ozeljan - Kopitnik40
Ozeljan - Kopitnik41
Ozeljan - Kopitnik42
Ozeljan - Kopitnik43
Ozeljan - Kopitnik44
Ozeljan - Kopitnik45
Ozeljan - Kopitnik46
Ozeljan - Kopitnik47
Ozeljan - Kopitnik48
Ozeljan - Kopitnik49
Ozeljan - Kopitnik50
Ozeljan - Kopitnik51
Ozeljan - Kopitnik52
Diskusija o izletu Ozeljan - Kopitnik (mimo Vitovskega hriba in lovske koče)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki