Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Debela peč / Strmec - Debela peč (stara pot)

Strmec - Debela peč (stara pot)

Natisni
Izhodišče: Strmec (1520 m)
Širina/Dolžina: 46,3902°N 13,9675°E
Ime poti: stara pot
Čas hoje: 2 h 15 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 494 m
Višinska razlika po poti: 600 m
Zemljevid: TNP 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 11.913
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 42
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in cesti sledimo v smeri Bleda, tam pa nas v semaforiziranem križišču oznake za Pokljuko usmerijo desno. Tej cesti, ki nas v spodnjem delu pelje skozi nekaj vasi in se pozneje začne strmeje vzpenjati sledimo do Mrzlega Studenca (planina, ki se nahaja dobrih 50m za križiščem, kjer se levo navzdol odcepi cesta v Bohinj). Sredi omenjene planine se z glavne ceste v desno odcepi cesta, ki pelje do Medvedove konte, Pri Rupah in planine Javornik. Tu zavijemo desno in cesti do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo desno v smeri Medvedove konte (naravnost planina Javornik). Cesta se naprej po krajšem vzponu spusti in nas pripelje na naslednje križišče, kjer nadaljujemo pravokotno levo. Nato pa pri prvem desnem odcepu zavijemo desno. Kmalu se ostro desno odcepi še ena cesta, tu gremo naravnost in le kakih 100m za tem v križišču ostro desno. Sedaj pa se peljemo približno 3km do prvega odcepa v levo. Tu zavijemo levo in se peljemo do parkirišča, kjer nas oznake usmerijo na planino Klek. Parkiramo na manjšem parkirišču ob cesti.
Opis poti:
S parkirišča se vrnemo nekaj metrov nazaj, nato pa se usmerimo na pešpot v smeri Lipance, Kleka in Debele peči. Pot naprej poteka po kolovozu, ki nas mimo napajališča za živali pripelje do prvih pastirskih koč na planini Klek. Od omenjenih koč, se nam odpre lep razgled po celotni planini, mi pa pot nadaljujemo rahlo desno ter se prečno spustimo do drugega dela planine, kjer stoji še nekaj pastirskih stanov.
Pot nadaljujemo po slabo vidni poti, ki že po nekaj 10 korakih nadaljnje hoje preide v macesnov gozd. Tu steza spet postane razločnejša, mi pa ji sledimo v smeri Lipance. Sledi nekaj krajših vzponov in spustov, po občasno spet slabše vidni stezici. Po približno 30 minutah hoje od planine Klek, bomo prišli na označeno razpotje, kjer nadaljujemo levo v smeri Blejske koče oz. Lipance (rahlo desno Debela peč - običajna pot s planine Klek). Pot naprej poteka prečno proti jugozahodu ter se nadaljuje brez večjih sprememb višine. Nekoliko naprej stopimo iz redkega gozda v pas neporaščenega pobočja. Tu bomo na desni strani, na večji skali opazili že precej obledel napis Debela peč, ki nas usmerja desno v breg.
Pri omenjeni skali zapustimo širšo in dobro označeno pot, ki vodi proti Blejski koči in vzpon nadaljujemo desno po trasi nekdanje poti. Sledi o poti skorajda ni več, so pa še vidne stare obledele markacije. V nadaljevanju se vzpenjamo po pobočju kar naravnost navzgor, za orientacijo pa so nam v pomoč stare markacije. Višje stezica zavije desno skozi pas ruševja, ter nato ponovno nekoliko v levo oz. naravnost navzgor. Strma stezica se nadaljuje po strmih travnatih pobočjih poraslimi z ruševjem. Nekoliko naprej postopoma prispemo pod krajše pečine, pot pa postane še nekoliko bolj strma ter se preko travnate gredine porasle z ruševjem vzpne nad pečine. Tu stezica zavije v desno in se priključi prej omenjeni običajni poti s planine Klek na Debelo peč.
Ko dosežemo dobro markirano planinsko pot, se še nekaj časa precej strmo vzpenjamo, nato pa pot, s katere se nam odpirajo vedno lepši razgledi, postopoma postane manj strma. V nadaljevanju se še nekaj časa vzpenjamo skozi vse bolj redko ruševje, pot pa nas večkrat popelje na greben, s katerega se nam odpre lep pogled proti Krmi in goram nad dolino Krme (v ozadju se lepo vidijo tudi vrhovi nad dolino Vrata). Tej poti, ki v nadaljevanju ni več posebej strma, sledimo vse do razglednega vrha, le tega pa dosežemo po nekaj minutah nadaljnje hoje.
zemljevid poti - Debela peč
Ob poti: Planina Klek (1556m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Strmec - Debela peč1
Strmec - Debela peč2
Strmec - Debela peč3
Strmec - Debela peč4
Strmec - Debela peč5
Strmec - Debela peč6
Strmec - Debela peč7
Strmec - Debela peč8
Strmec - Debela peč9
Strmec - Debela peč10
Strmec - Debela peč11
Strmec - Debela peč12
Strmec - Debela peč13
Strmec - Debela peč14
Strmec - Debela peč15
Strmec - Debela peč16
Strmec - Debela peč17
Strmec - Debela peč18
Strmec - Debela peč19
Strmec - Debela peč20
Strmec - Debela peč21
Strmec - Debela peč22
Strmec - Debela peč23
Strmec - Debela peč24
Strmec - Debela peč25
Strmec - Debela peč26
Strmec - Debela peč27
Strmec - Debela peč28
Strmec - Debela peč29
Strmec - Debela peč30
Strmec - Debela peč31
Strmec - Debela peč32
Strmec - Debela peč33
Strmec - Debela peč34
Strmec - Debela peč35
Strmec - Debela peč36
Strmec - Debela peč37
Strmec - Debela peč38
Strmec - Debela peč39
Strmec - Debela peč40
Strmec - Debela peč41
Strmec - Debela peč42
Diskusija o izletu Strmec - Debela peč (stara pot)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki