Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Matajur / Rifugio Pelizzo - Matajur (mimo Fonte Skrila)

Rifugio Pelizzo - Matajur (mimo Fonte Skrila)

Natisni
Izhodišče: Rifugio Pelizzo (1320 m)
Širina/Dolžina: 46,203°N 13,5391°E
Ime poti: mimo Fonte Skrila
Čas hoje: 1 h 15 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 322 m
Višinska razlika po poti: 400 m
Zemljevid: Julijske Alpe - zahodni del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Avtor: SuzanaM
Ogledov: 10.851
 4 osebam je objava všeč
Število slik: 50
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Po slovenski strani:
S ceste Tolmin - Kobarid, se v kraju Idrsko v levo (iz smeri Kobarida desno) odcepi strma dvopasovna cesta proti vasi Livek (približno 5 km). Tu nadaljujemo po vse ožji cesti v Italijo. Na drugi strani meje se cesta prične rahlo spuščati, pri vasi Polava pa se zopet razširi, in se rahlo vzpne proti vasi Čepletišče / Cepletischis. Od tu se spustimo proti križišču (0,5 km), kjer nadaljujemo desno v smeri vasi Matajur / Montemaggiore in Rifugio Pelizzo. Naravnost Sauodnja / Savogna. Od Livka do vasi Matajur je približno 10 km, do Rifugo Pelizzo pa 13.

b) Po italijanski strani:
Iz Goriške smeri se peljemo po regionalni cesti proti Vidmu / Udine, do odcepa za Krmin / Cormons. V krožišču na prvem izvozu zavijemo proti Krminu / Cormons in Čedadu / Cividale in zapeljemo pod podvozom in nato takoj zavijemo levo. V večjem in nerodnem križišču v Krminu zavijemo proti Čedadu / Cividale del Friuli. Z vožnjo nadaljujemo skozi več krajev po skrbno obdelani furlanski ravnici. Ob dobri vidljivosti bomo videli naš cilj Matajur v družbi Krna sprva na naši desni strani, od Čedada pa naravnost pred nami. V Čedadu prispemo v semaforizirano križišče poleg stavbe, v kateri je najprej lekarna (farmacia) in nato banka. V križišču zavijemo ostro desno (naravnost pred nami vhod v stari del mesta in veliko brezplačno parkirišče). Do znamenitega Hudičevega mostu je le par minut hoje.
Pot nadaljujemo do manjšega krožišča, pred katerim je več smernih tabel, med njimi tudi rjava tabla za Kolovrat. Od tu naprej sledimo oznakam za Kolovrat. Ob reki Nadiži se peljemo proti kraju Špeter Slovenov / San Pietro al Natisone. Približno 1 km pred Špetrom prispemo do križišča v kraju Muost/Puint/Ponte San Quirino. Tu zavijemo desno (naravnost Špeter), levo čez most pa cesta iz Čedada po drugem bregu reke Nadiže, po kateri nas pripelje pot, ki jo lahko najdete na Google Maps. Še naprej sledimo oznakam za Kolovrat, vendar le še približno 1,5 km, kjer se desno odcepi cesta za Kolovrat in nekdanji mejni prehod Solarij / Solarie. Mi nadaljujemo naravnost do večjega kraja Sauodnja / Savogna, tudi centra istoimenske občine. Tu zavijemo desno čez most in nadaljujemo po glavni cesti. Lahko bi šli tudi za mostom levo navzgor, vendar je pot zelo strma in ozka. Na mostu vidimo tudi rdeče table za Rifugio Pelizzo. Pot se prične kmalu serpentinasto vzpenjati (cca. 3 km in 6 ostrih ovinkov). Na vrhu pridemo do naslednjega odcepa, kjer zavijemo levo proti vasi Matajur/Montemaggiore in Rifugio Pelizzo. Naravnost pred nami vas Čepletišče (Cepletischis) in še približno 6 km do Livka. Od križišča nas do vasi Matajur loči še približno 5,5 km zmerno vzpenjajoče se dvopasovne ceste. Nad vasjo Matajur se cesta nekoliko zoži in nas čez 3,5 km v blagem vzponu pripelje do Rufugio Pelizzo.
Opis poti:
Parkiramo na parkirišču pri Rifugio Pelizzo na planini v Lazeh. Beseda rifugio v dobesednem prevodu pomeni zavetišče, v italijanščini pa tudi planinsko kočo ali dom. Pelizzo po velikosti sodi bolj med slednje. V snežnih razmerah je zapora ceste nad vasjo Matajur. Najkrajša pot do Rifugia Pelizzo je kar po blago vzpenjajoči se cesti (približno 45 min hoje), ki jo lahko kar nekajkrat krajšamo po strmih bližnjicah.

S parkirišča pri Rifugio Pelizzo stopimo do ovinka pod observatorijem, kjer nas table za Fonte Skrila usmerjajo levo. Pot se spusti proti hiši, ki jo vidimo pod observatorijem, in se nadaljuje mimo zidu pod hišo. Steza se prične spuščati po travnatem pobočju proti gozdičku na naši levi. Po nekaj korakih bomo opazili neoznačeno stezico, ki se odcepi na naši levi. Mi nadaljujemo po označeni stezi, ki se še nekaj metrov strmo spušča in nato zavije v levo, proti gozdičku. Skoraj položna pot nas čez nekaj minut pripelje do studenca. Od tu se prične steza blago prečno vzpenjati skozi gozd do odcepa, kjer nas smerna tabla za Matajur in Fonte Skrila usmeri levo v hrib, naravnost pa se nadaljuje steza do Palestra di roccia. Pot se naslednjih 10-15 minut kar strmo vzpenja. Na koncu vzpona se z leve priključi neoznačena stezica, ki se je na začetku poti, pod hišo, takoj usmerila v levo, skozi gozdiček.

Neoznačena steza se ves čas do priključka z označeno potjo zmerno vzpenja, zato je v primerjavi z označeno potjo, ki se sprva spušča, nato pa strmeje vzpenja, za hojo manj naporna. Vendar hoja po njej tudi v kopnih razmerah terja več pozornosti, saj je steza zelo ozka in mestoma preči strma pobočja, ki so zaradi osojne lege večkrat poledenela, če je mokro, pa spolzka. Neoznačena pot v snežnih razmerah večinoma ni shojena, če je poledenelo, so nujne dereze. Če je sneg mehek, pa je velika nevarnost, da sprožimo plaz. Če je več kot 0,5m snega, se raje odločite za spodnjo, označeno pot.

Spodnja, označena pot pa tudi v snežnih razmerah večinoma ni problematična. Če je snega blizu 1 m in več, pa moramo biti zelo pozorni na delu poti tik pred Fonte Skrila, kjer prečimo nekaj metrov pobočja nad strugo hudournika. V kopnih razmerah vodi tu široka ravna pot in strmine sploh ne opazimo. Če je snega zelo veliko, se ta del spremeni v strmo pobočje, ki se konča v strugi hudournika. Tu je potrebna večja pazljivost, saj lahko sprožimo plaz ali zdrsnemo v strugo hudournika.

Ko se stezi združita, se pot položi in zavije v desno še nekaj korakov skozi gozd, ki se kmalu razredči. Pred sabo zagledamo planino, ki se dviga pod vzhodnimi pobočji Matajura.
Nadaljujemo mimo kamnitega korita in vodnega zbiralnika pri Izviru/Fonte Skrila. Skrila je eden od treh izvirov, ki so na Matajurju na nadmorski višini nad 1.400 m, kar je velika redkost. Mogoče prav ti izviri dajejo očetovski gori Beneških Slovencev posebno energijo.

Pot se prične od korita zmerno vzpenjati po desnem robu planine proti sedlu, kjer se priključi na kolovoz - staro pot z Livka. Tu se priključi tudi steza, ki krajša ovinek. Pred nami se dviga mogočni Krn s svojimi sosedi, za nami na naši levi pa lepo vidimo naš cilj, vrh Matajurja. Smerna tabla pravi, da je do vrha še 20 min, pa lahko mirno prištejete še vsaj 10 min in uživate v vedno lepših razgledih. Nadaljujemo nekaj korakov po kolovozu do ovinka, kjer nas markacije usmerijo na stezo, ki vodi naravnost v hrib. Kolovoz pa v blagem vzponu preči jugo-vzhodna pobočja Matajurja proti Domu na Matajure. Če je snega blizu 1m, kolovoza ne boste videli. Če sneg ni preobražen, prečenje pobočij proti Domu na Matajure ni priporočljivo, saj se lahko sproži plaz z višjih strmih pobočij nad kolovozom.

Na poti od Rifugio Pelizzo do Fonte Skrila in še naprej proti sedlu, je navadno veliko več snega, kot po južni strani. Če ni shojeno, na tem delu poti krplje navadno prav pridejo.

Od ovinka se naša pot nadaljuje po stezi, ki se kar strmo vzpenja do manjšega sedla, kjer se z desne priključi pot iz Avse. Od tu se razgledi pred nami razširijo na Kaninsko pogorje in Rombon, Mangrt, Jalovec, in Razor. Sledi še krajši vzpon na vzhodni greben, s katerega nam pogled seže vse od Dolomitov do Spodnje Bohinjskih gora. Po prečenju grebena se pot še nekaj minut zmerno vzpenja proti vrhu, ki ga ves čas vidimo pred sabo.

Z vrha Matajurja se lahko do Rifugia Pelizzo odpravimo:
- kar naravnost navzdol po nekdanjem smučišču
- po severnem grebenu do Maršinske planine (ni priporočljivo v snežnih razmerah),
- po zahodnem grebenu do Doma na Matajure in od tu:
a) levo do Rifugia Pelizzo,
b) desno, do hišk pri jezercu in naprej levo, proti začetku Maršinske planine, kjer se priključi strma pot od Doma na Matajure, od tu naprej levo, do Rifugio Pelizzo, naravnost do vasi Matajur.
c) naravnost navzdol po strmi poti do Maršinske planine in naprej levo, do Rifugio Pelizzo ali naravnost do vasi Matajur.
zemljevid poti - Matajur
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Rifugio Pelizzo - Matajur1
Rifugio Pelizzo - Matajur2
Rifugio Pelizzo - Matajur3
Rifugio Pelizzo - Matajur4
Rifugio Pelizzo - Matajur5
Rifugio Pelizzo - Matajur6
Rifugio Pelizzo - Matajur7
Rifugio Pelizzo - Matajur8
Rifugio Pelizzo - Matajur9
Rifugio Pelizzo - Matajur10
Rifugio Pelizzo - Matajur11
Rifugio Pelizzo - Matajur12
Rifugio Pelizzo - Matajur13
Rifugio Pelizzo - Matajur14
Rifugio Pelizzo - Matajur15
Rifugio Pelizzo - Matajur16
Rifugio Pelizzo - Matajur17
Rifugio Pelizzo - Matajur18
Rifugio Pelizzo - Matajur19
Rifugio Pelizzo - Matajur20
Rifugio Pelizzo - Matajur21
Rifugio Pelizzo - Matajur22
Rifugio Pelizzo - Matajur23
Rifugio Pelizzo - Matajur24
Rifugio Pelizzo - Matajur25
Rifugio Pelizzo - Matajur26
Rifugio Pelizzo - Matajur27
Rifugio Pelizzo - Matajur28
Rifugio Pelizzo - Matajur29
Rifugio Pelizzo - Matajur30
Rifugio Pelizzo - Matajur31
Rifugio Pelizzo - Matajur32
Rifugio Pelizzo - Matajur33
Rifugio Pelizzo - Matajur34
Rifugio Pelizzo - Matajur35
Rifugio Pelizzo - Matajur36
Rifugio Pelizzo - Matajur37
Rifugio Pelizzo - Matajur38
Rifugio Pelizzo - Matajur39
Rifugio Pelizzo - Matajur40
Rifugio Pelizzo - Matajur41
Rifugio Pelizzo - Matajur42
Rifugio Pelizzo - Matajur43
Rifugio Pelizzo - Matajur44
Rifugio Pelizzo - Matajur45
Rifugio Pelizzo - Matajur46
Rifugio Pelizzo - Matajur47
Rifugio Pelizzo - Matajur48
Rifugio Pelizzo - Matajur49
Rifugio Pelizzo - Matajur50
Diskusija o izletu Rifugio Pelizzo - Matajur (mimo Fonte Skrila)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki