Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Posavsko hribovje in Dolenjska / Kal / Hrastnik - Kal (čez Klobuk)

Hrastnik - Kal (čez Klobuk)

Natisni
Izhodišče: Hrastnik (290 m)
Širina/Dolžina: 46,1493°N 15,0852°E
Ime poti: čez Klobuk
Čas hoje: 2 h 25 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 695 m
Višinska razlika po poti: 800 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 16.874
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 27
Število komentarjev: 4
Dostop do izhodišča:
Iz Trbovelj ali Laškega se zapeljemo v Hrastnik, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri »Hrastnik center in vas Čeče«. Tej cesti sledimo do mesta, kjer opazimo oznake za smučišče Rajska dolina. Tu zavijemo desno in nato že po nekaj metrih parkiramo na enem od številnih parkirišč v Hrastniku.
Opis poti:
Na koncu parkirišča bomo na eni od stavb opazili planinske smerne table, ki nas usmerijo levo na vzpenjajočo cesto v smeri Kala in Mrzlice. Višje markirana pot zapusti cesto in se nadaljuje levo skozi gozd. Po nekaj minutah nadaljnje hoje pa pridemo do dobro označenega razpotja, kjer nadaljujemo levo v smeri »Kal, Mrzlica čez Klobuk« (naravnost pot čez Blate).
Pot naprej se takoj strmo vzpne po zelo strmem in v mokrem za zdrs nevarnem pobočju. Višje se pot nekoliko položi, preči gozdno cesto in nas za tem pripelje do mesta, kjer se v levo odcepi pot na Jelenco. Mi nadaljujemo naravnost po razmeroma strmi poti, ki nas višje pripelje na z gozdom poraščen greben. Pot višje zavije v levo, zapusti greben in se povsem položi. Čez čas se pot vrne na greben in se ponovno začne strmeje vzpenjati. Tej poti, ki večji del poteka skozi gozd, sledimo vse do vrha razglednega Klobuka.
S Klobuka nadaljujemo po markirani poti, ki se začne spuščati po sprva precej strmem pobočju. Pot se kmalu položi, zavije nekoliko v levo, kjer preči pobočja Pleše (956m). Pot kmalu preide na severno stran omenjenega vrha, kjer stopimo na del smučarske proge smučišča Rajska dolina. Ob smučišču se spustimo do asfaltne ceste, ob kateri opazimo planinske smerne table.
Prečimo cesto in vzpon nadaljujemo po markirani peš poti, ki se vzpne čez razgledno travnato pobočje. Višje strmina popusti in pot se priključi cesti, kateri nato sledimo vse do planinskega doma na Kalu.
Od doma nadaljujemo po njegovi levi strani (smer prihoda) po poti, ki preči ograjo in gre v gozd. Po nekaj minutah nadaljnje hoje opazimo oznake za vrh Kala, ki nas usmerijo levo na nekoliko bolj strmo peš pot, po kateri se v nekaj korakih povzpnemo na vrh.
zemljevid poti - Kal
Ob poti: Klobuk (890m), Planinski rudarski dom na Kalu (946m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Mrzlica
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, vpisna knjiga
Slike:
Hrastnik - Kal1
Hrastnik - Kal2
Hrastnik - Kal3
Hrastnik - Kal4
Hrastnik - Kal5
Hrastnik - Kal6
Hrastnik - Kal7
Hrastnik - Kal8
Hrastnik - Kal9
Hrastnik - Kal10
Hrastnik - Kal11
Hrastnik - Kal12
Hrastnik - Kal13
Hrastnik - Kal14
Hrastnik - Kal15
Hrastnik - Kal16
Hrastnik - Kal17
Hrastnik - Kal18
Hrastnik - Kal19
Hrastnik - Kal20
Hrastnik - Kal21
Hrastnik - Kal22
Hrastnik - Kal23
Hrastnik - Kal24
Hrastnik - Kal25
Hrastnik - Kal26
Hrastnik - Kal27
Diskusija o izletu Hrastnik - Kal (čez Klobuk)
taubi668. 02. 2020
Danes smo bili tu. Pot je taka, da se šika. Res enkratno oskrbovana in vsakemu priporočam, da gre po njej. Uživali smo kot že dolgo ne. Kar se tiče markacij, se ne da nikakor izgubiti.nasmehnasmehnasmeh
Roberto-MMLM7. 01. 2024 12:54:17
Zdravo.

Tokrat sem se 6.1.2024 podal na pohod na Kal preko Klobuka. Najprej, pot je zelo lepa, bi pa poudaril da ko greš iz parkirišča za smer klobuk ni dovolj usmeritev, markacij. Še posebej če greš prvič kar malo tavaš med parkirišči in bloki/hišami. Tudi opis v začetni fazi ni kaj dosti uporaben. Potem sem se držal bolj leve smeri in šele res čez nekaj časa opazim usmeritev, tako da sem potem vedel, da sem na pravi poti.
Od tu naprej je šlo vse gladko in je super vse označeno, tukaj bi pohvalil. Sam začetek za Klobuk pa ne.

Pa še to na Kalu so velikokrat Hrvaški otroci, in kot planinec kjer se za povrhu nimaš kje posušiti pridrvi z računom in nas dobesedno odženejo? Češ treba razumeti da imajo otroke, 75 ljudi in .... Ok lahko bi si vzeli 3 min časa in me za tisto malo kolikor ostanemo tam poskrbeli in našli prostor, saj kot sem ob odhodu opazil spodaj vse prazno s klopjo in mizo. Ok nič od tega, kaj takega še nisem nikoli doživel nikjer niti na Kumu, pa je letos nazadnje bilo preko 1100 pohodnikov, za vse so poskrbeli in nobeden ni bil odgnan.
To je bil pa res slab priokus, ves premočen sem moral oditi. Šele ob odhodu so radiatorji začeli delovati, ko so otroci prihajali v prostore, jaz odhajal. Razumem da v idealnih pogojih gre vse ok, takole pa pogrom na celi črti. Niti trenutka si nobeden ne vzame da bi vsaj kakšen radiator našli da se posušim, tako da sem potem sam našel ob odhodu šele spodaj kjer so imeli tudi dosti placa, pa nič od njih. Katastrofa.
Sicer pa je lepo gor, v lepem vremenu ne rečem se imaš kje vsesti tudi zunaj. Vsakič ko pridem, sami Hrvati. Saj prav naj se imajo lepo, kaj pa naši Slovenski organizatorji in šole počnejo? Ne vem ...
To je to, sem moral opisati izkušnjo, kar pa še ne pomeni, da se ne splača obiskati...
lp
jboc19. 01. 2024 11:13:36
Zdravo.
V takšnem primeru kot je bil tvoj, svetujem da nadaljuješ pot kar mimo koče naprej na Mrzlico, kjer je slika povsem drugačna. Tam je planinski dom kot se šika, na Kalu se pa gredo bolj gostilno, žal. Opažam, da gre vse več pohodnikov kar mimo koče naprej in se sploh ne ustavljajo več na Kalu. Tudi sam sem med njimi 😁. Lep pozdrav.
jprim9. 01. 2024 18:24:58
Smo pač različni. Ko sem na tej poti nikoli ne grem mimo Kala, zadnja leta pa več ne do koče pod vrhom Mrzlice. V tej koči je pozimi tako zatohlo in takšna vlaga, da komaj dihaš. Prav nič ne zračijo.
Kar pa se doma na Kalu tiče, je pač tako, kot se zadnje čase dogaja v kar nekaj naših planinskih domovih. Se grejo gostiln in od tega živijo. Tudi sama sem doživela podobno izkušnjo, ko je bil cel dom rezarviran, pripravljeni pogrinjki, ni bilo proste mize.Zunaj mrzlo,...
Ampak, če se človek znajde, ima pač jezikjezik, se tudi najde rešitev.
Tudi ti - Roberto bi jim lahko kar direkt rekel za kak radiator, pa bi bilo.
LP!
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki