Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Karavanke / Dom na Uršlji gori / Zapornica pod Malim vrhom - Dom na Uršlji gori (po cesti)

Zapornica pod Malim vrhom - Dom na Uršlji gori (po cesti)

Natisni
Izhodišče: Zapornica pod Malim vrhom (1400 m)
Širina/Dolžina: 46,4829°N 14,9737°E
Ime poti: po cesti
Čas hoje: 40 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 280 m
Višinska razlika po poti: 280 m
Zemljevid: Koroška 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 3.940
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 8
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Iz Slovenj Gradca ali Raven na Koroškem se zapeljemo v Kotlje, od tam pa z vožnjo nadaljujemo na lokalno cesto, ki vodi mimo župnijske cerkve (če prihajamo iz smeri Slovenj Gradca v glavnem križišču v Kotljah nadaljujemo naravnost, če pa prihajamo iz smeri Raven na Koroškem pa nadaljujemo desno). Za cerkvijo se cesta počasi prične vzpenjati, nato pa nas po približno kilometru vožnje pripelje do križišča ob cerkvi sv. Mohorja in Fortunata, kjer nadaljujemo levo. Ko nas malo naprej cesta pripelje ob rob gozda, kjer nadaljujemo desno (naravnost Ivarčko jezero). V nadaljevanju nas vzpenjajoča se cesta vodi še mimo nekaj križišč, kjer nadaljujemo v smeri Naravskih Ledin. Od Naravskih ledin nadaljujemo naravnost, po cesti, ki kmalu preide na jugozahodna pobočja Uršlje gore, nato pa na naslednjih dveh križiščih nadaljujemo levo v smeri Uršlje gore. Višje se cesta dokaj strmo vzpenja, nato pa polkrožno zavije levo. Parkiramo na primernem mestu ob zapornici, kjer je v bližini tudi označeno razpotje večih poti.
b) Iz Črne na Koroškem ali Mežice se zapeljemo v Žerjav, od tam pa z vožnjo nadaljujemo po dolini Jazbinskega potoka. Višje postopoma zapustimo dolino in se vzpenjamo med posameznimi domačijami raztresenega naselja Uršlje Gore. Še preden prispemo do domačije Križan pa nadaljujemo levo v smeri Naravskih Ledin, nato pa na naslednjem križišču ostro desno v smeri ceste na Uršljo goro. Višje se cesta dokaj strmo vzpenja, nato pa polkrožno zavije levo. Parkiramo na primernem mestu ob zapornici, kjer je v bližini tudi označeno razpotje večih poti.
c) Najprej se zapeljemo v Šoštanj (do sem iz Velenja ali Savinjske doline), nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Črni na Koroškem. V nadaljevanju se cesta prične vzpenjati proti prelazu Spodnje Sleme (1081 m), katerega po nekaj kilometrih ovinkaste ceste tudi dosežemo. Tu se v levo odcepi cesta k Andrejevemu domu na Slemenu, mi pa z vožnjo nadaljujemo proti Črni na Koroškem. Od prelaza naprej se peljemo še nekaj 100 metrov, nato pa nas oznake za Uršljo goro usmerijo desno na vzpenjajočo cesto, katera le malo višje izgubi asfaltno prevleko. Nadaljujemo po širši makadamski cesti (cesta je v zimskem času običajno plužena in posipana), mi pa ji sledimo približno 1500 metrov, oz. do križišča, kjer se v desno odcepi slabša makadamska cesta proti Križanu in Uršlji gori. Nadaljujemo v omenjeni smeri, po cesti, ki se za manjšim prevalom prične strmo spuščati proti domačiji Križan. Pri domačiji nadaljujemo levo, nato pa po nekaj časa desno v smeri ceste na Uršljo goro. Višje se cesta dokaj strmo vzpenja, nato pa polkrožno zavije levo. Parkiramo na primernem mestu ob zapornici, kjer je v bližini tudi označeno razpotje večih poti.
Opis poti:
Z izhodišča na izravnavi pod Malim vrhom nadaljujemo po makadamski cesti, preko katere je zapornica. Po cesti, kateri se kmalu priključi markirana pot od Poštarskega doma pod Plešivcem in Ivarčkega jezera, se pričnemo kar strmo vzpenjati. V nadaljevanju se s ceste, ki sprva še poteka skozi gozd odcepi oz. priključi še nekaj poti, mi pa ves čas nadaljujemo po cesti. Višje se gozd konča in vse bolj razgledna pot nas pripelje do cerkve sv. Uršule in nekaj korakov naprej še do planinskega doma.
zemljevid poti - Dom na Uršlji gori
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Uršlja gora (Plešivec) ( 10 min)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, vpisna knjiga
Slike:
Zapornica pod Malim vrhom - Dom na Uršlji gori1
Zapornica pod Malim vrhom - Dom na Uršlji gori2
Zapornica pod Malim vrhom - Dom na Uršlji gori3
Zapornica pod Malim vrhom - Dom na Uršlji gori4
Zapornica pod Malim vrhom - Dom na Uršlji gori5
Zapornica pod Malim vrhom - Dom na Uršlji gori6
Zapornica pod Malim vrhom - Dom na Uršlji gori7
Zapornica pod Malim vrhom - Dom na Uršlji gori8
Diskusija o izletu Zapornica pod Malim vrhom - Dom na Uršlji gori (po cesti)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki