Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Mojčin dom na Vitrancu / Jasna - Mojčin dom na Vitrancu (po grebenu)

Jasna - Mojčin dom na Vitrancu (po grebenu)

Natisni
Izhodišče: Jasna (830 m)
Širina/Dolžina: 46,4753°N 13,7819°E
Ime poti: po grebenu
Čas hoje: 2 h 15 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 725 m
Višinska razlika po poti: 755 m
Zemljevid: Kranjska Gora 1:30.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Avtor: 5Xum
Ogledov: 35.822
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 34
Število komentarjev: 5
Dostop do izhodišča:
a) Najprej se zapeljemo v Kranjsko Goro, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Vršiču. Že kmalu za tem, ko se Kranjska Gora konča, prečimo reko Pišnico, mi pa le nekaj 10 metrov naprej zavijemo desno na večje parkirišče, kjer ob jezeru Jasna parkiramo.
b) Zapeljemo se v Trento, nato pa se preko prelaza Vršič peljemo proti Kranjski Gori. Ko prispemo do jezera Jasna parkiramo na velikem makadamskem parkirišču ob jezeru (parkirišče se nahaja na levi strani glavne ceste).
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo nekaj metrov nazaj proti Kranjski Gori do jezu pri elektrarni, kjer se usmerimo na stezo, ki se nadaljuje vodoravno ob reki. Po nekaj metrih prečimo strugo in pot nas naprej pripelje v gozd, kjer že po nekaj metrih vzpona pridemo na razpotje pri klopci.
Nadaljujemo ostro levo in pot nam zaustavi napis, pot v Malo Pišnico ZAPRTA. Nadaljujemo po tej poti, ki se v okljukih začne strmo vzpenjati. Ko strmina popusti pridemo do razcepa, kjer se v levo odcepi pot v Malo Pišnico (ta pot je zagrajena), desno pa sledimo znaku za Vitranc in Ciprnik. Nadaljujemo naravnost navzgor po ožji in nekaj slabše vidni stezi, ki se ponovno strmo vzpne. Le nekaj metrov naprej pa nas pot pripelje do razgledne točke, s katere se nam odpre lep pogled na Martuljško skupino gora. Pot se nato za krajši čas vzpne nato pa se usmeri desno, kjer z nekaj vzponi in spusti preči pobočja proti kranjskogorskim smučiščem.
Ko se pot v okljukih ponovno strmeje vzpne, pridemo do naslednjega razcepa, kjer nas znak "Vitranc-Ciprnik" usmeri levo (naravnost vodi pot proti melišču in naprej do smučišč). Po razcepu se pot zelo strmo vzpne in postane nekaj časa težje sledljiva. Strm vzpon nas pripelje iz gozdnatih tal v travnata pobočja tik pod skalnatimi stenami in se še naprej strmo vzpenja. Čez nekaj časa ob poti opazimo leseno puščico, ki kaže pot navzdol, po kateri smo prišli. Nekaj deset metrov kasneje se strma pot usmeri v desno in še vedno zelo strm vzpon se nadaljuje po grebenu.
Čez nekaj časa grebenska pot vodi mimo skalnate grape, ki nam na desni odpre lep razgled na Kranjsko Goro. Kmalu zatem strmina malo popusti in pridemo do razcepa, kjer lahko nadaljujemo po levi poti pod grebenom ali si ogledamo razgled z grebena. Obe poti se deset metrov kasneje združita, strmina grebena pa znova naraste. Zadnjih deset metrov vzpona po grebenu vodi skozi gosto ruševje, nato pa se pot zravna. Takrat na desni zagledamo steber tovorne žičnice, ki pelje na Vitranc, po nekaj metrih položne hoje pa pridemo do križišča, kjer se nam z leve pridruži pot iz Kranjske gore.
Od križišča naprej nas čaka še okrog 300 metrov hoje po poti, ki preči pobočje pod Domom na Vitrancu. Kmalu na desni zagledamo opuščeni Dom na Vitrancu in nekaj korakov naprej še pred leti na novo odprt Mojčin dom na Vitrancu.
zemljevid poti - Mojčin dom na Vitrancu
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Ciprnik ( 45 min), Visoka peč (1 h 15 min)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Jasna - Mojčin dom na Vitrancu1
Jasna - Mojčin dom na Vitrancu2
Jasna - Mojčin dom na Vitrancu3
Jasna - Mojčin dom na Vitrancu4
Jasna - Mojčin dom na Vitrancu5
Jasna - Mojčin dom na Vitrancu6
Jasna - Mojčin dom na Vitrancu7
Jasna - Mojčin dom na Vitrancu8
Jasna - Mojčin dom na Vitrancu9
Jasna - Mojčin dom na Vitrancu10
Jasna - Mojčin dom na Vitrancu11
Jasna - Mojčin dom na Vitrancu12
Jasna - Mojčin dom na Vitrancu13
Jasna - Mojčin dom na Vitrancu14
Jasna - Mojčin dom na Vitrancu15
Jasna - Mojčin dom na Vitrancu16
Jasna - Mojčin dom na Vitrancu17
Jasna - Mojčin dom na Vitrancu18
Jasna - Mojčin dom na Vitrancu19
Jasna - Mojčin dom na Vitrancu20
Jasna - Mojčin dom na Vitrancu21
Jasna - Mojčin dom na Vitrancu22
Jasna - Mojčin dom na Vitrancu23
Jasna - Mojčin dom na Vitrancu24
Jasna - Mojčin dom na Vitrancu25
Jasna - Mojčin dom na Vitrancu26
Jasna - Mojčin dom na Vitrancu27
Jasna - Mojčin dom na Vitrancu28
Jasna - Mojčin dom na Vitrancu29
Jasna - Mojčin dom na Vitrancu30
Jasna - Mojčin dom na Vitrancu31
Jasna - Mojčin dom na Vitrancu32
Jasna - Mojčin dom na Vitrancu33
Jasna - Mojčin dom na Vitrancu34
Diskusija o izletu Jasna - Mojčin dom na Vitrancu (po grebenu)
Alessp7. 11. 2015
Ravnokar smo se vrnili. Pot je oznacena super, a v primeru da prej dezuje bi v jesenskem casu odvsetoval. Veliko korenin in listja je lahko kar malo zoprno. Sicer je opis izleta ok. Ni mi pa cisto jasno kako je to klasificirano kot lahka tura. Naredis kaksnih 700 m visinske razlike v manj kot 2h. Je pa za rekreacijo super! Mi smo potem podaljsali na Ciprnik, kar absolutno priporocam, in se vrnili cez smucisca. Vse ok, le na visinsko razliko je potrebno paziti, ce kdo razmislja o otrokih. Skupaj se nabere med 800-900m! Sicer pa priporocam!
Daaam9. 11. 2015
@Alessp Klasifikacija ture ni odvisna od tega koliko višinskih metrov moraš premagati temveč je odvisna od tehničnih težav. Tako da, v kolikor si na poti ni potrebno pomagati z rokami je lahka pot ne glede na dolžino. Pri zahtevnih poteh se pojavijo prva varovala (zajle,klini,skobe) ki so povečini samo za boljši občutek in niso nujno potrebna za napredovanja, dočim pri zelo zahtevnih poteh je uporaba le teh nujna.
jana196620. 08. 2016
Danes na Ciprniku iz Jasne-izlet za uživanje v naravi ,vse pohvale osebju v Mojčinemu domu ,prijaznosti in postrežbi, vrnitev pa mimo Bedančevega doma v Kranjsko Goro ,drugače pa se strinjam z Alessp...Pravljicavelik nasmeh
prizup25. 04. 2018
Pot jezero Jasna-Mojčin dom na Vitrancu je kopna. Mojčin dom na Vitrancu je odprt!
CarpeDiem24712. 03. 2021
Je kdo hodil pretekle dni? Me zanimajo razmere.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki