Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Visoka Ponca / Belopeška jezera - Visoka Ponca (via normale)

Belopeška jezera - Visoka Ponca (via normale)

Natisni
Izhodišče: Belopeška jezera (929 m)
Širina/Dolžina: 46,4733°N 13,6713°E
Ime poti: via normale
Čas hoje: 4 h
Zahtevnost: zelo zahtevna označena pot
Višinska razlika: 1345 m
Višinska razlika po poti: 1345 m
Zemljevid: Julijske Alpe - zahodni del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada, komplet za samovarovanje
Priporočena oprema (zima): čelada, komplet za samovarovanje, cepin, dereze
Ogledov: 37.300
 3 osebam je objava všeč
Število slik: 45
Število komentarjev: 32
Dostop do izhodišča:
Iz Kranjske Gore se čez mejni prehod Rateče peljemo proti Trbižu / Tarvisio. Že kmalu za mejnim prehodom pa se levo odcepi cesta v smeri Belopeških jezer / Laghi di Fusine, kateri nato v zmernem vzponu sledimo do velikega parkirišča pri Zgornjem Mangartskem (Belopeškem) jezeru.
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo po levi strani gostišča v smeri koče Zacchi. Pot sprva poteka po gozdni cesti, katero pa po nekaj minutah zapustimo, saj nas markacije usmerijo levo na širok kolovoz. Kolovoz po katerem hodimo pa se nekoliko višje spremeni v vzpenjajočo se peš pot. Razmeroma široka in dobro markirana pot pa nas nato v zmernem vzponu skozi gozd v dobri uri hoje od izhodišča pripelje do planinske koče Zacchi (do sem lahko tudi po gozdni cesti).
Pri koči se usmerimo za oznakami »Ponza di Mezzo, Ponza Grande«. Pot se od koče nato nekaj časa vzpenja skozi ruševje pod strmimi pobočji Ponc rahlo v desno in nas kmalu pripelje do prvih jeklenic na poti. Tu pot zavije nekoliko v levo in se nato nekajkrat precej strmo vzpne ob jeklenici. Ko se povsem približamo stenam pod Visoko Ponco, zavije pot v desno in preči široko grapo. Sledi krajši vzpon nekoliko desno od grape, ki nas pripelje do razpotja poti. Levo se odcepi direktna zelo zahtevna plezalna pot (ferrata) na Visoko Ponco, mi pa se usmerimo na pot desno, ki vodi proti Srednji Ponci in na Visoko Ponco po nekoliko lažji poti. Pot od razpotja najprej v rahlem vzponu preči pobočja v desno, nato pa zavije v levo in se vzpne po strmem travnatem pobočju. Travnato pobočje kmalu zamenjajo skale in po krajšem vzponu smo ponovno na razpotju poti. Tokrat se usmerimo levo proti Visoki Ponci, desno pa vodi pot na Srednjo Ponco in naprej v Tamar. Pot nato preči pobočje v levo in nas pripelje do Planiške škrbine (2156m), kjer se nam prvič odpre pogled na slovensko stran v dolino Tamar. Na škrbini pot zavije v levo in se strmo vzpne ob jeklenici po ozkem grebenu. Pot se nato umakne grebenu na južno stran in najprej v rahlem vzponu preči strmo pobočje proti severovzhodu, nato pa zavije rahlo v levo in se strmo vzpne po skalnatem pobočju proti vrhu. V zadnjem delu proti vrhu je pot tudi rahlo krušljiva.
zemljevid poti - Visoka Ponca
Ob poti: Rifugio Zacchi (1380m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Belopeška jezera - Visoka Ponca1
Belopeška jezera - Visoka Ponca2
Belopeška jezera - Visoka Ponca3
Belopeška jezera - Visoka Ponca4
Belopeška jezera - Visoka Ponca5
Belopeška jezera - Visoka Ponca6
Belopeška jezera - Visoka Ponca7
Belopeška jezera - Visoka Ponca8
Belopeška jezera - Visoka Ponca9
Belopeška jezera - Visoka Ponca10
Belopeška jezera - Visoka Ponca11
Belopeška jezera - Visoka Ponca12
Belopeška jezera - Visoka Ponca13
Belopeška jezera - Visoka Ponca14
Belopeška jezera - Visoka Ponca15
Belopeška jezera - Visoka Ponca16
Belopeška jezera - Visoka Ponca17
Belopeška jezera - Visoka Ponca18
Belopeška jezera - Visoka Ponca19
Belopeška jezera - Visoka Ponca20
Belopeška jezera - Visoka Ponca21
Belopeška jezera - Visoka Ponca22
Belopeška jezera - Visoka Ponca23
Belopeška jezera - Visoka Ponca24
Belopeška jezera - Visoka Ponca25
Belopeška jezera - Visoka Ponca26
Belopeška jezera - Visoka Ponca27
Belopeška jezera - Visoka Ponca28
Belopeška jezera - Visoka Ponca29
Belopeška jezera - Visoka Ponca30
Belopeška jezera - Visoka Ponca31
Belopeška jezera - Visoka Ponca32
Belopeška jezera - Visoka Ponca33
Belopeška jezera - Visoka Ponca34
Belopeška jezera - Visoka Ponca35
Belopeška jezera - Visoka Ponca36
Belopeška jezera - Visoka Ponca37
Belopeška jezera - Visoka Ponca38
Belopeška jezera - Visoka Ponca39
Belopeška jezera - Visoka Ponca40
Belopeška jezera - Visoka Ponca41
Belopeška jezera - Visoka Ponca42
Belopeška jezera - Visoka Ponca43
Belopeška jezera - Visoka Ponca44
Belopeška jezera - Visoka Ponca45
Diskusija o izletu Belopeška jezera - Visoka Ponca (via normale)
barjus13. 08. 2009
A je šel kdo zadnje čase po ferati gor? Ali so varovala v dobrem stanju?
zlatorog16. 08. 2009
Včeraj 15.8 šli po ferati Alla na Visoko Ponco nato na Srednjo Ponco in potem nazaj v dolino. Varovala na ferati OK, pozor na kamenje ki ga je na stezi veliko.
Priporočam! cool
nisa1. 09. 2009
V kakšnem stanju so varovala na poti iz Tamarja na Srednjo in Visoko Ponco?
Matjaz_6529. 07. 2010
ali kdo ve ... v kakšnem stanju je ferata ... oz. če je odprta zmeden
Matjaz_6529. 07. 2010
hvala :-)
sem pozabil na trenutne razmere mežikanje
Matjaz_6514. 08. 2010
na mojih fotkah je vzpon po ferrati s prehodom preko planiške škrbine na srednjo ponco nasmeh
rs75617. 08. 2010
Zanima me tura:Zacchi,Visoka,Srednja,Zadnja Ponca in sestop koča Zacchi koča.
Časovno, ta ali obratna varianta.
Hvala
dropkykite11. 08. 2011
Prehodila danes - Zacchi, visoka in srednja ponca, sestop na zachii (časovno sva porabili 7 ur in pol). Brez snega, pot lepo varovana, paziti je potrebno samo na kamenje pod nogami. Priporočam uporabo čelade.
anjazan12. 07. 2013
je šel kdo zadnje času po tej poti, Kakšne so razmere.
hvala
evgenc13. 07. 2013
tudi mene zanimajo razmere
masu15. 07. 2013
I was there yesterday. Up on ferrata, down Ponca Skrbina and normal way of Srednja Ponca. No snow, via ferrata is well equipped. Be careful between Visoka Ponca top and Ponca Skrbina because of very exposed route and almost no ropes or other equipment and very crumbly route. 8 hours with pauses from Belopeška jezera and return. A route for "gams"...
Sorry for english but "Jaz govorim malo slovensko..." Zdravo!
Joze Malina31. 07. 2013
31. 7. sem krenil z Belopeških jezer, mimo koče Zacchi na Visoko Ponco po ferrati. Pot do ferrate je od koče Zacchi precej dinamična, tako da se ne vleče. Varovala so v odličnem stanju. Čelada in samovarovalni komplet sta obvezna, saj je pot precej krušljiva, na ferrati pa je tudi del, ki te "potiska" v prepad in je fino, če si vpet. Plezalno je najzahtevnejših prvih 100 m ferrate. Nadaljevanje s plezalnega stališča ni tako zahtevno, a se mi je zdelo bistveno bolj nevarno, saj je pot neizrazita in IZREDNO krušljiva, rdečih markacij praktično ni. Ozirati se moraš za "kamnitimi možiclji", ki označujejo kje naj bi bila pot, a zaradi vsesplošne neizrazitosti poti, rabiš nekaj smisla za orientacijo. Ko enkrat skreneš s poti, je vračanje po krušljivem in prepadnem terenu neprijetno.
Za sestop z vrha Visoke Ponce je po mojem mnenju BISTVENO bolj primerna ferrata. Sam sem sicer sestopil preko Planiške škrbine, a to pot res odsvetujem. Pot je IZJEMNO krušljiva, strma in prepadna, varoval pa NI. Potrebna je 100 % zbranost in počasen korak, saj v primeru zdrsa zgrmiš v luknjo. Pot na Srednjo Ponco je v istem stilu - neizrazita, slabo markirana (če že je markacija, je zbledela), krušljiva, varoval ni, pobočja pa so zelo strma. Na vrhu Srednje Ponce je tudi precej obrabljen žig.
S Srednje Ponce sem šel še na Zadnjo Ponco. Pot na moji karti označena kot lahka, kar je večinoma res z izjemo Rdeče škrbine. Tu sta sicer dve stari jeklenici, ki ne vzbujata pretiranega zaupanja, drugače pa je pot zopet popolnoma brez varoval, ki bi bila nadvse potrebna. Pot je znova zelo krušljiva, ozka in nevarna za zdrs. Naprej od škrbine ni več tako nevarno, a na vrhu Zadnje Ponce nisem našel žiga mrk pogled. Kljub navidezni bližini Srednje in Zadnje Ponce potrebujemo za pot tja in nazaj dobro uro, saj je potrebno biti izredno previden v Rdeči škrbini.
Sestopil sem s Srednje Ponce. Sestop je zoprn, saj se ponavlja stara zgodba (z izjemo markacij, ki so dovolj pogosta in izrazita) - krušljiva, ozka, neizrazita in nevarovana pot s strmimi travnatimi pobočji (nevarno za zdrs). Ko se priključimo na pot po kateri smo se vzpeli na Visoko Ponco, nam lahko odleže, saj je bistveno bolje uhojena (ni več tako nevarno za zdrs), pojavijo pa se tudi jeklenice in ruševje, ki nudi(jo) dober oprijem za roke. Sledi sproščen spust do koče Zacchi in nato še do Belopeških jezer. Za celotno pot sem potreboval cca. 10 ur, od tega sem 1 uro počival.
Skratka: ferrato in Visoko Ponco toplo priporočam vsakemu, ki nima težav s plezanjem in vrtoglavico. Vse ostalo pa toplo odsvetujem, če nimate ravno namena prečit celoten greben že od samega začetka. Opisana pot je izjemno zahtevna predvsem iz psihološkega stališča, ker moraš ohranjat zbranost več ur, da ne zdrsneš, moraš pa imeti tudi nekaj kondicije, saj pot ni ravno kratka. V primeru megle ostanite v dolini, saj je orientacija po neizrazitih poteh že v sončenm vremenu netrivialna.
mukica2. 09. 2013
V soboto smo prehodili pot Belopeška jezera po ferati na Vevnico-Strug in grebensko prečili vse Ponce ter se iz Visoke spustili po ferati k koči Zacchi.Zanimiva in lepo razgibana pot ,ki te prisili biti celo turo maximalno zbran in pozoren na vsak korak.Dodala bi pa da je ferata z V.Ponce lepo obnovljena,le v začetnem delu na vrhu ni označenega sestopa z markacijami,lepo pa so vidni možici..na nekaterih mestih je malce poškodovano,oziroma že potrgano(manjka)pozorno je treba spremljati oznke,saj je res krušljivo in če se zaplezaš lahko postane težanomežikanjeMalce drugačno stanje je pa greben od Vevnice do Struga in naprej do Ponc,tisto je pa že drug opis...Varen korak vsemnasmeh
acjom11. 07. 2014
Je kdo kaj hodil proti Visoki Ponci? Zanimajo me razmere, sneg, varovala ..nasmeh
Robie16. 07. 2016
Lepa pot, prehojena danes. Na par mestih poškodovana varovala, na zgornjem delu dejansko kot nemarkirano a se da z malo težavami slediti možicom. Drugače pa kot napisano, krušljivo, priporočljivo samovarovanje in obvezno čelada - kamenje se proži na veliko. Je pa pri koči Zacchi malo skrit smerokaz za Visoko Ponco in nas je danes kar nekaj zgrešilo pot nasmeh
redbull17. 07. 2016
Pri normalki tezko kje rabis pas, pri ferati je pa druga pesem.
stzu5110. 08. 2016
Ali je šel kdo zadnje čase po ferati gor? Ali so varovala v dobrem stanju?
redbull11. 08. 2016
varovala so nova, takšnih pri nas ne vidiš. Italijani so začeli z renoviranjem izgleda v zadnjih letihmežikanje
andrej7811. 08. 2016
Super Grm,kontra kaj veš na našo stran?
janez.novak11. 08. 2016
Res, kar sedaj Italijani obnavljajo je res kvalitetno. Na tej ferati je na enem mestu zajla strgana, a je nadomeščena z vrvjo. Bi pa Italijani lahko od konca zajl naredili nekaj pik, kar bi olajšalo orientacijo.
Miran Matičič1. 10. 2016
29.9.2016 sem bil na Visoki Ponci. Ne vem komu naj javim, da je nekje na sredini pristopne poti do križišča za Visoko in Srednjo Ponco na jekleno pletenico ( zajlo po domače ) naslonjena odkrušena kakšnih 200 kg težka skala, ki pletenice ni strgala ali poškodovala, se bo pa to zgodilo kaj kmalu. Verjetno jo bo potrebno od zgoraj navzdol razbiti s kladivom in dletom.
Branee1. 10. 2016
Sej ni goli otok velik nasmeh bojo z aku vse postimal
Miran Matičič2. 10. 2016
Kakšen bo pogon, je čisto vseeno, ročni ali akku.
Nisi pa povedal, kam naj javim, če slučajno veš.
Branee2. 10. 2016
Tehnicna skupina markcistov bo kar pravi naslov
mirank2. 10. 2016
Na CAI Tarvisio-Trbiž
turbo2. 10. 2016
Trbiška sekcija CAI ima za poti sledeči mail:

sentieri@caitarvisio.it

Spletno stran pa tule:

http://www.caitarvisio.it/index.html
IgorZlodej2. 10. 2016
Alessio je na forumu mežikanje
misace21. 07. 2017
Včeraj 20.7.2017, štart mal čez 8:10 za tale letni čas prijetnih 15 v senci. Prava gužva kako uro kasneje. Do Zakija precej romarsko in vljudno polno, podobno jezero v dolini.
Pot drži, ferata bolj shojena, na naši grebenske štange zakrivljene a zajle držijo. Strme trave šodraste in terjajo precej koncentracije. Proti Srednji greben še čaka pripravljeno zajlo. Lohk bi bolj porezal "brinje" ki nadolprecej "zastira pogled" in zapleta frizuro mežikanje
jeranj7. 07. 2018
Kakšne so razmere na ferati ?
maartin22. 07. 2022 09:55:46
Ta pot je neprimerna za občasne hribolazce, ki ne vejo točno kaj pomeni grušč, krušljive skale in 100% zbranost. Se strinjam s komentarjem od osebe Joze Malina, pot sicer zame ni bila psihično naporna, le 2-3 odseki so čisto nori za nekoga, ki mu recimo Triglav ne predstavlja nobene ovire.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki