Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj

Crngrob - Sveti nadangel Gabrijel (Planica)

Natisni
Izhodišče: Crngrob (385 m)
Širina/Dolžina: 46,1986°N 14,308°E
Čas hoje: 1 h 30 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 439 m
Višinska razlika po poti: 470 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 17.923
 4 osebam je objava všeč
Število slik: 49
Število komentarjev: 16
Dostop do izhodišča:
a) Iz Ljubljane se zapeljemo v Medvode, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Škofji Loki. Ko prispemo v Škofjo Loko, ne zapeljemo v center, temveč nadaljujemo "naravnost" v smeri Kranja. V naselju Dorfarje opazimo oznake za Crngrob, ki nas usmerijo levo, na cesto, ki nas v nadaljevanju vodi skozi omenjeno vas. Najprej se peljemo mimo salona pohištva Prevc, nato mimo odcepa h kmetiji pri Brojanu, v nadaljevanju pa še mimo drevesnice Cegnar in Zakotnik, za tem pa se dokaj ozka cesta, ki poteka skozi vas nekoliko razširi. Za vasjo sledi kratek spust in pot nas vodi mimo večjega parkirišča, ki se nahaja ob strelišču slovenske vojske. Za parkiriščem prečimo potoček Ušovca, cesta pa preide v gozd ter se prične zmerno vzpenjati. Po asfaltni cesti, nato hitro prispemo v naselje Crngrob, kjer na urejenem parkirišču sredi vasi parkiramo.
b) Najprej se zapeljemo v Kranj, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Škofji Loki. Še preden prispemo v Škofjo Loko, pa v naselju Dorfarje nadaljujemo desno v smeri naselja Crngrob. Najprej se peljemo mimo salona pohištva Prevc, nato mimo odcepa h kmetiji pri Brojanu, v nadaljevanju pa še mimo drevesnice Cegnar in Zakotnik, za tem pa se dokaj ozka cesta, ki poteka skozi vas nekoliko razširi. Za vasjo sledi kratek spust in pot nas vodi mimo večjega parkirišča, ki se nahaja ob strelišču slovenske vojske. Za parkiriščem prečimo potoček Ušovca, cesta pa preide v gozd ter se prične zmerno vzpenjati. Po asfaltni cesti, nato hitro prispemo v naselje Crngrob, kjer na urejenem parkirišču sredi vasi parkiramo.
c) Iz Žirov ali Cerknega se zapeljemo v Škofjo Loko, od tam pa nadaljujemo levo proti Železnikom. Ko se približamo predelu Škofje Loke imenovane Podlubnik, bomo prišli do križišča, kjer nadaljujemo rahlo desno v smeri naselja Pevno. Malo naprej prispemo do naslednjega označenega križišča, kjer ponovno nadaljujemo desno, tokrat v smeri naselja Pevno in Crngrob. Sledi še nekaj križišč, mi pa v nadaljevanju sledimo oznakam za Crngrob. Ko cesta že izgubi asfaltno prevleko preide v gozd in nas pripelje do manjšega križišča ob stari kapelici. Tu leva cesta vodi direktno k cerkvi v Crngrobu, vendar tam ni urejenih parkirnih mest, zato nadaljujemo po desni cesti, po kateri po zmernem spustu v nekaj 100 m prispemo do urejenega parkirišča v Crngrobu.
d) Iz Železnikov se zapeljemo v Škofjo Loko, nato pa preden cesta zavije nekoliko desno ter se prične spuščati proti glavni avtobusni postaji, nadaljujemo levo v smeri naselja Pevno. Malo naprej prispemo do naslednjega označenega križišča, kjer nadaljujemo desno, tokrat v smeri naselja Pevno in Crngrob. Sledi še nekaj križišč, mi pa v nadaljevanju sledimo oznakam za Crngrob. Ko cesta že izgubi asfaltno prevleko preide v gozd in nas pripelje do manjšega križišča ob stari kapelici. Tu leva cesta vodi direktno k cerkvi v Crngrobu, vendar tam ni urejenih parkirnih mest, zato nadaljujemo po desni cesti, po kateri po zmernem spustu v nekaj 100 m prispemo do urejenega parkirišča v Crngrobu.
Opis poti:
Z izhodišča se najprej sprehodimo do cerkve, ki se nahaja nad vasjo, od tam pa nadaljujemo po markirani poti, ki se začne levo od opuščene stavbe. Po krajšem vzponu čez travnik, gre pot v gozd, nato pa se po nekaj minutah priključi na kolovoz, po katerem nadaljujemo pot. Zmerno vzpenjajoč se kolovoz, se obrne nekoliko v levo, nato pa zavije desno ter se prehodno prične spuščati. Spust se po nekaj minutah konča, nato pa se pričnemo zmerno vzpenjati, po poti, ki nas nekoliko naprej vodi mimo nekaj metrov oddaljene klopce. Sledimo markirani poti, ki se še nekaj časa nadaljuje skozi gozd, nato pa se gozd konča in mimo kozolca dosežemo makadamsko cesto, kjer se nam z desne priključi še neoznačena pot iz naselja Dorfarje.
Nadaljujemo naravnost, po cesti, ki postane asfaltna in ki nas mimo klopce in korita z vodo pripelje do nekoliko večjega križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri Planice (tu bomo desno in naravnost s poti opazili obeležje NOB). Pot naprej nas vodi po asfaltni cesti, po kateri hitro prispemo do naselja Planica, kjer pri prvih hišah nadaljujemo ostro desno v smeri cerkve na Planici. Pri bližnjem znamenju (križu) zapustimo cesto in pot nadaljujemo po prijetni stezici, ki se prične zmerno vzpenjati. Steza se nadaljuje skozi gozd, le na delu, kjer nas pot vodi mimo vikenda, se nam prehodno odpre lep razgled, ki seže do Polhograjskega hribovja in Lubnika. Višje nas pot pripelje na neizrazit greben, po katerem v minuti ali dveh nadaljnje hoje prispemo do cerkve sv. nadangela Gabrijela na Planici.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2015 (marec).
zemljevid poti - Sveti nadangel Gabrijel (Planica)
Ob poti: Cerkev Marijinega oznanjenja (Crngrob) (426m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Sveti Križ (Križna Gora) ( 45 min)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Crngrob - Sveti nadangel Gabrijel (Planica)1
Crngrob - Sveti nadangel Gabrijel (Planica)2
Crngrob - Sveti nadangel Gabrijel (Planica)3
Crngrob - Sveti nadangel Gabrijel (Planica)4
Crngrob - Sveti nadangel Gabrijel (Planica)5
Crngrob - Sveti nadangel Gabrijel (Planica)6
Crngrob - Sveti nadangel Gabrijel (Planica)7
Crngrob - Sveti nadangel Gabrijel (Planica)8
Crngrob - Sveti nadangel Gabrijel (Planica)9
Crngrob - Sveti nadangel Gabrijel (Planica)10
Crngrob - Sveti nadangel Gabrijel (Planica)11
Crngrob - Sveti nadangel Gabrijel (Planica)12
Crngrob - Sveti nadangel Gabrijel (Planica)13
Crngrob - Sveti nadangel Gabrijel (Planica)14
Crngrob - Sveti nadangel Gabrijel (Planica)15
Crngrob - Sveti nadangel Gabrijel (Planica)16
Crngrob - Sveti nadangel Gabrijel (Planica)17
Crngrob - Sveti nadangel Gabrijel (Planica)18
Crngrob - Sveti nadangel Gabrijel (Planica)19
Crngrob - Sveti nadangel Gabrijel (Planica)20
Crngrob - Sveti nadangel Gabrijel (Planica)21
Crngrob - Sveti nadangel Gabrijel (Planica)22
Crngrob - Sveti nadangel Gabrijel (Planica)23
Crngrob - Sveti nadangel Gabrijel (Planica)24
Crngrob - Sveti nadangel Gabrijel (Planica)25
Crngrob - Sveti nadangel Gabrijel (Planica)26
Crngrob - Sveti nadangel Gabrijel (Planica)27
Crngrob - Sveti nadangel Gabrijel (Planica)28
Crngrob - Sveti nadangel Gabrijel (Planica)29
Crngrob - Sveti nadangel Gabrijel (Planica)30
Crngrob - Sveti nadangel Gabrijel (Planica)31
Crngrob - Sveti nadangel Gabrijel (Planica)32
Crngrob - Sveti nadangel Gabrijel (Planica)33
Crngrob - Sveti nadangel Gabrijel (Planica)34
Crngrob - Sveti nadangel Gabrijel (Planica)35
Crngrob - Sveti nadangel Gabrijel (Planica)36
Crngrob - Sveti nadangel Gabrijel (Planica)37
Crngrob - Sveti nadangel Gabrijel (Planica)38
Crngrob - Sveti nadangel Gabrijel (Planica)39
Crngrob - Sveti nadangel Gabrijel (Planica)40
Crngrob - Sveti nadangel Gabrijel (Planica)41
Crngrob - Sveti nadangel Gabrijel (Planica)42
Crngrob - Sveti nadangel Gabrijel (Planica)43
Crngrob - Sveti nadangel Gabrijel (Planica)44
Crngrob - Sveti nadangel Gabrijel (Planica)45
Crngrob - Sveti nadangel Gabrijel (Planica)46
Crngrob - Sveti nadangel Gabrijel (Planica)47
Crngrob - Sveti nadangel Gabrijel (Planica)48
Crngrob - Sveti nadangel Gabrijel (Planica)49
Diskusija o izletu Crngrob - Sveti nadangel Gabrijel (Planica)
Gost29. 03. 2007
Lep izlet v prelepe kraje ,tudi opis je temu primeren! Moti le nepravilno napisano ime izhodišča ,ki je v Crngrobu in ne v Črngrobu! Pa lep dan še naprej vam kliče M 4.!
Lisica23. 01. 2011
Lep izlet, lepa večinoma široka pot.
Lisica7. 02. 2011
Za cerkvico na Planici je baje energijska točka-tam kjer je klopca na desni strani.
KARAMELICA27. 01. 2013
Se strinjam, s predhodnimi komentarji, lepa tura, tudi za popoldanski sprehod. Ja za energetsko točko sem slišala, da je baje pri lipi, tam kjer je klopica.nasmeh
ales5018. 02. 2013
Energetskih točk je precej na Crngrobu,je območje vulkanizma in je energija močna
KARAMELICA29. 12. 2014
Na čudovit dan kakršen je bil današnji, smo se zopet odpravili na Planico. Pot je shojena, le pod cerkvijo je bilo treba napihan sneg, ki ga je do pasu, pregaziti (slika 10).
ločanka30. 12. 2014
Jutri grem tudi jaz na ta pohod! Mislim, da bo za Silvestrovo to enkratno doživetje, seveda s čelko in gamašami. Če bo jasno, si obetam tudi kopico zvezdnih utrinkov!
KARAMELICA30. 12. 2014
Ja ločanka za Silvestrovo bo sigurno enkratno, sploh ker bo jasno in zaradi snega svetlo, pa še luna je že večja. Mi gremo vsako leto k polnočnici na Planico, ravno tako iz Crngroba, pa je vedno enkratno.nasmeh
ločanka31. 12. 2014
Hvala Karamelica za to informacijo o polnočnici, bom upoštevala za naslednji Božič.
ločanka5. 01. 2015
Mislim, da je ta izlet dosti lepši, kot je razbrati iz teh priloženih slik. Če bi se odločal po teh slikah, bi šel najbrž raje kam drugam. Zato priporočam to turo, ki se jo da potem še razširiti, odvisno od časa, ki je na razpolago.

KARAMELICA6. 01. 2015
Ja možnosti za hojo je več kot dovolj. Lahko se gre po grebenu na Križno Goro, lahko pa potem proti Joštu... Midva sva zadnjič šla iz Crngroba na Planico potem pa po asfaltu v smeri Jošta naprej - končna postaja Brezje. Hodila sva počasi, dvakrat sva se še izgubila v gozdu malo pred Besnico, tako da sva hodila 5 uri in pol. Ampak dan je bil čudovit, vzela sva si čas in bilo je super.
Linhart9. 01. 2015
Kdaj pa imajo odprto cerkev v Planici?
KARAMELICA9. 01. 2015
Na Planici je cerkev drugače zaklenjena. Če je mišljeno v tem smislu kdaj je odprta, mislim da nedeljskih maš ni. Vem da je polnočnica za Božič, takrat je vedno super vzdušje. Lahko pa da je tudi kdaj med letom, to pa ne vem.
Linhart10. 01. 2015
KARAMELICA, hvala za izčrpno pojasnilo. Enako sirt1 za link! nasmeh
Tadej21. 03. 2015
Zgornji opis je popravljen, vključno z dostopom do izhodišča, dodane pa so tudi nove slike.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki