Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Karavanke / Ptičji vrh / Križovec - Ptičji vrh

Križovec - Ptičji vrh

Natisni
Izhodišče: Križovec (1222 m)
Širina/Dolžina: 46,4699°N 14,0838°E
Čas hoje: 1 h
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 328 m
Višinska razlika po poti: 328 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 12.312
 3 osebam je objava všeč
Število slik: 30
Število komentarjev: 11
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lipce in cesti naprej sledimo v smeri Jesenic. Ko pridemo do semaforiziranega križišča, kjer se vključimo na staro cesto, nadaljujemo desno v smeri Žirovnice. Tej cesti pa sledimo le kratek čas, saj pri naslednjem nekoliko večjem križišču (semafor) nadaljujemo levo v smeri Javorniškega Rovta. Cesta gre nato skozi podvoz (železnica) in nato zavije levo (desno Koroška Bela). Cesti, ki se višje začne strmo vzpenjati sledimo v smeri Javorniškega Rovta. Cesta nas naprej pelje mimo doma Pristava (dom je malo nad cesto) in za domom pridemo na naslednje (manjše) križišče, kjer gremo desno. Naprej pa se peljemo po makadamski cesti vse do Križovca, ki ga prepoznamo po križišču več cest (ob križišču je nekaj manjših parkirišč in križ).
Opis poti:
Od Križovca nadaljujemo mimo križa po cesti v smeri Pustega Rovta. Cesta nas na začetku vodi mimo rampe ter se nato rahlo vzpenja skozi gozd. Po približno 15 minutah hoje cesta zavije v levo in nas iz gozda pripelje na spodnji rob Pustega Rovta. Nadaljujemo po cesti, kateri se z desne priključi markirana pot od Doma Pristava na Javorniškem Rovtu, le ta pa nas po nekaj 10 korakih nadaljnje hoje pripelje do pastirske koče na Pustem Rovtu.
Od pastirske koče nadaljujemo po cesti, ta pa v zgornjem delu Pustega Rovta zavije desno v gozd. Le nekoliko naprej pa pridemo na označeno razpotje, kjer nadaljujemo rahlo desno (levo Golica) po zmerno strmi poti, ki le nekaj metrov višje preči razmeroma novo cesto, ki vodi do Belske planine - Svečice. Omenjeno cesto le prečimo ter vzpon nadaljujemo po markirani poti, ki kmalu preide iz gozda na razgledna pobočja pod Sedlom Kočna. Vzpon nadaljujemo mimo manjše lovske koče, za katero kmalu pridemo do napajališča za živali. Sledi le še kratek vzpon in pot nas pripelje na Sedlo Kočna, s katerega se nam odpre lep razgled na avstrijsko stran.
Na sedlu nadaljujemo levo (desno Struška) ter pot še kratek čas nadaljujemo po markirani poti proti Golici. Po krajšem zložnem vzponu se markirana pot grebenu umakne nekoliko v levo, mi pa jo ravno na tem mestu zapustimo ter vzpon nadaljujemo po slabše vidni stezici, ki se nadaljuje ob mejnem grebenu. Pot naprej se za kratek čas nekoliko bolj vzpne, nato pa se rahlo položi ter se naprej nadaljuje v zmernem vzponu. Tej poti, s katere se nam odpirajo vedno lepši razgledi, nato sledimo vse do travnatega vrha.
zemljevid poti - Ptičji vrh
Ob poti: Pusti Rovt (1300m), Sedlo Kočna (1469m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Križovec - Ptičji vrh1
Križovec - Ptičji vrh2
Križovec - Ptičji vrh3
Križovec - Ptičji vrh4
Križovec - Ptičji vrh5
Križovec - Ptičji vrh6
Križovec - Ptičji vrh7
Križovec - Ptičji vrh8
Križovec - Ptičji vrh9
Križovec - Ptičji vrh10
Križovec - Ptičji vrh11
Križovec - Ptičji vrh12
Križovec - Ptičji vrh13
Križovec - Ptičji vrh14
Križovec - Ptičji vrh15
Križovec - Ptičji vrh16
Križovec - Ptičji vrh17
Križovec - Ptičji vrh18
Križovec - Ptičji vrh19
Križovec - Ptičji vrh20
Križovec - Ptičji vrh21
Križovec - Ptičji vrh22
Križovec - Ptičji vrh23
Križovec - Ptičji vrh24
Križovec - Ptičji vrh25
Križovec - Ptičji vrh26
Križovec - Ptičji vrh27
Križovec - Ptičji vrh28
Križovec - Ptičji vrh29
Križovec - Ptičji vrh30
Diskusija o izletu Križovec - Ptičji vrh
meta ferjan8. 04. 2007
Lep lahek, lahko bi se reklo malo daljši sprehod.
Majdag10. 06. 2017


...Ptičji vrh, edini komentar pred 10 leti...
Zapostavljen razglednik med Struško in Golico. Pa še lahko dostopen je. Sicer je najina pot bila malo drugačna, po bližnjici iz poti za Mavram... nasmeh

http://jelenkamenmajdag.blogspot.si/2017/06/z-mojo-kosmato-bucko-na-pticji-vrh.html
ločanka10. 06. 2017
Meni je najlepši obisk Golice prav čez Ptičji vrh in nato po celotnem grebenu do Jekljevega sedla in povratek po spodnji poti do kočenasmeh.
Majdag10. 06. 2017
Lepa tura Ločanka...
grega_p23. 12. 2018
Res nenavadno, da imajo taki lahko dostopni super razgledniki tako malo obiska in komentarjev.

Sem šel gor od Križovca, do kamor se da priti z avtom, čeprav je na cesti nekaj malega steptanega snega, ki je bil zgodaj zjutraj še poledenel, ob povratku pa se je že ojužil.

Od Pustega Rovta naprej se debelina snežne odeje poveča in na nekaterih mestih je kar globok spihan sneg, ki se udira. Sicer pa brez posebnosti, je zgaženo skoraj do vrha, kjer je veter prekril stopinje predhodnikov.

Vrh ponuja razglede na obsežen del Dravske doline (in seveda nad vse, kar je za njo), greben Karavank od Kleka do Struške, na osrednje Julijce z Martuljško skupino in na del zgornje Savske doline.

Za povratek sem izbral kar najbližjo razdaljo na jug do spodnje ceste pri Pustem Rovtu čez gozd. Kadar je dovolj snega kot danes in ne drsi preveč, je teči po belih strminah res užitek. Lahko pa naredite tudi krožno turo do sedla Suha in potem nazaj do Križovca po zahodni strani Zdrtnika.

Priporočam izlet, še posebej na tak dan, kot je bil danes, sončen, nevtroven in ne premrzel!

Lepe praznike,
lp Grega
Majdag25. 04. 2019
Ptičji vrh v meglicah obiskan....Začela sem s spodnje poti, pred Križovcem. Cesta čez Pusti Rovt je na začetku slaba. Dolg globok jarek je ob robu. Od narcis je še zelenje majhno, cvetov še nekaj časa ne bo. Pod vrhom cvetijo zvončki.nasmeh

https://jelenkamenmajdag.blogspot.com/2019/04/z-meglicami-zakrit-pticji-vrh.html
PUHIPUHI24. 12. 2019
Zanima me ali je cesta do Križevca normalno prevozna (luknje, sneg, led) ? Ali je pot do Ptičjega vrha že shojena? Hvala.
Jusk14. 01. 2020
Pot sem začel na Planini pod Golico,po cesti do Križovca in naprej do Pustega rovta in sedla Suha,od tam pa na Ptičji vrh.. cesta je naprej od sankaške proge večinoma ledena,tudi od Križovca do Suhe,zato previdno. Na vrhu res prelepi razgledi,je pa bilo zelo vetrovno. Do izhodišča sem šel pa po poti mimo Markljevega rovta. Lp
Majdag20. 02. 2020
Ptičji vrh, sedlo Suha, Markeljnova planina, Križovci- prejšnji vikend... Stanje verjetno ni dosti drugače. Noči so hladne in čez dan toplo.
Cesta je taka kot jo je opisal Jusk. Na grebenu je pihal zelo mrzel veter. Lep izlet v stari klapi..nasmeh

https://jelenkamenmajdag.blogspot.com/2020/02/pticji-vrh-sedlo-suha-markeljnova.html
Majdag25. 06. 2020
- M. in V. Zdrtnik, M. Golica, Ptičji vrh... Živina se pase na Pustem Rovtu in pod Malo Golico.
Cvetijo rožice povsod, da je vse pisano in lepo. Čeprav je močno pihalo je bil krasen dan.nasmeh

https://jelenkamenmajdag.blogspot.com/2020/06/mali-in-veliki-zdrtnik-mala-golica.html
Majdag23. 04. 2023 15:06:17

- Včeraj... snega je še nekaj čez Pusti Rovt in skozi gozd. Pa po pobočju do Ptičjega vrha. Zjutraj je sneg poledenel in nazaj drseč. Je bilo mraz včeraj, pa veter je pihal, razgledi pa krasni. Mala Golica je vsa v belem, pa ne od narcis. Zima še kraljuje in pomlad jo preganja. Lepo.. nasmeh

https://jelenkamenmajdag.blogspot.com/2023/04/na-pticji-vrh-pticke-poslusat.html
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki