Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Razor / Zadnjica - Razor

Zadnjica - Razor

Natisni
Izhodišče: Zadnjica (650 m)
Širina/Dolžina: 46,3824°N 13,7604°E
Čas hoje: 6 h
Zahtevnost: zelo zahtevna označena pot
Ferata: C
Višinska razlika: 1951 m
Višinska razlika po poti: 1990 m
Zemljevid: Triglav 1.25.000
Priporočena oprema (poletje): čelada, komplet za samovarovanje
Priporočena oprema (zima): čelada, komplet za samovarovanje, cepin, dereze
Ogledov: 105.279
 9 osebam je objava všeč
Število slik: 69
Število komentarjev: 52
Dostop do izhodišča:
Iz Kranjske Gore se čez prelaz Vršič peljemo proti Bovcu ali obratno, a le do 50. serpentine vršiške oz. Ruske ceste (v bližini vasi Trenta). Tu zavijemo na stransko cesto, ob kateri nato pa nekaj 100 metrih parkiramo na parkirišču ob cesti.
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo po cesti, le ta pa nas mimo nekaj hiš (predvsem vikendi) v približno 15 minutah pripelje do mesta, kjer se cesta razcepi na dva dela (ob križišču je bilo nekoč parkirišče, danes pa je parkiranje prepovedano).
S starega parkirišča se usmerimo na levo cesto v smeri Pogačnikovega doma na Kriških podih (desna cesta vodi proti Prehodavcem in Doliču). Po 15 minutah nadaljnje hoje nas cesta pripelje do spodnje postaje tovorne žičnice, kjer se le ta konča.
Vzpon nadaljujemo po markirani peš poti (mulatjeri), ki se zmerno vzpenja skozi gozd. Pot, ki se vzpenja nad dolino Belega potoka, pa nas hitro pripelje na zelo strma pobočja (nevarnost padajočega kamenja), čez katera vodi zelo široka peš pot. Pot naprej preči grapo Veliki Presek, za katero pridemo na kratko izpostavljeno polico, preko katere pridemo s pomočjo jeklenice. Naprej se pot vrne v gozd, kjer se v številnih okljukih zmerno vzpenja. Nekoliko naprej nas pot pripelje pod manjši previs, kjer bomo lahko opazili številne paličice, ki jih pohodniki postavljajo, da se skala ne zvali v dolino (paličice so postavljene bolj za šalo, kot zares). Pot naprej preči nekaj manjših grap, nato pa nas mimo kapelice pripelje do večje grape. Z nekaj previdnosti (nezahtevno) prečimo omenjeno grapo za katero se v nekaj minutah nadaljnje hoje povzpnemo do prijetnega počivališča (dve klopi ob poti). Naprej prečimo še eno večjo grapo (v zgodnjem poletju možnost snežišča), nato pa se pot vrne v gozd. Višje gozd postaja vse redkejši, pot pa nekoliko bolj strma in vse bolj razgledna.
Pot, ki se še naprej vzpenja po stari mulatjeri, pa nas nato mimo še dveh klopi pripelje v pas rušja, za katerim preidemo v bolj kamnit svet. Naprej se vzpenjamo čez manjša melišča, po vse bolj razgledni poti, ki nas višje pripelje do prijetnega studenčka (izvira).
Le nekaj 10 korakov nad omenjenim izvirom, pa bomo prišli na neoznačeno razpotje, kjer se v desno odcepi neoznačena pot proti Spodnjemu Kriškemu jezeru (2 minuti), mi pa nadaljujemo rahlo levo po še naprej široki planinski poti. Pot naprej nas vodi mimo manjši ruševin, mi pa ji sledimo vse do označenega razpotja, kjer se nam z desne priključi pot iz doline Vrata. Nadaljujemo levo in po dveh minutah nadaljnje hoje prispemo do Pogačnikovega doma na Kriških podih.
Od Pogačnikovega doma nadaljujemo v smeri Razorja in Križa po poti, ki se rahlo spusti in nas v nekaj korakih pripelje do naslednjega razpotja, kjer gremo levo (desno Križ). Naprej prečimo proti levi čez melišče. Pot se tu celo nekoliko spusti, nato pa nam pot zaustavi skalni skok. Preplezamo ga s pomočjo varoval in na vrhu skoka nadaljujemo levo po rahlo izpostavljeni skalni plošči. Na drugi strani te plošče se spet znajdemo na melišču. Nadaljujemo naprej proti sedlu Planja, kjer se nam priključi pot z Vršiča.
S sedla Planja nadaljujemo ostro desno (levo Planja) po poti, ki se sprva vzpenja po naravnih prehodih, kjer je pot občasno le malo izpostavljena. Malo naprej nas pot vodi mimo votline v kateri se običajno skoraj čez vse leto zadržita led in sneg. Od votline naprej se vzpnemo proti škrbini, kjer moramo paziti, da ne prožimo kamenja. Nekoliko naprej pa prispemo do mesta, kjer se nova pot loči od stare. Stara pot je zaradi skalnega podora v letu 2013 stalno zaprta, zato se usmerimo desno na lepo označeno novo pot, po kateri pa hitro prispemo do kratkega, a zelo zahtevnega vzpona, kjer je po priporočilih PZS-ja obvezna uporaba kompleta za samovarovanje. S pomočjo jeklenice in skob se vzpnemo po navpičnem oz. na kratkem delu celo previsnem kaminu, ki je zaradi kamenja nad kaminom tudi precej izpostavljen padajočemu kamenju. Ko se zavarovan del konča nas loči le še vzpon po razglednem grebenu do vrha Razorja.
Zadnjica - Pogačnikov dom 4:00, Pogačnikov dom - Razor 2:00.
zemljevid poti - Razor
Ob poti: Spodnje Kriško jezero (1880m), Pogačnikov dom na Kriških podih (2050m), Sedlo Planja (2349m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Križ
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Zadnjica - Razor1
Zadnjica - Razor2
Zadnjica - Razor3
Zadnjica - Razor4
Zadnjica - Razor5
Zadnjica - Razor6
Zadnjica - Razor7
Zadnjica - Razor8
Zadnjica - Razor9
Zadnjica - Razor10
Zadnjica - Razor11
Zadnjica - Razor12
Zadnjica - Razor13
Zadnjica - Razor14
Zadnjica - Razor15
Zadnjica - Razor16
Zadnjica - Razor17
Zadnjica - Razor18
Zadnjica - Razor19
Zadnjica - Razor20
Zadnjica - Razor21
Zadnjica - Razor22
Zadnjica - Razor23
Zadnjica - Razor24
Zadnjica - Razor25
Zadnjica - Razor26
Zadnjica - Razor27
Zadnjica - Razor28
Zadnjica - Razor29
Zadnjica - Razor30
Zadnjica - Razor31
Zadnjica - Razor32
Zadnjica - Razor33
Zadnjica - Razor34
Zadnjica - Razor35
Zadnjica - Razor36
Zadnjica - Razor37
Zadnjica - Razor38
Zadnjica - Razor39
Zadnjica - Razor40
Zadnjica - Razor41
Zadnjica - Razor42
Zadnjica - Razor43
Zadnjica - Razor44
Zadnjica - Razor45
Zadnjica - Razor46
Zadnjica - Razor47
Zadnjica - Razor48
Zadnjica - Razor49
Zadnjica - Razor50
Zadnjica - Razor51
Zadnjica - Razor52
Zadnjica - Razor53
Zadnjica - Razor54
Zadnjica - Razor55
Zadnjica - Razor56
Zadnjica - Razor57
Zadnjica - Razor58
Zadnjica - Razor59
Zadnjica - Razor60
Zadnjica - Razor61
Zadnjica - Razor62
Zadnjica - Razor63
Zadnjica - Razor64
Zadnjica - Razor65
Zadnjica - Razor66
Zadnjica - Razor67
Zadnjica - Razor68
Zadnjica - Razor69
Diskusija o izletu Zadnjica - Razor
Prikaži starejša sporočila
Gost28. 08. 2007
Citiram: http://www.pzs.si/novice/novica.php?id=3042
27.08.2007 - NUJNO OPOZORILO

Komisija za planinske poti pri Planinski zvezi Slovenije in Planinsko društvo Radovljica opozarjata!
V soboto, 25. avgusta 2007 ob 18. uri je prišlo do velikega podora v vršnem delu Razorja. Planinska pot, ki vodi na Razor je od sedla Planja proti vrhu Razorja na več mestih delno zasuta s kamenjem. Poškodovano je tudi nekaj jeklenic in klinov. Zaradi poškodovanih varoval in razrahljane kamnine, ki se občasno še vedno spontano proži, je zato pot proti vrhu Razorja ZAČASNO ZAPRTA.

Vse planince zato opozarjamo, da je ne uporabljajo. Zapora poti velja do preklica.

Vse obiskovalce zavarovanih visokogorskih planinskih poti ponovno opozarjamo, da je hoja po njih brez čelade in varovalnega kompleta lahko smrtno nevarna.

Planinska zveza Slovenije
Komisija za pota UO PZS


dsusnik30. 07. 2009
Pozdravljeni!

Dve leti je že od tega opozorila! V prihodnjih dneh se z ženo nameravava odpraviti na Razor. Zanima me, če mi lahko kdo prosim pove kakšno je sedaj stanje?

Hvala lepa!
mad matheuss30. 07. 2009
Bil ta teden, pot je OK.
dsusnik31. 07. 2009
nasmehHvala lepa za odgovor!
bobi4. 08. 2009
S PRIJATELJEM SVA SE DNE 1.08.2009 ODPRAVILA IZ ZADNJICE NA RAZOR.POT JE ZELO LEPA,ZATO VSEM PRIPOROČAM VZPON NA RAZOR.NA RAZORJU JE ZELO LEP RAZGLED NA OSTALE GORE V JULICIH.
pipe5. 09. 2009
ZDRAVO
Zanima me zgornji del poti o krušljivosti.
Ali je pot kaj varovana
naty 15. 09. 2009
ne pot ni nič varovana,je pa res zelo priporočljivo nositi čelado še posebno nevarno je če kdo hodi nad vami,posebno od sedla gor,ker gora ni sestavljena iz kompaktne trdne skale ampak kot da bi kdo tja nametau kup kamenja,ni pa pot nič tehnično zahtevnega
NEIC0087. 07. 2010
Pozdrav!
Ali je kdo bil gor letos (junij-julij? Ali je kaj snega? itd..?

Hvala!
joze547. 07. 2010
NEIC00810. 07. 2010
Danes prisopihal na Razor. Pot se mi zdi dokaj nevarna zaradi nevarnosti zdrsa in padajočega kamenja, ki ga prožijo tudi gamsi.nasmehPremalo ali nič varoval?? Vrha kmalu ne bo, saj še skalo na kateri je pritrjen žig, lahko premikaš. nasmeh Skratka, vse se premika, prostora na vrhu za dva planinca malo močnejše postave in to je to.nasmeh)
to326. 06. 2011
Zanima me, kakšne so razmere na poti Kriški podi - Razor? Za vse informacije se že vnaprej zahvaljujem!
dsusnik8. 07. 2011
Tudi mene zanima, kako je sedaj gor na Razorju - je res tako kritično kot piše NECIO08? zmeden
Lisa12. 07. 2011
to3: Poglej na pot iz Aljaževega doma, mogoče imaš tam kakšno informacijo več o razmerah, po katerih sprašuješ.
LpS. nasmeh
matic412. 07. 2011
Pot je res že precej zdrsana in zagruščena. Skale se pa še kar držijo skupaj.velik nasmeh Prostora na vrhu je še zmeraj vsaj za 10 ljudi. Kamenje prožijo predvsem planinci , zato je čeleda zelo priporočljiva. Prav lahka pot pa to seveda ni.
britof5. 08. 2012
02.08.2012, sem se iz Zadnjice odpravil na Razor 5 ur.Proti vrhu je pot kar naporna, zlasti pa nevarna zaradi padanja kamenja, vprašanje časa je kdaj se bo skotalila v dolino velika skalna gmota , ki je močno načeta.Velika previdnost in obvezna čelada.
Drugače en najlepših razgledov v Julijcih.

L.P.
ibro19. 08. 2012
Planiram pot na Razor in sicer gor bi šel iz Zadnjice, pa nazaj na Pogačnikov dom, naslednji dan pa na Vršič, ker se ne bi rad vračal po isti poti. Mislim, da bi na Vršiču že našel nekoga, ki bi me zapeljal v dolino (do 50 serpentine), kako pa je potem daleč do parkirišča - izhodišča?
ZOJA20. 08. 2012
Ibro, samo par minut rabiš do parkirišča. Z možem sva turo opravila v petek in se vrnila v Zadnjico, vroče je bilo kot v kotlu.... cesta do zapornice je kao prepovedana, pa se večina pelje kar gor. Tako, da avto pustiš blizu izvoza v Zadnjico, pot ti podaljša le za 15 minut. Razor pa proti vrhu zelo slabo označen, zato previdnost ne bo odveč....lp
ibro20. 08. 2012
Zoja, hvala za odgovor. Ali sta z Razorjem opravila v enem dnevu? Verjamem pa da je bilo popoldan vroče kot hudič!velik nasmeh
LP
I
ZOJA21. 08. 2012
Z Zadnjice sva se odpravila že v četrtek dopoldan, približno ob pol desetih. Napovedane so bile nevihte, zato sva pohitela in prišla na Pogačnikov dom ravno pred dežjem t.j.ob pol dveh.Deževalo je do večera, v koči je bilo veliko panincev, ki so tudi naveravali prespati, zato nam ni bilo dolgčas. Drugi dan pa pred šesto na Razor in nazaj v Zadnjico,pot (mula tera)se nama je zelo vlekla.....
Jure8713. 09. 2012
Razor deluje kot, da je bila včasih najbolj mogočna gora daleč naokoli, vendar jo je skozi tisočletja zob časa močno načel, saj je vršno pobočje močno preperelo. Pristop je kar precej fizično naporen, saj te strma melišča dodobra izčrpajo. Obiskovalcem priporočam, da se povzpnejo še na bližnjo Planjo, iz katere je prelep pogled na vrh Razorja in na Kriške pode.
bostjanp13. 09. 2012
Razor je še vedno mogočna gora in v čast je lahko vsakomur, ki se na njo povzpne. Zame je Razor svojevrstna gora pri nas. Ima nek svoj čar, ki ga nima nobena druga gora.
gfekonja8. 07. 2013
Pozdravljeni!
Ima mogoče kdo kakšne informacije, kakšno je stanje na Razorju (dostop, označbe).
V kratkem ga imam namen obiskat, pa bi sveže informacije zelo cenil.

Lp
U&Q8. 07. 2013
Pot na Razor je od 3.7.2013 ZAPRTA!!! Obvestilo je tudi na vrhu novic na prvi strani tega portala.
gfekonja8. 07. 2013
Ja, sem spregledal obvestilo na prvi strani, ker me je google pripeljal na to povezavo.
Ampak vseeno, najlepše hvala za hiter odgovor.

Sem pa zdaj zelo razočaran, ker sem že dolgo časa razmišljal o Razorju
CarpeDiem2478. 07. 2013
Razor ti ne bo nikamor pobegnil, vsekakor se splača počakati, saj je tole videt zelo nevarno. zmeden
jedriličar13. 11. 2013
Glede na novo izpeljano pot na Razor, bi blo v redu da se na vseh opisov poti na Razor spremene slike od sedla Planja naprej, pa tudi tekstovni opis poti, kar bi se lahko zgodilo da obstajajoći opis tiste ki ne poznajo spremembe zavede v naslednji sezoni....
CarpeDiem24713. 11. 2013
Se strinjam, na ta način se lahko prepreči tudi kakšno morebitno nesrečo na Razorju. nasmeh
andrejp13. 11. 2013
v bistvu samo zadnji 2 sliki in zadnja 2 stavka opisa
nasmeh
mukica13. 11. 2013
Jaz imam slike od novega dela....
jedriličar14. 11. 2013
Pa narediš opis in daš par slikc, in pošalješ adminu ....
Tadej14. 11. 2013
Opis je popravljen, dodane pa so nove slike. Slike in opisi bodo v kratkem spremenjeni tudi pri drugih poteh na Razor.
Še enkrat hvala Mukici za slike.
Lp, Tadej
CarpeDiem24714. 11. 2013
Bravo, temu se res lahko reče hitro in učinkovito nasmeh
dare2915. 11. 2013
Še en moj razmislek ob tej priliki.
Že večkrat sem pri opisu izletov pogrešal datum vnosa izleta, ravno zaradi "aktualnosti" opisa.
Če opisu sledijo kometarji imaš vsaj okviren datum, sicer si brez.

lep dan, Dare
darinka46. 05. 2015
Zanima ,me ,če je kdo šel lani poleti iz Križkih podov na Razor po novi markirani poti, in kakšna je? pozdrav
ajax6. 05. 2015
O SO ŠLI SO,JST BOM ŠOU LETOS.mežikanje
Matej_K.7. 05. 2015
Lepa je nasmeh Zadnjih par minut pod vrhom je krajša rahlo previsna vertikala, sicer pa nič posebnega.
darinka47. 05. 2015
Hvala za informacije, po stari markirani poti sem šla pred mnogimi leti, za to pa bom šla letos.
deusomega16. 05. 2015
Mene samo zanima, kakšne so trenutne razmere za na Razor. Je še pod snegom? Je potreben cempin? Kolege popeljem do Kriških podov iz Zadnjice, sam pa hočem še do vrha Razorja. Zahvaljujem se za informacije. Lpvelik nasmeh
pikica116. 05. 2015
Škoda, ker za trenutne razmere sprašuješ kleleke. Sem se namreč ne da prilimati slike, ki jo imam. Poglej pod trenutne razmere pod temo Razor, bom tja dala.
Tomy66993. 11. 2016
Ojla - lep pogled na Triglav izpod Križa, ki je v bližini Razorja - bilo je fenomenalno: Pogled na triglav
J.P.15. 09. 2019
14.9 - zadnjica-razor-planja-zadnjica. Čelada obvezna na poti proti vrhu.Prav tako previdnost zaradi nevarnosti zdrsa. Pot je izjemno lepa kljub temu, da se pot iz Zadnjice pikico vleče. Obisk Planje na poti iz Razorja priporočam posebej tistim, ki se radi izognejo gneči na vrhu. Lp
glorija1. 09. 2020
26.9.2020me je pot vodila iz Zadnjice na Razor..pot je zelo lepa skozi gozd mehke podlage ,ki je pravi balzam ob vrnitvi za noge..počasi preide v mulatjero do koče na Kriških.p. kjer so v koči zelo prijazni mladi fantje in dekleta,postrežejo zelo dobro hrano in poskrbijo za dobro voljo..vse je tako umirjeno teklo med njimi,spontano in komaj čakam ,da se zopet vidimo saj je kar nekaj zanimivih neosvojenih vršacev,ki mi ne dajo miru..pot do Razorja vpraša po vrdržljivosti časa do vrha,no previsno pa ni toliko kot sem slišala poprej ,vsekakor je bolje,da prej narediš kakšno podobno turo ,da so užitki še toliko večji..tudi sestop od previsnega kamina rabi veliko previdnost ...je pa v obe smeri padalo kamenje na srečo malo stran od poti kljub malim obisku in tu res ni bilo gužve kot slišim,da je drugod...vsem varen korak in pozdravček,srečnonasmeh
turbo1. 09. 2020
glorija,
prihodnjič pa še osvežitev v tolmunu pod slapom Pinja (Belopotoški slap). Pri spodnji postaji tovorne žičnice stopiš na cesto in tam, kjer cesta zavije desno navzdol, zaviješ levo na slabše vidno stezico (včasih možic). Po nekaj korakih že vidiš slap in pod njim kar globok tolmun(ček). Hladna, včasih sila mrzla voda, ampak po turi še kako prija nasmeh
glorija11. 09. 2020
Turbo najlepša hvala..zardi nesporazuma sem celo kopalke nesla na Razornasmehjezik,seveda jih nisem nikjer uporabila hehehe....Hvala ti za idejo saj imam namen preživeti v Bovcu nekaj dni,da izkoristim bone in bo ta info še kako prav prišla...naj ti bo varen in lahek korak kjerkoli si in bošnasmeh
Zgembo25. 09. 2021 12:09:50
mikkeni12. 09. 2022 21:09:11
nedeljski skok na Razor ter Planjo iz Zadnjice, ker vreme ni obetalo, je bil povratek po isti poti do izhodišča. Več pa:
http://ma-uc.blogspot.com/2022/09/razor-iz-zadnjice.html
Kinki6. 07. 2023 12:30:40
Pozdravljeni. Zanimajo me razmere na poti Zadnjica-Kriški podi-Razor. Če je še sneg oz. če je potrebna zimska oprema. Hvala za odgovore.
mirank6. 07. 2023 13:45:03
Do K podov je seveda vse kopno, za naprej pa pokliči v kočo
Mark020. 08. 2023 18:54:40
Pot iz Zadnjice do Kriških podov se mi zdi najlepša planinska pot pri nas. Ni strma, je zelo zanmiva z razgledi, palčkami podstavljenimi pod kamne, vodnimi viri, pa še spodnje kriško jezero. Res lepa pot. Edino žal mi je, da se nisem stegnil do slapu pri spodnji postaji tovorne žičnice. Naslednjič.
Redarji TNP že v zgodnjih jutranjih urah pridejo na kontrolo in šnofajo okoli vetrobranskih stekel, ob povratku pa sem videl precej nalimanih mapic "obvestilo redarstva", tako da pazite, da je avto na označenem parkirnem mestu in da ni parkirni listek že potekel.
Skobe na zadnjem vertikalnem delu pod vrhom so sedaj bolj na gosto zasajene tako, da vzpon po lojtri ni problem. Vseeno pazljivo, na izbočenih delih in na koncu se je treba kar fajn držat.
Res čudovita pot, zato sem Planjo prihranil za drugič
Tajka6717. 09. 2023 12:46:04
Včeraj opravljen vzpon na Razor po tej smeri. Šele ko prvič vidiš PD te obsije sonce, kar je fino. Od doma na sedlo je šodra na tonenasmeh, od sedla proti vrhu nas je spremljala megla. Po lojtri ki je malo previsna sem imela SVK, varnost je le na prvem mestu. Zelo lepa tura.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki