Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj
Gorovja / Posavsko hribovje in Dolenjska / Kum / Hrastnik (Podkraj) - Kum (čez Matco)

Hrastnik (Podkraj) - Kum (čez Matco)

Natisni
Izhodišče: Hrastnik (Podkraj) (210 m)
Širina/Dolžina: 46,121°N 15,0916°E
Ime poti: čez Matco
Čas hoje: 2 h 55 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 1010 m
Višinska razlika po poti: 1015 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 19.760
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 60
Število komentarjev: 6
Dostop do izhodišča:
a) Najprej se zapeljemo v Litijo, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Trbovelj in dalje proti Hrastniku. Ko prispemo v Hrastnik, ne nadaljujemo levo po glavni cesti čez most preko reke Save, ampak nadaljujemo naravnost, nekaj 10 metrov naprej pa desno v smeri industrijske cone Podkraj. Med industrijsko cono in naseljem nekaj manjših blokov se začne opisana pot na Kum. Parkiramo na primernem mestu v bližini, če je dovolj prostora lahko na enem od parkirišč v bližini blokov.
b) Z avtoceste Ljubljana - Maribor se usmerimo na izvoz Trojane, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Zagorja ob Savi. skozi Zagorje sledimo oznakam za Litijo, nato pa za mostom preko reke Save nadaljujemo levo proti Trbovljam (Litija desno). V nadaljevanju se po glavni cesti peljemo vse do Hrastnika, kjer ne nadaljujemo levo po glavni cesti čez most preko reke Save, ampak nadaljujemo naravnost, nekaj 10 metrov naprej pa desno v smeri industrijske cone Podkraj. Med industrijsko cono in naseljem nekaj manjših blokov se začne opisana pot na Kum. Parkiramo na primernem mestu v bližini, če je dovolj prostora lahko na enem od parkirišč v bližini blokov.
c) Najprej se zapeljemo v Celje, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Laškega, Rimskih Toplic in Hrastnika. Skozi Hrastnik sledimo glavni cesti, nato pa, ko prečimo most peko reke Save, nadaljujemo levo v smeri industrijske cone Podkraj. Nekaj metrov naprej cesta zavije desno in nas pripelje med industrijsko cono na levi in naseljem nekaj manjših blokov na desni, kjer se začne opisana pot na Kum. Parkiramo na primernem mestu v bližini, če je dovolj prostora lahko na enem od parkirišč v bližini blokov.
d) Zapeljemo se v Radeče, od koder z vožnjo nadaljujemo proti Zidanemu Mostu, tam pa gremo levo proti Hrastniku. V nadaljevanju se peljemo po ožji cesti, ki nas vodi ob reki Savi, nato pa, ko prispemo v Hrastnik, najprej nadaljujemo levo (desno središče Hrastnika), nato pa, ko prečimo most preko reke Save, še enkrat levo v smeri industrijske cone Podkraj. Nekaj metrov naprej cesta zavije desno in nas pripelje med industrijsko cono na levi in naseljem nekaj manjših blokov na desni, kjer se začne opisana pot na Kum. Parkiramo na primernem mestu v bližini, če je dovolj prostora lahko na enem od parkirišč v bližini blokov.
Opis poti:
Z izhodišča nadaljujemo v smeri Kuma, slepo cesto pa hitro zapustimo, saj nas oznake za pot čez Matco usmerijo na pešpot, ki nas po krajšem vzponu pripelje do vrtičkov, nekaj korakov višje pa prečimo še asfaltno cesto, ki vodi do bližnjega vodohrana. Vodohran obidemo po levi strani, nato pa skozi gozd sledimo pogostim oznakam za Kum. Ko stopimo iz gozda nas pot vodi v prečnem vzponu čez razgledno senožet, s katere se nam odpre lep razgled proti delu Hrastnika in okoliškim hribom. Višje se pot vrne v gozd ter postopoma preide na bolj slikovita in bolj strma pobočja. Preko strmih pobočij nas vodi široka pot, tako da v kopnem vzpon ne predstavlja večje nevarnosti, v snegu pa je na več mestih nevarnost zdrsa. Ko višje strmina popusti, postopoma stopimo iz gozda ob rob vasice Matica, kjer nas pot vodi mimo nekaj hiš. Cesto hitro zapustimo, nato pa kratek čas nadaljujemo ob robu travnika. Malo naprej prečimo še slabšo makadamsko cesto, nato pa se skozi pas gozda povzpnemo do druge asfaltne ceste, kateri sledimo levo v smeri Kuma. Po krajšem vzponu po cesti, na manjšem križišču nadaljujemo na desno cesto v smeri Kuma samo za pešce. Ko po nekaj metrih cesta preide v gozd, jo zapustimo saj nas oznake za Kum usmerijo desno na pešpot, ki se nadaljuje skozi gozd, le malo višje pa preči asfaltno cesto. Za prečenjem stopimo iz gozda in ob pašniku se vzpnemo do naslednjega zaselka, kjer cesti sledimo v levo, na označenem razpotju pri hišah pa ostro desno, na cesto, ki vodi ob gospodarskem poslopju. Za hišo, ki je na levi, nadaljujemo levo, na pot, ki se vzpenja po vse bolj razgledni senožeti, višje pa preide v gozd, skozi katerega se nato vzpenjamo. Na razpotjih sledimo oznakam za Kum, med tem pa prečimo še eno makadamsko cesto (levo lahko prispemo do cerkvice sv. Marije na Ključevici, desno pa prispemo v Tratovškovo dolino).
V nadaljevanju se gozd nekoliko razredči in deloma preko travnikov dosežemo cesto, ki vodi na Kum. Cesti sledimo v levo, na njo pa se priključita še dve poti iz Trbovelj (pot čez Dobovec in pot čez Čebulovo dolino). Ko se gozd ponovno razredči nas oznake za Kum usmerijo desno, nato pa po nekoliko bolj strmi poti, ob vse lepših razgledih dosežemo razpotje malo pod vrhom Kuma, kjer se nam z leve priključi še pot iz Zidanega Mosta (tudi pot iz Radeč in Podkuma).
Tu nadaljujemo desno ter se mimo planinskega doma povzpnemo na vrh Kuma, kjer se nahaja cerkev sv. Neže.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2016 (marec).
zemljevid poti - Kum
Ob poti: Matica (662m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, vpisna knjiga
Slike:
Hrastnik (Podkraj) - Kum1
Hrastnik (Podkraj) - Kum2
Hrastnik (Podkraj) - Kum3
Hrastnik (Podkraj) - Kum4
Hrastnik (Podkraj) - Kum5
Hrastnik (Podkraj) - Kum6
Hrastnik (Podkraj) - Kum7
Hrastnik (Podkraj) - Kum8
Hrastnik (Podkraj) - Kum9
Hrastnik (Podkraj) - Kum10
Hrastnik (Podkraj) - Kum11
Hrastnik (Podkraj) - Kum12
Hrastnik (Podkraj) - Kum13
Hrastnik (Podkraj) - Kum14
Hrastnik (Podkraj) - Kum15
Hrastnik (Podkraj) - Kum16
Hrastnik (Podkraj) - Kum17
Hrastnik (Podkraj) - Kum18
Hrastnik (Podkraj) - Kum19
Hrastnik (Podkraj) - Kum20
Hrastnik (Podkraj) - Kum21
Hrastnik (Podkraj) - Kum22
Hrastnik (Podkraj) - Kum23
Hrastnik (Podkraj) - Kum24
Hrastnik (Podkraj) - Kum25
Hrastnik (Podkraj) - Kum26
Hrastnik (Podkraj) - Kum27
Hrastnik (Podkraj) - Kum28
Hrastnik (Podkraj) - Kum29
Hrastnik (Podkraj) - Kum30
Hrastnik (Podkraj) - Kum31
Hrastnik (Podkraj) - Kum32
Hrastnik (Podkraj) - Kum33
Hrastnik (Podkraj) - Kum34
Hrastnik (Podkraj) - Kum35
Hrastnik (Podkraj) - Kum36
Hrastnik (Podkraj) - Kum37
Hrastnik (Podkraj) - Kum38
Hrastnik (Podkraj) - Kum39
Hrastnik (Podkraj) - Kum40
Hrastnik (Podkraj) - Kum41
Hrastnik (Podkraj) - Kum42
Hrastnik (Podkraj) - Kum43
Hrastnik (Podkraj) - Kum44
Hrastnik (Podkraj) - Kum45
Hrastnik (Podkraj) - Kum46
Hrastnik (Podkraj) - Kum47
Hrastnik (Podkraj) - Kum48
Hrastnik (Podkraj) - Kum49
Hrastnik (Podkraj) - Kum50
Hrastnik (Podkraj) - Kum51
Hrastnik (Podkraj) - Kum52
Hrastnik (Podkraj) - Kum53
Hrastnik (Podkraj) - Kum54
Hrastnik (Podkraj) - Kum55
Hrastnik (Podkraj) - Kum56
Hrastnik (Podkraj) - Kum57
Hrastnik (Podkraj) - Kum58
Hrastnik (Podkraj) - Kum59
Hrastnik (Podkraj) - Kum60
Diskusija o izletu Hrastnik (Podkraj) - Kum (čez Matco)
andrej7824. 03. 2016
Čas hoje je povsem pretiran...povprečno pripravljen gornik, brez problemov pride na vrh v slabih 2 urah...
garmont24. 03. 2016
In prehodi povprečno več kot 500 višincev na uro...zavijanje z očmi
Hribolazec8117. 04. 2016
Jas sem bil gor v 1,45 ure normalne hoje ter fotografiral poleg, pote je pa všečna
bruny17. 04. 2016
Relativni so ti časi...Iz železniške postaje na drugi strani Save potreboval 1 uro in 45 minut in tudi veliko fotkal. Ampak, če bi želel vse nekje videti še nekoliko bolj podrobno in s kom ob poti poklepetati je čas, ki je v opisu kar realen za popolni vtis. mežikanjeTudi v uri kdo doseže vrh in morda je komu potrebnih tudi pet. nasmehTo ni pomembno, pomen je v poti in cilj je le nagrada poti...
Stamp7. 07. 2019
Gore po opisanom putu (2h10min), dole malo "šaranje" - prema Trbovlju pa prečica na istok (bilo je vremena i volje za to)..
Ako nekog interesira Slike i karte u tu (klik na TO)
gumpy23. 02. 2021
Lepa pot!
Po kar fajn zimskem januarju in začetku februarja, je tale konec meseca februarja že zelo pomladanski. Temperature od 8 do 17C! Toplo-skoraj vroče na strmem delu čez Matco. Super označena pot, tako da ni šans, da se zgubiš!
Cela pot je že kopna. Prvič bil gor na Kumu.
Luštno!
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki