Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj
Gorovja / Posavsko hribovje in Dolenjska / Veliki Javornik (Bohor) / Jablance - Veliki Javornik (Bohor) (čez Koprivnik)

Jablance - Veliki Javornik (Bohor) (čez Koprivnik)

Natisni
Izhodišče: Jablance (500 m)
Širina/Dolžina: 46,0467°N 15,4454°E
Ime poti: čez Koprivnik
Čas hoje: 2 h
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 523 m
Višinska razlika po poti: 600 m
Zemljevid: Posavsko hribovje Boc - Bohor 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 33.702
 3 osebam je objava všeč
Število slik: 25
Število komentarjev: 22
Dostop do izhodišča:
Iz Krškega se peljemo proti Sevnici ali obratno. Že kmalu za Krškim pa se desno odcepi cesta proti Brestanici (iz Sevnice pa malo pred Krškim levo). Tej cesti naprej sledimo proti Senovem, kjer opazimo prve oznake za Bohor (v Senovem zavijemo levo). Cesta, ki nas nato pelje ob potoku navzgor, nas višje pripelje na slabše označeno križišče, kjer nadaljujemo rahlo levo navzgor (cesta, ki gre naravnost, še naprej ob potoku nas pripelje do koče na Bohorju. Naša leva cesta nato naredi dva ostra ovinka in nas kmalu pripelje iz gozda, kjer po nadaljnjih 100m vožnje, parkiramo na parkirišču ob informativni tabli.
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo po desni cesti v smeri koče na Bohorju. Po nekaj minutah hoje pa nas markacije usmerijo desno na široko peš pot, ki se zmerno vzpne skozi gozd. Ko pridemo iz gozda, pot zavije levo in nato preči travnato pobočje (slabo označeno). Tej poti, ki se vzpenja ob njivah sledimo proti hišam v vasi, ki jih vidimo pred seboj. V vasi stopimo na cesto po kateri nato hodimo nekaj deset korakov, do kapelice, ki jo vidimo na levi strani ceste. Za kapelico vzpon nadaljujemo po markirani peš poti, ki se vzpne vzporedno s cesto. Pot, ki je naprej zelo dobro označena pa nas skozi gozd in nekaj manjših travnikov v zmernem vzponu pripelje na asfaltirano cesto, kateri sledimo v levo. Cesta po kateri hodimo, pa nas nato v treh minutah pripelje do koče na Bohorju.
Od koče nadaljujemo po cesti v smeri Lisce, Javornika in Koprivnika. Po nekaj minutah hoje od koče, pa nas pot pripelje do razpotja poti, kjer se levo odcepi pot k naravnemu oknu in Petrovi skali. Tu nadaljujemo naravnost po cesti, ki nas po nekaj deset korakih nadaljnje hoje pripelje do mesta, kjer se desno navzgor odcepi pot na Koprivnik (naravnost po cesti, Veliki Javornik, direktna pot). Usmerimo se na to pot, ki se zmerno vzpne po kolovozu. Po krajšem vzponu se kolovoz rahlo spusti in se spremeni v široko peš pot, kateri nato v rahlem vzponu sledimo do vrha Koprivnika.
Z vrha Koprivnika nadaljujemo v smeri Javornika po poti, ki se zmerno spušča skozi gozd. Po nekaj minutah spusta, pa se vrnemo na cesto katero smo zapustili, ko smo se povzpeli na Koprivnik. Tu na razpotju poti nadaljujemo po slabši cesti v smeri Velikega Javornika in Lisce. Vse slabša cesta, se postopoma spremeni v kolovoz, ki nas pripelje na naslednje razpotje poti. Nadaljujemo rahlo desno v smeri Javornika, (pot levo vodi na Lisco in se vrhu umakne) po kolovozu, ki se še naprej vzpenja skozi gozd. Dobro označen kolovoz ima naprej nekaj manjših razpotij a z orientacijo ni težav. Naprej se kolovoz spremeni v široko peš pot, ki nas v zmernem vzponu pripelje iz gozda, kjer pred seboj zagledamo le nekaj korakov oddaljen vrh.
zemljevid poti - Veliki Javornik (Bohor)
Ob poti: Koča na Bohorju (896m), Koprivnik (Bohor) (984m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Jablance - Veliki Javornik (Bohor)1
Jablance - Veliki Javornik (Bohor)2
Jablance - Veliki Javornik (Bohor)3
Jablance - Veliki Javornik (Bohor)4
Jablance - Veliki Javornik (Bohor)5
Jablance - Veliki Javornik (Bohor)6
Jablance - Veliki Javornik (Bohor)7
Jablance - Veliki Javornik (Bohor)8
Jablance - Veliki Javornik (Bohor)9
Jablance - Veliki Javornik (Bohor)10
Jablance - Veliki Javornik (Bohor)11
Jablance - Veliki Javornik (Bohor)12
Jablance - Veliki Javornik (Bohor)13
Jablance - Veliki Javornik (Bohor)14
Jablance - Veliki Javornik (Bohor)15
Jablance - Veliki Javornik (Bohor)16
Jablance - Veliki Javornik (Bohor)17
Jablance - Veliki Javornik (Bohor)18
Jablance - Veliki Javornik (Bohor)19
Jablance - Veliki Javornik (Bohor)20
Jablance - Veliki Javornik (Bohor)21
Jablance - Veliki Javornik (Bohor)22
Jablance - Veliki Javornik (Bohor)23
Jablance - Veliki Javornik (Bohor)24
Jablance - Veliki Javornik (Bohor)25
Diskusija o izletu Jablance - Veliki Javornik (Bohor) (čez Koprivnik)
dora15. 07. 2008
Sobota je bila kot nalašč za potepanje po Posavskem hribovju. Naredila sem krožno turo: Jablance-koča na Bohorju-mimo bolnice na Veliki Javornik-čez Koprivnik nazaj do koče na Bohorju -mimo "Kačje slince" nazaj do Jablanc.
Pot ni zahtevna, dovolj zanimiva in dobro označena.
lubi15. 07. 2008
Kako pa zgleda pot mimo Ubijalnika??
Tadej15. 07. 2008
andrejjerina27. 09. 2009
Lep popoldanski izlet, katerega smo zaključili pri koči, kjer imajo tudi nekaj igral za naše najmlajše. Priporočam družinam, pot je lahka in na poti ni nikakršnih težav. LP Andrej
marinka678. 04. 2012
A se da na Bohor priti še od kje drugje, npr s Kozjega ali Podloga pod Bohorjem? Poleti bomo v Podčetrtku, pa se mi zdi brezveze voziti okoli Bohorja na južno stran, pa tratiti čas in (predrag) bencin, če je kaka možnost bližnjice. A je kaka druga pot na Bohor označena??? Obožujem spletno stran Hribi, veliko izletov sem splanirala tu gor, ampak večkrat sem na cilju ugotovila,da bi se dalo štartati še s kake druge strani, bližje mojega doma- Koroška.
Hvala za komentarje in lep pozdrav M
bruny8. 04. 2012
Ja vsekakor ob Bohorju in, da ne boš tratila časa in seveda predragega bencina in če boš že v Podčetrtku imaš praktično mežikanje takoj v bližini zanimivo točko o kateri sem že pisal.....

Rudnica

marinka679. 04. 2012
BRUNY, hvala za tvoj predlog Rudnica izgleda zanimiva in na izzy, ampak, od kod (natančno) še lahko štartam peš na Bohor? Pa označeno je??? Saj veš, ženske smo bolj ziherašice, 3x vprašamonasmehnasmeh Lp M
bruny9. 04. 2012
Najbližje in verjetno najbolj pametno izhodišče za Bohor iz Podčetrtka je predvidoma naselje Lesično od koder bi naj po dostopnih podatkih vodila planinska pot 14. divizije, ki pa naj bila slabše označena. Verjetno je na forumu kakšen poznavalec, ki so mu poti in tereni !? bolj znani in se bo javil.

Vir:Geopedia
Lp
marinka6710. 04. 2012
Hvala, Bruny, upam, da se bo do julija našel kak domačin, ki mi bo svetoval. Če ne, bomo pač trošili cajt in bencin, a na vrh vsekakor gremo!!! Lp M
kozlevčarca11. 04. 2012
marinka67 Priporočam ti,da na spletnih straneh www.pdbohor.si odpreš program aktivnosti tam najdeš letni program pohodov in drugih aktivnosti tam je kar nekaj tel.št. članov PD BOHOR med drugim vodje pohodov in verjamem,da ti bodo svetovali. Jaz sem tudi članica društva vendar nimam še toliko izkušenj s potmi po Bohorju čeprav sem jih že nekaj prehodila. Vem, da je iz Podčetrtka najbližje iz Kozjega kjer poteka tudi tradicionalni Valentinov pohod.Pot je nekaj tudi označena.Mislim pa da gre pot tudi iz Podsrede.Vsekakor ti priporočam PD Bohor
bruny15. 04. 2012
@ marinka67, da boš imela miren in seveda zaradi mežikanje Bohorja ne-stresen dopust sem ti kot član PD Poljčane in Tekaškega foruma ,,odhodil,, relacijo Lesično - Veliki Javornik(Bohor) čez Koprivnik. Pot poteka kar po planinski poti 14. divizije in je odlično označena. Več bo sledilo v temi Forum - razmere...fotke in tudi trasa GPS.

Lp bruny
marinka6720. 04. 2012
Bruny!!

Šele danes sem odkrila, kaj si naredil zame!! Hvala, hvala, tudi tebi, Kozlevčarca. Vsekakor se bom oglasila poleti in poročala. LP M
bruny23. 04. 2012
Bohor sem imel mežikanje tako in tako že nekaj časa v planu in zapis je samo pospešil zadevo. Sicer sva pa v nedeljo 22.04.2012 s kolegom odhodila tudi krožno vzhodno varianto iz izhodišča Kozje na Bohor s spustom v Planino pri Sevnici in od tam preko Šentvida pri Planini in Zagorja ponovno iz Lesičnega vzpon na Bohor do višine, ki je omogočil spust v Kozje...Zapis bo še sledil v temi Bohor-razmere.

Lp
marinka6729. 07. 2012
Hja, je otrok zbolel in nismo šli na dopust. pa drugo leto ali pa enkrat kar tako. Hvala za trud. Lp
darh2. 05. 2013
Mi smo lepote Bohorja raziskovali minulo nedeljo. Čeprav smo sprva imeli drugačne načrte, smo se na kocu v dolino vračali prav po tu opisani poti. Več o našem izletu, vključno s slikami, pa najdete tule.
Tomasso26. 06. 2019
Z ženo sva šla na Bohor včeraj in sicer po krožni poti Jablance - Ubijavnik - Bolnica - Javornik - koča. Do tu vse v redu in prav.
Od koče navzdol po kakšnih 300 metrih ni table niti markacij, da je treba desno v gozd, pa tudi precej blatno je bilo in sva si z ženo rekla, da greva raje po cesti. Nekje na polovici poti je zmanjkalo asfalta in tudi poti. Nikjer nobene oznake. Ko sva se ozirala naokrog, koga vprašati kam, je mimo naju pritekel kuža Beagle. Prej sem slišal njegovega gospodarja, da mu je nekaj dopovedoval, pa takrat nisem bil pozoren, zato najprej nisva vedela kakšne namene ima kuža, potem pa sva se čudila, ko naju je pred vsakim ovinkom čakal, stekel do naslednjega ovinka, ko sva ga došla in naju tako uspešno spravil okrog precej pašnih ograj do naselja, ko že lahko vidiš kozolec in kovinsko leso pod njim. Upam, da bom našel lastnika, da se bom psu in njemu lahko oddolžil, vsekakor pa že zdajle hvala.
Jani3331. 03. 2021
Zdravo,

mene pa zanima ali se žig za "razšerjeno slo pot" nahaja v skrinjici na Bohorju?

hvala
zdejan3. 03. 2021
Da.
zdejan3. 03. 2021
Zabetoniran je v betonski steber.
Jani3334. 03. 2021
zdejan HVALAnasmeh
glorija27. 01. 2022 11:30:02
Hodili smo od Koce na Bohorju in je zelo lepo označena pot do vrha-Javornika..
glorija27. 01. 2022 11:30:13
Hodili smo od Koce na Bohorju in je zelo lepo označena pot do vrha-Javornika..Lep razgled je 100m naprej po travniku kjer vidiš Snežnik in vse do Kuma in Lisce...Varen korak!
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki