Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Debela peč / Krnica - Debela peč

Krnica - Debela peč

Natisni
Izhodišče: Krnica (660 m)
Širina/Dolžina: 46,3789°N 14,0419°E
Čas hoje: 5 h 30 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 1354 m
Višinska razlika po poti: 1530 m
Zemljevid: TNP 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 13.783
 3 osebam je objava všeč
Število slik: 86
Število komentarjev: 3
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice, se usmerimo na izvoz Lesce ter cesti sledimo v smeri Bleda. V semaforiziranem krožišču na Bledu nadaljujemo desno (smer Pokljuka) ter občasno nekoliko bolj ozki cesti sledimo do vasi Krnica. Tu bomo opazili oznake za Pokljuško sotesko, ki nas usmerijo desno (smer Radovna) ter nato že po nekaj metrih levo. Cesti naprej vseskozi sledimo v smeri Pokljuške soteska, ob začetku katere parkiramo na urejenem parkirišču.
Opis poti:
S parkirišča se usmerimo desno, na cesto v smeri Kleka in Kranjske doline. Cesta hitro preide v gozd, kjer se prične strmo vzpenjati. Nekoliko višje se cesta prehodno položi in nas mimo manjšega znamenja (sv. Miklavž) pripelje na drugo stran grebena, kot je Pokljuška soteska. Nadaljujemo po razmeroma strmi cesti, ki nas mimo pašnikov in pastirske koče pripelje do nekoliko večje kapelice, za katero kmalu pridemo na označeno razpotje.
Nadaljujemo rahlo desno (levo Lipanca) ter slabši cesti sledimo le še nekaj 10 korakov, do mesta, kjer nas markacije usmerijo na pešpot, ki preide v gozd. Pot naprej se vzpenja skozi gozd, ob robu prostrane planine Pokljuka. Višje nas pot, ki poteka ob robu pašne ograje, pripelje na širok kolovoz, po katerem nadaljujemo vzpon. Kolovoz višje kar nekajkrat preči gozdno cesto, mi pa mu vedno sledimo v smeri planine Klek in planine Meja dolina. Čez čas pa nas kolovoz pripelje do večje poseke, na kateri pa že rastejo mlajše smreke. Tu se steza med smrekami skoraj povsem izgubi, a že po nekaj minutah prebijanja skozi mlad gozdič, bomo kmalu stopili na kolovoz, kateremu nato sledimo do bližnje ceste.
Ko stopimo na cesto, le tej sledimo ostro v desno (smer Klek, Lipanca), mi pa po njej hodimo le nekaj 10 m, nato pa nas na manjši jasi oznake za Klek usmerijo levo na precej zaraščeno pešpot (na tem delu je precej neobrezanega podrtega drevja). Višje se markirana pot vrne na cesto, mi pa po njej nadaljujemo do mesta, kjer nas markacije usmerijo rahlo desno na razrito gozdno vlako. Po vlaki se vzpenjamo nekaj 10 korakov, nato pa markirana pot zavije v levo, kjer se nato zmerno vzpenja skozi gozd. Višje ponovno prečimo cesto, občasno slabše vidna stezica, pa nas mimo spominske plošče NOB, pripelje ob rob opuščene planine Meja dolina.
Nadaljujemo po markirani poti, ki po levi strani obide omenjeno planino ter višje ponovno preči gozdno cesto. Pot naprej se prične strmo vzpenjati, nato pa se za tem, ko še enkrat prečimo cesto, postopoma položi in nas pripelje do manjšega parkirišča v bližini planine Klek. Tu cesti sledimo v desno, nato pa že po nekaj korakih opazimo planinske smerne table, ki nas usmerijo levo na markirano pešpot. Naprej se vzpnemo mimo napajališča za živali in zmerno strma pot nas hitro pripelje do pastirskih koč na planini Klek. Od omenjenih koč, se nam odpre lep razgled po celotni planini, mi pa pot nadaljujemo rahlo desno ter se prečno spustimo do drugega dela planine, kjer stoji še nekaj pastirskih stanov.
Pot nadaljujemo po slabo vidni poti, ki že po nekaj 10 korakih nadaljnje hoje preide v macesnov gozd. Tu steza spet postane razločnejša, mi pa ji sledimo v smeri Lipance. Sledi nekaj krajših vzponov in spustov, po občasno spet slabše vidni stezici. Po približno 30 minutah hoje od planine Klek, bomo prišli na označeno razpotje, kjer nadaljujemo desno v smeri Debele peči (rahlo levo Lipanca ter Debela peč mimo Spodnjih Brd). Pri razpotju se steza za kratek čas povsem izgubi, a če nadaljujemo v smeri kot nam kaže smerna tabla, le to hitro najdemo. Naprej se pot prične zmerno vzpenjati skozi vse bolj redek (večinoma) macesnov gozd. Le nekoliko naprej preidemo v manjšo dolinico, po kateri se vzpenjamo do mesta, kjer nas oznake za Debelo peč usmerijo ostro v levo. Pot naprej preide v pas rušja, skozi katerega se vzpnemo pod greben Klečice (pravi vrh Klečice se nahaja bolj v desno). Le nekaj 10 m pred omenjenim grebenom, pa markirana pot zavije levo ter se prične prečno spuščati proti jugozahodu. Med spustom, se nam nekajkrat odpre čudovit pogled na Debelo peč. Pot naprej še nekaj časa preči z ruševjem porasla pobočja, nato pa zavije v desno in se prične zelo strmo vzpenjati. Po krajšem vzponu ponovno dosežemo greben, s katerega se nam odpre lep razgled proti Radovni.
Na grebenu pot zavije v levo ter se mu umakne v rušje, skozi katerega se pot še naprej zelo strmo vzpenja. Pot se višje položi in nas pripelje na razgleden in na nekaj mestih tudi prepaden greben (pot poteka nekoliko pod grebenom, tako da ni večje nevarnosti za zdrs). Pot naprej se rahlo spusti, nato pa nas pripelje ob zgornji rob grape v obliki črke V. Nadaljujemo po markirani poti, ki nas naprej vodi ob grebenu Debele peči, le ta pa nas po manj kot 5 minutah nadaljnje hoje pripelje na razgleden vrh.
zemljevid poti - Debela peč
Ob poti: Planina Pokljuka (900m), Spodnji Pokljuški Rovti (980m), Planina Meja dolina (1300m), Planina Klek (1556m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Krnica - Debela peč1
Krnica - Debela peč2
Krnica - Debela peč3
Krnica - Debela peč4
Krnica - Debela peč5
Krnica - Debela peč6
Krnica - Debela peč7
Krnica - Debela peč8
Krnica - Debela peč9
Krnica - Debela peč10
Krnica - Debela peč11
Krnica - Debela peč12
Krnica - Debela peč13
Krnica - Debela peč14
Krnica - Debela peč15
Krnica - Debela peč16
Krnica - Debela peč17
Krnica - Debela peč18
Krnica - Debela peč19
Krnica - Debela peč20
Krnica - Debela peč21
Krnica - Debela peč22
Krnica - Debela peč23
Krnica - Debela peč24
Krnica - Debela peč25
Krnica - Debela peč26
Krnica - Debela peč27
Krnica - Debela peč28
Krnica - Debela peč29
Krnica - Debela peč30
Krnica - Debela peč31
Krnica - Debela peč32
Krnica - Debela peč33
Krnica - Debela peč34
Krnica - Debela peč35
Krnica - Debela peč36
Krnica - Debela peč37
Krnica - Debela peč38
Krnica - Debela peč39
Krnica - Debela peč40
Krnica - Debela peč41
Krnica - Debela peč42
Krnica - Debela peč43
Krnica - Debela peč44
Krnica - Debela peč45
Krnica - Debela peč46
Krnica - Debela peč47
Krnica - Debela peč48
Krnica - Debela peč49
Krnica - Debela peč50
Krnica - Debela peč51
Krnica - Debela peč52
Krnica - Debela peč53
Krnica - Debela peč54
Krnica - Debela peč55
Krnica - Debela peč56
Krnica - Debela peč57
Krnica - Debela peč58
Krnica - Debela peč59
Krnica - Debela peč60
Krnica - Debela peč61
Krnica - Debela peč62
Krnica - Debela peč63
Krnica - Debela peč64
Krnica - Debela peč65
Krnica - Debela peč66
Krnica - Debela peč67
Krnica - Debela peč68
Krnica - Debela peč69
Krnica - Debela peč70
Krnica - Debela peč71
Krnica - Debela peč72
Krnica - Debela peč73
Krnica - Debela peč74
Krnica - Debela peč75
Krnica - Debela peč76
Krnica - Debela peč77
Krnica - Debela peč78
Krnica - Debela peč79
Krnica - Debela peč80
Krnica - Debela peč81
Krnica - Debela peč82
Krnica - Debela peč83
Krnica - Debela peč84
Krnica - Debela peč85
Krnica - Debela peč86
Diskusija o izletu Krnica - Debela peč
grdksmrt27. 07. 2012
Ravnokar sem se vrnil iz te turce, ki sem jo danes opravil. Rad bi opozoril, da je nujno potrebno obnoviti nekatere markacije in ponovno pritrditi table. Ena tabla je kazala v napačno smer, drugo pa smo celo našli na tleh. To nam je podaljšalo izlet za minimalno 2 uri saj so omenjene table ravno v gozdnatem delu poti. Prav tako ne bi škodilo obnoviti markcije v gozdnatih predelih (pred vzponom na Klek)saj so ponekod zelo skrite in zbledele. Ne bi pa tudi škodilo dodati par novih oznak še posebej na razcepih, v gozdu (ogromno je sečnih poti) in na planini Klek. Tam se pot porazgubi.
Celotne ture ne bi priporočal vsakomur saj je naši ekspediciji gor in dol vzela kar nekaj ur. Prav tako pa je tik pod vrhom malce zahtevnejši vzpon pri katerem je potrebno uporabljati roke in noge.
Vsekakor se mi ta pot ni zdela lahka označena pot. Potrebno je upoštevati, da je treba iz hriba priti še v dolinonasmeh Priporočam pa vsem da se za spust raje odločijo za smer planine Lipanca saj se pot po dobrih pol ure hoje odcepi tudi za Klek. Razgled pa je na Debeli peči čudovit!!!
grdksmrt29. 07. 2012
Imam pa eno vprašanje:
Morda kdo ve ali je Klečnica pod Debelo pečjo le greben ali je to kakšen vrh?
toggleff20. 08. 2013
I startet form a Place near the Klek. In 2 hours i came to the top. in 1,5 hours i came back to my car.

It is an beaughtyfull way. Yes you have to use our hands to klimb, but it is very easy and not dangerous.

nasmeh
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki