Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Škofjeloško, Cerkljansko hribovje in Jelovica / Bevkov vrh / Sovodenj - Bevkov vrh (strma pot)

Sovodenj - Bevkov vrh (strma pot)

Natisni
Izhodišče: Sovodenj (592 m)
Širina/Dolžina: 46,085°N 14,0386°E
Ime poti: strma pot
Čas hoje: 1 h 15 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 459 m
Višinska razlika po poti: 459 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 28.123
 5 osebam je objava všeč
Število slik: 14
Število komentarjev: 22
Dostop do izhodišča:
a) Iz Ljubljane ali Kranja se zapeljemo v Škofjo Loko, od koder nadaljujemo proti Gorenji vasi. V Gorenji vasi nadaljujemo desno v smeri Cerknega in Žirov. Cesta nas nato pelje mimo vasi Trebija za katero zavijemo desno v smeri Cerknega (levo Žiri). Tej cesti nato sledimo do vasi Sovodenj, kjer parkiramo na parkirišču med trgovino in gasilskim domom.
b) Iz Tolmina se zapeljemo v Cerkno in cesti naprej sledimo proti Škofji Loki. Ko pridemo do vasi Sovodenj parkiramo na parkirišču med trgovino in gasilskim domom.
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo po levi cesti, ki nas pelje mimo gasilskega doma. Po nekaj korakih hoje pa se pri okrepčevalnici desno navzgor odcepi markirana cesta v smeri Bevkovega vrha. Cesta se sprva strmo vzpne in za prvim ostrim levim ovinkom izgubi asfaltno prevleko. Strmina ceste nato popusti in nas malo naprej pripelje do mesta, kjer se desno navzgor odcepi markiran kolovoz. Odcep je slabo označen!
Kolovoz se sprva vzpne skozi gozd nato pa nas čez travnata pobočja pripelje do vasi, kjer pridemo na cesto. Nadaljujemo desno in pot nas kmalu pripelje na razpotje poti, kjer nadaljujemo desno v smeri Bevkovega vrha po grebenu (strma pot). Pot nadaljujemo po kolovozu, ki ima kar nekaj razpotij, a so le ta dobro označena. Kolovoz nas nato pripelje v gozd, kjer se spremeni v peš pot. Pot, ki se občasno kar strmo vzpne pa nas kmalu pripelje na z gozdom poraščen Bevkov vrh.
Če želimo priti do žiga pa se moramo spustiti čez travnata pobočja v smeri Ermanovca (5min). Žig se nahaja na razglednem slemenu pri kapelici.
zemljevid poti - Bevkov vrh
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Sovodenj - Bevkov vrh1
Sovodenj - Bevkov vrh2
Sovodenj - Bevkov vrh3
Sovodenj - Bevkov vrh4
Sovodenj - Bevkov vrh5
Sovodenj - Bevkov vrh6
Sovodenj - Bevkov vrh7
Sovodenj - Bevkov vrh8
Sovodenj - Bevkov vrh9
Sovodenj - Bevkov vrh10
Sovodenj - Bevkov vrh11
Sovodenj - Bevkov vrh12
Sovodenj - Bevkov vrh13
Sovodenj - Bevkov vrh14
Diskusija o izletu Sovodenj - Bevkov vrh (strma pot)
jozo14. 01. 2010
Bil danes na Bevkovem vrhu, iz Sovodnja. Snega na poti kar dosti, narava v tem letnem času prelepa. Na vrhu je skrinjica z vpisno knjigo in žigom, tako da ni treba ponj do kapelice.mežikanje
m15. 01. 2010
Pozdravljeni!

No, koncno jih je srecala pamet.zavijanje z očmi

Res lepo in fajn, da so se koncno spomnili in da je skrinjica z vpisno knjigo in zigom na samem vrhu, ne pa da si se moral spustiti cez res velik travnik, na katerem nisi vedel kam kreniti, in potem se ob gozdicku na cisto drugo stran, h kapelici.

Saj ne bi bilo nic narobe, ce bi bila pot do kapelice bolje oznacena, ampak komu na kraj pameti pade, da bi zig ne bil na vrhu. In to vrh, ki je v transverzali! Domacini so pravili, da se jih je veliko zmotilo in slo le do kamna (na samem vrhu). Sem poklicala na njihovo PD (priznam; bil je cas dopustov)in mi niso znali tocno povedati, kje na Bevkovem vrhu je zig. K sreci je prisel mozakar s traktorjem po bale in mi je pokazal smer.

Super, da je to odpravljeno. Pohvalno.nasmehnasmehnasmeh
niki15. 01. 2010
Pozdravljeni!
Tudi jaz se strinjam, da je žig na vrhu. Škoda pa je, da ne bi stopili do kapelice, ker je pogled res prekrasen, le oznake bi morale biti boljše, ker tam na koncu gozda res lahko zaideš.
joža x15. 01. 2010
Ali lahko v nedeljo računam na gaz na relaciji Pl.dom Ermanovec-Bevkov vrh-Sovodenj-Pl.dom Ermanovec in koliko je snega?
jozo15. 01. 2010
Glede na to, da je dom na Ermanovcu ob koncih tedna odprt menim, da bo tudi število obiskovalcev na poti večje, temu primerna pa bo tudi pot.Snega pa je na vrhu okoli 30 do 40 cm.
Ajda_Zitnik11. 09. 2011
Danes smo se z otroci podali na tole pot. Pot je vzorno vzdrževana, mogoče bi bilo dobro narisati še kakšno dodatno markacijo, posebej na križiščih (čeprav z malo dobrega sklepanja in z dobrimi očmi tudi tukaj najdeš pot).
Žig in vpisna knjiga sta še vedno na vrhu, vendar pa svetujem, da s seboj vzamete blazinico.
Poleg tega je zadnji del poti res strm in previdnost ni odveč (predvsem pri prečenju travnika, kjer je zjutraj kljub toplemu jutru drselo zaradi rose).

Še dodatkek opisu:
Odcep za katerega piše, da je slabo označen (viden na sliki 5.), je sedaj opremljen s smerno tablo na kateri piše Bevkov vrh.
Kokta13. 12. 2011
Na kratko...ena slabše markiranih poti na SPP. Vsaj na treh mestih bi bilo nujno potrebno markirati pot, ker se na slepo odločaš kam. Žig in knjiga sta na vrhu. Kar se tiče poti do kapelice....problem se pojavi ko prideš do jase, tako kot omenja m....nikakršnih oznak.Prav tako je problem pri sliki 10 malo višje.

Drugače je pot lahka in primerna za družine.lp
bo_zl15. 12. 2011
še moj komentar k markacijam oziroma oznakam. v zacetku novembra sem opravil krožno pot Sovodenj-Bevkov vrh-Ermanovec-Sovodenj. Po spustu od kapelice na Bevkovem vrhu do spodnje kmetije ni problema. Potem pa oznaka za Ermanovec sicer je v križišču, a planinca kar žene pešpot po travniku....a kaj ko je prava pot po asfaltu....tu kakšna dodatna tabla ali dovolj vidna markacije ne bi bila odveč...
katty15. 12. 2011
A lahko narediš krožno pot Sovodenj-Slajka-Sivka-Ermanovec-Bevkov vrh-Sovodenj? Pač tako krožno pot bi nardila, da bi zajela vse tele vrhove. Nekak me vleče v te konce.
užitkar16. 12. 2011
možno je narediti pot Sovodenj-Sivka-Bevkov vrh-Ermanovec-Slajka, pot nazaj do sovodnja pa bi bila bolj po cesti, ker tudi zgoraj opisana bi morala potekati bolj po lokalnih poteh in ni povsem markirana, karta in kondicija obvezni, precej kilometrov...
LP
jure197716. 12. 2011
Sam sem lani potii prehodil pot Sovodenj -Ermanovec - Bevkov vrh - Sivka - Sovodenj. Pot je bila dobro markirana, le malo pod vrhom Sivke nisem tocno vedel, kje je vrh... Od Sivke nazaj v Sovodenj pa je potrebno iti po asfaltni cesti, malo po gozdu, pot ni markirana, ce pa imate s seboj zemljevid, je cesta prakticno ssamo ena, tako da ne bi smelo biti tezav.
Janiel744. 05. 2012
Pot je dobro markirana in se ne moreš zgubit. Nevem pa kam ste gledali, ko govorite, da ni razgleda na vrhu??? Seveda jenasmeh Iz vrha te mogočne gore se vidi natanko 2463 drevesnasmeh))
ce_belica23. 07. 2013
S prijateljico sva bili danes na Bevkovem vrhu. Imeli sva krasen dan, vendar bi želeli opozoriti, da je iz Sovodnja na nekaterih predelih pot zelo slabo markirana in sva s težavo našli pravo pot. Na nekaterih razpotjih markacij ni, planinska pot pa je slabo vidna. Nekatere markacije so na kamnih, ki jih pokriva trava. Nekaj smerokazov pa je tako nizkih (ima nizko "palico"), da jih takoj ne opaziš oz. so pokriti (s travo, proti vrhu je bilo pred smerokazom več bal in se ga sploh ni videlo.
B.Smart4. 12. 2013
Včeraj prehodil omenjeno pot. Tudi jaz sem imel sprva težave z orientacijo, saj je na novo položen asfalt, vmes pa je nekaj sto metrov makadama. Ravno pri začetku novega asfalta je levo ob poti drevo z markacijo, hkrati pa se desno odcepi kolovoz. Predvideval sem, da je to pravi odcep, po nekaj sto metrih pa sem prišel do hiše, od katere nisem znal več naprej. Tako sem se vrnil in nadaljeval po asfaltu, markacije pa nobene. Ko sem prišel 200 m naprej do naslednje hiše, sem šele opazil markacijo in potem naprej pravi odcep, ki je očitno na novo označen z veliko tablo za Bevkov vrh. Od tam naprej nisem imel težav. Se mi zdi, da so morali pred kratkim na sveže markirati pot, saj je bilo od table naprej markacij popolnoma dovolj.
Popolnoma druga zgodba pa je vračanje po položni-razgledni poti, ki naj bi bila transverzalna. Tam sem hodil več ali manj na pamet in vsake toliko našel kako markacijo, ki pa označuje le smer za Sivko.
Je bil pa prelep, sicer vetroven in mrzel zimski dan in kot nalašč za preganjanje utrujenosti po naporni dežurni službi nasmeh
Čeladarka5. 10. 2015
Danes sem bila na Bevkovem vrhu. Pot se mi zdi povsem primerno označena, vendar na čase zaradi podrtega drevja in vejevja ne ravno prijetna.
Pri tem zelenem kamnu na vrhu, se nahaja tabla, ki kaže v smeri kapelice. Na poti do tja je potrebno prečkati pašnik in prestopiti dva električna pastirja. Kapelico je za moje pojme nemogoče zgrešiti, ker se jo vidi že na daleč skozi ozelenelo drevje. Tam se nahaja tudi skrinjica z vpisno knjigo in novejšim žigom (1051 m!).
V jasnem vremenu je pogled na Cerkljansko hribovje čudovit. Odlično se vidi Porezen in en del Kamniško Savinjskih Alp.
tavzentroza21. 10. 2015
Danes obiskala Bevkov vrh, ta žig mi je še manjkal s tega dela SPP.Pot iz Sovodenj je primerno označena,morda manjka kakšna markacija pod vrhom, je pa še vedno polomljeno drevje.Z agresivnim posegom v okolje z gozdno potjo se je verjetno uničila tudi kakšna markacija in je ni nihče nadomestil z novo.
Nekoliko težavneje je bilo najti kapelico, kjer je žig, sicer ne vem, zakaj ga ni na vrhu.
Sicer pa lepi razgledi ,s Triglavom v ozadju in celo verigo spodnjih bohinjskih gora.Nazaj po isti poti, čeprav tabla spodaj pri kmetiji navaja dve poti ,strmo in položnejšo,razgledno. Vendar od kapelice nazaj v Sovodenj ni bilo oznak, ki bi me usmerile na drugo pot.
ucakakla15. 01. 2016
Pozdravljeni,
Mi lahko poveste, če je pot od Bevkovega vrha do Koče na Ermanovcu jasno označena? Ali bi bilo bolje narediti obratno pot?
Hvala in lp
marinka6722. 07. 2016
no, smo hodili kot nori po tistem travniku in iskali kapelico, vsak na svojem koncu grebena, saj so markacije zarasle v travi in skrite za balami. V pomoč: ko prideš z vrha na travnik, se držiš desne, po kolovozu v smeri daljnovodov, obideš gozdiček po desni strani in na sredi travnika ugledaš kapelico. 5 min pred našim prihodom je gospod s traktorjem poškropil travnik z gnojnico. jezik. Kaj češ, tudi to spada v naravo in hribe. velik nasmeh Smo hitro poštempljali in bežali nazaj v gozd.
tenorist10. 11. 2019
Pozdravljeni. Danes sem obiskal Bevkov vrh. Pot je prijetna in do vrha kar dobro označena. Od vrha do kapelice pa je le ena oznaka. Napisano je ŽIG in puščica, ki usmeri proti kapelici kjer je žig. Moram pa reči, da sem razočaran nad žigom. Sicer sta dva ampak v zelo slabem stanju. Prvi je na železni palici in je odtis zelo zelo slab. Drugi, ki se nahaja v skrinjici pa je prav tako v slabem stanju. Videti je, kot, da je stopljen. Verjetno zaradi poletne vročine. Predlagam, da bi bil železen žig v skrinjici, da ga ne uničijo vremenski vplivi. Seveda pa pritrjen na verigi, da ne bo dobil noge nasmeh
Pale27. 02. 2022 16:56:15
Pot je dobro označena, precej markacij izgleda novih (svežih). Kljub napihanemu snegu ni bilo nobenih težav z orientacijo. Gor po grebenski, dol po položni poti. Tudi žig v skrinjici pri kapelici je povsem nov. Zgornji opis marinke kako od vrha do kapelice je bil v pomoč.
drevo6. 08. 2022 19:22:20
Lepa pot. Na vrhu Bevkovega vrha do vpisne knjižice na drugi strani velikega travnika pri kapelici je le to težavno najti. Dobro bi bilo prožiti tu sliko oz. označit na terenu.
martin97024. 10. 2023 08:11:11
Kapelica in žig se nahajata še 10 minut hoda naprej
od vrha Bevkov vrh (1051m) iz gozda na travnik. Držite isto smer še 10 minut hoda naravnost po travniku naprej, do gozdička (pregrada). Ko prispete do gozdička prečite (nekaj korakov). Odpre se pogled na velik travik, naprej v isti smeri, sredi katerega opazite kapelico. Žig se nahaja ob kapelici. Pomagate si lahko tudi, če v Google Zemljevidi vtipkate lokacijo: 32Q2+W3R Cerkno.
Zmeda nastaja zaradi tega, ker pot SPP ne poteka čez "vrh" Bevkov vrh, ampak mimo kapelice.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki