Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj

Poče - Porezen (strma pot)

Natisni
Izhodišče: Poče (653 m)
Širina/Dolžina: 46,1537°N 13,9846°E
Ime poti: strma pot
Čas hoje: 2 h 30 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 977 m
Višinska razlika po poti: 977 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 13.960
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 55
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Z regionalne ceste Idrija - Tolmin, pri naselju Straža v zaselku Želin v semaforiziranem križišču zavijemo desno v smeri Cerknega (če prihajamo iz smeri Tolmina zavijemo levo). Naprej se peljemo po dolini reke Cerknice, mimo Petrolove bencinske črpalke vse do Cerknega, kjer v križišču za cerkvijo sv. Jerneja (ob cerkvi je tudi pokopališče in parkirišče) nadaljujemo levo v smeri Železnikov, smučišča Cerkno, bolnice Franja in centru Cerknega. V naslednjem označenem križišču pa nadaljujemo levo v smeri naselja Zakojca in Gorje. V nadaljevanju se peljemo skozi naselje Trebenče in mimo večjega piknik prostora, do označenega križišča, kjer zavijemo desno v smeri vasi Poče (levo Gorje). Po nadaljnjem krajšem vzponu dosežemo gasilski dom na začetku vasi Poče, kjer se nahaja obračališče za avtobuse in ob njem spomenik NOB. Začetek pešpoti je še nekoliko naprej v središču vasi. Nekaj možnosti za parkiranje je sredi vasi, lahko pa povprašamo domačine kje lahko pustimo vozilo.
b) S ceste Škofja Loka - Žiri, za naseljem Trebija zavijemo desno v smeri Sovodnja in Cerknega (iz smeri Žirov še pred Trebijo zavijemo levo), od koder se najprej zapeljemo v Sovodenj, od tam pa se preko prelaza Kladje (prelaz se nahaja v naselju Podlanišče) pričnemo spuščati proti Cerknem. V Cerknem na prvem večjem križišču nadaljujemo naravnost (desno pridemo v središče mesta in do cerkve sv. Ane), nato pa v drugem, kakih 300 m naprej zavijemo desno v smeri Železnikov, smučišča Cerkno, bolnice Franja in centru Cerknega. V naslednjem označenem križišču nadaljujemo levo v smeri naselja Zakojca in Gorje. V nadaljevanju se peljemo skozi naselje Trebenče in mimo večjega piknik prostora, do označenega križišča, kjer zavijemo desno v smeri vasi Poče (levo Gorje). Po nadaljnjem krajšem vzponu dosežemo gasilski dom na začetku vasi Poče, kjer se nahaja obračališče za avtobuse in ob njem spomenik NOB. Začetek pešpoti je še nekoliko naprej v središču vasi. Nekaj možnosti za parkiranje je sredi vasi, lahko pa povprašamo domačine kje lahko pustimo vozilo.
c) S ceste Škofja Loka - Podbrdo, pri kraju Zali Log nadaljujemo levo v smeri Davče in smučišča Cerkno (če prihajamo iz smeri Podbrda ali Soriške planine, na koncu naselja nadaljujemo desno). Cesta naprej se najprej vzpne na Davčo, od tam pa se prične spuščati proti Cerknem. V centru Cerknega, pri pošti zavijemo desno proti Zakojci in Gorjam. V nadaljevanju se peljemo skozi naselje Trebenče in mimo večjega piknik prostora, do označenega križišča, kjer zavijemo desno v smeri vasi Poče (levo Gorje). Po nadaljnjem krajšem vzponu dosežemo gasilski dom na začetku vasi Poče, kjer se nahaja obračališče za avtobuse in ob njem spomenik NOB. Začetek pešpoti je še nekoliko naprej v središču vasi. Nekaj možnosti za parkiranje je sredi vasi, lahko pa povprašamo domačine kje lahko pustimo vozilo.
Opis poti:
Iz središča Poč nadaljujemo levo v smeri Porezna (desno Porezen čez Labinjske lehe), kjer sprva hodimo mimo nekaj hiš, nato pa se asfalt konča, mi pa pot nadaljujemo po makadamski cesti. Cesta se malo naprej približa še eni hiši, mi pa še pred hišo (odcep poti je pri kozolcu) nadaljujemo levo na pot, ki se vzpne preko senožeti do nekaj minut oddaljene gozdne ceste. Ko dosežemo cesto ji sledimo v levo, mi pa po njej hodimo v smeri Porezna. Občasno se nam odpre nekaj razgleda na Cerkljansko hribovje, nato pa že prispemo na manjše križišče, od koder nadaljujemo naravnost po pešpoti, ki se nadaljuje med obema cestama. Po krajšem vzponu se vrnemo na desni krak ceste, ki je vse bolj podobna kolovozu (širitev kolovoza 2014). Pot naprej nas vodi mimo manjšega slapišča, nato pa prispemo na deloma označeno razpotje, kjer nas oznake za Porezen usmerijo ostro desno (naravnost Porezen - položna pot (odcep ni označen)).
Od razpotja hodimo po kolovozu le še nekaj 10 korakov, nato pa se markirana pešpot nadaljuje levo v hrib. Po krajšem vzponu se približamo koncu enega kolovoza, mi pa nadaljujemo po razmeroma strmi poti skozi gozd. Višje se gozd prehodno konča, pot pa se razcepi na dva dela. Uradno markirana je desna pot, ki nas vodi proti razglednemu pobočju, nato pa se v bližini lovske opazovalnice vrne v gozd in zavije ostro levo (odcep je označen). Sledi zložen prečni vzpon proti levi in z leve se nam priključi prej omenjena pot, ki je nekoliko krajša, a uradno nemarkirana. V nadaljevanju se prečno vzpenjamo skozi gozd, grmičevje in zaraščene travnike, pot pa nas med drugim vodi tudi mimo spominskega obeležja. Ob občasnih razgledih na predalpsko hribovje prispemo do mesta, kjer se v desno odcepi pot k lovski koči na Šašu. Za razpotjem se nam kmalu odpre lep pogled proti Poreznu, mi pa le nekoliko naprej stopimo na sedlo med Poreznom na levi in manj znanim vrhom Medrce na desni.
Na razpotju se nam z desne priključi pot čez Labinjske lehe, pot od bolnice Franja ter poti z okolice Davče, mi pa nadaljujemo levo v smeri Porezna. Malo naprej se nam z leve priključi še položna pot iz Poč, nekaj korakov naprej pa še ena pot iz Davče (če tu nadaljujemo v smeri Davče hitro prispemo na cesto, po kateri lahko prispemo do Doma na Poreznu).
Pot naprej se nadaljuje po le občasno bolj strmem, a vse bolj razglednem grebenu Porezna. Ob pogledih na Kamniško Savinjske Alpe, Karavanke, vse večji del Julijskih Alp ter Škofjeloško in Cerkljansko hribovje in Trnovski gozd, pa nato brez večjih težav prispemo na vrh, kjer se nahaja vpisna skrinjica, spomenik NOB in razgledna plošča.
Z vrha se lahko v nekaj minutah spustimo še do bližnjega planinskega doma.
zemljevid poti - Porezen
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Dom na Poreznu
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Poče - Porezen1
Poče - Porezen2
Poče - Porezen3
Poče - Porezen4
Poče - Porezen5
Poče - Porezen6
Poče - Porezen7
Poče - Porezen8
Poče - Porezen9
Poče - Porezen10
Poče - Porezen11
Poče - Porezen12
Poče - Porezen13
Poče - Porezen14
Poče - Porezen15
Poče - Porezen16
Poče - Porezen17
Poče - Porezen18
Poče - Porezen19
Poče - Porezen20
Poče - Porezen21
Poče - Porezen22
Poče - Porezen23
Poče - Porezen24
Poče - Porezen25
Poče - Porezen26
Poče - Porezen27
Poče - Porezen28
Poče - Porezen29
Poče - Porezen30
Poče - Porezen31
Poče - Porezen32
Poče - Porezen33
Poče - Porezen34
Poče - Porezen35
Poče - Porezen36
Poče - Porezen37
Poče - Porezen38
Poče - Porezen39
Poče - Porezen40
Poče - Porezen41
Poče - Porezen42
Poče - Porezen43
Poče - Porezen44
Poče - Porezen45
Poče - Porezen46
Poče - Porezen47
Poče - Porezen48
Poče - Porezen49
Poče - Porezen50
Poče - Porezen51
Poče - Porezen52
Poče - Porezen53
Poče - Porezen54
Poče - Porezen55
Diskusija o izletu Poče - Porezen (strma pot)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki