Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Karavanke / Stol / Razpotje Vragovec - Stol (čez Zabreško planino)

Razpotje Vragovec - Stol (čez Zabreško planino)

Natisni
Izhodišče: Razpotje Vragovec (1125 m)
Širina/Dolžina: 46,4142°N 14,1713°E
Ime poti: čez Zabreško planino
Čas hoje: 3 h
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 1111 m
Višinska razlika po poti: 1135 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 13.340
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 66
Število komentarjev: 13
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce, nato pa iz krožišča nadaljujemo v smeri Žirovnice in Vrbe. V nadaljevanju se peljemo po glavni cesti proti Jesenicam, ki nas najprej vodi mimo Vrbe, nato pa še mimo Žirovnice. Za mostom preko Završnice, pa na prvem križišču nadaljujemo ostro desno (odcep ni označen) proti Mostam. V naslednjem križišču kakih 50 m naprej pa levo v smeri Završnice. Po dolini Završnice se peljemo do označenega križišča, ki se nahaja nekaj 10 m pred Završniškim jezerom, pa gremo levo v smeri Valvasorjevega doma pod Stolom. V nadaljevanju se peljemo po vzpenjajoči (večinoma) makadamski cesti, kateri sledimo približno 4 km do označenega križišča, kjer gremo desno v smeri Zabreške in Doslovške planine (naravnost Valvasorjev dom, Potoška planina...). Od križišča naprej z vožnjo nadaljujemo po cesti, ki se prečno vzpenja proti desni, na ipsilon (Y) križišču pa nadaljujemo levo na bolj strmo cesto, kateri nato sledimo do manjšega križišča, kjer je običajno spravljenih več hlodov. Parkiramo v bližini križišča, tako da ne oviramo morebitnih gozdarskih del.
b) Najprej se zapeljemo na Bled, od koder z vožnjo nadaljujemo proti Lescam in avtocesti. Iz krožišča v neposredni bližini avtoceste, zapeljemo na izvoz proti Vrbi in Žirovnici. V nadaljevanju se peljemo po glavni cesti proti Jesenicam, ki nas najprej vodi mimo Vrbe, nato pa še mimo Žirovnice. Za mostom preko Završnice, pa na prvem križišču nadaljujemo ostro desno (odcep ni označen) proti Mostam. V naslednjem križišču kakih 50 m naprej pa levo v smeri Završnice. Po dolini Završnice se peljemo do označenega križišča, ki se nahaja nekaj 10 m pred Završniškim jezerom, pa gremo levo v smeri Valvasorjevega doma pod Stolom. V nadaljevanju se peljemo po vzpenjajoči (večinoma) makadamski cesti, kateri sledimo približno 4 km do označenega križišča, kjer gremo desno v smeri Zabreške in Doslovške planine (naravnost Valvasorjev dom, Potoška planina...). Od križišča naprej z vožnjo nadaljujemo po cesti, ki se prečno vzpenja proti desni, na ipsilon (Y) križišču pa nadaljujemo levo na bolj strmo cesto, kateri nato sledimo do manjšega križišča, kjer je običajno spravljenih več hlodov. Parkiramo v bližini križišča, tako da ne oviramo morebitnih gozdarskih del.
c) Z Jesenic se po stari cesti peljemo proti Lescam. Pri oznaki ceste 4 km opazimo tudi tablo, ki označuje začetek občine Žirovnica, mi pa na prvem križišču za omenjeno tablo nadaljujemo rahlo levo proti Mostam (odcep z glavne ceste ni označen). V naslednjem križišču kakih 50 m naprej pa levo v smeri Završnice. Po dolini Završnice se peljemo do označenega križišča, ki se nahaja nekaj 10 m pred Završniškim jezerom, pa gremo levo v smeri Valvasorjevega doma pod Stolom. V nadaljevanju se peljemo po vzpenjajoči (večinoma) makadamski cesti, kateri sledimo približno 4 km do označenega križišča, kjer gremo desno v smeri Zabreške in Doslovške planine (naravnost Valvasorjev dom, Potoška planina...). Od križišča naprej z vožnjo nadaljujemo po cesti, ki se prečno vzpenja proti desni, na ipsilon (Y) križišču pa nadaljujemo levo na bolj strmo cesto, kateri nato sledimo do manjšega križišča, kjer je običajno spravljenih več hlodov. Parkiramo v bližini križišča, tako da ne oviramo morebitnih gozdarskih del.
Opis poti:
Z izhodišča nadaljujemo po levi cesti (desno Doslovška planina), ki nas še nekaj minut vodi skozi gozd, nato pa nas mimo jase, na kateri stoji lesena koča hitro pripelje do obračališča ob zapori ceste (rampa).
Za ograjo stopimo iz gozda in pot nas pripelje na prostrano Zabreško planino, preko katere se ob lepih razgledih hitro sprehodimo do pastirske koče na omenjeni planini.
Od pastirske koče nadaljujemo desno v smeri Stola, po poti, ki se vzpne mimo korita z vodo. Nekaj korakov višje nas pot vodi še mimo vodnega zajetja, nato pa se prečno vzpenja proti desni. Ko po nekaj minutah dosežemo Staro planino, nas oznake za Stol usmerijo levo, kjer po nekoliko bolj strmem vzponu hitro dosežemo markirano Zabreško pot, ki vodi od Valvasorjevega doma proti Prešernovi koči.
Omenjeni poti sledimo v desno, po njej pa se prečno vzpenjamo proti desni, sprva še nad Staro planino, nato pa skozi gozd. Ko v gozdu pot prehodno zavije nekoliko v levo, se nam z desne priključi opazna, a nemarkirana pot od lovske koče nad Doslovško planino. Nekaj minut višje se pot obrne proti levi, nato pa se hitro vzpne do večje jase, ob robu katere se nahaja Betonska bajta (1606 m).
Za bajto nas oznake za Stol usmerijo desno, v gozd, kjer takoj opazimo tablo, ki nas nagovarja, da k Prešernovi koči odnesemo kakšno poleno. v nadaljevanju še kratek čas hodimo skozi gozd, nato pa mimo prijetne klopi "počitek pri Janezu" prispemo do levega ovinka, kjer se nam le nekaj korakov pred ovinkom, z desne priključi še slabše uhojena nemarkirana stezica od Tinčkove koče. Od ovinka naprej se prečno vzpenjamo skozi pas ruševja, po vedno bolj razgledni poti, s katere se nam odpirajo lepi pogledi proti Gorenjski in Julijskim Alpam. Višje se pot ponovno obrne desno, nato pa nas mimo Finžgarjeve skale pripelje na travnato izravnavo, kjer markirana pot zavije levo ter preide na vršno jugovzhodno pobočje Malega Stola. V nadaljevanje se vzpenjamo po poti, s katere se nam odpirajo res lepi pogledi proti vzhodu, mi pa se ob razgledih, ki sežejo tudi na Julijske Alpe, v približno 30 minutah nadaljnjega vzpona, povzpnemo do Prešernove koče.
Od koče nadaljujemo v smeri Stola, kjer se najprej v minuti povzpnemo na Mali Stol.
Z Malega Stola sledi spust v dolinico, ki se nahaja med obema Stoloma, od tam pa nadaljujemo naravnost (desno Ljubelj, Celovška koča...) ponovno v smeri Stola. Sledi še približno 10 minutni vzpon in pot nas brez večjih tehničnih težav pripelje na najvišji vrh Karavank.
Izhodišče - Zabreška planina 20 minut, Zabreška planina - Prešernova koča 2:25, Zabreška planina - Stol 15 minut.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2015 (september).
zemljevid poti - Stol
Ob poti: Zabreška planina (1225m), Stara planina (1305m), Betonska bajta (1606m), Finžgarjeva skala (1850m), Prešernova koča na Stolu (2174m), Mali Stol (2198m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Razpotje Vragovec - Stol1
Razpotje Vragovec - Stol2
Razpotje Vragovec - Stol3
Razpotje Vragovec - Stol4
Razpotje Vragovec - Stol5
Razpotje Vragovec - Stol6
Razpotje Vragovec - Stol7
Razpotje Vragovec - Stol8
Razpotje Vragovec - Stol9
Razpotje Vragovec - Stol10
Razpotje Vragovec - Stol11
Razpotje Vragovec - Stol12
Razpotje Vragovec - Stol13
Razpotje Vragovec - Stol14
Razpotje Vragovec - Stol15
Razpotje Vragovec - Stol16
Razpotje Vragovec - Stol17
Razpotje Vragovec - Stol18
Razpotje Vragovec - Stol19
Razpotje Vragovec - Stol20
Razpotje Vragovec - Stol21
Razpotje Vragovec - Stol22
Razpotje Vragovec - Stol23
Razpotje Vragovec - Stol24
Razpotje Vragovec - Stol25
Razpotje Vragovec - Stol26
Razpotje Vragovec - Stol27
Razpotje Vragovec - Stol28
Razpotje Vragovec - Stol29
Razpotje Vragovec - Stol30
Razpotje Vragovec - Stol31
Razpotje Vragovec - Stol32
Razpotje Vragovec - Stol33
Razpotje Vragovec - Stol34
Razpotje Vragovec - Stol35
Razpotje Vragovec - Stol36
Razpotje Vragovec - Stol37
Razpotje Vragovec - Stol38
Razpotje Vragovec - Stol39
Razpotje Vragovec - Stol40
Razpotje Vragovec - Stol41
Razpotje Vragovec - Stol42
Razpotje Vragovec - Stol43
Razpotje Vragovec - Stol44
Razpotje Vragovec - Stol45
Razpotje Vragovec - Stol46
Razpotje Vragovec - Stol47
Razpotje Vragovec - Stol48
Razpotje Vragovec - Stol49
Razpotje Vragovec - Stol50
Razpotje Vragovec - Stol51
Razpotje Vragovec - Stol52
Razpotje Vragovec - Stol53
Razpotje Vragovec - Stol54
Razpotje Vragovec - Stol55
Razpotje Vragovec - Stol56
Razpotje Vragovec - Stol57
Razpotje Vragovec - Stol58
Razpotje Vragovec - Stol59
Razpotje Vragovec - Stol60
Razpotje Vragovec - Stol61
Razpotje Vragovec - Stol62
Razpotje Vragovec - Stol63
Razpotje Vragovec - Stol64
Razpotje Vragovec - Stol65
Razpotje Vragovec - Stol66
Diskusija o izletu Razpotje Vragovec - Stol (čez Zabreško planino)
mornar9. 06. 2021 06:36:18
Je morda kdo v kratkem hodil po tej poti, zanima me kakšna je cesta do izhodišča.Hvala in lep pozdrav.
sAleska10. 06. 2021 13:01:48
Bila včeraj 9. 6. Cesta je zelo v redu.
mornar10. 06. 2021 13:56:52
sAleska najlepša hvala za informacijo. L.p.
ovi25. 06. 2023 21:35:22
ravnokar doma - iz Stola;
POZOR !

cesta do vašega opisa "izhodišče Vragovec" zaprta v dolini (rampa); parkiranje pred rampo prepovedano - uporabite parkirišče pred plačljivo rampo za Valvazorja - urno plačilo ali 10EUR - celodnevna vstopnica in se zapeljite do Valvazorja:
Naj mi upravljalci poti ne zamerijo - poti na vrh Stola oz. Prešernove koče so mizerno označene Nobenih smerokazov kam vodijo uhojene poti.
Sramota!
ovi26. 06. 2023 15:58:03
Stol (tako Zabreška kot Žirovniška pot) je primerna za obisk s štirinožnimi prijatelji predvsem v spomladanskih in zgodnjejesenskih mesecih; v času od julija do konca avgusta je potrebno izbirati zeelo zgodnje ure pričetka pohoda (ali od Valvazorja ali od Zabreške )- predvsem v zadnjem delu poti in pri povratku bo prisotna veelika obremenitev za vašega psa (ob sončnem vremenu) brez naravne (voda) osvežitve in posledično možnost toplotnega udara pri psu! Vzemite dovolj vode za psa (hlajenje blazinic, pitje).Primerno le za vzdržljive pasme psov!
turbo26. 06. 2023 16:22:00
Bodi brez skrbi, da tisti, ki smo imeli in ki imajo psa, sami dobro vemo oziroma vedo kako in kaj. Vzdržljive pasme psov ni, od kod ti ta ideja, so le psi s primerno kondicijo, vajeni hribov in gora, in psi, vajeni mestnih parkov in podobno. Malo poglej po forumih, kar nekaj je že napisanega na temo psi in gore. Kr neki, ali to ali pa otroci nad deset let eek
ovi26. 06. 2023 18:09:49
vprašanje moderatorju : zakaj je vremenska napoved na Hribi.net stara 7 plus dni - za "smrtnike :::-)))

hvala za odgovor, Turbo ...
Jusk26. 06. 2023 22:51:58
ovi..Hribi.net imaš za opise izletov,informacije itd..za vremensko napoved imaš pa na stotine spletnih strani in aplikacijzavijanje z očmi pa tudi če imaš ne vem kako super vremensko aplikacijo,najboljša vremenska napoved je recimo vsakih 5-10minut pogledat gor in na lastne oči spremljat vremenasmeh pa četudi kaže da se vreme slabša in zaradi tega obrneš nazaj pa na koncu ni nič,bolje kot da te nekje visoko nevihta dobi
ovi27. 06. 2023 15:46:10
@Jusk - se strinjam; pogledati v nebo je vsekakor najboljši recept (če poznaš lokalno vreme - pričakovan razvoj...); glede na to, da nismo vsi (razen v okolici Maribora - od koder smo (s psom vred) bi - pričakovali (kar se je - čudežno - zgodilo in je bila napoved vremena posodobljena - in - kaj že pomeni, " da te striček Google prvega vun špukne" na brskalniku?
Denarci. Resda večina ljudi danes ne prebira komentarjev forumov - jaz (pa še kdo )pa jih.

Bi naslovil ta post kam drugam (mali oglasi recimo?)- pa lahko pišem ta post na domačem računalniku- ker nimam telefona...

Moderatorja pa prosim, če lahko posreduje odgovor "Turbu" - za to ste plačani

BY
Jusk27. 06. 2023 18:12:08
Jaz pa pišem s telefona,ampak to nima vezenasmeh moderator pa kakor vem ne prejema plače od tega foruma,je pa njegova dobra volja da sploh vzdržuje ta forum. Pa kaj si se za turbota tak ogrel da ga nonstop omenjašvelik nasmeh
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki