Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Škofjeloško, Cerkljansko hribovje in Jelovica / Dom na Poreznu / Cerkno - Dom na Poreznu (čez Labinjske lehe)

Cerkno - Dom na Poreznu (čez Labinjske lehe)

Natisni
Izhodišče: Cerkno (325 m)
Širina/Dolžina: 46,1308°N 13,9873°E
Ime poti: čez Labinjske lehe
Čas hoje: 4 h 15 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 1265 m
Višinska razlika po poti: 1365 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 351
 3 osebam je objava všeč
Število slik: 70
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Z regionalne ceste Idrija - Tolmin, pri naselju Straža v zaselku Želin v semaforiziranem križišču zavijemo desno v smeri Cerknega (če prihajamo iz smeri Tolmina zavijemo levo). Naprej se peljemo po dolini reke Cerknice, mimo Petrolove bencinske črpalke vse do Cerknega, kjer v križišču za cerkvijo sv. Jerneja (ob cerkvi je tudi pokopališče in parkirišče) nadaljujemo levo v smeri Železnikov, smučišča Cerkno, bolnice Franja in centru Cerknega. V naslednjem označenem križišču pa nadaljujemo levo v smeri naselja Zakojca in Gorje. Če nismo parkirali že prej ob cerkvi lahko to storimo nekoliko naprej od spomenika NOB na enem od parkirišč v Cerknem.
b) S ceste Škofja Loka - Žiri, za naseljem Trebija zavijemo desno v smeri Sovodnja in Cerknega (iz smeri Žirov še pred Trebijo zavijemo levo), od koder se najprej zapeljemo v Sovodenj, od tam pa se preko prelaza Kladje (prelaz se nahaja v naselju Podlanišče) pričnemo spuščati proti Cerknem. V Cerknem na prvem večjem križišču nadaljujemo naravnost (desno pridemo v središče mesta in do cerkve sv. Ane), nato pa v drugem, kakih 300 m naprej zavijemo desno v smeri Železnikov, smučišča Cerkno, bolnice Franja in centru Cerknega. V naslednjem označenem križišču nadaljujemo levo v smeri naselja Zakojca in Gorje ter nato parkiramo na enem od parkirišč v Cerknem.
c) S ceste Škofja Loka - Podbrdo, pri kraju Zali Log nadaljujemo levo v smeri Davče in smučišča Cerkno (če prihajamo iz smeri Podbrda ali Soriške planine, na koncu naselja nadaljujemo desno). Cesta naprej se najprej vzpne na Davčo, od tam pa se prične spuščati proti Cerknem. V centru Cerknega, pri pošti zavijemo desno, nato pa nekoliko za spomenikom NOB parkiramo na primernem mestu.
Opis poti:
Iz središča Cerknega nadaljujemo v smeri Zakojce in Gorij, kjer hodimo po pločniku, pri spomeniku NOB pa gremo desno čez most preko potoka Zapoška. Pot nadaljujemo po Jerebovi ulici, kjer gremo mimo frizerskega salona Monika, nato pa nas oznake za Trebenče in bolnico Franja usmerijo levo na ožjo ulico (Pot na Brce). Ko se nam na desno odpre prehod na tlakovano pot, nadaljujemo po njej, po njej pa se vzpnemo nad Cerkno, tlakovana pot pa nas spremlja vse do večjega spomenika NOB.
Za spomenikom nadaljujemo po kolovozu, ki se vzpne čez deloma travnato pobočje, za oddajniki pa dosežemo asfaltno cesto. Nadaljujemo naravnost po sprva še asfaltni cesti, ki nas višje pripelje do še ene hiše. Za hišo nadaljujemo po markirani planinski poti, nekoliko naprej pa po desni strani obidemo še eno hišo. Nadaljujemo navkreber v smeri bolnice Franja, pot pa nas nekaj časa vodi skozi gozd. Ko zapustimo gozd nadaljujemo levo ter se po kolovozu vzpnemo do naselja Labinje, kjer se pot razcepi.
Nadaljujemo levo v smeri Porezna (desno navzdol bolnica Franja), s ceste pa gremo le malo naprej desno in se prečno vzpnemo čez krajše strmejše pobočje. Po dveh minutah vzpona se pot položi in prečimo asfaltno cesto ter nadaljujemo v smeri Porezna, pot pa nas vodi ob dvorišču bližnje hiše. Pot naprej nas vodi po kolovozu, na manjšem razpotju pa gremo rahlo desno, za ograjo pa pot preide v gozd ter se postopoma spremeni v planinsko pot. Sledi nekoliko daljši prečni vzpon, ko dosežemo makadamsko cesto pa ji za nekaj korakov sledimo v desno, nato pa nas markacije usmerijo levo na kolovoz, ki se vrne v gozd. Skozi gozd na razpotjih sledimo markacijam, pot pa višje postane bolj strma in preči makadamsko cesto. Malo naprej še enkrat dosežemo makadamsko cesto, mi pa na dveh zaporednih razpotjih, kjer se nam najprej priključi pot iz Poč, nekaj korakov naprej pa še pot iz Dolenjih Novakov, sledimo oznakam za Porezen.
Za razpotjem takoj zapustimo gozd in prispemo na senožeti Labinjske lehe, od koder se nam odpre lep pogled na Cerkljansko, razgled pa seže vse do Krima, Snežnika in Trnovskega gozda.
Na zgornjem delu senožeti pot zavije rahlo levo in preide na pobočja imenovana Počanska gora. Sledi rahel do zmeren prečni vzpon proti levi, mi pa hodimo po lepo urejeni poti, ki je na kratkem strmem mestu tudi dobro varovana in v kopnem nezahtevna.
Za varovanim delom se pot razcepi, mi pa nadaljujemo po spodnji poti (desno zimska smer), ki se še naprej prečno vzpenja. Pozneje pobočje postane bolj strmo, pot pa se s pomočjo stopnic iz brun prehodno strmo vzpne. Pot se hitro položi in dosežemo greben Homa, kjer se nam z desne priključi pot od smučišča Cerkno.
Nadaljujemo v smeri Porezna in se hitro spustimo do sedla Velbnik, kjer na levi opazimo lovsko kočo na Šašu.
S sedla Velbnik, kjer se nam precej približa gozdna cesta, ki vodi do Doma na Poreznu, se vzpnemo skozi ozek pas gozda, nato pa se pri prečenju pašne ograje pot razcepi.
Nadaljujemo po poti, ki se vzpenja (leva pot obide vrh Medrce in ni markirana, je pa malenkost krajša, vodi pa dalje proti Poreznu), po njej pa se v 10 minutah vzpnemo na razgledni vrh Medrce, od koder se nam odpre lep pogled na Porezen.
Z vrha se spustimo po slabše vidni stezici, ki se spušča proti severozahodu in nas po 5 minutah spusta pripelje do označenega razpotja, kjer se nam z leve priključi prej omenjena neoznačena pot in strma pot iz Poč. Malo naprej se nam z leve priključi še položna pot iz Poč, z desne pa se nam priključi še pot iz Davče.
Nadaljujemo v smeri Porezna ter se v nadaljevanju vzpenjamo po vse bolj razglednem jugovzhodnem grebenu. Tej poti nato sledimo do vrha Porezna, s katerega se nam odpre še lep pogled na Julijske Alpe.
Z vrha nadaljujemo desno ter se po poti, ki z grebena preide na pobočje, v manj kot 5 minutah spustimo do planinskega doma.
Cerkno Labinje 1:00, Labinje - Labinjske lehe 1:00, Labinjske lehe - Velbnik 1:15, Velbnik - Medrce 0:10, Medrce - Porezen 0:45, Porezen - Dom na Poreznu 0:05.
Opis in slike se nanašajo na stanje julija 2020 in oktobra 2018.
zemljevid poti - Dom na Poreznu
Ob poti: Labinjske lehe (962m), Labinje (628m), Velbnik (1331m), Medrce (1410m), Porezen (1630m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Cerkno - Dom na Poreznu1
Cerkno - Dom na Poreznu2
Cerkno - Dom na Poreznu3
Cerkno - Dom na Poreznu4
Cerkno - Dom na Poreznu5
Cerkno - Dom na Poreznu6
Cerkno - Dom na Poreznu7
Cerkno - Dom na Poreznu8
Cerkno - Dom na Poreznu9
Cerkno - Dom na Poreznu10
Cerkno - Dom na Poreznu11
Cerkno - Dom na Poreznu12
Cerkno - Dom na Poreznu13
Cerkno - Dom na Poreznu14
Cerkno - Dom na Poreznu15
Cerkno - Dom na Poreznu16
Cerkno - Dom na Poreznu17
Cerkno - Dom na Poreznu18
Cerkno - Dom na Poreznu19
Cerkno - Dom na Poreznu20
Cerkno - Dom na Poreznu21
Cerkno - Dom na Poreznu22
Cerkno - Dom na Poreznu23
Cerkno - Dom na Poreznu24
Cerkno - Dom na Poreznu25
Cerkno - Dom na Poreznu26
Cerkno - Dom na Poreznu27
Cerkno - Dom na Poreznu28
Cerkno - Dom na Poreznu29
Cerkno - Dom na Poreznu30
Cerkno - Dom na Poreznu31
Cerkno - Dom na Poreznu32
Cerkno - Dom na Poreznu33
Cerkno - Dom na Poreznu34
Cerkno - Dom na Poreznu35
Cerkno - Dom na Poreznu36
Cerkno - Dom na Poreznu37
Cerkno - Dom na Poreznu38
Cerkno - Dom na Poreznu39
Cerkno - Dom na Poreznu40
Cerkno - Dom na Poreznu41
Cerkno - Dom na Poreznu42
Cerkno - Dom na Poreznu43
Cerkno - Dom na Poreznu44
Cerkno - Dom na Poreznu45
Cerkno - Dom na Poreznu46
Cerkno - Dom na Poreznu47
Cerkno - Dom na Poreznu48
Cerkno - Dom na Poreznu49
Cerkno - Dom na Poreznu50
Cerkno - Dom na Poreznu51
Cerkno - Dom na Poreznu52
Cerkno - Dom na Poreznu53
Cerkno - Dom na Poreznu54
Cerkno - Dom na Poreznu55
Cerkno - Dom na Poreznu56
Cerkno - Dom na Poreznu57
Cerkno - Dom na Poreznu58
Cerkno - Dom na Poreznu59
Cerkno - Dom na Poreznu60
Cerkno - Dom na Poreznu61
Cerkno - Dom na Poreznu62
Cerkno - Dom na Poreznu63
Cerkno - Dom na Poreznu64
Cerkno - Dom na Poreznu65
Cerkno - Dom na Poreznu66
Cerkno - Dom na Poreznu67
Cerkno - Dom na Poreznu68
Cerkno - Dom na Poreznu69
Cerkno - Dom na Poreznu70
Diskusija o izletu Cerkno - Dom na Poreznu (čez Labinjske lehe)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki