Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj
Gorovja / Kanarsko otočje / Pico del Teide / Playa del Socorro - Pico del Teide

Playa del Socorro - Pico del Teide

Natisni
Izhodišče: Playa del Socorro (0 m)
Širina/Dolžina: 28,3946°N -16,6017°E
Čas hoje: 12 h
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 3718 m
Višinska razlika po poti: 3718 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje): svetilka
Priporočena oprema (zima): svetilka
Avtor: roklun
Ogledov: 6.100
 5 osebam je objava všeč
Število slik: 15
Število komentarjev: 10
Dostop do izhodišča:
Prispeti moramo na otok Tenerife in dalje do plaže Playa del Socorro, kjer se začne opisana pot.
Opis poti:
Ruta 0-4-0 simbolizira vzpon od gladine morja do 4000 m.n.v., in spust nazaj. Dejansko nam do te višine zmanjka slabih 300 metrov.

S plaže Socorro se začnemo vzpenjati po strmi asfaltni cesti do prvega križišča z magistralo. Ob tej nadaljujemo desno približno 100 m, nato zavijemo levo na makadamski kolovoz, ki čez čas preide v tlakovano cesto. Na prvem križišču ulico le prečimo in na naslednji (Calle Tigaiga) zavijemo levo. Nadaljujemo še kakih 300 m, nato pa na križišču pri kapelici na naši levi nadaljujemo po ulici Camino Vueltas de Icod El Alto, da pridemo do glavne ceste TF342. Po pešpoti nadaljujemo do razgledišča Mirador el Lance. Nad nami je ves čas lepo vidno razgledišče Mirador de la Corona s številnimi oddajniki, ki nam služijo kot orientacijska točka, saj nas bo pot vodila mimo njega. Ko ga dosežemo, se nam odpre pogled na vrh. Tu zapustimo urbano okolje in se začnemo vzpenjati po gozdnih cestah in poteh. Vedno hodimo proti gor. OZNAČB NI, tam kjer pa so, nas usmerjajo proti drugim krajem, ki ne vodijo v našo smer. Kadar smo v dvomu, izberemo tisto pot, ki je najbolj strma. Po dolgi hoji skozi gozd se povzpnemo nad gozdno mejo in stopimo na kamnito planoto z redkim grmičevjem. Spet se nam odpre pogled proti vulkanskemu stožcu. Nadaljujemo po poti, pri kapelici zavijemo levo in se spustimo mimo lesene ograje, kjer prečimo peščeno dolino. Držimo se leve. Na prvem križišču zavijemo desno po poti št. 22 in ji sledimo do poti št. 7, in po tej nadaljujemo. Ko pridemo tik pod vznožje strmega dela, dvomov ni več. Tu se priključi pot, ki vodi s parkirišča na višini okrog 2400 m, in takoj se poveča število planincev na poti. Strmo se vzpenjamo proti vrhu mimo Refugia Altavista (3250 m), dokler ne pridemo do kontrolne točke (3550 m), kjer moramo pokazati dovolilnico in osebni dokument. Brez te se lahko vzpnemo na vrh in spustimo nazaj samo pred 9 uro. Na vrhu je lep razgled na vse strani. Iz vročih skal se kadi para, prisoten je vonj po žveplu in velika gneča ljudi, ki so se na vrh pripeljali z gondolo.

Sestopimo po isti poti.

OPOZORILA:

- Za obisk samega vrha je potrebna posebna dovolilnica (Permiso), ki je sicer brezplačna, a si jo je potrebo predhodno zagotoviti (po internetu), saj nas brez nje ne bodo spustili na vrh. Potrebno je dobro oceniti čas začetka vzpona, da prispemo ob pravem času na vrh - dovolilnica velja za 2 uri! Pot ni označena, kar nam lahko podaljša čas hoje.

- Pot je sicer tehnično nezahtevna, vendar je dolga skoraj 30 km in moramo na njej premagati več kot 3700 višinskih metrov. Seveda si lahko hojo skrajšamo in se del poti peljemo z avtom, avtobusom in gondolo.

- Gondola je na voljo tudi za spust v dolino (27 eur). Od spodnje postaje gondole vozi v dolino tudi avtobus, vendar moramo biti pozorni, da ne zamudimo odhoda zadnjega avtobusa, ki odpelje celo eno uro pred zadnjo vožnjo gondole.- V povprečju se temperatura na poti do vrha spusti za približno 25 stopinj C, zato moramo biti primerno oblečeni.- Zaščititi se je treba pred soncem in poskrbeti za zadostno zalogo vode. Če nismo predhodno najavljeni, v hotelu Altavista ne računajmo na ponudbo ali prenočišče. Za spanje je potrebna rezervacija, na voljo je samo avtomat s prigrizki in pijačo.
zemljevid poti - Pico del Teide
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Playa del Socorro - Pico del Teide1
Playa del Socorro - Pico del Teide2
Playa del Socorro - Pico del Teide3
Playa del Socorro - Pico del Teide4
Playa del Socorro - Pico del Teide5
Playa del Socorro - Pico del Teide6
Playa del Socorro - Pico del Teide7
Playa del Socorro - Pico del Teide8
Playa del Socorro - Pico del Teide9
Playa del Socorro - Pico del Teide10
Playa del Socorro - Pico del Teide11
Playa del Socorro - Pico del Teide12
Playa del Socorro - Pico del Teide13
Playa del Socorro - Pico del Teide14
Playa del Socorro - Pico del Teide15
Diskusija o izletu Playa del Socorro - Pico del Teide
lino3. 02. 2016
Roklun, zelo zanimiv izlet na višino slabih 1000 metrov nad Triglavom. Po slikah sodeč je tura za pohodnike s planinsko dušo.
Ali je na sliki 8 zaščita na obrazu za puščavski zrak ali zavoljo mraza.
Na sliki 10 se tudi vidijo nekakšne meglice. Ali je to megla, prah ali pa celo žveplene pare ugaslega ognjenika.
Lep opis ture in zanimive slike. Lp
ločanka3. 02. 2016
Tudi jaz sem se pred parimi leti povzpela na ta prekrasni vrh s prekrasno okolico. Na vrhu je bilo zelo mrzlo in vetrovno, vonjali smo žveplo. Vzpon smo pravili po daljši poti in prenočili, za spust smo pa koristili gondolo.
Vsakemu priporočam obisk tega vrha, saj brez tega dosežka ni pravega doživetja Kanarskih otokov.
Bojan_A3. 02. 2016
Hvala za dobro idejo! Slovenija je že obdelana. Si želim videti še več opisov gora iz raznih turističnih in daljnih krajev.
roklun4. 02. 2016
Lino, imaš prav, je kar močna tura. Ravno ta akumulirana višinska razlika, ki sva si jo zadala premagati v enem samem naskoku, me je tako navdušila, da sem napisal svojo prvo objavo za stran hribi.net, ki jo tudi sam rad obiskujem. Prav vesel sem pozitivnega odziva!
Kljub dobri kondiciji so me noge bolele še tri dni. Kolega je imel obraz zakrit bolj zaradi preventive, pred višinskim soncem. Bilo je precej vetrovno, temperatura pa pod lediščem - neprespana noč pa tudi pripomore k premraženosti. Prahu sva se nadihala na višini med 2000 in 2600 metri, kjer teče pot po peščeni podlagi in je veter razpihoval pesek na vse strani. Tiste meglice so pa res žveplena para ... Lp
Pi_is_exactly_34. 02. 2016
Iz radovednosti sem malo brskal po novicah in našel članek, da je gorski tekač Agustí Roc leta 2013 (april) postavil rekord te poti. Prejšnji rekord je popravil za 40 minut, vzpon je opravil v 3h 33min. eek
roklun4. 02. 2016
Res je, tudi jaz sem to prebral. Kolega, s katerim sva lezla gor, preprosto ne more verjeti ... Nor čas - RES!
lino4. 02. 2016
Roklun hvala. Res so impozantne številke od 0 do 3718 m nad morjem. Tudi za mene, ko občudujem ta opis doma na kavču, kaj šele v živo na terenu. Rekorder te poti je pa že bolj robot, kot pa človek. Tudi pokrajina je nekam skrivnostna, vabljiva. Me kar vleče tja. Tebi in prijatelju želim še mnogo tako vabljivih izletov. Lp!
opazovalec27. 05. 2016
Ob branju Roklunovega poročila se marsikdo zaloti, da bi rad kaj takega poskusil tudi sam. Z ženo sva maja ponovno na Tenerifu in zaradi logistike, je ponovitev cele poti res težavna, saj se je vrniti zvečer v dolino nemogoče. Odločila sva se za prirejeno izvedbo od obale do vrha. Posadko sva razdelila na pol. Kolesarski del je začel s kolesom malo nad obalo, avtomobilski del se je premaknil na izhodišče iz najprimernejše točke na 2300m. Izposojeno kolo sva tako varno zaklenila v avto in jo mahnila na El Teide. Preudernejši avtomobilski del je kakih 200m pod vrhom zaradi viharja obračal, kolesarski del je šel skoraj po kolenih do vrha. Kapo mu je odpihnilo. Slika z vrha je tako lanska saj bi bilo letos slikanje nemogoče. Žičnica je nehala voziti že čez dan, zato najine "ne-dovolilnice" ni nihče preverjal. Za dokaz pristopa na vrh naj bo gps sled.
Bojan_A5. 11. 2016
Še moj opis. Bilo je nepozabno: https://bojanambrozic.com/2016/11/04/kanarski-otoki-tenerife/

Bil na Teide kar dvakrat. Poleg tega pa še na Pico Viejo (3135 m), v Anagi in Mount Gujara (2718 m).
DaKa24. 05. 2018
Rada bi opozorila vse, ki potujete preko agencije Zoja Challenge naj bodo previdni.Mi smo se vrnili s Tenerifov in imamo zelo slabe izkušnje. Tenerifi so pa zelo lep otok.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki