Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj

Zali Log - Koprivnik

Natisni
Izhodišče: Zali Log (522 m)
Širina/Dolžina: 46,2059°N 14,1109°E
Čas hoje: 2 h 45 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 871 m
Višinska razlika po poti: 900 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze
Ogledov: 5.410
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 66
Število komentarjev: 2
Dostop do izhodišča:
a) Najprej se zapeljemo v Škofjo Loko, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Železnikom in naprej proti Zalemu Logu. Kakih 100 m pred Zalim Logom, bomo prišli do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti Davči. Tu zavijemo levo, prečimo most preko reke Selške Sore in parkiramo na primernem prostoru ob transformatorju.
b) Do izhodišča lahko pridemo tudi iz smeri Tolmina. V tem primeru se najprej zapeljemo v Podbrdo, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Železnikom. V prvem križišču za Zalim Logom zavijemo desno in nato parkiramo na primernem prostoru ob transformatorju.
Opis poti:
Na bližnjem kozolcu ob transformatorju opazimo oznake za Blegoš, ki nas usmerijo na cesto ob kateri smo parkirali. Cesta se sprva zložno vzpenja ob reki Davči ter nas naprej vodi skozi zaselek Zalega Loga. V drugem delu zaselka pridemo na nekoliko večje križišče, kjer se v desno odcepi cesta proti Davči, smučišču Cerkno in Cerknemu, mi pa nadaljujemo naravnost preko mostu do spomenika NOB. Pri spomeniku se pod električno napeljavo rahlo v desno odcepi markiran kolovoz (odcep je neoznačen), ki vodi na Blegoš (Blegoš čez Potok), mi pa nadaljujemo naravnost po asfaltirani cesti, ki se naprej zmerno vzpenja ob potoku Muštrova grapa. Po nekaj minutah nadaljnje hoje prispemo do manjšega križišča, kjer nas oznake za pohodniško pot ter domačiji Pr' Muster in Pr' Dobret usmerijo levo na ožjo cesto, ki se postopoma prične strmeje vzpenjati. Nekoliko višje asfaltirana cesta zavije ostro levo h kmetiji Pr' Muster, mi pa nadaljujemo rahlo desno na makadamsko cesto, ki se v nekaj serpentinah strmo vzpne do kmetije Pr' Dobret.
Od omenjene kmetije nadaljujemo levo po kolovozu, ki se vzpne čez razgledno travnato senožet. Ko dosežemo rob gozda nadaljujemo desno ter se ob pogledih na Ratitovec in okoliško hribovje sprehodimo do mesta, kjer markirana pot (kolovoz) zavije levo v gozd. Naprej se vzpnemo po za kratek čas strmem kolovozu, ki se kmalu položi, nato pa se večkrat razcepi. (Da na razcepih ne bi zašli, pazljivo sledimo sicer redkim markacijam).
Od mesta, ko se kolovoz položi nekaj časa prečimo pobočja proti levi, nato pa se strmeje vzpnemo po traktorski vlaki, po kateri hitro prispemo na manjši preval. Na prevalu nadaljujemo desno ter pot nadaljujemo po kolovozu, ki se sprva vzpne po manjšem grebenu, se višje nekajkrat razcepi (sledimo markacijam), nato pa preide na levo stran bližnjega hriba (Mrzli vrh). Nekoliko naprej nas pot pripelje do kmetije Mrznikar, od koder vzpon nadaljujemo po kolovozu, ki se začne pri bližnji kapelici. Naprej prečimo razgledno pobočje, nato pa pot preide v gozd, skozi katerega se nadaljuje do asfaltne ceste pri domačiji Čemšišar. Od tod gremo v smeri Blegoša in Koprivnika ter pot nadaljujemo po gozdni cesti. Po nekaj 10 m hoje po omenjeni cesti pa prispemo do označenega razpotja, kjer nadaljujemo levo na kolovoz v smeri Koprivnika in Romovca (desno Blegoš). Vzpon nadaljujemo po kolovozu, ki nas hitro pripelje do vodohrana, katerega pa obidemo po desni strani. Pot naprej se postopoma prične strmeje vzpenjati in nas ves čas z izjemo nekaj kratkih markiranih bližnjic vodi po kolovozu. Na vrhu vzpona nas pot pripelje na preval med Koprivnikom na levi in Romovcem na desni.
Tu na prevalu, kjer je tudi vpisna skrinjica in ob njej večja klop nadaljujemo levo (desno Romovec, Črni Kal in Blegoš) ter pot nadaljujemo po kolovozu, kateremu se že po nekaj metrih z desne priključi markirana pot od Žetine.
Kolovozu sledimo v smeri Koprivnika (desno navzdol Žetina), le ta pa se postopoma začne strmeje vzpenjati. Na mestu, kjer kolovoz začne preraščati visoka trava, bomo na desni strani opazili sprva slabše vidno, a markirano stezico, ki se s kolovoza odcepi v desno. Naprej se vzpenjamo po sprva zelo gostem gozdu, po poti, ki nas višje pripelje na deloma razgledna pobočja, s katerih se nam odpre razgled na bližnji Blegoš. Nekoliko naprej strmina popusti in pot nas čez rastišče borovnic hitro pripelje na vrh Koprivnika.
zemljevid poti - Koprivnik
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Mladi vrh
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Zali Log - Koprivnik1
Zali Log - Koprivnik2
Zali Log - Koprivnik3
Zali Log - Koprivnik4
Zali Log - Koprivnik5
Zali Log - Koprivnik6
Zali Log - Koprivnik7
Zali Log - Koprivnik8
Zali Log - Koprivnik9
Zali Log - Koprivnik10
Zali Log - Koprivnik11
Zali Log - Koprivnik12
Zali Log - Koprivnik13
Zali Log - Koprivnik14
Zali Log - Koprivnik15
Zali Log - Koprivnik16
Zali Log - Koprivnik17
Zali Log - Koprivnik18
Zali Log - Koprivnik19
Zali Log - Koprivnik20
Zali Log - Koprivnik21
Zali Log - Koprivnik22
Zali Log - Koprivnik23
Zali Log - Koprivnik24
Zali Log - Koprivnik25
Zali Log - Koprivnik26
Zali Log - Koprivnik27
Zali Log - Koprivnik28
Zali Log - Koprivnik29
Zali Log - Koprivnik30
Zali Log - Koprivnik31
Zali Log - Koprivnik32
Zali Log - Koprivnik33
Zali Log - Koprivnik34
Zali Log - Koprivnik35
Zali Log - Koprivnik36
Zali Log - Koprivnik37
Zali Log - Koprivnik38
Zali Log - Koprivnik39
Zali Log - Koprivnik40
Zali Log - Koprivnik41
Zali Log - Koprivnik42
Zali Log - Koprivnik43
Zali Log - Koprivnik44
Zali Log - Koprivnik45
Zali Log - Koprivnik46
Zali Log - Koprivnik47
Zali Log - Koprivnik48
Zali Log - Koprivnik49
Zali Log - Koprivnik50
Zali Log - Koprivnik51
Zali Log - Koprivnik52
Zali Log - Koprivnik53
Zali Log - Koprivnik54
Zali Log - Koprivnik55
Zali Log - Koprivnik56
Zali Log - Koprivnik57
Zali Log - Koprivnik58
Zali Log - Koprivnik59
Zali Log - Koprivnik60
Zali Log - Koprivnik61
Zali Log - Koprivnik62
Zali Log - Koprivnik63
Zali Log - Koprivnik64
Zali Log - Koprivnik65
Zali Log - Koprivnik66
Diskusija o izletu Zali Log - Koprivnik
katty6. 01. 2012
Živjo.
Na vrh tega Koprivnika me že kar nekaj časa vleče, pa bom šla najbrž kar v nedeljo gor. A kdo kej ve, a je gor kaj snega oz kakšne so kaj trenutne razmere?? Za kakršno koli informacijo bom zelo hvaležna.
JakaM7. 01. 2012
Od daleč zgleda Koprivnik samo malo pobeljen, tako da nebi smelo biti problema. LP Jaka
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki