Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj

Žiri - Sivka

Natisni
Izhodišče: Žiri (487 m)
Širina/Dolžina: 46,0426°N 14,1047°E
Čas hoje: 2 h
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 521 m
Višinska razlika po poti: 590 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 11.850
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 62
Število komentarjev: 5
Dostop do izhodišča:
a) Najprej se zapeljemo v Škofjo Loko, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Gorenji vasi in Žirem. Le malo za župnijsko cerkvijo sv. Martina v Žireh, pa bomo prišli do gostilne in picerije Lenger, kjer v bližini le te parkiramo.
b) Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Logatec, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Rovt in Žirov. V Žireh se nam z leve priključi še cesta iz Idrije, mi pa z vožnjo nadaljujemo le še nekaj 10 m do gostilne in picerije Lenger, kjer v bližini le te parkiramo.
c) S ceste Idrija - Tolmin, se pri kraju Spodnja Idrija usmerimo na cesto proti Žirem in Škofji Loki. Ko pridemo v Žiri nadaljujemo levo (desno Logatec), mi pa z vožnjo nadaljujemo le še nekaj 10 m do gostilne in picerije Lenger, kjer v bližini le te parkiramo.
Opis poti:
Iz Žirov nadaljujemo ob glavni cesti proti Idriji in Logatcu, mi pa ji sledimo do kapelice ob križišču cest. Tu nadaljujemo desno na stransko cesto, ob kateri po nekaj metrih na drogu električne napeljave opazimo oznake za Breznico in Mrzli vrh, ki nas usmerijo levo na kolovoz, ki se strmo vzpne med hišami. Višje prehodno stopimo na cesto, s katere se nam odpre lep razgled na Žiri, mi pa nato pot nadaljujemo po kolovozu. Kolovoz nas hitro pripelje do manjšega zaselka, za katerim nadaljujemo desno na markirano pešpot, po kateri se vzpnemo na manjše sedelce. S sedelca, ob katerem se nahajata znamenje in klop nadaljujemo levo ter po nekaj korakih prispemo do makadamske ceste, katero pa le prečimo. Pot naprej preide v gozd, skozi katerega se za kratek čas strmo vzpne, nato pa se položi in nas pripelje na razgledna travnata pobočja. Sledi še nekajminutni vzpon po kolovozu in pot nas pripelje v Breznico pri Žireh, kjer tudi stopimo na asfaltno cesto. Skozi vas sledimo markacijam, cesta pa nas mimo vaške cerkve sv. Kancijana, v rahlem spustu pripelje do križišča, s katerega nadaljujemo desno v smeri Mrzlega Vrha. Tu se cesta prehodno rahlo vzpne, nato pa se prične spuščati do naslednjega križišča, kjer ponovno nadaljujemo desno (levo Korita). Od križišča naprej cesta izgubi asfaltno prevleko, mi pa makadamski cesti sledimo čez večji travnik.
Ko se cesta vrne v gozd, nas oznake za Mrzli Vrh usmerijo levo na markirano pešpot, ki se naprej zmerno vzpenja skozi gozd. Naprej se nekaj časa vzpenjamo skozi gozd, nato pa nas pot pripelje na travnato sleme, s katerega se nam odpre lep razgled na Blegoš in okoliške vrhove. Tu kratek čas hodimo po cesti, nato pa nas oznake za Mrzli Vrh usmerijo rahlo desno na vzpenjajočo stezico, ki se višje položi in postopoma preide na desno stran grebena. Sledi kratko prečenje in razgledna pot nas pripelje do table, ki označuje Mrzli vrh (tabla se nahaja malo pod vrhom).
Nadaljujemo po markirani poti, ki se prične zložno spuščati proti bližnji cesti. Ko stopimo na cesto, se priključimo poti, ki vodi iz vasi Ledinica, mi pa nadaljujemo levo po cesti, ki sprva le preči pobočja, nato pa se prične spuščati. Po krajšem spustu prispemo na označeno križišče, kjer nadaljujemo ostro levo v smeri Ledin (rahlo desno kmetija Vodičar, kjer se nahaja žig od Sivke - 1 minuta).
Nadaljujemo po rahlo vzpenjajoči asfaltni cesti, katera nas mimo manjšega spomenika pripelje do križišča večih cest. Nadaljujemo naravnost mimo spominskega obeležja NOB in kapelice, na makadamsko cesto v smeri Sivke (to je tudi prva oznaka za Sivko na opisani poti). Kratek čas nadaljujemo po makadamski cesti, nato pa nas markacije usmerijo rahlo desno na travnik, mi pa se po njem sprehodimo do roba gozda, kjer opazimo naslednjo oznako za Sivko. Pot naprej nas povede v gozd, mi pa po njej v dobrih 5 minutah nadaljnje hoje dosežemo vrh Sivke.
zemljevid poti - Sivka
Ob poti: Breznica pri Žireh (755m), Loncmanova Sivka (Mrzli Vrh) (987m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Žiri - Sivka1
Žiri - Sivka2
Žiri - Sivka3
Žiri - Sivka4
Žiri - Sivka5
Žiri - Sivka6
Žiri - Sivka7
Žiri - Sivka8
Žiri - Sivka9
Žiri - Sivka10
Žiri - Sivka11
Žiri - Sivka12
Žiri - Sivka13
Žiri - Sivka14
Žiri - Sivka15
Žiri - Sivka16
Žiri - Sivka17
Žiri - Sivka18
Žiri - Sivka19
Žiri - Sivka20
Žiri - Sivka21
Žiri - Sivka22
Žiri - Sivka23
Žiri - Sivka24
Žiri - Sivka25
Žiri - Sivka26
Žiri - Sivka27
Žiri - Sivka28
Žiri - Sivka29
Žiri - Sivka30
Žiri - Sivka31
Žiri - Sivka32
Žiri - Sivka33
Žiri - Sivka34
Žiri - Sivka35
Žiri - Sivka36
Žiri - Sivka37
Žiri - Sivka38
Žiri - Sivka39
Žiri - Sivka40
Žiri - Sivka41
Žiri - Sivka42
Žiri - Sivka43
Žiri - Sivka44
Žiri - Sivka45
Žiri - Sivka46
Žiri - Sivka47
Žiri - Sivka48
Žiri - Sivka49
Žiri - Sivka50
Žiri - Sivka51
Žiri - Sivka52
Žiri - Sivka53
Žiri - Sivka54
Žiri - Sivka55
Žiri - Sivka56
Žiri - Sivka57
Žiri - Sivka58
Žiri - Sivka59
Žiri - Sivka60
Žiri - Sivka61
Žiri - Sivka62
Diskusija o izletu Žiri - Sivka
ljubitelj gora12. 03. 2011
Na tem koncu se je včasih snemala kmetija 1,2. Ko se je snemanje zaključilo je bilo obiska na kmetiji ogromno.
ce_belica23. 07. 2013
Zanima me, če je pot dobro markirana?
Stane723. 07. 2013
Dobro
anazala26. 09. 2020
prav rada bi šla, pa po toliko časa ne vem, če je še vse tako lepo označeno. lahko kaj poveste.
Spelcarocket1. 01. 2021
Po prvi letošnji štempelj v zimsko idilo na Sivko! Pot je lepa, stran od kotlinske megle in lepo je naletaval sneg nasmeh ob vsemu pa še otroško veselje, ko se spuščajo po hribčku s sankami nasmeh Pot v sneženih razmerah se dobro vidi in je lepo markirana. Bo treba iti naokoli še poleti.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki