Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Goriško, Notranjsko in Snežniško hribovje / Veliki Rob / Ozeljan - Veliki Rob (čez Sekulak)

Ozeljan - Veliki Rob (čez Sekulak)

Natisni
Izhodišče: Ozeljan (95 m)
Širina/Dolžina: 45,941°N 13,7329°E
Ime poti: čez Sekulak
Čas hoje: 4 h 20 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 1142 m
Višinska razlika po poti: 1300 m
Zemljevid: Goriška - izletniška karta 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 1.090
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 57
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Z vipavske hitre ceste se usmerimo na izvoz Vogrsko, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Tolmina in Ozeljana. Ko dosežemo staro cesto Ajdovščina - Nova Gorica, v semaforiziranem križišču nadaljujemo desno proti Ajdovščini. Ko prispemo v Ozeljan, v zaselku Otava nadaljujemo levo na nekoliko ožjo cesto, ki nas vodi med hišami. Ko po nekaj 100 metrih prispemo do manjšega križišča ob Zavarovalnici Triglav, Pošti Slovenije in Ozlinke, nadaljujemo naravnost ter parkiramo na parkirišču ob ekološkem otoku. Parkiramo lahko tudi na približno 100 metrov oddaljenem parkirišču ob pokopališču, ki se nahaja levo od omenjenega križišča.
b) Iz Nove Gorice se po stari ceste peljemo proti Ajdovščini, nato pa pri zaselku Tri Hiše (zaselek se nahaja pri semaforiziranem križišču, kjer se v desno odcepi cesta proti naselju Vogrsko) nadaljujemo naravnost. Ko prispemo v Ozeljan, v zaselku Otava nadaljujemo levo na nekoliko ožjo cesto, ki nas vodi med hišami. Ko po nekaj 100 metrih prispemo do manjšega križišča ob Zavarovalnici Triglav, Pošti Slovenije in Ozlinke, nadaljujemo naravnost ter parkiramo na parkirišču ob ekološkem otoku. Parkiramo lahko tudi na približno 100 metrov oddaljenem parkirišču ob pokopališču, ki se nahaja levo od omenjenega križišča.
Opis poti:
Z izhodišča nadaljujemo proti vzhodu (v smeri opisa do izhodišča iz križišča, kjer smo parkirali desno), kjer nas pot vodi mimo podjetja Konem Color, nato pa prispemo do križišča, kjer nadaljujemo levo (desno Lepenje) po vzpenjajoči se asfaltni cesti. Cesta nas v nadaljevanju vodi še mimo nekaj hiš, nato pa v naslednjih nekaj križiščih nadaljujemo po "glavni" cesti. Ko višje, v bližini zaselka Opade, prispemo do križišča, pa nadaljujemo naravnost navzgor na makadamsko cesto, ob kateri je prometni znak, ki nam "pove", da bomo pot nadaljevali po protipožarni preseki. Pot nadaljujemo po makadamski cesti, ki se zložno do zmerno vzpenja, z nje pa se nam občasno odpre nekaj razgleda proti okoliški hribom. Višje, ob naslednjem znaku za protipožarno preseko, nadaljujemo naravnost oz. rahlo desno. Nekaj 10 korakov naprej se cesta prične spuščati, mi pa na tem mestu nadaljujemo levo na kolovoz, ki se vzpne do označenega razpotja.
Z razpotja gremo desno (levo Vodice), nato pa hitro dosežemo naslednjo slabšo makadamsko cesto, kjer dosežemo pot iz Vitovelj (pot od Križišča).
Omenjeno cesto dosežemo pri 7. postaji križevega pota, mi pa se po cesti vzpenjamo skozi gozd. Na nekaj minut oddaljenem levem ovinku se nam prehodno odpre lep razgled na Vitovski hrib, mi pa sledimo cesti do naslednjega razpotja, ki se nahaja malo pred 12. postajo križevega pota.
Z omenjenega razpotja nadaljujemo levo v smeri Kopitnika, Čavna in Velikega Roba (naravnost Vitovski hrib - 5 minut) ter pot nadaljujemo po ožjem kolovozu. Nekaj minut naprej prispemo do naslednjega razpotja, kjer nadaljujemo v smeri Čavna in Krnic (levo Skozno, ostro desno sv. Lucija).
V nadaljevanju zložna Napoleonova pot nas kmalu pripelje do strmih pečin Visokega zidu. Široka pot nas naprej vodi čez umetno izklesano razgledno polico (nevarnost padajočega kamenja), za katero se pot vrne v gozd in nas pripelje do mesta, kjer se v levo odcepi pot na Kopitnik.
Nadaljujemo rahlo desno v smeri Čavna in Sekulaka po nekoliko ožji poti, ki nas sprva skozi nekaj manjših jas pripelje do bolj strmega dela. Pot naprej se strmeje vzpne in nas le nekoliko višje pripelje do naslednjega razpotja, kjer nadaljujemo desno v smeri razgledne točke (levo Kopitnik). Vzpon nadaljujemo po zložni poti, ki nas v 5 minutah nadaljnje hoje pripelje do razgledne točke Sekulak, s katere se nam odpre razgled po večjem delu Vipavske doline.
Od Sekulaka nadaljujemo levo po markirani poti, ki se nadaljuje po sprva zelo razglednem grebenu. Pot gre višje v gozd in nas le malo za tem pripelje do manjše izravnave, kjer je za spoznanje slabše označeno razpotje.
Pot levo se nadaljuje proti Kopitniku, mi pa nadaljujemo desno, kjer po nekaj metrih opazimo oznake za Veliki Rob. Vzpon nadaljujemo proti Velikemu Robu, po sprva za spoznanje slabše vidni stezici. Pot višje postane razločnejša in nas čez čas pripelje do razgledne točke, s katere se nam odpre pogled na Vipavsko dolino, Trstelj, Tržaški zaliv in Dolomite.
Nadaljujemo po markirani poti, ki se začne strmeje vzpenjati, le ta pa nas pripelje do bolj strmega dela pod vrhom Čavna (1185 m). Pot se nato položi in se nadaljuje z nekaj krajšimi spusti in vzponi proti vzhodu. Po nekaj minutah nadaljnje hoje pa že pred seboj zagledamo vrh Velika Roba. Pot naprej z grebena zavije nekoliko levo in se umakne strmim pečinam. Sledi vzpon skozi kratek pas gozda in pot nas pripelje na vršne pobočje gore, od koder imamo do vrha le še nekaj 10 korakov.
Ozeljan - Sekulak 2:50, Sekulak - Veliki Rob 1:30.
zemljevid poti - Veliki Rob
Ob poti: Sekulak (888m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Kucelj na Čavnu
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Ozeljan - Veliki Rob1
Ozeljan - Veliki Rob2
Ozeljan - Veliki Rob3
Ozeljan - Veliki Rob4
Ozeljan - Veliki Rob5
Ozeljan - Veliki Rob6
Ozeljan - Veliki Rob7
Ozeljan - Veliki Rob8
Ozeljan - Veliki Rob9
Ozeljan - Veliki Rob10
Ozeljan - Veliki Rob11
Ozeljan - Veliki Rob12
Ozeljan - Veliki Rob13
Ozeljan - Veliki Rob14
Ozeljan - Veliki Rob15
Ozeljan - Veliki Rob16
Ozeljan - Veliki Rob17
Ozeljan - Veliki Rob18
Ozeljan - Veliki Rob19
Ozeljan - Veliki Rob20
Ozeljan - Veliki Rob21
Ozeljan - Veliki Rob22
Ozeljan - Veliki Rob23
Ozeljan - Veliki Rob24
Ozeljan - Veliki Rob25
Ozeljan - Veliki Rob26
Ozeljan - Veliki Rob27
Ozeljan - Veliki Rob28
Ozeljan - Veliki Rob29
Ozeljan - Veliki Rob30
Ozeljan - Veliki Rob31
Ozeljan - Veliki Rob32
Ozeljan - Veliki Rob33
Ozeljan - Veliki Rob34
Ozeljan - Veliki Rob35
Ozeljan - Veliki Rob36
Ozeljan - Veliki Rob37
Ozeljan - Veliki Rob38
Ozeljan - Veliki Rob39
Ozeljan - Veliki Rob40
Ozeljan - Veliki Rob41
Ozeljan - Veliki Rob42
Ozeljan - Veliki Rob43
Ozeljan - Veliki Rob44
Ozeljan - Veliki Rob45
Ozeljan - Veliki Rob46
Ozeljan - Veliki Rob47
Ozeljan - Veliki Rob48
Ozeljan - Veliki Rob49
Ozeljan - Veliki Rob50
Ozeljan - Veliki Rob51
Ozeljan - Veliki Rob52
Ozeljan - Veliki Rob53
Ozeljan - Veliki Rob54
Ozeljan - Veliki Rob55
Ozeljan - Veliki Rob56
Ozeljan - Veliki Rob57
Diskusija o izletu Ozeljan - Veliki Rob (čez Sekulak)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki