Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj

Pri Babi - Vojsko

Natisni
Izhodišče: Pri Babi (600 m)
Čas hoje: 4 h
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 477 m
Višinska razlika po poti: 750 m
Zemljevid: Idrijsko in Cerkljansko 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 3.540
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 68
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
Iz Logatca se peljemo proti Tolminu ali obratno. Ko pridemo do Idrije zavijemo levo (iz smeri Logatec - Tolmin) proti centru. Sredi Idrije pa zavijemo levo v smeri Vojskega in cesti sledimo do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri Hleviške planine. Cesta nas višje pripelje do manjšega križišča in planinskih smerokazov. Parkiramo na parkirišču ob cesti v bližini tega križišča imenovanega pri Babi.
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo po poti v smeri spomenika sanitetne postaje. Široka pot pa nas že po nekaj minutah pripelje do razpotja, kjer nadaljujemo naravnost navzgor po poti, ki se strmo vzpne (desno spomenik NOB). Po nekaj minutah strmina popusti in pot se nekajkrat spusti in spet vzpne. Po zadnjem spustu pa nas pot pripelje na širok kolovoz, kateremu sledimo v levo in po nekaj korakih takoj desno. Pot naprej nas pripelje do večjega parkirišča pred taborniškim domom Pšenk (do sem lahko tudi z avtom). Od doma nadaljujemo po poti, ki preči manjši mostiček in se nato vzpne ob potoku. Pot gre nato mimo izvira in nas malo naprej pripelje na gozdno cesto, kateri sledimo v desno. Cesta nas naprej pelje mimo še enega manjšega križišča, kjer nadaljujemo naravnost. Le malo naprej pa zapustimo cesto saj se slabo označena pot usmeri levo navzgor. Po nekaj minutah ponovno pridemo na cesto, kateri nato sledimo do koče na Hleviški planini.
Od koče nadaljujemo v smeri Hleviške planine ter vzpon nadaljujemo po poti, ki preide v gozd in se začne strmo vzpenjati. Pot naprej nas sprva vodi ob robu grebena, nato pa postopoma preide v manjšo dolinico, kjer se tudi položi in po kateri se vzpnemo na vrh Hleviške planine.
S Hleviške planine nadaljujemo po razglednem grebenu, nato pa pot zavije levo ter se prične strmo spuščati. Ko se strmina unese se ostro v desno odcepi nemarkirana pot nazaj proti Koči na Hleviški planini, mi pa nadaljujemo naravnost ter pot nadaljujemo po poti, ki se nadaljuje po in ob grebenu, ki povezuje Hleviško planino s sosednjim vrhom. Pot nadaljujemo z nekaj vzponi in spusti, večinoma skozi gozd. Prej omenjeni sosednji vrh Blaškova planina, obidemo po desni strani, nato pa se pot vrne na z gozdom poraščen greben, kjer po nadaljnjem rahlem spustu prispemo do označenega razpotja.
Tu nadaljujemo naravnost (levo navzdol Tratnik in Idrijske klavže) pot pa, ki se še naprej nadaljuje skozi gozd, postopoma preide na kolovoz. Kolovoz, ki se počasi obrača vse bolj v desno, pa kmalu po desni strani obide Mohoričev vrh (975 m). Na drugi strani omenjenega vrha se kolovoz še dodatno razširi in nas pripelje do bližnje stanovanjske hiše, katero pa obidemo po desni strani, saj nas pot vodi pod nadstreškom bližnje garaže. Pot nadaljujemo po kolovozu, ki preči razgleden travnik, le ta pa se nahaja nad nekaj stanovanjskimi hišami bližnjega zaselka. Pot naprej se za kratek čas vrne v gozd, nato pa se spusti do asfaltne ceste, kateri pa sledimo v desno do bližnjega križišča.
Na križišču, ob katerem so informativne table, nadaljujemo levo v smeri Vojskega (desno Idrija) ter pot nadaljujemo po asfaltni cesti. Pot naprej nas vodi čez Kočevše, kjer bomo lahko na levi strani sredi travnikov opazili skalne samotarje (čoki, Trdini). Nadaljujemo po cesti, ki preide v pas gozda, nato pa se cesta ponovno položi in nas pripelje do manjšega križišča, kjer se v desno odcepi cesta k bližnji turistični kmetiji Pri belem kamnu. Tudi tu nadaljujemo naravnost in v vseh naslednjih križiščih prav tako. Cesta, ki se občasno nadaljuje skozi gozd, večinoma pa čez obsežne travnike, nas ob pogledih na Trnovski gozd ter okoliške hribe, po približno eni uri nadaljnje hoje pripelje do cerkve sv. Jožefa na Vojskem, od koder se nam odpre lep razgled še proti Škofjeloškem in Cerkljanskem hribovju ter ob lepi vidljivosti tudi proti Julijskim Alpam.
zemljevid poti - Vojsko
Ob poti: Pšenk (680m), Koča na Hleviški planini (818m), Hleviška planina (908m), Blaškova planina (915m), Kočevše (947m)
Priporočamo: podobni izleti, panorama
Slike:
Pri Babi - Vojsko1
Pri Babi - Vojsko2
Pri Babi - Vojsko3
Pri Babi - Vojsko4
Pri Babi - Vojsko5
Pri Babi - Vojsko6
Pri Babi - Vojsko7
Pri Babi - Vojsko8
Pri Babi - Vojsko9
Pri Babi - Vojsko10
Pri Babi - Vojsko11
Pri Babi - Vojsko12
Pri Babi - Vojsko13
Pri Babi - Vojsko14
Pri Babi - Vojsko15
Pri Babi - Vojsko16
Pri Babi - Vojsko17
Pri Babi - Vojsko18
Pri Babi - Vojsko19
Pri Babi - Vojsko20
Pri Babi - Vojsko21
Pri Babi - Vojsko22
Pri Babi - Vojsko23
Pri Babi - Vojsko24
Pri Babi - Vojsko25
Pri Babi - Vojsko26
Pri Babi - Vojsko27
Pri Babi - Vojsko28
Pri Babi - Vojsko29
Pri Babi - Vojsko30
Pri Babi - Vojsko31
Pri Babi - Vojsko32
Pri Babi - Vojsko33
Pri Babi - Vojsko34
Pri Babi - Vojsko35
Pri Babi - Vojsko36
Pri Babi - Vojsko37
Pri Babi - Vojsko38
Pri Babi - Vojsko39
Pri Babi - Vojsko40
Pri Babi - Vojsko41
Pri Babi - Vojsko42
Pri Babi - Vojsko43
Pri Babi - Vojsko44
Pri Babi - Vojsko45
Pri Babi - Vojsko46
Pri Babi - Vojsko47
Pri Babi - Vojsko48
Pri Babi - Vojsko49
Pri Babi - Vojsko50
Pri Babi - Vojsko51
Pri Babi - Vojsko52
Pri Babi - Vojsko53
Pri Babi - Vojsko54
Pri Babi - Vojsko55
Pri Babi - Vojsko56
Pri Babi - Vojsko57
Pri Babi - Vojsko58
Pri Babi - Vojsko59
Pri Babi - Vojsko60
Pri Babi - Vojsko61
Pri Babi - Vojsko62
Pri Babi - Vojsko63
Pri Babi - Vojsko64
Pri Babi - Vojsko65
Pri Babi - Vojsko66
Pri Babi - Vojsko67
Pri Babi - Vojsko68
Diskusija o izletu Pri Babi - Vojsko
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki