Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Karavanke / Svačica / Tinčkova koča - Svačica (čez Zagon)

Tinčkova koča - Svačica (čez Zagon)

Natisni
Izhodišče: Tinčkova koča (1070 m)
Širina/Dolžina: 46,4228°N 14,1991°E
Ime poti: čez Zagon
Čas hoje: 2 h 45 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza, delno zahtevna označena pot
Višinska razlika: 883 m
Višinska razlika po poti: 883 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 10.253
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 24
Število komentarjev: 6
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in cesti naprej sledimo v smeri Žirovnice in Jesenic. Po nekaj km vožnje, pa bomo prišli do križišča, kjer se v desno odcepi cesta v Žirovnico in Moste (iz smeri Jesenic levo). Le nekaj metrov naprej pa v naslednjem križišču zavijemo levo v Moste (desno Žirovnica). Naprej se peljemo mimo spomenika padlim borcem, kjer se cesta prične dvigati v klanec pod železniško progo. Na vrhu klanca zavijemo desno (pri tabli Vila Karin), mi pa se naprej peljemo proti Završniškem jezeru in Valvasorjevem domu. Cesta se nato položi in nas pripelje do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti Valvasorjevemu domu, mi pa nadaljujemo naravnost po sprva še asfaltirani cesti. Cesta kmalu postane makadamska, mi pa ji sledimo do parkirišča v bližini Tinčkove koče. Cesta je v zgornjem delu pogosto v precej slabem stanju.
Opis poti:
S parkirišča se usmerimo levo na široko stezo (naravnost po slabši cesti koča pri Izviru Završnice), ki na začetku obide nekaj počitniških hišic. Široka pot oziroma kolovoz se po nekaj minutah spremeni v peš pot, ki preči hudournik in se nato strmo vzpne. Strma in malo obiskana pot pa nas višje pripelje do lovske koče od katere se nam odpre nekaj razgleda na okolico.
Vse slabše vidna pot ob kateri je postavljenih nekaj manjših možicev pa se višje priključi markirani poti od koče pri izviru Završnice proti Stolu.
Nadaljujemo levo in pot, ki jo obdaja bujno grmičevje nas kmalu pripelje v visokogorsko krnico, kjer se nam z desne priključi pot od doma na Zelenici. Nadaljujemo levo v smeri Stola po poti, ki se za krajši čas strmeje vzpne, nato pa nas pripelje v planotast svet med Svačico in Srednjo pečjo.
Tu nadaljujemo ostro desno v smeri Celovške koče (naravnost Stol). Pot naprej se kmalu strmo vzpne čez krajši skalnat skok, nato pa se položi in nas hitro pripelje na sedlo Belščica, kjer pridemo na mejni greben.
Ponovno gremo desno in vzpon nadaljujemo po stezi, ki se vzpenja po travnatem pobočju obdanim z rušjem. Tej vse bolj razgledni poti, nato sledimo do vrha na katerem stoji križ.
zemljevid poti - Svačica
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Tinčkova koča - Svačica1
Tinčkova koča - Svačica2
Tinčkova koča - Svačica3
Tinčkova koča - Svačica4
Tinčkova koča - Svačica5
Tinčkova koča - Svačica6
Tinčkova koča - Svačica7
Tinčkova koča - Svačica8
Tinčkova koča - Svačica9
Tinčkova koča - Svačica10
Tinčkova koča - Svačica11
Tinčkova koča - Svačica12
Tinčkova koča - Svačica13
Tinčkova koča - Svačica14
Tinčkova koča - Svačica15
Tinčkova koča - Svačica16
Tinčkova koča - Svačica17
Tinčkova koča - Svačica18
Tinčkova koča - Svačica19
Tinčkova koča - Svačica20
Tinčkova koča - Svačica21
Tinčkova koča - Svačica22
Tinčkova koča - Svačica23
Tinčkova koča - Svačica24
Diskusija o izletu Tinčkova koča - Svačica (čez Zagon)
metod25. 03. 2012
23.3.: Že na začetku sem zgrešil izhodišče in se nato orientiral po zemljevidu. Stezico sem našel šele pri lovski koči, naprej pa jo spet izgubil. Zelo težko je bila sledljiva, višje gori pa je sploh nisem iskal; je bilo med ruševjem še kar nekaj snega, ki se je prediral, zato je bila hoja naporna. Sicer pa lep in miren predel. Še enkrat bom poskusil, ko sneg odleze.
Suriljana6. 10. 2012
Danes sem želela iti po opisani poti. Zanima me, če je treba pri drugem ''vikendu'' ob poti zaviti rahlo desno?
Ker sem jaz danes pri tem vikendu šla naravnost in po zelo strmem brezpotju hodila še dobro uro, dokler nisem na razgledni ''jasi'' med macesni malce počila in se obrnila. Nisem našla ne poti ne lovske koče, je bil pa kljub temu lep in zelo športen ''izlet''. nasmeh
Anansie24. 05. 2017
Danes sva s prijateljico opravili to pot s fokusom na iskanje prave usmeritve v Zagon. Pot ni problema najti, je kokretna steza, ki vodi vse do priključitvi spodnji poti na Stol.
andi23. 09. 2017
Težave verjetno zato, ker zgornji opis opisuje redkeje uporabljano različico (?). Če se uporabi novejši opis katere od drugih gora (npr Vrtača, Srednji vrh), je pot relativno enostavno slediti v obeh smereh.
Majdag21. 07. 2018
Svačica skozi Zagon... ne ravno po opisani poti. Krnica v Kožnah je polna cvetja in prehod čez sedlo Belščica je cvetoči raj. Razgledi so bili v četrtek čudoviti. Stranske stezice imajo obilo zelenjanasmeh

http://jelenkamenmajdag.blogspot.com/2018/07/svacica.html
anica.zu@gmail.com18. 08. 2019
Tudi jaz nisem našla poti skozi Zagon, zato sem šla mimo Doma pri izviru Završnice, na sedlo Šija, strmo proti Vrtači, potem po melišču dol in desno na Svačico, kar pa pot podaljše skoraj za eno uro. Nazaj sem pa šla po spodnji poti, ki gre na Stol in pri podrti bajti desno dol skozi Zagon. Res je pot dol lažje sledljiva ali pa bolj logična. Pri Tinčkovi koči bi resnično lahko bila ena tablica za začetno pot.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki