Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Karavanke / Topica/Topitza / Koprivna (Kumer) - Topica/Topitza

Koprivna (Kumer) - Topica/Topitza

Natisni
Izhodišče: Koprivna (Kumer) (1172 m)
Širina/Dolžina: 46,4903°N 14,7284°E
Čas hoje: 2 h 10 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 477 m
Višinska razlika po poti: 500 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 4.010
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 56
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Najprej se zapeljemo v Luče (do sem iz Kamnika čez prelaz Volovjek (Kranjski Rak) ali pa s Štajerske avtoceste in mimo Mozirja in skozi Ljubno ob Savinji), nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Logarske doline. Ko prispemo v Solčavo zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo desno proti Črni na Koroškem. Naprej se peljemo po vzpenjajoči cesti, kateri v križiščih sledimo v smeri Črne na Koroškem in prelaza Spodnje Sleme. Od prelaza naprej se cesta prične spuščati, mi pa ji sledimo do mesta, kjer se priključimo cesti Črna na Koroškem - Koprivna. Tu nadaljujemo levo, nato pa v naslednjem križišču približno 1 km naprej desno proti planinskemu domu na kmetiji Kumer. Naprej se vzpenjamo ob potoku Koprivna, mi pa cesti sledimo do križišča, kjer se ostro v levo odcepi cesta k že prej omenjenemu domu, naravnost se nadaljuje cesta proti planini Luža, v desno pa se odcepi markirana planinska pot na Peco (tudi slednja sprva poteka po cesti). Parkiramo na primernem mestu ob cesti.
b) S Koroške se najprej zapeljemo do Črne na Koroškem, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Podpeci in Koprivni. V križišču, kjer se v desno odcepi cesta proti Podpeci nadaljujemo rahlo levo, prav tako pa tudi v naslednjem križišču, kjer se v desno odcepi cesta v dolino Tople. Naprej se še nekaj časa peljemo ob reki Meži, nato pa najprej prispemo do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti prelazu Spodnje Sleme ter naprej proti Logarski dolini. Tu nadaljujemo naravnost, nato pa v naslednjem križišču približno 1 km naprej desno proti planinskemu domu na kmetiji Kumer. Naprej se vzpenjamo ob potoku Koprivna, mi pa cesti sledimo do križišča, kjer se ostro v levo odcepi cesta k že prej omenjenemu domu, naravnost se nadaljuje cesta proti planini Luža, v desno pa se odcepi markirana planinska pot na Peco (tudi slednja sprva poteka po cesti). Parkiramo na primernem mestu ob cesti.
c) Najprej se zapeljemo v Šoštanj, nato pa z vožnjo nadaljujemo po ovinkasti cesti proti Črni na Koroškem. V Črni na Koroškem nadaljujemo levo v smeri Podpece in Koprivne. V križišču, kjer se v desno odcepi cesta proti Podpeci nadaljujemo rahlo levo, prav tako pa tudi v naslednjem križišču, kjer se v desno odcepi cesta v dolino Tople. Naprej se še nekaj časa peljemo ob reki Meži, nato pa najprej prispemo do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti prelazu Spodnje Sleme ter naprej proti Logarski dolini. Tu nadaljujemo naravnost, nato pa v naslednjem križišču približno 1 km naprej desno proti planinskemu domu na kmetiji Kumer. Naprej se vzpenjamo ob potoku Koprivna, mi pa cesti sledimo do križišča, kjer se ostro v levo odcepi cesta k že prej omenjenemu domu, naravnost se nadaljuje cesta proti planini Luža, v desno pa se odcepi markirana planinska pot na Peco (tudi slednja sprva poteka po cesti). Parkiramo na primernem mestu ob cesti.
Opis poti:
Z izhodišča nadaljujemo naravnost, torej po cesti, ki se vzpenja vzporedno z bližnjim potočkom. Pot naprej nas vodi mimo Žegnanega studenca in nekoliko višje odcepa kolovoza na sv. Ano. Višje cesta naredi oster levi ovinek, ob katerem so informativne table, mi pa jo ravno na tem mestu zapustimo in pot nadaljujemo naravnost na slabšo cesto, katera le malo naprej prečka državno mejo. Ko stopimo v Avstrijo še kratek čas nadaljujemo po slabši cesti, nato pa se priključimo širši makadamski cesti, po kateri se v nekaj minutah sprehodimo do osrednjega dela planine Luža.
Od planšarske koče se sprehodimo do drugega dela planine, tam pa v križišču nadaljujemo naravnost (desno Peca - avstrijska pot). V nadaljevanju se cesta nekoliko bolj vzpne, nato pa nas mimo rampe pripelje do manjšega križišča, kjer se priključimo širši cesti, katera vodi iz Globasnice / Globasnitz proti Železni Kapli / Bad Eisenkappel. Omenjeni cesti sledimo v levo, ta pa se še kratek čas vzpenja, nato pa se postopoma prične spuščati. Pot naprej nas vodi mimo cerkve vseh ver, mi pa cesti, ki je med tem že postala asfaltna sledimo do gostilne Riepl.
Pri gostilni nadaljujemo desno na makadamsko cesto, na omenjeno cesto pa nas usmerjajo tudi rumeni kažipoti. Cesta se najprej zložno vzpne čez razgledno travnato pobočje, nato pa preide v gozd, kjer nas po nekaj minutah hoje oznake usmerijo desno na peš pot. Pot naprej se nadaljuje skozi gost iglast gozd po poti, ki je postlana s številnimi iglicami in nam tako omogoča prijetno mehko hojo. Nekoliko višje se pot položi in nas pripelje na večjo jaso, kjer opazimo krmišče za živali. Le nekaj 10 korakov naprej, zapustimo širok kolovoz in vzpon nadaljujemo po markirani planinski poti, ki se prične zmerno vzpenjati ob robu gozda. Višje nas pot pripelje na greben, kjer le ta zavije v levo in se povsem položi. Pot naprej nas vodi mimo lovske opazovalnice in se nadaljuje ob grebenu, po razmeroma sveži poseki. Po nekaj minutah lahkotne hoje pot zavije v desno in se prične strmo vzpenjati ob robu zelo strmih zahodnih pobočij Topice. Višje se pot rahlo položi in preide na deloma neporasla pobočja, s katerih se nam odpira lep pogled predvsem proti jugu. Med vzponom po omenjenem pobočju bomo opazili solnico, pot pa le nekoliko nad njo zavije v levo. Sledi nekajminutni zložen vzpon proti levi in pot nas pripelje na razpotje, kjer se nam priključi pot iz doline potoka Lobnik. Tu nadaljujemo desno in po nekaj minutah nadaljnje hoje stopimo na vrh Topice.
zemljevid poti - Topica/Topitza
Ob poti: Planina Luža (1250m), Pod Peco / Koprein - Petzen (1280m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Koprivna (Kumer) - Topica/Topitza1
Koprivna (Kumer) - Topica/Topitza2
Koprivna (Kumer) - Topica/Topitza3
Koprivna (Kumer) - Topica/Topitza4
Koprivna (Kumer) - Topica/Topitza5
Koprivna (Kumer) - Topica/Topitza6
Koprivna (Kumer) - Topica/Topitza7
Koprivna (Kumer) - Topica/Topitza8
Koprivna (Kumer) - Topica/Topitza9
Koprivna (Kumer) - Topica/Topitza10
Koprivna (Kumer) - Topica/Topitza11
Koprivna (Kumer) - Topica/Topitza12
Koprivna (Kumer) - Topica/Topitza13
Koprivna (Kumer) - Topica/Topitza14
Koprivna (Kumer) - Topica/Topitza15
Koprivna (Kumer) - Topica/Topitza16
Koprivna (Kumer) - Topica/Topitza17
Koprivna (Kumer) - Topica/Topitza18
Koprivna (Kumer) - Topica/Topitza19
Koprivna (Kumer) - Topica/Topitza20
Koprivna (Kumer) - Topica/Topitza21
Koprivna (Kumer) - Topica/Topitza22
Koprivna (Kumer) - Topica/Topitza23
Koprivna (Kumer) - Topica/Topitza24
Koprivna (Kumer) - Topica/Topitza25
Koprivna (Kumer) - Topica/Topitza26
Koprivna (Kumer) - Topica/Topitza27
Koprivna (Kumer) - Topica/Topitza28
Koprivna (Kumer) - Topica/Topitza29
Koprivna (Kumer) - Topica/Topitza30
Koprivna (Kumer) - Topica/Topitza31
Koprivna (Kumer) - Topica/Topitza32
Koprivna (Kumer) - Topica/Topitza33
Koprivna (Kumer) - Topica/Topitza34
Koprivna (Kumer) - Topica/Topitza35
Koprivna (Kumer) - Topica/Topitza36
Koprivna (Kumer) - Topica/Topitza37
Koprivna (Kumer) - Topica/Topitza38
Koprivna (Kumer) - Topica/Topitza39
Koprivna (Kumer) - Topica/Topitza40
Koprivna (Kumer) - Topica/Topitza41
Koprivna (Kumer) - Topica/Topitza42
Koprivna (Kumer) - Topica/Topitza43
Koprivna (Kumer) - Topica/Topitza44
Koprivna (Kumer) - Topica/Topitza45
Koprivna (Kumer) - Topica/Topitza46
Koprivna (Kumer) - Topica/Topitza47
Koprivna (Kumer) - Topica/Topitza48
Koprivna (Kumer) - Topica/Topitza49
Koprivna (Kumer) - Topica/Topitza50
Koprivna (Kumer) - Topica/Topitza51
Koprivna (Kumer) - Topica/Topitza52
Koprivna (Kumer) - Topica/Topitza53
Koprivna (Kumer) - Topica/Topitza54
Koprivna (Kumer) - Topica/Topitza55
Koprivna (Kumer) - Topica/Topitza56
Diskusija o izletu Koprivna (Kumer) - Topica/Topitza
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki