Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj

Podbrdo - Porezen

Natisni
Izhodišče: Podbrdo (515 m)
Širina/Dolžina: 46,2132°N 13,9717°E
Čas hoje: 3 h 30 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 1115 m
Višinska razlika po poti: 1150 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 7.399
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 86
Število komentarjev: 2
Dostop do izhodišča:
a) Najprej se zapeljemo v Škofjo Loko, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Železnikom, Podbrdu in Tolminu. Ko prispemo v Podbrdo parkiramo na primernem mestu v središču kraja.
b) S ceste Idrija - Most na Soči, pri kraju Bača pri Modreju zavijemo desno, oz. levo, če prihajamo iz smeri Posočja in z vožnjo nadaljujemo proti Podbrdu. Ko prispemo v Podbrdo parkiramo na primernem mestu v središču kraja.
Opis poti:
Z izhodišča nadaljujemo po asfaltni cesti proti Tolminu. Pot, ki poteka po cesti, ob kateri sprva ni pločnika, nas najprej vodi mimo "ženske vode", manjšega izvira ob cesti. Nadalje gremo skozi podvoz pod železniško progo, ki ravno tu pride iz tunela pod Koblo. Za podvozom se v levo odcepi cesta proti raztresenemu naselju Porezen (v bližini železniška postaja (tudi avtovlak)), mi pa še naprej nadaljujemo ob glavni cesti (lahko nadaljujemo tudi v smeri omenjenega naselja ter se markirani poti priključimo nekoliko višje).
Ob križišču se nahaja še obeležje NOB, za njim pa se najprej v desno odcepi cesta proti Bači pri Podbrdu, nekaj korakov naprej pa še proti Trtniku. Za odcepom za Trtnik, se ob cesti pojavi pločnik, po katerem nadaljujemo pot. Po pločniku hodimo nekaj minut, nato pa pri ekološkem otoku nadaljujemo levo čez most preko reke Bače. Na drugi strani mostu nadaljujemo ob hudourniškem potoku, nato pa kolovoz pred železniško progo zavije desno. Malo naprej skozi podvoz preidemo na drugo stran proge, kjer opazimo prvo planinsko smerno tablo za Porezen. Za smerno tablo hitro zapustimo nekoliko širši kolovoz in nadaljujemo levo na ožji kolovoz (odcep ni označen), ob katerem nas nato spremljajo sprva redke markacije. V bližini lovske opazovalnice, katero opazimo levo od poti, se pot ponovno razcepi, mi pa tudi tokrat nadaljujemo po levem, ki pa se nadaljuje naravnost, saj drugi ravno na razpotju zavije desno. Pot naprej preide v gozd ter nas vodi mimo manjšega balvana, ki nam pove, da smo na pravi poti. Od balvana z markacijo se še kratek čas vzpenjamo skozi gozd, nato pa dosežemo makadamsko cesto, kateri sledimo v desno (na tem mestu se priključimo cesti od železniške postaje v Podbrdu).
Po cesti se v nekaj serpentinah vzpnemo pod vrh Štovle, kjer se v desno odcepi kratka cesta k varovanemu vodnemu objektu, nekaj korakov naprej pa še na sedlo med vrhom Špičnok (1287 m) na levi in že omenjeno Štovlo (749 m) na desni.
Za sedlom opazimo informativno tablo, da vstopamo v naselje Porezen, mi pa se po cesti najprej pričnemo spuščati. Med spustom nas cesta vodi mimo naravnega plezališča s previsnimi stenami ter preko potoka Špičnikova grapa. Za potokom se cesta postopoma položi, nato pa nas mimo domačije Štefan, pripelje do manjšega križišča ob naslednjem, tokrat večjem potoku.
Nadaljujemo po desni cesti (levo domačiji Matrek in Hejbl) v smeri Porezna, le ta pa se prečno vzpne do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo ostro levo (naravnost domačije Andrejc, Gašper, Nejc, Torkar, Mlakar...) v smeri koče na Poreznu. S hojo še naprej nadaljujemo po cesti, ob kateri pa gozd postaja vse redkejši, oz. ga višje zamenjajo senožeti, s katerih se nam odpre lep pogled na Spodnje Bohinjske gore, gore nad Soriško planino, na enem delu pa tudi lep pogled na Porezen.
Pri hišni št. Porezen 6 zapustimo cesto in nadaljujemo levo čez travnik v smeri Porezna. Nad travnikom, s katerega se nam odpre res lep pogled na Spodnje Bohinjske gore, pot preide v gozd ter se prične strmo vzpenjati po kolovozu. Kolovoz ima višje nekaj razpotij, kjer nadaljujemo naravnost oz. se držimo neizrazitega grebena. Ko se še nekoliko višje kolovoz z grebena umakne levo, ga zapustimo in pot nadaljujemo naravnost navzgor na markirano pešpot (mesto, kjer zapustimo kolovoz ni označeno). Pešpot se kmalu položi in nas pripelje na manjši prevalček, za katerim preči krajše strmo pobočje. Za prečenjem se pot vrne na neizrazit greben ter se zmerno vzpenja. Sledi prečenje majhne jase, nato pa se pot prične prečno vzpenjati proti levi. Ko po nekajminutnem vzponu dosežemo zahodni greben Porezna, se nam z desne priključi pot iz Hudajužne.
Tu nadaljujemo rahlo levo ter po nekaj korakih stopimo iz gozda na vršno pobočje Porezna, kjer prispemo na naslednje označeno razpotje. Tu kjer se nam priključi še pot iz Otavnika oz. naselja Jesenica se v levo nadaljuje pot, ki obide vrh Porezna in vodi direktno proti Domu na Poreznu, mi pa nadaljujemo naravnost ter z vzponom nadaljujemo nekoliko levo od grebena. Sprva še dokaj zložen greben kmalu postane precej strm, pot pa se najbolj strmim delom umika rahlo v levo. Sledi še nekaj minut strmega vzpona, po poti, s katere se nam odpirajo lepi razgledi na vrhove nad Baško grapo, Cerkljansko hribovje ter Trnovski gozd v daljavi, seveda pa ne manjka niti pogled proti Triglavu, le ta se dviga nad verigo Spodnjih Bohinjskih gora. Malo pod vrhom se pot položi, pobočje predvsem tisto na desni strani pa ostaja še naprej zelo strmo. Ko nekaj 10 korakov naprej stopimo na vrh smo nagrajeni z lepim razgledom na vse strani.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2015 (maj).
zemljevid poti - Porezen
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Dom na Poreznu ( 5 min)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Podbrdo - Porezen1
Podbrdo - Porezen2
Podbrdo - Porezen3
Podbrdo - Porezen4
Podbrdo - Porezen5
Podbrdo - Porezen6
Podbrdo - Porezen7
Podbrdo - Porezen8
Podbrdo - Porezen9
Podbrdo - Porezen10
Podbrdo - Porezen11
Podbrdo - Porezen12
Podbrdo - Porezen13
Podbrdo - Porezen14
Podbrdo - Porezen15
Podbrdo - Porezen16
Podbrdo - Porezen17
Podbrdo - Porezen18
Podbrdo - Porezen19
Podbrdo - Porezen20
Podbrdo - Porezen21
Podbrdo - Porezen22
Podbrdo - Porezen23
Podbrdo - Porezen24
Podbrdo - Porezen25
Podbrdo - Porezen26
Podbrdo - Porezen27
Podbrdo - Porezen28
Podbrdo - Porezen29
Podbrdo - Porezen30
Podbrdo - Porezen31
Podbrdo - Porezen32
Podbrdo - Porezen33
Podbrdo - Porezen34
Podbrdo - Porezen35
Podbrdo - Porezen36
Podbrdo - Porezen37
Podbrdo - Porezen38
Podbrdo - Porezen39
Podbrdo - Porezen40
Podbrdo - Porezen41
Podbrdo - Porezen42
Podbrdo - Porezen43
Podbrdo - Porezen44
Podbrdo - Porezen45
Podbrdo - Porezen46
Podbrdo - Porezen47
Podbrdo - Porezen48
Podbrdo - Porezen49
Podbrdo - Porezen50
Podbrdo - Porezen51
Podbrdo - Porezen52
Podbrdo - Porezen53
Podbrdo - Porezen54
Podbrdo - Porezen55
Podbrdo - Porezen56
Podbrdo - Porezen57
Podbrdo - Porezen58
Podbrdo - Porezen59
Podbrdo - Porezen60
Podbrdo - Porezen61
Podbrdo - Porezen62
Podbrdo - Porezen63
Podbrdo - Porezen64
Podbrdo - Porezen65
Podbrdo - Porezen66
Podbrdo - Porezen67
Podbrdo - Porezen68
Podbrdo - Porezen69
Podbrdo - Porezen70
Podbrdo - Porezen71
Podbrdo - Porezen72
Podbrdo - Porezen73
Podbrdo - Porezen74
Podbrdo - Porezen75
Podbrdo - Porezen76
Podbrdo - Porezen77
Podbrdo - Porezen78
Podbrdo - Porezen79
Podbrdo - Porezen80
Podbrdo - Porezen81
Podbrdo - Porezen82
Podbrdo - Porezen83
Podbrdo - Porezen84
Podbrdo - Porezen85
Podbrdo - Porezen86
Diskusija o izletu Podbrdo - Porezen
MarkoNG30. 01. 2018
Ta vikend v soboto me je čisto na vrhu Porezna pričakala prekrasna zimska kulisa z ledenimi svečami.
darinka410. 02. 2023 10:05:02
Včerajšnje razmere s Podbrda. Vlak je bil točen. Do razgledišča je shojeno. Gaz v redu. Naprej do odcepa za Petrovo Brdo sva jo midva naredila. Do vrha je vidna gaz. Mislila sva da bo podlaga bolj ledena . Pa sploh ni bila, čeprav je veter kar dobro opravil svojo zimsko dolžnost. V gozdu , kjer je bilo bolj zatišno sva si dala dereze. Temperatura pa tam okoli minus 10 stopinj .Bivak je zasnežen in zaprt. Razgledi pa včeraj prav lepi.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki