Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Krevl / Ravne - Krevl

Ravne - Krevl

Natisni
Izhodišče: Ravne (735 m)
Širina/Dolžina: 46,2586°N 13,9592°E
Čas hoje: 2 h 20 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 780 m
Višinska razlika po poti: 800 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 2.988
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 43
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in cesti sledimo proti Bledu in naprej proti Bohinjski Bistrici. Iz Bohinjske Bistrice nadaljujemo levo v smeri Tolmina in Soriške planine. Kmalu bomo ob cesti opazili planinske oznake za Črno prst, ki kažejo proti desni, vendar mi nadaljujemo naravnost. Le malo pozneje pa pridemo do križišča, kjer nas smerokaz usmeri rahlo desno proti vasi Ravne. Naprej se peljemo mimo velikega parkirišča ob smučišču Kobla, mi pa asfaltni cesti, ki se prične strmo vzpenjati sledimo do Raven, kjer se cesta položi. Tu se peljemo še naprej vse do mesta, kjer se asfalt konča. Na mestu, kjer se asfalt konča je večje parkirišče ob gostilni Janez, kjer parkiramo na desni strani parkirišča, (parkirišče na levi strani ceste je namenjeno gostom gostilne Janez).
Opis poti:
S parkirišča pri gostilni Janez nadaljujemo v smeri Črne prsti in Orožnove koče, kjer sprva hodimo po makadamski cesti, s katere se nam odpre lep razgled proti Triglavu. Cesta po začetnem vzponu preide v gozd ter zavije nekoliko v levo, kjer hitro prispemo na označeno razpotje.
Z razpotja nadaljujemo levo v smeri Črne prsti, planine za Črno goro in Orožnove koče (naravnost Bohinjska Bistrica in stara pot proti Orožnovi koči). Pot naprej po desni strani obide privat hišo (včasih Planinski dom dr. Janeza Mencingerja), nato pa se malo naprej priključi na kolovoz, po katerem nadaljujemo vzpon. Malo višje, na razpotju nadaljujemo desno, nato pa se pot nadaljuje skozi gozd. Še nekoliko naprej nas pot vodi mimo brunarice in križa, nato pa že prispemo na označeno razpotje, kjer nadaljujemo levo (desno Orožnova koča).
V nadaljevanju se kolovoz spremeni v pešpot, le ta pa nas malo višje pripelje do gozdne ceste, kateri pa sledimo v desno. Po cesti hodimo nekaj korakov, nato pa nas oznake za Črno prst usmerijo levo na strmo stezico. Vzpon nadaljujemo po sprva razmeroma strmi poti, katera nas v nadaljevanju vodi mimo umetno narejenih kanalov, kateri so bili namenjeni odvodnavanju vode (kanal je bil zgrajen zaradi preprečevanja vdora vode v Bohinjski predor). Višje se steza prehodno povsem položi, nato pa se zmerno vzpne do planine Za Črno goro.
Ko stopimo na planino, markirana pot zavije v levo, nato pa po kanalu polkrožno obide planino. Na drugi strani planine nadaljujemo levo ter se pričnemo zmerno vzpenjati skozi sprva redek gozd. Po nekaj minutah nadaljnje hoje steza preide v gozd, le ta pa nas pripelje na označeno razpotje, kjer nadaljujemo naravnost v smeri Porezna (ostro desno Črna prst).
Pot naprej se še nekaj minut zmerno vzpenja, nato pa nas pripelje do manjšega sedelca Na Kalu.
Tu se v desno odcepi nemarkirana pastirska pot, ki preči južna pobočja spodnjih Bohinjskih gora, mi pa nadaljujemo rahlo v levo ter se vzpnemo do roba smučišča Kobla. Ko dosežemo rob smučišča nadaljujemo desno, nato pa se vzpnemo tik pod vrh Krevla. Tik pod vrhom markirana pot zavije v levo, mi pa na desni strani poiščemo slabše uhojeno stezico, po kateri se v nekaj korakih vzpnemo na razgleden vrh.
zemljevid poti - Krevl
Ob poti: Planina Za Črno goro (1340m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Črna prst
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Ravne - Krevl1
Ravne - Krevl2
Ravne - Krevl3
Ravne - Krevl4
Ravne - Krevl5
Ravne - Krevl6
Ravne - Krevl7
Ravne - Krevl8
Ravne - Krevl9
Ravne - Krevl10
Ravne - Krevl11
Ravne - Krevl12
Ravne - Krevl13
Ravne - Krevl14
Ravne - Krevl15
Ravne - Krevl16
Ravne - Krevl17
Ravne - Krevl18
Ravne - Krevl19
Ravne - Krevl20
Ravne - Krevl21
Ravne - Krevl22
Ravne - Krevl23
Ravne - Krevl24
Ravne - Krevl25
Ravne - Krevl26
Ravne - Krevl27
Ravne - Krevl28
Ravne - Krevl29
Ravne - Krevl30
Ravne - Krevl31
Ravne - Krevl32
Ravne - Krevl33
Ravne - Krevl34
Ravne - Krevl35
Ravne - Krevl36
Ravne - Krevl37
Ravne - Krevl38
Ravne - Krevl39
Ravne - Krevl40
Ravne - Krevl41
Ravne - Krevl42
Ravne - Krevl43
Diskusija o izletu Ravne - Krevl
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki