Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Posavsko hribovje in Dolenjska / Pleše / Mlinše - Pleše (preko Zasavske Svete gore)

Mlinše - Pleše (preko Zasavske Svete gore)

Natisni
Izhodišče: Mlinše (388 m)
Širina/Dolžina: 46,146°N 14,8807°E
Ime poti: preko Zasavske Svete gore
Čas hoje: 2 h 30 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 478 m
Višinska razlika po poti: 630 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 4.088
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 64
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Maribor, se usmerimo na izvoz Trojane, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Izlak in Zagorja. Na koncu kraja Izlake zavijemo desno proti Moravčam, mi pa cesti sledimo do kraja Mlinše, kjer se takoj za športnim igriščem v levo odcepi cesta proti Zasavski Sveti gori. Ob izhodišču ni primernih parkirnih mest, oz. so ta namenjena gostom bližnjega lokala.
b) Iz Zasavja se najprej zapeljemo v Zagorje, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Izlakam. V križišču na začetku Izlak nadaljujemo levo v smeri Moravč, mi pa cesti sledimo do kraja Mlinše, kjer se takoj za športnim igriščem v levo odcepi cesta proti Zasavski Sveti gori. Ob izhodišču ni primernih parkirnih mest, oz. so ta namenjena gostom bližnjega lokala.
Opis poti:
Iz vasi Mlinše, se usmerimo na asfaltno cesto v smeri Zasavske Svete gore. Cesta nas sprva vodi mimo nekaj hiš, nato pa se vzpne do sosednje vasi Zabava, kjer v križišču ob kapelici nadaljujemo desno. Nadaljujemo skozi vas, cesta pa se na koncu vasi spremeni v kolovoz, kateri nas vodi čez razgledne ravnike. Višje prispemo v naslednjo vas oz. do zaselka Breznik.
Tu najprej prečimo bližnjo cesto, nato pa se vzpnemo preko nekaj dvorišč, do slabše uhojene stezice, ki se vzpne čez travnik do bližnjega pobočja, preko katerega se prične prečno vzpenjati. Nekoliko višje nas steza pripelje na kolovoz, kateremu sledimo v desno, le ta pa nas hitro pripelje do vasi Ravne pri Mlinšah. Ko že prehodimo vas in ko cesta zavije nekoliko v desno, pa se nam z leve priključi markirana pot z Izlak.
Tu nadaljujemo naravnost do bližnjega križišča pri kapelici, kjer tudi opazimo nekaj planinskih smernih tabel.
Nadaljujemo naravnost preko ceste na markirano pešpot v smeri zasavske Svete gore. Pot nadaljujemo po kolovozu, ki hitro preide v gozd ter zavije v desno. Naprej se vzpenjamo po starem kolovozu, kateremu na razpotjih sledimo v smeri kamor nas usmerjajo markacije. Višje se kolovoz razcepi na dva dela, mi pa izberemo levega (desno Zasavska Sveta gora 5 minut). Po krajšem prečenju proti levi, stopimo na asfaltno cesto, po kateri se v nekaj korakih sprehodimo do planinskega doma.
Od planinskega doma nadaljujemo po cesti, po kateri se v nekaj minutah spustimo do manjšega križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri kraja Vidrga ter Roviškega vrha. Po nekaj 10 m nadaljnje hoje, se v desno odcepi markirana pešpot na Roviškovec, mi pa še naprej nadaljujemo po cesti, ki se zložno do zmerno spušča. Po nekaj minutah spusta, pa prispemo na manjše križišče, kjer nadaljujemo desno navzgor v smeri Pleše. Naprej se nekaj časa zmerno vzpenjamo po asfaltni cesti, nam pa se z desne priključi še pot z vrha Roviškovca. S ceste, po kateri nadaljujemo pot, se kmalu v levo odcepi makadamska cesta, katero "spregledamo", mi pa po asfaltu hodimo le še nekaj 10 korakov, nato pa nas oznake za Zagorje, usmerijo levo na sprva ožji, višje pa širši kolovoz. Pot naprej nas vodi mimo travnika, do širše makadamske ceste, le ta pa nas naprej vodi preko obsežnega travnika, s katerega se nam odpre lep pogled na Kamniško Savinjske Alpe. Na drugi strani travnika, se cesta razcepi na dva dela, mi pa se usmerimo desno za oznakami Pleše. Pot naprej se vzpne skozi pas gozda, nato pa se položi in nas pripelje na večje ter precej zložno travnato pobočje bližnjega vrha Pleše. Tu se sprehodimo na drugo stran hriba, nato pa preden se markirana pot proti Mareli prične spuščati, nadaljujemo levo po kolovozu. Kratek čas nadaljujemo po kolovozu, nato pa na levi strani zagledamo kovinski drog (drog namenjen izobešanju zastave) ter pod njim spomenik NOB.
Od spomenika lahko nadaljujemo še nekoliko bolj proti severu, sprva rahlo navzdol ter nato še navzgor do severnega dela vrha Pleše.
zemljevid poti - Pleše
Ob poti: Zabava (425m), Breznik (510m), Ravne pri Mlinšah (595m), Planinski dom na Zasavski Sveti gori (822m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Mlinše - Pleše1
Mlinše - Pleše2
Mlinše - Pleše3
Mlinše - Pleše4
Mlinše - Pleše5
Mlinše - Pleše6
Mlinše - Pleše7
Mlinše - Pleše8
Mlinše - Pleše9
Mlinše - Pleše10
Mlinše - Pleše11
Mlinše - Pleše12
Mlinše - Pleše13
Mlinše - Pleše14
Mlinše - Pleše15
Mlinše - Pleše16
Mlinše - Pleše17
Mlinše - Pleše18
Mlinše - Pleše19
Mlinše - Pleše20
Mlinše - Pleše21
Mlinše - Pleše22
Mlinše - Pleše23
Mlinše - Pleše24
Mlinše - Pleše25
Mlinše - Pleše26
Mlinše - Pleše27
Mlinše - Pleše28
Mlinše - Pleše29
Mlinše - Pleše30
Mlinše - Pleše31
Mlinše - Pleše32
Mlinše - Pleše33
Mlinše - Pleše34
Mlinše - Pleše35
Mlinše - Pleše36
Mlinše - Pleše37
Mlinše - Pleše38
Mlinše - Pleše39
Mlinše - Pleše40
Mlinše - Pleše41
Mlinše - Pleše42
Mlinše - Pleše43
Mlinše - Pleše44
Mlinše - Pleše45
Mlinše - Pleše46
Mlinše - Pleše47
Mlinše - Pleše48
Mlinše - Pleše49
Mlinše - Pleše50
Mlinše - Pleše51
Mlinše - Pleše52
Mlinše - Pleše53
Mlinše - Pleše54
Mlinše - Pleše55
Mlinše - Pleše56
Mlinše - Pleše57
Mlinše - Pleše58
Mlinše - Pleše59
Mlinše - Pleše60
Mlinše - Pleše61
Mlinše - Pleše62
Mlinše - Pleše63
Mlinše - Pleše64
Diskusija o izletu Mlinše - Pleše (preko Zasavske Svete gore)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki