Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Karavanke / Stol / Trate / Johannsenruhe - Stol (mimo Celovške koče)

Trate / Johannsenruhe - Stol (mimo Celovške koče)

Natisni
Izhodišče: Trate / Johannsenruhe (1152 m)
Širina/Dolžina: 46,4701°N 14,1562°E
Ime poti: mimo Celovške koče
Čas hoje: 3 h 45 min
Zahtevnost: delno zahtevna označena pot
Višinska razlika: 1084 m
Višinska razlika po poti: 1175 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 28.566
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 81
Število komentarjev: 14
Dostop do izhodišča:
a) Skozi karavanški predor se zapeljemo v Avstrijo, nato pa se peljemo po avtocesti proti Beljaku, katero zapustimo na prvem izvozu. Od mesta, ko smo zapustili avtocesto sledimo oznakam za kraj Šentjakob v Rožu / Sankt Jakob im Rosental. Ko prispemo v omenjeni kraj se po glavni cesti peljemo še mimo Podgorja / Maria Elend in naselja Sveče / Suetschach do kraja Bistrica v Rožu / Feistritz im Rosental, kjer pred trgovinama Billa in Penny zavijemo desno v smeri doline Rute / Bärental. Kakih 100 m za tem, ko zapustimo glavno cesto nadaljujemo levo, nato pa se po nekoliko ožji in vzpenjajoči cesti peljemo do velikega parkirišča (parkirišče se nahaja v bližini travnika imenovanega Trate / Johannsenruhe). Od trgovine Penny do izhodišča je približno 9 km ožje asfaltne ceste, makadam je le v zadnjem delu. Od vstopa v predor Karavanke pa do izhodišča je približno 38 km.
b) Skozi MP Ljubelj se zapeljemo v Avstrijo, kjer se po glavni cesti proti Celovcu / Klagenfurt am Wörtersee peljemo do drugega krožišča, od koder z vožnjo nadaljujemo v smeri izvoza Bistrica v Rožu / Feistritz im Rosental (glavno cesto proti Celovcu zapustimo še preden prečimo reko Dravo). V omenjenem kraju pa takoj za trgovinama Billa in Penny zavijemo levo na cesto v smeri doline Rute / Bärental. Kakih 100 m za tem, ko zapustimo glavno cesto nadaljujemo še enkrat levo, nato pa se po nekoliko ožji in vzpenjajoči cesti peljemo do velikega parkirišča (parkirišče se nahaja v bližini travnika imenovanega Trate / Johannsenruhe). Od trgovine Penny do izhodišča je približno 9 km ožje asfaltne ceste, makadam je le v zadnjem delu. Od vstopa v ljubeljski predor pa do izhodišča je približno 32 km.
c) Iz Dravograda ali Slovenj Gradca se zapeljemo v Ravne na Koroškem, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri MP Holmec. Ko zapeljemo v Avstrijo se sprva vozimo proti Pliberku / Bleiburg, nato pa sledimo oznakam za Globasnico / Globasnitz in naprej Železni Kapli / Bad Eisenkappel, Borovljam / Ferlach. Za Borovljani se v krožišču priključimo cesti preko MP Ljubelj. Tu v prvem krožišču nadaljujemo v smeri Celovca / Klagenfurt, v drugem pa v smeri Bistrice v Rožu / Feistritz im Rosental. V omenjenem kraju pa takoj za trgovinama Billa in Penny zavijemo levo na cesto v smeri doline Rute / Bärental. Kakih 100 m za tem, ko zapustimo glavno cesto nadaljujemo še enkrat levo, nato pa se po nekoliko ožji in vzpenjajoči cesti peljemo do velikega parkirišča (parkirišče se nahaja v bližini travnika imenovanega Trate / Johannsenruhe). Od trgovine Penny do izhodišča je približno 9 km ožje asfaltne ceste, makadam je le v zadnjem delu. Od MP Holmec pa do izhodišča je približno 71 km.
Opis poti:
Na začetku parkirišča bomo med cesto, ki je zaprta z rampo in parkiriščem opazili začetek markirane poti, ki vodi proti Celovški koči / Klagenfurter Hütte, Stolu, Svačici, Ovčjemu vrhu / Geissberg in drugim ciljem. Markirani poti se nekoliko naprej priključi še neoznačena pot, ki vodi od zgornjega dela parkirišča, mi pa se nekaj korakov naprej priključimo na makadamsko cesto, ki vodi proti že omenjeni planinski koči. Cesta nas nato vodi preko struge hudournika ter nas le malo naprej pripelje iz gozda na travnik (Trate / Johannsenruhe), ki je od izhodišča oddaljen le nekaj minut. S travnika se nam odpre lep razgled, cesta pa se nato vrne v pas gozda. Ko se gozd prehodno razredči pa se v blagem levem ovinku v smeri naravnost nadaljuje nemarkirana "bližnjica". Nadaljujemo po cesti, kamor nas usmerja tudi rumena planinska tabla. Le kako minuto naprej pa "glavna" cesta zavije desno, "stranska" pa se nadaljuje naravnost. Od omenjenega križišča nadaljujemo po pešpoti, ki se nadaljuje med obema cestama ter se v nadaljevanju vzpenja s tisto cesto, ki vodi proti Celovški koči. Nekaj časa se prečno vzpenjamo čez občasno bolj strma pobočja, nato pa se vrnemo na širšo makadamsko cesto. V nadaljevanju markirana pot še nekajkrat preči cesto, nato pa se pri večji skali oz. balvanu s spominskimi obeležji razcepi na dva dela.
Desno vodi plezalna pot na Stol, mi pa nadaljujemo naravnost v smeri Celovške koče. Pot naprej še nekajkrat preči cesto, višje pa nas iz občasno redkega gozda pripelje na pašna pobočja Mačenske planine / Matschacher Alm (koče na planini so nekaj minut v levo z markirane poti). Od tu sledi še rahel vzpon in pot oz. cesta nas v nekaj minutah popelje do Celovške koče.
Od koče se usmerimo desno v smeri Stola / Hochstuhl, Svačice / Bielschitza in Prešernove koče ter pot nadaljujemo po zložnem kolovozu, ki se nekoliko nižje spremeni v planinsko pot, le ta pa nas skozi pas ruševja pripelje do melišč pod Svačico. Pot naprej se prečno vzpne čez prvo melišče, nato pa nas pripelje do kratkega strmega dela, kjer nam je ob prečenju v pomoč jeklenica. Kratek ter tehnično ne posebej zahteven del poti se hitro konča, pot pa se nadaljuje čez melišče, preko katerega nas vodi široka in dobro vzdrževana pot. Ob pogledu na okoliška ostenja, se nato brez večjih težav vzpnemo do sedla Belščica, kjer je označeno razpotje.
S sedla Belščica, od koder se v levo odcepi pot na Svačico, nadaljujemo naravnost in pot nadaljujemo v smeri Vrtače, Prešernove koče in Zelenice. Nekaj minut prečimo travnata pobočja, nato pa prispemo do mesta, kjer se v levo odcepi pot na Vrtačo, mi pa nadaljujemo naravnost navzdol. Pot naprej se sprva strmo spusti po grapi, nato pa zavije v desno, kjer preide na prostrana melišča, preko katerih se prečno vzpenja. Višje zapustimo melišče in se rahlo spustimo do bližnjega razpotja, kjer se nam priključi zgornja in spodnja pot ter pot iz Završnice.
Tu nadaljujemo naravnost, pot pa iz dolinice med Srednjo pečjo 1920 m (Srednja peč je manj znan vrh na levi) in grebenom Orlic (Orlice so težje dostopen greben med sedlom Belščica in Stolom) postopoma preide na večje melišče, preko katerega se prečno vzpnemo proti desni, nato pa pot postopoma preide v bolj strmo dolino med Malim Stolom na levi in Stolom na desni. Tu se pot strmo vzpne, nato pa se postopoma položi in nas pripelje na označeno razpotje, kjer se v levo odcepi pot k bližnji Prešernovi koči do katere je 5 minut, mi pa nadaljujemo desno ter se v 10 minutah nadaljnje hoje povzpnemo na najvišji vrh Karavank.
Izhodišče - Celovška koča 1:30, Celovška koča - Stol 2:15.
zemljevid poti - Stol
Ob poti: Trate / Johannsenruhe (1226m), Celovška koča / Klagenfurter Hutte (1664m), Sedlo Belščica (1840m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Trate / Johannsenruhe - Stol1
Trate / Johannsenruhe - Stol2
Trate / Johannsenruhe - Stol3
Trate / Johannsenruhe - Stol4
Trate / Johannsenruhe - Stol5
Trate / Johannsenruhe - Stol6
Trate / Johannsenruhe - Stol7
Trate / Johannsenruhe - Stol8
Trate / Johannsenruhe - Stol9
Trate / Johannsenruhe - Stol10
Trate / Johannsenruhe - Stol11
Trate / Johannsenruhe - Stol12
Trate / Johannsenruhe - Stol13
Trate / Johannsenruhe - Stol14
Trate / Johannsenruhe - Stol15
Trate / Johannsenruhe - Stol16
Trate / Johannsenruhe - Stol17
Trate / Johannsenruhe - Stol18
Trate / Johannsenruhe - Stol19
Trate / Johannsenruhe - Stol20
Trate / Johannsenruhe - Stol21
Trate / Johannsenruhe - Stol22
Trate / Johannsenruhe - Stol23
Trate / Johannsenruhe - Stol24
Trate / Johannsenruhe - Stol25
Trate / Johannsenruhe - Stol26
Trate / Johannsenruhe - Stol27
Trate / Johannsenruhe - Stol28
Trate / Johannsenruhe - Stol29
Trate / Johannsenruhe - Stol30
Trate / Johannsenruhe - Stol31
Trate / Johannsenruhe - Stol32
Trate / Johannsenruhe - Stol33
Trate / Johannsenruhe - Stol34
Trate / Johannsenruhe - Stol35
Trate / Johannsenruhe - Stol36
Trate / Johannsenruhe - Stol37
Trate / Johannsenruhe - Stol38
Trate / Johannsenruhe - Stol39
Trate / Johannsenruhe - Stol40
Trate / Johannsenruhe - Stol41
Trate / Johannsenruhe - Stol42
Trate / Johannsenruhe - Stol43
Trate / Johannsenruhe - Stol44
Trate / Johannsenruhe - Stol45
Trate / Johannsenruhe - Stol46
Trate / Johannsenruhe - Stol47
Trate / Johannsenruhe - Stol48
Trate / Johannsenruhe - Stol49
Trate / Johannsenruhe - Stol50
Trate / Johannsenruhe - Stol51
Trate / Johannsenruhe - Stol52
Trate / Johannsenruhe - Stol53
Trate / Johannsenruhe - Stol54
Trate / Johannsenruhe - Stol55
Trate / Johannsenruhe - Stol56
Trate / Johannsenruhe - Stol57
Trate / Johannsenruhe - Stol58
Trate / Johannsenruhe - Stol59
Trate / Johannsenruhe - Stol60
Trate / Johannsenruhe - Stol61
Trate / Johannsenruhe - Stol62
Trate / Johannsenruhe - Stol63
Trate / Johannsenruhe - Stol64
Trate / Johannsenruhe - Stol65
Trate / Johannsenruhe - Stol66
Trate / Johannsenruhe - Stol67
Trate / Johannsenruhe - Stol68
Trate / Johannsenruhe - Stol69
Trate / Johannsenruhe - Stol70
Trate / Johannsenruhe - Stol71
Trate / Johannsenruhe - Stol72
Trate / Johannsenruhe - Stol73
Trate / Johannsenruhe - Stol74
Trate / Johannsenruhe - Stol75
Trate / Johannsenruhe - Stol76
Trate / Johannsenruhe - Stol77
Trate / Johannsenruhe - Stol78
Trate / Johannsenruhe - Stol79
Trate / Johannsenruhe - Stol80
Trate / Johannsenruhe - Stol81
Diskusija o izletu Trate / Johannsenruhe - Stol (mimo Celovške koče)
grahlck1. 12. 2008
Lepa tura. Mene pa zanima, če mi lahko kdo pove kaj o plezalni poti na Stol ter če ima kakšne slike. Hvala.
andrej jerina1. 12. 2008
Grahlck! Naj ti govorijo slike, drugače pa imaš o omenjeni poti na spletu veliko informacij na različnih straneh. LP Andrej
http://atv.hamradio.si/photo_album/Climbing_and_Mountaineering/Stol_12.07.2008/index.html
andrej jerina1. 12. 2008
http://www.pzs.si/forum/viewtopic.php?t=2262
Še ena povezava, za ostalo si pa sam poglej. LP Andrej
grahlck2. 12. 2008
Hvala ti lepa. Grahlck
zlatorog3. 12. 2008
Po plezalni poti smo šli v začetku septembra in je ena boljših tur, na žalost je bila druga polovica proti vrhu v megli.
Najzahtevnejši del je takoj na začetku, potem pa le mestoma bolj izpostavljeno.Pot je odlično varovana; zelo priporočam (seveda ob primernem vremenu in opremi!!)
Lp!
klavdipo21. 06. 2010
Ali je Celovška koča odprta tudi med tednom?
klavdipo21. 06. 2010
Ben, hvala!mežikanje
LP
VanSims26. 06. 2010
Samo kratko dopolnilo k opisu: Ko pridemo čez Sedlo Belščica na slovensko stran,gremo desno. Tam vidimo na skali puščico in napis 'Vrtača'. NE gremo tja! Ob svoji desni zagledamo samo skale. Da, da po tistih skalah se bo treba spustiti. Markacije so malo pomanjkljive. Ko se spuščamo po skalah pa se ne spustimo vse do dna ampak gledamo na desno in ko vidimo markacijo gremo tudi mi desno potem pa po potki ki preči kratko melišče čez kake 10 min pridemo do poti iz Zelenice. Tam pa potem desno in naprej po opisu.

Jaz bi kmalu zgrešil in šel proti vrtači... mrk pogled
acjom21. 07. 2010
Ali je plezalna pot na stol še vedno zaprta?
acjom21. 07. 2010
Hvala, ampak glede na to, da ne razumem popolnoma nič nemško, vseeno prosim za odgovor, hvala
Tadej21. 07. 2010
Piše, da je pot od danes ponovno odprta. lp
acjom21. 07. 2010
Hvalanasmeh
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki