Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Karavanke / Struška / Križovec - Struška (po cesti)

Križovec - Struška (po cesti)

Natisni
Izhodišče: Križovec (1222 m)
Širina/Dolžina: 46,4699°N 14,0838°E
Ime poti: po cesti
Čas hoje: 2 h 15 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 722 m
Višinska razlika po poti: 722 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 16.290
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 21
Število komentarjev: 9
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lipce in cesti naprej sledimo v smeri Jesenic. Ko pridemo do semaforiziranega križišča, kjer se vključimo na staro cesto, nadaljujemo desno v smeri Žirovnice. Tej cesti pa sledimo le kratek čas, saj pri naslednjem nekoliko večjem križišču (semafor) nadaljujemo levo v smeri Javorniškega Rovta. Cesta gre nato skozi podvoz (železnica) in nato zavije levo (desno Koroška Bela). Cesti, ki se višje začne strmo vzpenjati sledimo v smeri Javorniškega Rovta. Cesta nas naprej pelje mimo doma Pristava (dom je malo nad cesto) in za domom pridemo na naslednje (manjše) križišče, kjer gremo desno. Naprej pa se peljemo po makadamski cesti vse do Križovca, ki ga prepoznamo po križišču več cest (ob križišču je nekaj manjših parkirišč in križ).
Opis poti:
S parkirišča se usmerimo ostro desno (smer prihoda) na cesto ob kateri je križ. Cesta nas nato pelje mimo rampe in se nato zložno vzpenja skozi gozd. Po slabih 15 minutah hoje se nam z desne strani priključi markirana pot od doma Pristava. Nadaljujemo levo in pot nas pripelje na pašnike Pustega rovta, kjer bomo na levi strani opazili dve bajti.
Nadaljujemo mimo omenjenih bajt do druge strani planine, kjer cesta zavije desno in nas nato v nekaj minutah pripelje na križišče pri hudourniku. Usmerimo se na desno cesto, ki preči kolovoz proti sedlu Kočna (levo Golica). Naprej ponovno naletimo na zapornico katero obidemo po levi strani. Le nekaj deset metrov naprej pa nam pot zaustavi še ena zapornica. Cesta naprej se vzpenja v prečnem vzponu proti vzhodu večinoma skozi gozd. Nekaj minut pred planino cesta preide iz gozda na pašna območja Struške in naredi oster levi ovinek od katerega imamo do koče na planini le še nekaj korakov.
Od koče nadaljujemo proti vzhodu sprva le rahlo navzgor. Po petih minutah hoje od koče pa nas pot pripelje do manj strme grape, kjer nadaljujemo levo na slabše vidno neoznačeno pot (naravnost planina Seča).
Naprej se vzpenjamo po s travo poraščeni grapi, ki je obdana z rušjem. Še naprej težje sledljiva stezica na vrhu te grape zavije desno v prostran svet Struške. Pot naprej v zmernem vzponu preči jugozahodna pobočja Struške, ki so deloma poraščena z rušjem (ker je pot težje sledljiva lahko hitro zaidemo med rušje). Malo pod vrhom nas "pot" pripelje na greben kateremu sledimo do vrha.
Orientacija od planine do vrha je nekoliko težja, v megli pa zelo težavna.
Križovec - Svečica 1:30, Svečica - Struška 45 minut.
zemljevid poti - Struška
Ob poti: Pusti Rovt (1300m), Belska planina (Svečica) (1700m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Križovec - Struška1
Križovec - Struška2
Križovec - Struška3
Križovec - Struška4
Križovec - Struška5
Križovec - Struška6
Križovec - Struška7
Križovec - Struška8
Križovec - Struška9
Križovec - Struška10
Križovec - Struška11
Križovec - Struška12
Križovec - Struška13
Križovec - Struška14
Križovec - Struška15
Križovec - Struška16
Križovec - Struška17
Križovec - Struška18
Križovec - Struška19
Križovec - Struška20
Križovec - Struška21
Diskusija o izletu Križovec - Struška (po cesti)
Planinček21. 02. 2008
Ko so začeli z gradnjo ceste do planine Svečica sem bil kar precej razočaran. Če pa se sedaj pozimi odpravim na Struško je ta veliko lažje dostopna kot prej. Seveda ne odobravam uničevanja narave, a vzpon je sedaj res lažji.zavijanje z očmi
Biser gora22. 02. 2008
Kar se ceste tiče mi ni prav nič všeč. Tista planinska pot, ki poteka nad cesto je veliko lepša kot ta cesta, ki jo uporabljajo za dirkanje z motorji in štirikolesniki. Ko se te peljejo ropota do vrha Struške in motijo planince in živali. Če je cesta zaprta naj to upoštevajo tudi motoristi!
Parkeljc16. 09. 2009
Ja ja ja, motoristi, štirikolesniki in ostala podobna GOLAZEN. Ja, dobesedno, kot sem napisal. Pred kakimi tremi leti sem šel s hčerjo iz vasi Potoki na Ajdno. Ne moreš verjet, če se ne bi umaknila (za vsak slučaj), bi nas ta golazen z motorji povozila. Ne morete si predstavljat s kakšno brutalnostjo so pridrveli izza ovinka po POTI !!! Halo ?! In celo nekaj višje so se hoteli kregat z lastnikom gozda, ki je spravljal les z mini buldožerjem, češ, naj se mu umaknejo s poti. Pa še vsi se vozijo z neregistriranimi motorji, policija pa NIČ. Pa tudi, če bi katerega zalotili, je kazen borih 20.- EUR!! SRAMOTA. In temu rečejo "kazen". Lansko leto je policija pozimi na Krvavcu izvajala kontrolo "vožnje v naravnem okolju..." Kršitelji so bili v glavnem sami zdravniki, kirurgi,.., skratka samo premožnejši in namesto, da bi bili kaznovani..., če se pa kuža bognedaj pokaka na zelenico, je pa kazen 300.- EUR ???!!! ADIJO DRŽAVA, ADIJO PAMET !!!
viharnica4. 03. 2015
Je bil morda kdo v teh dneh na Struški in bi mi lahko iz prve roke povedal, kakšne so razmere? Do Svečice najbrž ni nobenih posebnosti.
Majdag22. 11. 2017
Cesta do Križovcev je kopna. Pred Pustim rovtom je večja poševna grbina in z avtom dostop ni mogoč. Od Belške planine sva nadaljevali zadaj od napajališča, je lažja pot. Najine sledi bodo ostale do novo zapadlega snega. Lepi razgledi, snega ravno prav za krplje, krasno potepanje je bilo včeraj.nasmehvelik nasmeh

http://jelenkamenmajdag.blogspot.si/2017/11/gora-med-stolom-in-golico-struska-v.html
zlatica22. 11. 2017
Majda, prekrasno, na vseh slikah sem najbolj občudovala čudovito nebo s takimi in drugačnimi oblaki in obširne zimske panorame kot razširjena obzorja.... Zelo sem uživala. lpnasmehmežikanje
Majdag22. 11. 2017

Hvala, res so tam nad Struško oblaki prav posebno zanimivi. Tudi meni so v veselje.nasmeh
Majdag19. 05. 2018
Belska planina, Struška, Ptičji vrh, sedlo Suha. Povsod je polno različnega cvetja. Cesta čez Pusti Rovt ima na začetku globoke razpoke, vendar vozijo čez. Na pobočju Struške je v kotanjah še sneg. Lepo je v Karavankah, ko je povsod polno rož.nasmeh

http://jelenkamenmajdag.blogspot.si/2018/05/na-belski-planini-pa-rozce-cveto.html
Jusk11. 09. 2019
Včeraj prehodil pot od Križovca do Seče,po mejni poti na vrh Struške,dol do Belske planine in naprej do sedla Suha in po cesti nazaj do Križovca. Pot je brez posebnosti,na vrhu je kar močno pihalo.. je pa zanimiva mejna pot do vrha,ves čas med ruševjemnasmeh razgledi vse naokoli prelepinasmeh pa samotno,celo pot sem srecal samo 2 planincanasmeh
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki