Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Goriško, Notranjsko in Snežniško hribovje / Čaven / Vitovlje - Čaven (mimo Vitovskega jezera)

Vitovlje - Čaven (mimo Vitovskega jezera)

Natisni
Izhodišče: Vitovlje (360 m)
Širina/Dolžina: 45,9342°N 13,7695°E
Ime poti: mimo Vitovskega jezera
Čas hoje: 2 h 40 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 825 m
Višinska razlika po poti: 860 m
Zemljevid: Goriška 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 10.160
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 53
Število komentarjev: 2
Dostop do izhodišča:
a) S hitre ceste Vipava - Nova Gorica se usmerimo na izvoz Selo, nato pa z vožnjo nadaljujemo po regionalni cesti proti Novi Gorici in Šempasu. Po nekaj kilometrih vožnje prispemo do vasi Vitovlje, kjer zavijemo desno v smeri kmetije Maloščevo. Nekoliko naprej se cesta razcepi na dva dela (Vitovska krožna pot), mi pa nadaljujemo desno, v naslednjih križiščih pa se držimo levih smeri. Razmeroma strma cesta nas višje vodi skozi zaselek Vožice, kjer zavije še nekoliko bolj v levo. Od zaselka se peljemo še kratek čas, nato pa prispemo do velikega prireditvenega prostora in športnega igrišča v Vitovljah, kjer parkiramo.
b) Iz Nove Gorice se zapeljemo v Šempas, od tam pa z vožnjo nadaljujemo po stari cesti proti Ajdovščini. Ko prispemo do vasi Vitovlje zavijemo levo v smeri kmetije Maloščevo. Nekoliko naprej se cesta razcepi na dva dela (Vitovska krožna pot), mi pa nadaljujemo desno, v naslednjih križiščih pa se držimo levih smeri. Razmeroma strma cesta nas višje vodi skozi zaselek Vožice, kjer zavije še nekoliko bolj v levo. Od zaselka se peljemo še kratek čas, nato pa prispemo do velikega prireditvenega prostora in športnega igrišča v Vitovljah, kjer parkiramo.
Opis poti:
S parkirišča se najprej sprehodimo do asfaltne ceste in po njej nadaljujemo levo. Po minuti ali dveh prispemo do označenega razpotja, kjer nadaljujemo desno v smeri vitovske cerkve in Vitovskega jezera.
Od razpotja nadaljujemo po slabši makadamski cesti, katera hitro preide v gozd, skozi katerega se zložno do zmerno vzpenja. Ne mine veliko časa in že prispemo na naslednje dobro označeno razpotje, kjer nadaljujemo naravnost v smeri Vitovskega jezera (levo zahodna pot na Vitovski hrib (na tablah oznake za vitovsko cerkev)). V nadaljevanju se cesta postopoma spremeni v kolovoz, le ta pa nas sprva vodi čez razgledno senožet. Nekoliko naprej kolovoz zavije v levo, z njega pa se v desno odcepita dve poti k bližnjemu Vitovskemu jezeru, katero je oddaljeno le 2 minuti hoda (vredno ogleda, saj je Vitovsko jezerce edino naravno jezero v Vipavski dolini oz. nad njo). V nadaljevanju nas pot vodi še mimo nekaj dobro označenih razpotij, mi pa na vseh nadaljujemo levo v smeri vitovske cerkve. Malo pod vrhom se priključimo kolovozu, po katerem hitro dosežemo razgleden vrh.
Z vrha se spustimo nazaj do razpotja, nato pa vzpon nadaljujemo v smeri Čavna in Sekulaka po stari Napoleonovi poti. Že kmalu pridemo do naslednjega razpotja, kjer se v levo odcepi pot na Skozno, mi pa nadaljujemo desno proti Čavnu. Še naprej zložna Napoleonova pot, pa nas kmalu pripelje do strmih skalnih pečin Visokega zidu. Široka pot nas naprej vodi čez umetno izklesano razgledno polico (nevarnost padajočega kamenja) za katero se pot vrne v gozd in nas pripelje do mesta, kjer se v levo odcepi pot na Kopitnik.
Nadaljujemo rahlo desno v smeri Čavna in Sekulaka po nekoliko ožji poti, ki nas sprva skozi nekaj manjših jas pripelje do bolj strmega dela. Pot naprej se strmeje vzpne in nas le nekoliko višje pripelje do naslednjega razpotja, kjer nadaljujemo desno v smeri razgledne točke (levo Kopitnik). Vzpon nadaljujemo po zložni poti, ki nas v 5 minutah nadaljnje hoje pripelje do razgledne točke Sekulak, s katere se nam odpre razgled po večjem delu Vipavske doline.
Pot levo se nadaljuje proti Kopitniku, mi pa nadaljujemo desno, kjer po nekaj metrih opazimo oznake za Veliki Rob. Vzpon nadaljujemo proti Velikemu Robu po sprva za spoznanje slabše vidni stezici. Pot višje postane razločnejša in nas čez čas pripelje do razgledne točke, s katere se nam odpre pogled na Vipavsko dolino, Trstelj, Tržaški zaliv in Dolomite.
Nadaljujemo po markirani poti, ki se začne strmeje vzpenjati, le ta pa nas pripelje do bolj strmega dela pod vrhom Čavna (1185 m). Ko se pot položi, le to zapustimo in se po nekaj korakih brezpotja povzpnemo na vrh Čavna.
Vitovlje - Vitovski hrib 40 minut, Vitovski hrib - Sekulak 1:00, Sekulak - Čaven 1:00.
zemljevid poti - Čaven
Ob poti: Vitovsko jezero (445m), Vitovski hrib (604m), Sekulak (888m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Vitovlje - Čaven1
Vitovlje - Čaven2
Vitovlje - Čaven3
Vitovlje - Čaven4
Vitovlje - Čaven5
Vitovlje - Čaven6
Vitovlje - Čaven7
Vitovlje - Čaven8
Vitovlje - Čaven9
Vitovlje - Čaven10
Vitovlje - Čaven11
Vitovlje - Čaven12
Vitovlje - Čaven13
Vitovlje - Čaven14
Vitovlje - Čaven15
Vitovlje - Čaven16
Vitovlje - Čaven17
Vitovlje - Čaven18
Vitovlje - Čaven19
Vitovlje - Čaven20
Vitovlje - Čaven21
Vitovlje - Čaven22
Vitovlje - Čaven23
Vitovlje - Čaven24
Vitovlje - Čaven25
Vitovlje - Čaven26
Vitovlje - Čaven27
Vitovlje - Čaven28
Vitovlje - Čaven29
Vitovlje - Čaven30
Vitovlje - Čaven31
Vitovlje - Čaven32
Vitovlje - Čaven33
Vitovlje - Čaven34
Vitovlje - Čaven35
Vitovlje - Čaven36
Vitovlje - Čaven37
Vitovlje - Čaven38
Vitovlje - Čaven39
Vitovlje - Čaven40
Vitovlje - Čaven41
Vitovlje - Čaven42
Vitovlje - Čaven43
Vitovlje - Čaven44
Vitovlje - Čaven45
Vitovlje - Čaven46
Vitovlje - Čaven47
Vitovlje - Čaven48
Vitovlje - Čaven49
Vitovlje - Čaven50
Vitovlje - Čaven51
Vitovlje - Čaven52
Vitovlje - Čaven53
Diskusija o izletu Vitovlje - Čaven (mimo Vitovskega jezera)
akvarij10. 11. 2017
Zalo lep izlet v vseh letnih časih.
Veliko ljudi misli, da je Čaven vrh tam, kjer je koča Antona Bavčerja, še domačini ne vejo, kje je zares vrh Čaven nasmeh

Zanima me, če mogoče kdo ve, kaj pomenijo napisi na kamnih na vrhu (slika 53)?
akvarij10. 11. 2017
Pri razpotju na sliki 33 lahko skrenemo na desno stezico, pa nekaj deset korakih smo pri Sveti Luciji... zanimiva skala, ki skriva kotanjo, v kateri voda nikoli ne presahne... nato se po isti potki vrnemo nazaj...
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki